Cara Membetulkan Windows Tidak Menggunakan Semua RAM yang Tersedia

70

RAM ialah elemen penting dalam komputer yang memberikannya kuasa untuk berbilang tugas dengan lebih lancar. Ia sentiasa membebankan pengguna jika Windows tidak selalu menggunakan kapasiti RAM penuhnya. Sebab komputer Windows anda tidak menggunakan RAM sepenuhnya boleh berbeza-beza. Mungkin terdapat masalah dengan perkakasan, perisian dan/atau BIOS.

Cara Membetulkan Windows Tidak Menggunakan Semua RAM yang Tersedia

Syukurlah, ini semua penyelesaian yang boleh diselesaikan yang semua orang boleh selesaikan. Dalam artikel ini, kami akan melihat penyelesaian yang paling biasa untuk Windows yang tidak menggunakan semua RAM.

Windows 32-Bit Tidak Menggunakan Semua RAM

Salah satu sebab biasa di sebalik isu ini ialah apabila pengguna memasang versi 32-bit Windows dan bukannya versi 64-bit. Versi 32-bit boleh memperuntukkan hanya 4GB RAM tanpa mengira jumlah RAM yang dipasang dalam PC dan menggunakan kira-kira 1GB untuk sistem pengendalian itu sendiri. Versi 64-bit Windows mempunyai had yang lebih besar bermula pada 128GB. Jika anda ingin menggunakan lebih daripada 4GB anda perlu memasang versi 64-bit untuk menggunakan jumlah RAM penuh.

Ikuti langkah ini untuk melihat versi yang anda gunakan:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Cari ikon “Sistem” dan klik padanya.
 3. Seterusnya, tatal ke bawah dan klik pada “Perihal.”

Di sini anda boleh melihat versi yang komputer anda gunakan. Tetingkap ini juga menunjukkan kepada anda jika pemproses anda boleh menyokong versi 64-bit. Jika anda tidak menggunakan versi 64-bit pastikan anda memasangnya. Sebelum memasang pastikan anda menyandarkan semua fail dan data penting anda kerana proses itu berkemungkinan akan mengalih keluar semua fail daripada sistem.

Isu Perkakasan

Sebelum menggunakan kaedah penyelesaian masalah yang menukar fail anda, anda juga boleh menyemak keadaan fizikal batang dan slot RAM. Jika kayu rosak dalam beberapa cara atau tidak disambungkan dengan betul ini juga boleh menyebabkan PC menggunakan kurang RAM daripada biasa. Untuk menyemak slot, ikuti langkah berikut:

 1. Matikan komputer anda dan cabut semua kabel kuasa.
 2. Buka kunci selak yang memegang RAM dan keluarkan batang dengan berhati-hati.
 3. Jika terdapat sebarang kotoran atau habuk pada kayu, ambil sedikit alkohol gosok atau berus kecil untuk mengeluarkan sedikit sisa. Letakkan kayu semula ke dalam slot kanannya dan hidupkan PC anda.
 4. Klik kanan pada ikon Windows dan klik pada “Run,” taip “resmon,” dan tekan Enter.
 5. Pergi ke tab “Memori” dan semak status RAM. Jika tiada perubahan, ulangi proses tetapi kali ini uji kayu dan slot satu demi satu.
 6. Masukkan satu batang dan but PC. Jika PC dimulakan dengan betul, tongkat dan slot boleh digunakan. Jika tidak, RAM atau slot itu rosak atau rosak. Dalam kes ini, anda perlu membaiki kayu yang rosak atau menggantikannya.

RAM biasanya plug-and-play, bermakna anda tidak akan mempertaruhkan fail atau pemasangan anda semasa menukar slot RAM atau mengeluarkan kayu, selagi anda melakukannya semasa PC dimatikan.

Nyahtandai Pilihan Memori Maksimum

Pilihan Memori Maksimum memaksa BIOS PC untuk menggunakan hanya sejumlah RAM semasa permulaan. Jika anda menyahtanda pilihan ini, anda boleh membetulkannya dan menggunakan jumlah penuh RAM:

 1. Klik kanan pada ikon Windows dan klik pada “Run.”
 2. Taipkan “msconfig” dan tekan Enter dan tetingkap Konfigurasi Sistem akan muncul.
 3. Klik pada tab “Boot”, pastikan OS yang dipasang semasa diserlahkan, dan kemudian klik pada “Pilihan Lanjutan.”
 4. Nyahtanda “Memori maksimum” dan tekan OK untuk menyimpan perubahan.
 5. Mulakan semula komputer anda dan semak sama ada masalah telah diselesaikan.

