Cara Membetulkan WhatsApp Tidak Menghantar Kod Keselamatan

30

Semua apl mempunyai tetapan perlindungan dan privasi yang memastikan data dan maklumat, sembang, imej, video dan kandungan media lain anda selamat. WhatsApp tidak terkecuali. Apabila anda memasang apl, ia menghantar kod keselamatan kepada anda. Anda akan menerima kod apabila anda memasang apl buat kali pertama dan apabila memasang semula apl itu.

Cara Membetulkan WhatsApp Tidak Menghantar Kod Keselamatan

Walau bagaimanapun, ada kalanya anda mungkin tidak menerimanya dengan segera. jangan risau. Terdapat beberapa penyelesaian penyelesaian masalah yang anda boleh cuba untuk memastikan anda mendapat kod tersebut. Teruskan membaca untuk mengetahui sebab kod keselamatan tidak dihantar dan cara membetulkan isu tersebut.

Membetulkan Isu Kod Keselamatan WhatsApp

Walaupun beberapa masalah mengenai kod keselamatan boleh dibetulkan dalam beberapa saat, yang lain memerlukan lebih banyak kerja. Mari kita lihat beberapa penyelesaian penyelesaian masalah.

Menyemak Sambungan Rangkaian

Kod keselamatan mungkin gagal kerana sambungan rangkaian anda. Semak sama ada anda mempunyai sekurang-kurangnya tiga bar pada telefon anda. Sambungan rangkaian boleh menjadi lemah tanpa anda ketahui, walaupun isyaratnya penuh. Ini biasanya berlaku apabila anda berada di luar rumah atau di pejabat anda.

Meminta seseorang menghantar mesej teks kepada anda atau menghidupkan dan mematikan mod kapal terbang boleh mendedahkan sama ada sambungan itu baik atau lemah.

Menyemak Sambungan Internet

Satu lagi masalah dengan sambungan mungkin disebabkan oleh internet atau sambungan Wi-Fi yang lemah. Ini juga menghalang WhatsApp daripada menghantar kod keselamatan yang diperlukan untuk mengesahkan nombor telefon anda dan mengakses aplikasi.

Semak sama ada Wi-Fi anda mempunyai isyarat yang kuat dan berfungsi dengan betul, kerana anda memerlukan Internet untuk menggunakan apl tersebut. Satu lagi penyelesaian penyelesaian masalah yang baik untuk isu sambungan ialah memulakan semula penghala di rumah anda. Kadangkala, penghala boleh tidak berfungsi atau mempunyai isyarat yang lemah. Dalam kes ini, mematikannya, menunggu kira-kira 10 saat dan menghidupkannya semula sepatutnya but semula. Memulakan semula peranti anda mungkin juga membantu. Selepas anda mematikannya, anda perlu tunggu sebentar dan kemudian hidupkannya semula.

Selain penghala, gangguan rangkaian boleh menyebabkan masalah dengan internet anda. Jika ini berlaku di kawasan anda, anda boleh menghubungi pembekal internet anda. Walau bagaimanapun, jika masalah berterusan, perkhidmatan pembekal internet boleh membantu untuk menyelesaikannya.

Menyemak sama ada Nombor Telefon Betul

Apabila anda membuka WhatsApp buat kali pertama selepas memasang semula, anda diminta untuk memilih negara tempat anda berasal. Seterusnya, kod negara muncul dan anda mesti memasukkan nombor telefon anda di sebelahnya. Dengan kod negara, anda tidak memerlukan nombor “0” di hadapan digit. Inilah sebabnya mengapa sesetengah orang memasukkan nombor telefon yang salah dan tidak menerima kod tersebut.

Walau bagaimanapun, selepas anda mengetik seterusnya, apl itu meminta anda sekali lagi sama ada nombor yang diserahkan adalah milik anda. Sebelum meminta kod keselamatan, semak semula digit.

Jika anda telah menunggu lebih daripada 10 minit dan kod itu masih belum muncul, anda boleh menggunakan kaedah pengesahan lain dan meminta apl menghubungi anda. Tidak seperti Viber, anda perlu menjawab panggilan ini dan mengingati digit.

