Cara Membiak Kuda di Minecraft

115

Menunggang kuda di Minecraft membolehkan anda melakukan perjalanan lebih pantas daripada berlari pecut. Sebelum anda boleh melakukannya, anda perlu mencari kuda dan menjinakkannya. Tetapi adakah anda tahu anda juga boleh membiak kuda? Minecraft membolehkan anda melakukan ini untuk menghasilkan keturunan atau warna yang lebih baik.

Cara Membiak Kuda di Minecraft

Di Minecraft, pembiakan kuda tidak begitu rumit dari sudut pandangan praktikal, tetapi apabila anda menyelam jauh ke dalam aspek genetik, ia boleh menjadi lebih rumit. Tetapi tidak kira, membiak dua ekor kuda atau seekor kuda dan seekor keldai dalam permainan boleh menjadi agak menyeronokkan, kerana anak kuda boleh mempunyai ciri-ciri rawak. Walau bagaimanapun, sebelum anda membiak beberapa kuda, anda memerlukan beberapa bahan.

Bahan yang Diperlukan untuk Membiak Kuda di Minecraft

Untuk membuat kuda membiak, anda memerlukan dua Epal Emas atau Lobak Emas. Salah satu daripada mereka akan berfungsi, tetapi anda perlu sama ada membuat atau membelinya daripada Penduduk Kampung.

Untuk menghasilkannya, anda perlu menanam lobak merah dan/atau epal dan melombong emas. Tetapi sama ada juga boleh dibeli daripada Penduduk Kampung. Epal boleh didapati dari pokok oak juga.

Untuk membuat Epal Emas, ikuti langkah berikut:

 1. Pecahkan beberapa daun oak atau oak gelap sehingga anda mempunyai sekurang-kurangnya dua epal.
 2. Lombong emas.
 3. Cairkan Emas Mentah menjadi Jongkong Emas.
 4. Pergi ke Meja Kerajinan anda.
 5. Letakkan epal di slot tengah.
 6. Kelilingi epal dengan Jongkong Emas.
 7. Ulangi untuk lebih banyak Epal Emas, kerana anda memerlukan sekurang-kurangnya dua.

Untuk Lobak Emas, anda akan mengikut langkah yang berbeza:

 1. Tuai beberapa lobak merah dari Kampung atau rumah anda.
 2. Lombong emas.
 3. Cairkan Emas Mentah menjadi Jongkong Emas.
 4. Pergi ke Meja Kraf anda sekali lagi.
 5. Buat Jongkong Emas anda menjadi Nugget Emas.
 6. Letakkan lobak merah di slot tengah.
 7. Kelilingi lobak merah dengan Jongkong Emas.
 8. Ulangi untuk lebih banyak Lobak Emas, kerana anda memerlukan sekurang-kurangnya dua.

Emas boleh dilombong atau ditemui dalam peti, sama ada Gold Nugget atau Gold Jongkong. Peleburan Bijih Emas dan Bijih Emas Nether juga menghasilkan Jongkong Emas; walaupun, melombong Bijih Emas Nether tanpa pesona Sentuhan Sutera menghasilkan Nugget Emas.

Sekarang anda mempunyai makanan pembiakan yang mencukupi, tiba masanya untuk mendapatkan kuda anda.

Bagaimana Menjinakkan Kuda di Minecraft?

Anda tidak memerlukan sebarang bahan untuk menjinakkan kuda, tetapi anda memerlukan sedikit kesabaran dan nasib baik. Kuda boleh ditemui di dataran dan savana, dan ia biasanya tidak lari dari anda. Anda juga boleh melampirkan petunjuk kepada kuda liar, dan mereka tidak akan membantah.

Begini cara anda akan menjinakkan kuda liar:

 1. Dekati kuda yang ingin dijinakkan.
 2. Tekan butang guna (klik kanan atau picu kiri) pada kuda.
 3. Kuda itu berkemungkinan besar akan menghalang anda, tetapi jangan takut.
 4. Ulangi sehingga hati mula timbul.
 5. Sekarang anda boleh melana kuda atau membiaknya.

Memberi makan epal kuda, gandum, Epal Emas, Lobak Emas atau bal jerami juga boleh membantu menjinakkan kuda anda lebih awal. Walau bagaimanapun, makanan ini adalah pilihan sepenuhnya, dan anda tidak perlu memintanya untuk menjinakkan kuda.

Kuda mempunyai perangkaan “temper”, yang boleh berjulat dari sifar hingga 99. Kali pertama anda menaiki kuda liar, nombor perangai rawak diberikan kepadanya. Jika anda mempunyai nombor melebihi 95, maka anda telah menjinakkannya dengan serta-merta.

Jika anda tidak menjinakkannya serta-merta, anda akan terkeluar, tetapi nilai perangai akan meningkat sebanyak lima. Teruskan tabah sehingga mencapai 100, iaitu ketika hati mula muncul.

Memandangkan anda akan mencuba dan membiak kuda, anda memerlukan dua daripadanya. Sebagai alternatif, anda boleh menggantikan satu kuda dengan keldai. Keldai secara teknikal adalah varian kuda, dan ia ditemui dalam kumpulan dua hingga enam keldai, sama seperti kuda.

