Cara Membiak Penduduk Kampung di Minecraft

90

Katakan anda telah mencipta anda asas permulaan dalam Minecraft, tetapi anda ingin mengetahui lebih lanjut. Kampung di Minecraft didiami, dan anda boleh mengembangkan populasi dengan membiak penduduk kampung. Ini meningkatkan perdagangan dalam permainan sambil menjadikan dunia Minecraft yang luas kurang sunyi. Jika anda keliru tentang cara membiak penduduk kampung dalam permainan, kami sedia membantu.

Panduan ini menerangkan cara membiak penduduk kampung dalam versi Minecraft yang berbeza, dan cara melindungi mereka daripada zombi. Selain itu, anda akan mendapat beberapa jawapan kepada soalan lazim yang berkaitan dengan penduduk kampung dan pembiakan dalam permainan.

Bagaimana untuk Membiak Penduduk Kampung dalam Minecraft Java Versi 1.13 dan Terdahulu?

Untuk membiak penduduk kampung dalam Minecraft Java v1.13 atau lebih awal, prosesnya berbeza daripada versi 1.14 dan ke atas. Bilangan pintu menentukan kapasiti pembiakan dan bukannya katil. Ikuti langkah di bawah untuk v1.13 atau lebih awal untuk membiak penduduk kampung.

 1. Cari atau bina kampung (sekurang-kurangnya satu rumah). Ia tidak semestinya rumah yang lengkap—hanya empat dinding yang sekurang-kurangnya dua blok tinggi.
 2. Tambah tiga pintu untuk setiap dua penduduk kampung yang anda ingin membiak. Letakkan banyak pintu di sekeliling perimeter (malah boleh di atas dinding atau di atasnya).
 3. Pastikan orang kampung sanggup membiak. Untuk mengaktifkan kesediaan, setiap penduduk kampung memerlukan 12 mata makanan di mana roti adalah 4 mata, dan lobak merah, kentang, dan ubi bit adalah 1 mata setiap satu. Hati muncul di atas mereka apabila mereka bersedia.
 4. Jika memberi makan kepada penduduk kampung anda gagal mendorong mereka untuk membiak, anda perlu berdagang dengan mereka. Setelah semua keperluan dipenuhi, tinggalkan penduduk kampung bersendirian di dalam bangunan.
 5. Periksa bangunan dalam kira-kira 20 minit—seorang bayi kampung akan muncul.
 6. Selepas 20 minit lagi, bayi kampung itu membesar.

Petua #1: Berhati-hati dengan kampung baharu—ia mungkin didiami oleh zombi, perompak, pembuktian, pembangkit semangat atau ilusi. Lebih ramai penduduk kampung anda membiak, lebih selamat kampung itu, dan ia juga menerima golem besi untuk membantu melindunginya.

Petua #2: Untuk membimbing seorang bayi kampung ke kerjaya baharunya, tambahkan bengkel atau ladang berhampiran bayi bergantung pada perniagaan yang ingin anda ilhamkan. Bayi dilahirkan menganggur dan tidak berpengalaman dan memilih profesion mereka berdasarkan bengkel yang ada.

Bagaimana untuk Membiak Penduduk Kampung dalam Minecraft Java Versi 1.14 dan ke atas?

Dengan Minecraft Java versi 1.14, 1.15, 1.16, 1.17, 1.18 dan 1.19, proses pembiakan penduduk kampung berubah sedikit. Penggunaan pintu untuk pembiakan penduduk digantikan dengan katil. Anda memerlukan tiga katil untuk setiap pasangan—satu untuk bayi. Ikut arahan di bawah untuk mengembangkan penduduk kampung anda di Minecraft 1.14 dan ke atas.

 1. Cari atau bina kampung. Kampung tidak bermakna rumah—anda hanya memerlukan dinding setinggi dua blok. Beberapa bangunan yang berdekatan antara satu sama lain sudah dianggap sebagai kampung.
 2. Pastikan bangunan tempat penduduk kampung anda akan membiak mempunyai sekurang-kurangnya tiga katil dengan dua atau lebih blok kosong di atasnya. Seharusnya terdapat tiga kali lebih banyak katil daripada penduduk kampung dewasa.
 3. Berdagang sekurang-kurangnya sekali dengan penduduk kampung anda. Ini mungkin tidak perlu tetapi ia membantu apabila “kesediaan” kurang.
 4. Bagi penduduk kampung membiak, pastikan mereka mendapat 12 mata makanan. Roti menyediakan empat mata dan lobak merah, kentang, atau ubi bit memberikan satu mata makanan.
 5. Tinggalkan dua orang penduduk kampung sendirian di dalam sebuah bangunan. Jangan lupa tinggalkan 3 katil dengan 2 ruang blok kosong di atasnya.
 6. Periksa bangunan dalam kira-kira 20 minit – seorang bayi kampung akan muncul.

