Cara Membuat Akaun Twitter Peribadi

115

Anda suka tweet dan menggunakan Twitter, tetapi anda tidak mahu sesiapa melihat profil dan tweet anda. Nasib baik, ada penyelesaian, tukar ke akaun Twitter peribadi. Apabila anda mempunyai akaun peribadi, hanya orang yang mengikuti anda boleh melihat perkara yang anda suka, tweet atau ikuti di Twitter.

Cara Membuat Akaun Twitter Peribadi

Tetapi bagaimana anda bertukar kepada akaun peribadi? Prosesnya hampir sama dengan beralih kepada profil peribadi di rangkaian media sosial yang lain. Anda boleh mendapatkan langkah yang diperlukan untuk berbuat demikian dalam artikel ini.

Cara Menjadikan Akaun Twitter Anda Peribadi daripada PC

Apabila anda menyertai Twitter, anda boleh memilih sama ada Tweet anda adalah awam atau peribadi. Tetapan untuk menjadikan profil anda peribadi dipanggil Lindungi Tweet Anda. Apabila pengikut baharu berusaha untuk mengikuti anda, anda akan menerima jemputan, yang mungkin anda terima atau tolak jika Tweet anda dilindungi. Melainkan anda melarangnya secara jelas, akaun yang mula mengikuti anda sebelum anda mula melindungi Tweet anda masih mempunyai akses dan interaksi dengan Tweet anda yang dilindungi.

Anda boleh bertukar antara tweet dilindungi kepada tidak dilindungi pada bila-bila masa. Ini boleh dilakukan melalui aplikasi mudah alih atau laman web Twitter. Untuk menjadikan akaun Twitter anda peribadi menggunakan PC, langkah-langkahnya ialah:

 1. Log masuk ke akaun Twitter anda menggunakan pelayar web anda.
 2. Di sebelah kiri skrin, klik tab Pemberitahuan dan kemudian simbol gear kecil di sebelah kanannya. Ia akan membawa anda ke halaman Tetapan anda.
 3. Di sebelah kanan nama pengguna anda, pilih tab Privasi dan keselamatan. Ini akan memberikan senarai tetapan yang tersedia.
 4. Klik Lindungi Tweet anda, dan tetingkap pop timbul akan muncul meminta pengesahan bahawa anda ingin menjadikan akaun Twitter anda peribadi.
 5. Di bahagian bawah skrin, klik Lindungi dan sahkan dengan menaip kata laluan anda.

Cara Menjadikan Akaun Twitter Anda Peribadi daripada Apl iPhone atau iPad

Anda juga boleh menukar tetapan privasi anda daripada apl iPhone anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk berbuat demikian:

 1. Lancarkan apl Twitter.
 2. Di bahagian atas skrin anda, sentuh ikon gear untuk mengakses halaman tetapan akaun anda di sebelah kanan bar carian Twitter.
 3. Pilih Privasi dan keselamatan daripada menu lungsur di sebelah nama pengguna anda.
 4. Laraskan peluncur di sebelah Lindungi Tweet anda. Ia akan bertukar menjadi hijau, menunjukkan bahawa fungsi itu didayakan dan tweet anda dilindungi/peribadi.
 5. Apabila anda selesai, ketik Selesai. Tweet anda telah selamat.

Perlu diingat bahawa semasa menjadikan akaun Twitter anda peribadi menghalang pelawat baharu daripada melihat tweet anda, fungsi tersebut tidak retroaktif. Ini bermakna mana-mana pengikut yang anda peroleh sebelum menetapkan akaun anda kepada peribadi akan terus melihat tweet anda. Walau bagaimanapun, anda boleh memadamkan akaun daripada senarai berikut anda jika anda mahu tweet anda disembunyikan daripadanya.

Cara Menjadikan Akaun Twitter Anda Peribadi daripada Apl Android

Menukar tetapan privasi akaun anda daripada apl Android adalah serupa dengan menukar tetapan tersebut daripada apl iOS. Langkah-langkahnya juga agak serupa. Untuk menukar profil Twitter anda kepada akaun peribadi, langkah-langkahnya ialah:

 1. Buka aplikasi Twitter.
 2. Di sebelah kanan bar carian Twitter di bahagian atas skrin anda, tekan simbol gear untuk membuka halaman tetapan akaun anda.
 3. Daripada pilihan lungsur di sebelah log masuk anda, pilih Privasi dan keselamatan.
 4. Laraskan peluncur di sebelah Lindungi Tweet anda supaya ia menjadi hijau, menunjukkan bahawa ciri itu telah diaktifkan dan tweet anda telah dilindungi.
 5. Setelah anda menyelesaikan langkah-langkah, tekan Selesai. Anda perlu memasukkan kata laluan Twitter anda.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, apabila ia berkaitan dengan pengikut yang anda miliki sebelum menukar tetapan privasi, mereka masih boleh melihat tweet anda. Sebaliknya, anda boleh mengalih keluar akaun daripada senarai berikut anda jika anda ingin tweet anda dirahsiakan daripada akaun tertentu.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Boleh Menyahlindung Tweet Saya?

