Cara Membina Platform dalam Tears of the Kingdom

48

“Tears of the Kingdom” menggalakkan pemain menggunakan kreativiti dan imaginasi mereka apabila meneroka Hyrule. Mempelajari cara membina objek dan kenderaan adalah penting kerana ia membolehkan anda bergerak lebih pantas melalui dunia dan menyelesaikan pencarian dengan lebih cepat.

Cara Membina Platform dalam Tears of the Kingdom

Membina platform boleh membantu, memandangkan pangkalannya digunakan untuk pelbagai perkara, dan dengan keupayaan Ultrahand, anda boleh mencipta objek unik. Teruskan membaca untuk mengetahui cara membina platform dalam “Tears of the Kingdom” dan tempat untuk menggunakannya.

Membina Platform Dengan Kayu

Kayu adalah salah satu bahan yang paling penting dalam permainan. Salah satu kegunaannya adalah untuk membuat platform untuk membantu pemain menyeberangi perairan yang besar dengan bot atau membina jambatan untuk mengembara dari satu gunung ke gunung yang lain.

Anda hanya perlu membuka kunci Ultrahand dan mempunyai Kapak Batu untuk membina platform kayu. Kedua-dua alat ini mudah diperolehi. Keupayaan Ultrahand diperoleh selepas menyelesaikan pencarian Shrine sebagai sebahagian daripada tutorial, manakala untuk Stone Axe, anda perlu menggabungkan Batu dan Senjata Satu Tangan. Untuk melakukan ini, anda perlu menggunakan Fius.

Balak kayu atau papan kayu tersebar di seluruh tanah, dan anda mesti menggunakan Ultrahand untuk memasangkannya. Dengan Ultrahand, anda boleh mencengkam, menggerakkan, memutar dan melekatkan objek bersama-sama. Inilah cara anda boleh menggunakannya:

  1. Buka menu dengan kebolehan anda dengan mengetik butang “L” pada pengawal anda.
  2. Klik pada ikon untuk Ultrahand.
  3. Untuk melampirkan objek pada sesuatu, ketik butang “A” seperti yang digesa pada skrin anda.
  4. Jika anda tidak menyukai penciptaan, tanggalkan objek dengan menggerakkan kayu bedik kanan ke kiri dan kanan.

Anda boleh melampirkan seberapa banyak log yang anda mahu.

Anda biasanya boleh menjumpai beberapa kayu balak untuk digunakan sebagai tapak. Jika tiada balak di sekeliling anda, anda boleh menggunakan Kapak Batu untuk menebang pokok berhampiran.

Membina Bot di TotK

Mengetahui cara membina bot boleh membantu apabila menemui tasik atau sungai yang luas yang tidak boleh anda lalui. Bot boleh dibuat dengan platform kayu yang melekatkan balak dengan Ultrahand. Jika anda ingin menyeberangi sungai kecil, pelantar kayu mungkin cukup untuk menyeberang. Rakit (iaitu pelantar dengan layar dipasang) boleh menangkap angin dan merentasi sungai, tetapi anda tidak dapat mengawalnya. Sebaliknya, anda memerlukan sesuatu untuk menyediakan tujahan bagi badan air yang besar.

Menggabungkan pelantar kayu dengan layar, Kayu Pemandu atau Kipas Zonai adalah cara terbaik. Pasangkan layar atau kipas Zonai pada platform kayu untuk membuat bot. Ambil perhatian bahawa peminat Zonai perlu menghadap jauh dari tempat yang anda mahu pergi jika ia digunakan seperti motor bot (dua kipas dan tiga batang kayu yang dipasang cukup untuk rakit mudah). Tekan peminat untuk mengaktifkannya. Sebaliknya, anda hanya boleh meletakkan Batang Pemandu atau layar di tepi pelantar kayu dan biarkan angin menggerakkan anda.

Membina Kenderaan di TotK

Satu lagi kegunaan platform yang baik adalah untuk mencipta kereta atau apa-apa jenis kenderaan dengan roda. Anda boleh memasang dua roda yang lebih kecil dan dua lebih besar dengan Ultrahand pada platform kayu dan mengembara dengannya. Jika anda tidak perlu membelok, anda tidak perlu menambah Stick Steering. Walau bagaimanapun, ia masih disyorkan untuk mendapatkannya untuk bergerak. Tidak seperti Peminat Zonai, anda tidak perlu mengaktifkan apa-apa.

Kereta beroda dua dengan Steering Stick (pada asasnya moped) boleh dimuatkan di bahagian yang lebih kecil dan mengalirkan Stick dengan lebih perlahan, tetapi boleh menjadi lebih menyusahkan untuk dipandu.