Petua #1: Kampung bukan bermakna rumah. Apa yang anda perlukan ialah 4 dinding bersebelahan kira-kira 3 blok tinggi.

Petua #2: Berhati-hati dengan kampung baru, jika anda menggunakannya. Mereka mungkin didiami oleh zombi, perompak, pembenar, pembangkit semangat, atau ilusi. Orang kampung anda mesti berasa selamat untuk membiak. Pencahayaan membantu menangkis zombi dan makhluk lain.

Bagaimana untuk Membiak Penduduk Kampung di Minecraft Bedrock?

Membiak penduduk kampung di Minecraft Bedrock tidak jauh berbeza daripada melakukannya di Minecraft Java. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah:

 1. Cari atau bina sebuah kampung dengan satu atau lebih bangunan (hanya empat dinding, tiga blok tinggi diperlukan-tiada bumbung, dll. diperlukan). Proses ini membentuk kampung baharu anda.
 2. Seharusnya terdapat tiga kali ganda jumlah katil daripada penduduk kampung dewasa di kampung anda—dua untuk ibu bapa dan satu untuk bayi. Sertakan dua atau lebih blok kosong di atasnya.
 3. Berdagang sekurang-kurangnya sekali dengan penduduk kampung anda. Langkah ini mungkin tidak diperlukan, tetapi jika penduduk kampung tidak mempunyai “kesediaan” untuk membiak, proses ini boleh membantu.
 4. Bagi penduduk kampung yang sanggup membiak, pastikan mereka menerima 14 mata makanan—roti memberikan 4 mata, dan lobak merah, kentang dan ubi bit memberikan 1 mata. Beri makan (buang) kepada orang kampung kamu.
 5. Tinggalkan dua orang penduduk kampung sendirian di dalam sebuah bangunan. Dalam Minecraft Bedrock, ada penduduk kampung lelaki dan perempuan, tetapi tidak mengapa untuk pembiakan.
 6. Semak bangunan dalam masa 20 minit. Seorang bayi penduduk kampung harus muncul dan menuntut katil tambahan.
 7. Sekarang, anda boleh menyuruh dua orang kampung itu membiak semula jika anda memindahkan bayi itu keluar dari bilik. Sudah tentu, “kesediaan” mereka mesti wujud sekali lagi dan tempoh “menunggu” juga wujud.

Petua #1: Jika kampung anda penuh, anda perlu membina lebih banyak rumah atau menghantar penduduk kampung yang baru lahir ke kampung lain untuk membiak. Jangan risau; penduduk kampung yang baru lahir membesar dalam masa kira-kira 20 minit dan cepat lupa tentang rumah mereka.

Petua #2: Privasi dan keselamatan adalah kunci untuk membiak penduduk kampung di Minecraft. Nyalakan perimeter luar untuk menghalang zombi dan sebagainya.

Petua #3: Tambahkan pintu tetapi letakkan ke sisi pada tepi dinding dan bukanya untuk menjadikannya kelihatan seperti tertutup. Ya, zombi menjadi keliru dan tidak dapat memahaminya!

Bagaimana untuk Membiak Penduduk Kampung dalam Mod Survival?

Membiak penduduk kampung dalam mod survival Minecraft adalah sama seperti membiak mereka dalam mod kreatif.

Bagaimana untuk Membuat Kampung Zombie-Proof di Minecraft?

Jika anda bermain dalam mod survival, penduduk kampung anda boleh dibunuh oleh zombi, dan anda perlu membiak lebih banyak untuk menggantikannya. Jika anda tidak mahu menghabiskan masa menternak, pastikan kampung anda selamat. Ikuti langkah di bawah:

 • Pastikan sentiasa ada banyak cahaya di kampung. Buat obor dari kayu dan arang batu dan letakkannya di sekeliling dan di dalam bangunan anda.

 • Buat pagar kayu atau dinding batu di sekeliling kampung anda. Sebaik-baiknya, ia hendaklah meliputi seluruh perimeter dan mempunyai pintu pagar yang boleh anda tutup pada waktu malam.

 • Jika kampung anda mempunyai kurang daripada 16 penduduk, cipta golem besi untuk melindungi kampung. Di kampung-kampung besar, mereka bertelur secara automatik.

 • Secara pilihan, bukannya golem besi, jinakkan serigala untuk melindungi kampung. Berikan 12 tulang kepada seekor serigala untuk menjinakkannya.

 • Buat pintu keluli dan bukannya kayu – zombi tidak boleh memecahkannya.

 • Secara pilihan, gunakan pintu kayu tetapi naikkan satu blok dari tanah.

Soalan Lazim

Baca bahagian ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang penduduk kampung dan pembiakan di Minecraft.

Apa lagi yang boleh saya ternakkan selain Penduduk Kampung?