Pemulihan BIOS

Jika tetapan BIOS tersalah konfigurasi, ia juga menjadi punca penggunaan RAM yang tidak mencukupi. Cuba pulihkan lalai BIOS untuk melihat sama ada itu boleh membuat sebarang perbezaan. Begini caranya:

 1. Akses BIOS pertama seperti yang ditunjukkan dalam langkah demi langkah di atas.
 2. Pergi ke bahagian “Muat Pilihan Lalai”. Jika anda tidak melihat pilihan, cari tab “Keselamatan” dan cuba tetapkan semula BIOS dari sana.
 3. Dalam pop timbul “Muat Pilihan Lalai”, klik pada “Ya.”

Tetapan BIOS

Beberapa tetapan BIOS juga boleh menjadi punca mengapa Windows tidak menggunakan memori penuh. Untuk membetulkannya, anda perlu menukar beberapa konfigurasi BIOS. Inilah cara untuk mencapainya:

 1. Mulakan semula PC anda.
 2. Apabila PC mula but, tekan kekunci BIOS berulang kali. Pintasan papan kekunci BIOS boleh menjadi mana-mana F1, F2, F10, F12, Del atau Escape. Kekunci berbeza bergantung pada papan induk komputer, dan beberapa binaan akan memaparkan cara mengakses BIOS pada skrin seperti DOS sebelum dimuatkan ke dalam OS. Jika tidak, selidik model papan induk anda dalam talian atau lihat manual sistem anda.
 3. Selepas anda berjaya mengakses tetapan BIOS, anda perlu menukar beberapa nilai:
  “Vitalisasi” perlu HIDUP.
  MATI “iGPU”.
  Dayakan “Kestabilan Render.”
  Tukar “memori iGPU” kepada “Auto.”
  Lumpuhkan “Multimonitor.”
  “Lokasi Penampan Bingkai” perlu berada di bawah 4G.
 4. Pergi ke bahagian “Lanjutan”.
 5. Klik pada “Konfigurasi Agen Sistem.” Klik pada “Memory Ramp” dan dayakannya.

Terima perubahan, mulakan semula PC dan lihat jika itu menyelesaikan masalah anda.

Semak Grafik Bersepadu

Jika komputer anda mempunyai kad grafik bersepadu ia akan menggunakan sebahagian daripada RAM secara automatik. Berikut ialah cara untuk menyemak kad grafik yang anda miliki:

 1. Klik kanan pada Ikon Windows dan pilih “Pengurus Peranti.”
 2. Kembangkan bahagian “Penyesuai paparan”. Cari kad grafik anda dalam senarai kerana biasanya terdapat satu pilihan di sana.
 3. Cari dalam talian dan lihat jika kad grafik disepadukan ke dalam CPU atau khusus.

Satu-satunya pilihan yang boleh dilaksanakan ialah melakukan kemas kini perisian atau perkakasan, bermakna mendapatkan GPU khusus baharu, RAM yang lebih atau lebih besar, dan menaik taraf versi OS anda kepada 64-bit jika anda belum melakukannya.

Kemas kini Windows

Penyelesaiannya mungkin mengemas kini Windows anda kerana versi lapuk mungkin mengalami masalah penggunaan RAM yang berlebihan atau bocor. Untuk mengemas kini Windows secara manual dan mungkin membetulkan masalah memori, ikut langkah berikut:

 1. Buka bar carian Windows dan taip “kemas kini.”
 2. Buka “Tetapan Kemas Kini Windows” daripada hasil carian. Pilih “Semak kemas kini” dan biarkan proses pengesanan kemas kini berjalan seketika.
 3. Jika sebarang kemas kini tersedia, pasangkannya dengan mengikut arahan.

Menjadi RAM Pro

Mudah-mudahan, penyelesaian ini akan membantu anda mengetahui apa yang salah dengan penggunaan RAM PC Windows anda yang rendah dan menjadikan hidup anda lebih mudah. RAM adalah penting dalam memastikan anda boleh melakukan pelbagai tugas pada PC, jadi jangan biarkan ia menyekat sistem anda.

Apakah penyelesaian yang berkesan untuk anda? Jika anda pernah mengalami masalah jenis ini dengan komputer anda, sila kongsi penyelesaian dan idea anda di bahagian komen.