Cara Membiak Katak di Minecraft

124

Selepas banyak pertempuran dan perlombongan, pemain mungkin mencari aktiviti yang lebih aman untuk perlahan. Di Minecraft, tidak sukar untuk mencari sumber air, bermakna terdapat katak berdekatan. Salah satu cara untuk meluangkan masa adalah dengan membiak makhluk comel ini.

Cara Membiak Katak di Minecraft

Pembiakan katak mungkin terdengar mudah, tetapi tidak semua orang tahu selok-belok aktiviti ini. Anda memerlukan persiapan sebelum mencari katak. Teruskan membaca untuk semua maklumat.

Jenis Katak

Anda boleh menemui tiga jenis katak, tetapi semuanya mempamerkan tingkah laku yang sama dan hanya berbeza dari segi asal usul. Mereka ialah:

 • Bersederhana
 • Sejuk
 • hangat

Seperti namanya, katak ini berasal dari biom yang sesuai dengan jenisnya. Contohnya, membiarkan berudu membesar di Badlands akan menghasilkan Katak Hangat. Katak yang membesar di Sungai Beku akan menjadi Katak Sejuk.

Lazimnya, katak hanya bertelur dalam bioma Paya dan Paya Bakau, jadi anda perlu mengembara ke mana-mana persekitaran dan menangkap beberapa katak. Katak paya adalah Sederhana, manakala katak dari Paya Bakau dianggap Hangat.

Cara Membiak Katak di Minecraft

Pemain memerlukan Slimeballs untuk menarik katak, dan terdapat dua cara untuk mendapatkannya. Anda sama ada membunuh beberapa Lendir atau membuat Panda bersin, walaupun kaedah pertama lebih dipercayai. Dua ekor Slimeball sudah memadai untuk membiak dua ekor katak sekali.

Apabila anda memegang Slimeballs di tangan anda, semua katak dalam enam blok akan mengikuti anda. Pada masa itulah mereka bersedia untuk membiak. Ikuti langkah-langkah ini untuk membiak katak:

 1. Kumpulkan beberapa Slimeballs.
 2. Cari beberapa katak di dunia anda.
 3. Beri makan dua katak Slimeball setiap satu, supaya mereka memasuki Mod Cinta.
 4. Tunggu salah satu daripada katak itu hamil.
 5. Katak kemudian akan mencari bongkah air dan meletakkan Frogspawn.
 6. Tunggu sehingga Frogspawn menetas menjadi berudu.
 7. Tunggu, atau beri berudu lebih banyak Slimeballs untuk menjadikannya tumbuh lebih cepat.

Ia boleh mengambil masa antara dua hingga 20 minit untuk Frogspawn menetas, tetapi ia akan sentiasa berlaku. Uniknya, permainan ini menganggap berudu sebagai kumpulan yang berasingan sepenuhnya daripada katak sehingga mereka dewasa.

Cara Membiak Katak dalam Minecraft Pocket Edition

Keperluan untuk membiak katak dalam Minecraft: Pocket Edition adalah sama dengan platform lain. Satu-satunya perbezaan yang ketara ialah Edisi Pocket mempunyai beberapa biom unik yang tidak dimiliki oleh Edisi Java, kerana ia berdasarkan Bedrock. Inilah yang anda perlu lakukan untuk membiak katak dalam Pocket Edition:

 1. Dapatkan beberapa Slimeballs daripada Slimes atau Panda.
 2. Cari sekurang-kurangnya dua katak dalam permainan.
 3. Lengkapkan Slimeballs dan ketik pada katak.
 4. Tunggu sehingga katak membiak, dan salah seorang daripadanya akan hamil.
 5. Biarkan katak itu berbaring Frogspawn.
 6. Biarkan Frogspawn menetas menjadi berudu.
 7. Anda boleh sama ada membiarkan berudu tumbuh secara semula jadi atau memberi mereka lebih banyak Slimeball.

Gelagat Katak dalam Minecraft

Apabila anda pertama kali bertemu katak, ia sama ada di dalam air atau di darat. Mereka melompat secara rawak di atas tanah, sama seperti rakan sebaya mereka dalam kehidupan sebenar. Walau bagaimanapun, mereka boleh melompat lapan blok tinggi dan mengambil lebih sedikit kerosakan jatuh daripada kebanyakan perusuh di Minecraft.

Katak lebih suka melompat pada pad bunga lili dan titisan besar, bermakna anda secara semula jadi akan menemuinya berhampiran perairan. Jika mereka melihat blok yang lebih tinggi, mereka akan cuba melompat ke atasnya, kecuali Blok Madu. Mereka tidak akan dapat melompat di atas mereka.

Di dalam air, katak akan berenang dan bergerak lebih laju, kekal di permukaan air. Mereka biasanya tidak berenang ke bawah melainkan pemain memikat mereka dengan Slimeballs. Sebagai amfibia, katak tidak boleh lemas di Minecraft.

Apabila dijinakkan dan dipancing, katak akan menyerang beberapa kumpulan perusuh, menarik mereka ke dalam mulut dan membunuh mereka. Mereka berguna melawan Slime kecil dan akan menjatuhkan lebih banyak Slimeballs selepas menyerang musuh ini.

Di mana katak berguna selain daripada menyerang perusuh adalah dengan mencipta Froglight. Bahan ini hanya akan jatuh apabila seekor katak cuba mencerna kiub magma kecil. Semua kiub Froglight memancarkan tahap cahaya 15, tahap tertinggi yang mungkin untuk kelasnya.

Jenis katak juga mempengaruhi warna Froglight. Berikut ialah senarai yang menunjukkan perkara yang anda dapat:

 • Katak Hangat menggugurkan Cahaya Katak Mutiara, yang bercahaya merah jambu.
 • Katak Sederhana menjatuhkan Oker Froglight, yang bersinar kuning.
 • Cold Frogs menjatuhkan Verdant Froglight, yang bercahaya hijau.

Untuk menternak warna tertentu, anda boleh menggunakan baldi untuk mengangkut berudu ke biom tertentu dan biarkan mereka membesar. Memandangkan ia menjadi salah satu daripada tiga jenis bergantung pada tempat anda meninggalkannya, tidak sukar untuk mendapatkan warna Froglight yang anda inginkan.

Pahlawan Mudah Alih

Katak Minecraft lebih berkemampuan untuk melawan perusuh yang lebih kecil tetapi juga merupakan satu-satunya sumber blok Froglight. Membiak mereka adalah satu tugas yang menarik kerana anda mempunyai tiga jenis untuk dipilih. Nasib baik, mereka tidak mempunyai sebarang keperluan khas untuk menghasilkan semula.

Katak manakah jenis kegemaran anda? Berapa banyak katak yang telah anda ternakkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.