Cara Membuat Akaun Instagram Kedua

80

Ingin membuat akaun Instagram kedua? Inginkan akaun untuk perniagaan dan akaun untuk diri sendiri? Menguruskan berbilang akaun untuk pelanggan? Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin ingin mempunyai akaun Instagram kedua atau ketiga. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara mencipta dan mengurusnya dengan berkesan.

Anehnya, Instagram terbuka kepada pengguna yang mempunyai berbilang akaun. Syarikat itu juga menjadikannya mudah untuk bertukar antara mereka terus dalam apl.

Fungsi ini bagus untuk pemasar media sosial, pemilik perniagaan kecil atau mereka yang mempunyai pelbagai minat. Instagram cenderung mempunyai fokus yang sempit, dan akaun selalunya akan menumpukan pada satu niche. Sebarang penyelewengan daripada itu boleh mencairkan mesej, terutamanya jika anda mempromosikan jenama atau perniagaan. Itulah sebabnya mempunyai berbilang akaun sangat bermanfaat.

Artikel ini akan mengajar anda semua yang anda perlu tahu tentang membuat dan mengurus berbilang akaun di Instagram.

Mencipta Akaun Instagram Kedua

Kelebihan persediaan ini adalah daripada perlu log masuk ke akaun berasingan; anda boleh memautkan akaun Instagram anda bersama-sama untuk memastikan perkara itu cantik dan kemas.

 1. Buka akaun Instagram utama anda.
 2. Pilih ikon profil anda di penjuru kanan sebelah bawah.
 3. Ketik pada ikon menu tiga baris sebelah kanan atas.
 4. Pilih ikon gear untuk mengakses Tetapan.
 5. Pilih Tambah Akaun di bahagian paling bawah. Anda mungkin melihat Tambah atau Tukar Akaun jika anda sudah mempunyai lebih daripada satu.
 6. Pilih nama pengguna anda dan pilih Seterusnya untuk meneruskan.
 7. Gunakan alamat e-mel yang berbeza daripada yang telah dipautkan ke Instagram.
 8. Sahkan akaun e-mel anda dengan memasukkan kod pengesahan yang dihantar ke alamat.
 9. Sediakan imej profil anda dan ikut wizard pendaftaran.

Anda boleh memautkan akaun Facebook anda ke akaun Instagram anda jika anda mahu, tetapi hanya jika anda tidak melakukannya untuk akaun utama anda. Walau apa pun kaedah yang anda gunakan dalam Langkah 7, telefon, e-mel atau Facebook, ia mestilah berbeza daripada kaedah yang digunakan untuk akaun utama tersebut. Jika anda menggunakan butiran yang sama, anda akan melihat ralat memberitahu anda butiran tersebut sudah digunakan atau perkataan yang memberi kesan itu.

Memautkan Akaun Instagram Kedua

Jika anda sudah mempunyai akaun Instagram kedua, anda boleh memautkannya ke akaun utama anda dan bukannya membuat akaun lain jika anda mahu. Ia menggunakan proses yang sama seperti di atas. Anda boleh memautkan sehingga lima akaun sekali gus menggunakan kaedah ini.

 1. Buka akaun Instagram utama anda.
 2. Pilih profil anda dan ikon menu tiga baris sebelah kanan atas.
 3. Pilih ikon gear untuk mengakses Tetapan.
 4. Pilih Tambah Akaun di bahagian paling bawah.
 5. Masukkan butiran akaun anda yang lain dan simpannya.

Akaun Instagram anda kini dipautkan. Walaupun tiada apa-apa perubahan dengan akaun itu sendiri, ia akan menjadikan pertukaran antara mereka lebih mudah daripada log keluar dari satu dan kembali ke akaun yang lain.

Beralih Antara Akaun Instagram

Proses bertukar antara akaun terpaut adalah sama sama ada anda membuat akaun kedua baharu atau memautkan akaun sedia ada.

 1. Buka apl Instagram dan pilih profil anda.
 2. Pilih nama pengguna anda di bahagian atas. Pop timbul kecil muncul dengan akaun terpaut anda.
 3. Pilih akaun yang ingin anda tukar.

Bergantung pada telefon yang anda gunakan, pilihan akaun akan menjadi menu lungsur turun atau pop timbul. Sama ada cara, pilih akaun dan anda akan segera bertukar.

Alih keluar akaun Instagram yang dipautkan

Jika anda perlu mengalih keluar akaun yang telah anda pautkan, ia hampir terbalik daripada memautkannya. Begini cara melakukannya:

 1. Log masuk ke akaun Instagram yang ingin anda alih keluar.
 2. Pilih profil anda dan ikon menu tiga baris sebelah kanan atas.
 3. Pilih ikon gear untuk mengakses tetapan.
 4. Pilih Log Keluar dari Akaun.

Mengikuti langkah ini akan mengalih keluar pautan antara akaun yang anda log masuk dan akaun yang dipautkan dengannya. Anda kemudian boleh memadam atau melupakan akaun itu mengikut kesesuaian.

Padamkan akaun Instagram

Memadam akaun Instagram adalah langkah drastik, tetapi jika anda tidak menggunakannya lagi, ia adalah tugas pengemasan yang berguna. Memadamkan akaun tidak boleh dipulihkan, jadi setelah selesai, itu sahaja. Jika anda perlu memadam, begini caranya.

 1. Buka penyemak imbas pada peranti anda dan pergi ke halaman pemadaman akaun dihidupkan Instagram.
 2. Isi borang ringkas meminta pemadaman, berikan sebab dan masukkan kata laluan anda.
 3. Pilih Padam Akaun Saya Secara Kekal apabila bersedia.

Instagram mungkin cuba menghalang anda dengan menawarkan petua atau bantuan untuk mengekalkan akaun anda, tetapi akhirnya, mereka akan melakukan seperti yang anda minta dan memadamkannya.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan kepada soalan anda tentang Instagram.

Berapa banyak akaun Instagram boleh saya pautkan?

Setiap pengguna boleh mempunyai sehingga lima akaun Instagram.

Adakah saya akan mendapat pemberitahuan untuk semua akaun saya?

Pemberitahuan yang anda terima sangat bergantung pada mendayakan fungsi pada setiap akaun. Tetapi, anda hanya akan menerima pemberitahuan untuk akaun yang terakhir anda gunakan.