Kod Keselamatan Diterima sebagai Spam

Jika anda mempunyai telefon yang lebih lama, kod keselamatan tidak akan muncul terus dalam apl tetapi dalam peti masuk anda. Menyemak peti masuk anda ialah langkah pertama untuk mendapatkan semula kod. Jika ia tiada, anda juga harus menyemak folder Spam pada peranti anda. Jika anda pengguna Android, lakukan perkara berikut:

 1. Buka “Mesej.”
 2. Ketik tiga garisan menegak untuk mendapatkan lebih banyak pilihan.
 3. Buka folder “Spam dan Disekat”.

Untuk pengguna iOS:

 1. Buka “Mesej.”
 2. Klik pada pilihan “Sampah” dalam menu.

Memadam dan Memasang Semula Apl

Jika anda telah memulakan semula peranti anda, dan masalah yang sama berterusan, cuba padam dan pasang WhatsApp sekali lagi. Ini mungkin membetulkan fail cache yang rosak daripada apl. Begini cara ia dilakukan pada Android:

 1. Pegang ikon WhatsApp.
 2. Klik pada ikon sampah atau seret ke bahagian atas skrin dan letakkan di dalam tong sampah.
 3. Buka Gedung Google Play dan pasangkannya.

Jika anda menggunakan WhatsApp pada peranti iOS, lakukan perkara berikut:

 1. Pegang ikon WhatsApp.
 2. Klik pada pilihan “Alih Keluar Apl” daripada menu.
 3. Buka Gedung Apple Play dan muat turun sekali lagi.

Selepas anda membuka WhatsApp, apl akan bertanya sama ada anda mahu memulihkan mesej lama daripada sandaran terakhir yang anda buat atau tidak. Ini adalah pilihan dan bergantung pada sama ada anda memerlukan mesej dan kandungan lama dari masa itu atau tidak.

Tambahan pula, anda boleh mencuba dan menutup paksa apl itu dan kemudian membukanya semula dan meminta kod keselamatan. Sebagai alternatif, jika anda mempunyai tetapan kemas kini automatik pada peranti anda dilumpuhkan, anda mungkin menggunakan versi WhatsApp yang lebih lama. Mengemas kininya boleh membetulkan isu tersebut.

Menyahsekat Kenalan

Penyelesaian penyelesaian masalah lain ialah menyahsekat kenalan daripada peranti Android atau iOS anda. Pada Android, lakukan perkara berikut:

 1. Buka apl “Telefon”.
 2. Klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas.
 3. Buka pilihan “Tetapan”.
 4. Nyahsekat kenalan dengan mengetik “Alih Keluar”

Pada iPhone atau mana-mana peranti Apple yang lain, inilah yang perlu anda lakukan untuk menyahsekat nombor telefon tertentu:

 1. Pergi ke apl “Tetapan”.
 2. Klik pada pilihan “Telefon”.
 3. Ketik pilihan “Kenalan Tersekat”.
 4. Klik pada “Edit” dan alih keluar nombor yang disekat.

Bertanya Sokongan WhatsApp

Jika tiada penyelesaian penyelesaian masalah sebelum ini berjaya dan anda masih belum menerima kod keselamatan 6 digit, pilihan terakhir ialah menghubungi sokongan WhatsApp.

 1. Buka WhatsApp.
 2. Ketik pilihan “Lagi”.
 3. Pergi ke pilihan “Bantuan”.
 4. Klik pada butang “Hubungi Kami”.
 5. Pilih masalah yang perlu diselesaikan.
 6. Ikut arahan pada skrin untuk menyelesaikan penghantaran tiket.

Anda juga boleh melaporkan masalah pada PC anda:

 1. Pergi ke tetapan ketik “Bantuan”.
 2. Ketik pilihan “Hubungi Kami”.
 3. Taip “Sokongan WhatsApp Messenger.”

Cuba segalanya

Terdapat banyak cara untuk membetulkan kod keselamatan tidak menghantar masalah dengan kebanyakan apl pemesejan. Dalam kes ini, memulakan semula telefon, memasang semula WhatsApp dan menyemak ketersambungan adalah beberapa penyelesaian penyelesaian masalah pertama yang perlu anda cuba. Jika itu tidak berjaya, menghubungi sokongan WhatsApp pasti akan berjaya. Walau bagaimanapun, bersedia untuk menunggu beberapa hari untuk maklum balas.

Pernahkah anda mengalami masalah “tidak menghantar kod keselamatan” di WhatsApp? Jika ya, bagaimana anda menyelesaikan isu tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.