Penduduk kampung bukan satu-satunya spesies yang boleh dibiakkan di Minecraft. Anda juga boleh membiak haiwan peliharaan, haiwan yang dijinakkan, seperti kuda, keldai, lembu, dan juga lebah! Setiap spesies haiwan mempunyai keperluan pembiakan yang berbeza. Jadi, untuk membiak kuda, anda perlu memberi mereka epal emas atau lobak merah emas. Lembu, kambing, dan biri-biri sanggup membiak selepas makan gandum. Babi akan makan lobak merah, kentang, dan ubi bit – sama seperti penduduk kampung, walaupun anda hanya memerlukan satu daripada 12.

Serigala akan membiak selepas memakan kebanyakan jenis daging. Ayam mahu diberi makan benih, dan kucing – ikan mentah. Anda juga boleh membuat bayi haiwan membesar dengan lebih cepat dengan memberi mereka jenis makanan tertentu. Sebagai contoh, biri-biri tumbuh lebih cepat apabila makan rumput, kuda – apabila memakan gula.

Apakah faedahnya untuk membiak Penduduk Kampung di Minecraft?

Terdapat beberapa sebab untuk membiak penduduk kampung di Minecraft. Pertama, anda boleh berdagang dengan mereka. Memandangkan setiap penduduk kampung mempunyai profesion yang berbeza, anda ingin mempunyai penduduk kampung yang mencukupi untuk memastikan bekalan semua barangan yang diperlukan.

Kedua, orang kampung anda boleh mati kerana pelbagai sebab, dan anda perlu menggantikan mereka. Ketiga, membesarkan kampung anda adalah menyeronokkan, dan apabila kampung itu cukup besar, golem besi bertelur secara automatik untuk melindungi penduduk.

Apakah profesion yang boleh dimiliki Penduduk Kampung dalam Minecraft?

Kebanyakan penduduk kampung mempunyai profesion dan membekalkan barangan tertentu. Mereka mempunyai penampilan yang berbeza yang membantu untuk mengenal pasti mereka. Armorer akan menukar pelbagai besi, chainmail, dan perisai berlian untuk zamrud. Anda boleh mendapatkan zamrud dan daging daripada tukang daging. Kartografer memperdagangkan peta dan sepanduk untuk zamrud dan kompas.

Untuk mendapatkan batu permata, kunjungi penduduk kampung ulama. Fletcher akan membantu anda mendapatkan alatan kerajinan dan memburu. Profesion penduduk kampung yang lain termasuk petani, nelayan, pekerja kulit, pustakawan, gembala dan banyak lagi. Sesetengah penduduk kampung menganggur – mereka kelihatan seperti model orang kampung biasa tanpa sebarang butiran tambahan.

Anda boleh mencari mereka pekerjaan dengan membina tapak kerja baharu. Satu lagi jenis penduduk kampung yang tidak berniaga ialah Nitwit. Mereka memakai kot hijau dan menggelengkan kepala jika anda cuba berdagang.

Apakah Reputasi dalam Minecraft?

Anda mempunyai reputasi yang berbeza di setiap kampung di Minecraft. Ia berkisar antara -30 hingga +30, bermula pada 0. Reputasi anda boleh ditingkatkan dengan berdagang dengan penduduk kampung dan meningkatkan kemahiran profesional mereka. Jika anda menyerang atau membunuh orang kampung atau bayi mereka, reputasi anda akan jatuh.

Oleh itu, jika kampung anda penuh, jangan bunuh sesiapa – sebaliknya hantar mereka pergi. Apabila ia turun di bawah -15, penduduk kampung memusuhi anda dan golem besi menyerang anda, jadi perdagangan menjadi hampir mustahil. Tambahan pula, jika anda membunuh golem besi, reputasi anda menurun sebanyak 10 mata lagi, jadi menyingkirkannya tidak akan menyelesaikan masalah. Penduduk kampung juga bergosip, menjejaskan reputasi anda. Membiak penduduk kampung tidak meningkatkan reputasi anda, tetapi apabila bayi penduduk kampung membesar, anda boleh menjadikan mereka perantis untuk mendapatkan mata reputasi tambahan.

Kembangkan Kampung Anda

Mudah-mudahan, dengan bantuan panduan kami, anda akan dengan mudah mengembangkan populasi kampung anda di Minecraft tanpa mengira versi permainan. Pastikan untuk melindungi penduduk kampung anda dan mewujudkan tapak kerja yang mencukupi untuk mereka bersedia untuk berdagang. Dan jangan lupa tentang reputasi anda di kampung – jika terlalu rendah, anda akan dibuang oleh golem besi dan akan kehilangan keupayaan untuk berinteraksi dengan penduduk kampung.

Adakah anda lebih suka mencipta kampung anda sendiri atau berdagang di kampung sedia ada di Minecraft? Kongsikan pendapat anda di bahagian komen di bawah.