Jika anda mempunyai Autobuild, anda tidak perlu mencipta kenderaan yang tepat untuk setiap kegunaan; hanya akses pelan tindakan model kereta anda sebelum ini. Anda juga boleh membina model kereta yang lebih kompleks tetapi juga mencapai destinasi yang diingini dengan platform kayu dengan empat roda dan kayu.

Membina Jambatan di TotK

Log boleh digunakan untuk membuat jambatan juga. Gunakan Kapak Batu untuk menebang pokok dan pasangkan kayu balak secara mendatar untuk mencipta platform dan melintasi kawasan tinggi. Jambatan log yang dibina dengan Ultrahand tidak menggunakan fizik dunia sebenar jadi tidak akan runtuh walaupun tanpa sokongan menegak.

Anda juga tidak perlu membuat jambatan lebih lebar. Dengan cara ini, anda memerlukan lebih sedikit log dan lebih sedikit masa untuk membuat jambatan log lanjutan, walaupun laluannya akan menjadi sempit.

Cara Membuat Kereta Terbang di TotK

Selain daripada kenderaan darat yang boleh anda cipta dengan platform kayu, anda juga boleh mencipta kenderaan untuk mengembara melalui langit. Apa yang anda perlukan untuk Kereta Terbang berfungsi ialah dua Kipas Zonai, Kayu Stereng dan platform kayu. Memandangkan anda memerlukan kenderaan ringan yang akan kekal di udara, gunakan papan untuk mencipta platform dan bukannya balak. Pasang dua Kipas Zonai pada 45 darjah menghala ke tanah di setiap sisi papan dan tambahkan Kayu Stereng.

Soalan Lazim

Apa yang boleh anda lakukan dengan kayu dalam Tears of the Kingdom?

Pelbagai perkara boleh dilakukan dengan kayu kerana ia adalah salah satu bahan asas. Kayu boleh digunakan untuk membuat unggun api yang digabungkan dengan barang yang menyediakan api. Dengan cara ini, anda boleh memasak makanan dan mencipta ramuan yang berbeza. Selain itu, jika anda menebang pokok, anda boleh membina kayu balak yang boleh digunakan untuk membuat platform dan kenderaan. Anda tidak boleh membuat papan daripada kayu tetapi mesti mencarinya di seberang Hyrule, biasanya di sekitar lintasan sungai dan bandar.

Bagaimana anda membuat Kapak dalam Tears of the Kingdom?

Kapak boleh dibuat dengan batang kayu dan batu, atau anda boleh menggunakan pangkalan dari Senjata Satu Tangan. Bahagian bawah kapak mestilah padat dan tahan lama. Jika tidak, kapak boleh patah. Anda boleh menemui batu dan batu dalam “Air Mata Kerajaan.” Perbezaannya sangat besar, kerana batu digunakan untuk membina Kapak manakala batu yang digabungkan dengan batang kayu membuat Tukul.

Bagaimana untuk mendapatkan Ultrahand dalam TotK

Ultrahand ialah salah satu daripada beberapa kebolehan penting dalam “Tears of the Kingdom.” Anda boleh memperoleh Ultrahand pada permulaan permainan dengan menamatkan tutorial. Khususnya, anda akan membuka kunci Ultrahand selepas anda menamatkan Kuil pertama di Great Sky Island atau Kuil Ukoah.

Bagaimana untuk membina cetak biru secara automatik untuk kenderaan

Autobina ialah keupayaan penting yang membolehkan anda menyimpan binaan terdahulu anda sebagai pelan tindakan atau skema. Selepas anda membuat kenderaan, anda boleh menyimpannya dalam sejarah Autobina anda dan mengaksesnya kemudian dan bukannya mengumpulkan bahan dan membina kereta itu semula. Kemahiran ini membolehkan anda mencipta kenderaan yang tepat walaupun anda tidak mempunyai bahan yang sama. Ia menggunakan Zonaite untuk mengimbangi item yang diperlukan.

Gunakan Platform dalam Tear of the Kingdom

Membina platform dalam permainan Zelda baharu membolehkan anda mencipta kenderaan dan objek yang lebih rumit dan meluas untuk mengembara atau merentasi kawasan dan ketinggian yang kompleks dan mencabar. Hyrule sangat luas dan kenderaan diperlukan untuk mempercepatkan perjalanan dan kemajuan permainan keseluruhan. Platform kayu boleh digunakan untuk membina bot, kereta, kenderaan terbang, jambatan dan banyak lagi. Anda boleh menggabungkan bahan yang berbeza dan juga mencipta senjata dan mesin untuk pertempuran.

Apakah cara terbaik anda menggunakan platform dalam “Tears of the Kingdom?” Beritahu kami di bahagian komen di bawah.