Untuk menyahlindung Tweet anda, cuma ikut langkah yang telah dinyatakan untuk pergi ke tetapan privasi.

1. Togol peluncur di sebelah Lindungi Tweet anda padam dalam aplikasi Twitter untuk iOS dan Twitter untuk Android untuk mengelakkan tweet anda daripada dilindungi.

Adalah penting untuk menyemak permintaan pengikut semasa anda sebelum membuat siaran Twitter anda terbuka. Sebarang permintaan yang tidak dijawab tidak akan diluluskan secara automatik. Jika anda meninggalkan permintaan yang belum selesai, akaun tersebut akan diminta untuk meminta untuk mengikuti anda sekali lagi.

Sila ambil perhatian bahawa menyahlindung Tweet anda akan menyebabkan mana-mana Tweet yang dilindungi sebelum ini tersedia untuk umum.

Apa yang Akan Berubah Apabila Bertukar kepada Akaun Twitter Peribadi?

Pastikan anda memahami implikasi untuk mengekalkan akaun Twitter dan tweet anda secara peribadi sebelum membuat keputusan untuk berbuat demikian. Apabila anda memilih untuk merahsiakan tweet anda, pengguna lain perlu meminta untuk mengikuti anda, dan anda perlu mengesahkan semua permintaan sebelum ia diterima.

Hanya pengikut yang telah diluluskan akan dapat melihat tweet anda. Pengguna lain tidak akan dapat mengetweet semula mesej anda melainkan mereka mengikuti anda. Selain itu, hanya carian yang dilakukan di Twitter oleh pengikut anda yang diluluskan akan mengembalikan hasil untuk tweet anda kerana ia tidak akan muncul dalam sebarang carian Google sama sekali.

Profil Twitter anda hanya akan memaparkan nama, gambar profil dan maklumat bio anda pada masa ini. Melainkan anda menghantarnya kepada pengikut anda yang diluluskan, sebarang @balas yang anda hantar tidak akan dilihat oleh orang lain. Sebagai contoh, jika anda tweet seorang selebriti, mereka tidak akan dapat melihatnya kerana anda tidak memberi mereka kebenaran untuk mengikuti anda.

Apa-apa sahaja yang anda tweet semasa akaun anda dibuka kepada umum kini akan disembunyikan dan hanya akan kelihatan atau boleh dicari oleh pengikut anda yang diluluskan, berbanding dengan orang awam. Akhir sekali, untuk berkongsi pautan kekal ke tweet anda dengan pengikut anda yang dibenarkan, anda mesti terlebih dahulu meminta mereka meluluskan akaun anda.

Mengapa Tweet Saya Dilindungi Tetapi Masih Muncul dalam Hasil Carian?

Selepas anda melindungi Tweet anda, hanya anda dan pengikut anda akan dapat membaca kemas kini anda dan melihat Tweet anda apabila mencarinya di Twitter.

Tweet ini tidak lagi akan kelihatan kepada orang ramai atau dipaparkan dalam hasil carian Twitter awam jika anda sebelum ini memaparkannya kepada orang ramai. Sebaliknya, menyahlindung Tweet anda akan menyebabkan mana-mana Tweet yang pernah dilindungi didedahkan kepada umum.

Walau bagaimanapun, jika tweet anda berakhir pada platform yang berbeza, ia mungkin masih muncul dalam hasil carian. Apabila ia berkaitan dengan kandungan pada halaman web lain, Twitter tidak mempunyai kapasiti untuk mengalih keluarnya.

Tweet dalam Peribadi

Kini setelah anda tahu cara menukar kepada akaun peribadi, tweet anda tidak lagi tersedia kepada orang awam seperti sebelum ini. Tweet anda kini hanya akan kelihatan kepada individu yang telah mengikuti anda. Selain itu, sesiapa sahaja yang ingin mengikuti anda perlu menghantar permintaan kepada anda, yang mana anda akan mempunyai pilihan untuk meluluskan atau menolak, bergantung pada pilihan anda.

Tetapi tweet anda mungkin di tangkap skrin dan disiarkan secara terbuka oleh orang lain, seperti yang ditunjukkan oleh Twitter sebagai senario terburuk. Walau bagaimanapun, ciri ini sepatutnya mencukupi jika anda memilih untuk tidak mempunyai akaun rawak di internet melihat dan mengulas pada tweet anda.

Adakah akaun Twitter anda peribadi atau awam? Adakah anda fikir mempunyai akaun Twitter peribadi adalah lebih baik daripada mempunyai akaun awam? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!