Keldai bertelur di dataran dan sabana seperti kuda. Kedua-dua kuda dan keldai mempunyai peluang 20% ​​untuk bertelur sebagai anak kuda.

Cara Membiak Kuda di Minecraft

Sekarang setelah anda mempunyai kuda dan makanan pembiakan, tiba masanya untuk memulakan pembiakan. Proses pembiakan mengambil masa kurang daripada tiga saat, dan anda akan mendapat anak kuda sejurus selepas itu. Anda perlu memberi makan kuda sekali lagi jika anda mahu lebih banyak anak kuda.

Begini cara membiak kuda di Minecraft:

 1. Lengkapkan makanan pembiakan anda.
 2. Suapkan seekor kepada setiap kuda anda.
 3. Biarkan mereka bertemu antara satu sama lain.
 4. Sebaik sahaja mereka bertemu, mereka akan mula mengawan.
 5. Dua setengah saat kemudian, seekor anak kuda akan ditemui berdekatan.
  .

Jika anda ingin membiak kuda anda semula, anda perlu menunggu lima minit. Pada masa ini, kuda anda masih mengikuti anda jika anda memegang makanan pembiakan, tetapi mereka tidak akan memakannya. Selepas lima minit berlalu, anda boleh membiaknya sekali lagi.

Kuda, seperti semua haiwan yang anda boleh membiak di Minecraft, keluar dari “mod cinta” selepas 30 saat memakan makanan pembiakan dan tidak mencari kuda lain untuk membiak. Anda perlu menyuapnya sekali lagi untuk memasuki mod cinta, tetapi tidak perlu menunggu selama lima minit dalam kes ini.

Membiak kuda dan keldai akan menghasilkan anak keldai. Keldai sendiri tidak boleh membiak dan menghasilkan anak. Dalam Edisi Batuan Dasar, anda akan menerima pencapaian Pemilihan Buatan.

Apabila anak kuda dilahirkan dan membesar, anda boleh mengulangi proses penjinakan. Anda dialu-alukan untuk memberi makan anak kuda anda agar mereka membesar dengan lebih cepat, tetapi jika anda lebih suka mengendalikan tugas lain seperti melombong dan memancing, anda sentiasa boleh meletakkan anak kuda itu dalam kandang dan biarkan ia membesar dengan perlahan. Tanpa memberi makan, semua anak kuda membesar dalam masa 20 minit.

Semua pembiakan memberi anda satu hingga tujuh mata pengalaman. Nombornya tidak ditentukan terlebih dahulu.

Perkara yang Boleh Dilakukan Dengan Kuda dalam Minecraft

Anda boleh menunggang kuda dan menunggangnya di seluruh dunia. Bergantung pada statistik kuda, kelajuan mereka hanya sedikit lebih pantas daripada pecut atau tiga kali lebih pantas. Statistik ini adalah rawak, tetapi pembiakan berulang boleh membolehkan anda membiak kuda yang lebih pantas dan melompat lebih tinggi.

Menunggang kuda dilakukan dengan menggunakan pergerakan dan kekunci tetikus untuk mengembara. Kuda juga boleh melompat melepasi halangan. Kuda terbaik boleh melompat di atas lima blok, manakala yang paling lemah hanya hampir tidak dapat melepasi dua blok.

Anda boleh mencari perisai untuk kuda anda juga untuk perlindungan tambahan. Perisai melindungi kuda daripada terbunuh dengan cepat, tetapi ia tidak menghalang kuda daripada cedera akibat kerosakan jatuh.

Hanya kuda boleh memakai perisai kuda, manakala kuda rangka, kuda zombi, keldai dan baghal tidak boleh. Walau bagaimanapun, dua yang terakhir boleh dilengkapi dengan peti untuk memberikan anda 15 slot tambahan. Ini mencerminkan sifat keldai dan keldai sebagai haiwan pek.

Dengan kuda, anda boleh meneroka dunia lebih cepat daripada hanya dengan berlari pecut. Anda juga tidak perlu membawa banyak makanan, kerana kuda tidak mempunyai tahap kelaparan. Anda boleh memberi mereka makan jika mereka cedera teruk, walaupun mereka mempunyai kebolehan penjanaan semula kesihatan.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah perbezaan antara kuda, bagal dan keldai dalam Minecraft

Kuda boleh memakai perisai dan biasanya lebih pantas. Keldai tidak boleh memakai baju besi tetapi boleh dibiakkan dengan kuda untuk menghasilkan baghal. Baghal tidak boleh dibiakkan tetapi boleh memakai dada seperti keldai.

Ketiga-tiga haiwan ini mampu mencapai potensi statistik maksimum yang sama, jadi baghal boleh sepantas kuda dengan pembiakan yang betul.

Pembiakan Terpilih Berkesan

Sekarang anda tahu cara membiak kuda di Minecraft, anda boleh mengulangi proses itu seberapa banyak yang anda perlukan untuk menghasilkan kuda terbaik. Ia mungkin mengambil sedikit masa, tetapi hasilnya sangat berbaloi dengan masa anda. Anda akan mempunyai kuda yang tegap, laju dan kuat untuk menemani anda untuk pengembaraan.

Adakah anda mempunyai warna kegemaran tertentu atau tanda untuk kuda anda? Antara tiga haiwan yang manakah anda lebih suka menunggang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.