Cara Membuat Album di SoundCloud

63

Jika anda seorang pemuzik yang bercita-cita tinggi tanpa label rekod, anda mungkin bermimpi untuk ditemui oleh pencari bakat suatu hari nanti. Tetapi sehingga itu, membuat album dan memuat naiknya ke platform yang mudah seperti SoundCloud boleh memberi manfaat yang besar. Ia akan menjadikan muzik anda kelihatan lebih teratur dan profesional serta membantu anda menangkap pendedahan yang anda cari.

Cara Membuat Album di SoundCloud

Gunakan artikel ini sebagai panduan untuk mempersembahkan album pertama anda di SoundCloud untuk memulakan kerjaya anda sebagai pemuzik yang berkembang pesat.

Buat Album di SoundCloud

Mencipta album di SoundCloud sebenarnya tidak berbeza dengan membuat senarai main. Namun begitu, terdapat sesuatu yang tidak dapat dinafikan istimewa tentang mencipta kompilasi lagu terbaik anda dan menjadualkan tarikh keluaran untuk mereka yang akan mengekalkan pelanggan anda yang paling setia di tepi tempat duduk mereka.

Menggunakan Web

Memasang album SoundCloud pada PC atau komputer riba anda boleh memberi anda gambaran keseluruhan yang jelas tentang lagu yang anda miliki, yang peribadi dan yang perlu dimuat naik seterusnya. Bahagian ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk menyusun album dari awal, iaitu, menggunakan berbilang lagu yang belum anda muat naik ke akaun anda.

 1. Pergi ke halaman web SoundCloud dan log masuk ke akaun anda.
 2. Pergi ke profil SoundCloud anda dengan mengetik ikon anda.
 3. Klik “Profil.”
 4. Beralih ke tab “Album”.
 5. Ketik “Muat naik sekarang.”
 6. Seret dan lepaskan trek yang anda mahu muat naik atau klik “Pilih fail untuk dimuat naik.”
 7. Tandai kotak yang menyatakan, “Buat senarai main apabila berbilang fail dipilih.”
  Nota: Jika anda sudah mempunyai senarai main yang ingin anda tambahkan trek, langkau langkah ini dan muat naik fail seperti biasa buat masa ini.
 8. Namakan album anda dengan mengisi medan “Tajuk”. Pilih “Album” dan genre daripada menu lungsur, kemudian jadualkan tarikh keluaran. Tambahkan teg dan perihalan jika anda mahu dan pilih sama ada anda mahu album anda menjadi umum atau peribadi buat masa ini dengan menandakan salah satu kalangan di bawah “Privasi.”

  Nota: Anda boleh merahsiakan album atau lagu anda pada mulanya, kemudian mendedahkannya apabila anda memutuskan untuk mengeluarkan album anda. Walau bagaimanapun, pastikan kedua-dua lagu dan keseluruhan album didedahkan secara serentak kerana privasi album anda tidak menjejaskan privasi lagu anda.
 9. Jika anda terlepas lagu semasa memilih, tambahkannya dengan mengklik “Tambah lagi lagu”.
 10. Dalam tab “Metadata”, tambahkan pautan “Beli” dan label rekod jika anda mempunyainya.
 11. Dalam tab “Kebenaran”, tandakan kalangan di sebelah pilihan yang anda mahu berikan kepada pendengar anda (muat turun, mendengar luar talian, dsb.).
 12. Ketik “Simpan” untuk memuat naik album anda.

Sekiranya anda telah memuat naik lagu secara berasingan atau memuat naiknya lebih awal, anda boleh menambahkannya pada senarai main dan mengedit senarai main dengan melakukan langkah yang sama seperti yang diterangkan di atas.

 1. Pergi ke papan pemuka profil anda dan cari trek yang telah anda muat naik.
 2. Klik pada butang “Tambah ke Senarai Main” yang ditunjukkan di bawah setiap lagu.
 3. Jika anda tidak mempunyai senarai main SoundCloud sedia ada yang anda ingin tambahkan lagu ini, anda boleh bertukar kepada tab “Buat senarai main” dalam pop timbul dan taip nama senarai main baharu.
 4. Tandakan kalangan “Peribadi” buat masa ini.
 5. Pergi ke tab “Senarai main” dalam profil anda.
 6. Klik “Edit” di bawah senarai main dan ulangi langkah dari tutorial di atas untuk menukar senarai main menjadi album.

Menggunakan Apl SoundCloud

Pada apl mudah alih SoundCloud, anda sebenarnya tidak boleh menukar senarai main anda menjadi album. Tetapi anda boleh membuat senarai main anda dengan telefon anda dahulu dan mengubahnya menjadi album kemudian apabila anda mendapat akses kepada komputer anda. Oleh itu, bahagian ini akan menunjukkan kepada anda cara membuat senarai main SoundCloud dan menyediakan lagu anda untuk keluaran besar mereka.

Proses ini dilakukan sama pada peranti Android dan iPhone, jadi ikuti langkah seterusnya untuk mengejutkan pelanggan anda dengan muzik baharu.

 1. Buka apl SoundCloud.
 2. Dalam tab “Laman Utama”, ketik pada anak panah menghala ke atas.
 3. Pilih trek daripada telefon anda untuk dimuat naik. Sumber tidak terhad kepada storan telefon anda. Anda boleh mengakses fail daripada Dropbox anda, Google Drive atau apl lain yang menampilkan fail yang serasi dengan SoundCloud.
 4. Tambahkan foto dan nama lagu, pilih genre, tambahkan perihalan, tambahkan kapsyen jika anda mahu dan tandakan togol jika anda mahu menjadikan trek itu peribadi.
 5. Tekan “Simpan.”
 6. Pergi ke tab “Perpustakaan”.
 7. Klik pada gambar profil anda.
 8. Di bawah “Trek”, cari lagu yang ingin anda tambahkan pada senarai main anda dan, kemudian, album.
 9. Ketik tiga titik menegak di sebelah kanannya.
 10. Klik “Tambahkan ke senarai main.”
 11. Jika anda belum membuat senarai main, ketik “Buat senarai main”.
 12. Beri nama dan tandakan togol di sebelah “Jadikan umum” untuk merahsiakannya buat masa ini.
 13. Klik “Simpan.”

Harap maklum bahawa album anda tidak semestinya lagu anda sendiri. Anda boleh melabelkan mana-mana senarai main yang anda buat sebagai “Album”, tetapi anda tidak akan dapat mengewangkan lagu orang lain. Selain itu, memuat naik salinan ialah pelanggaran hak cipta yang boleh menyebabkan anda menghadapi masalah.

Soalan Lazim

Berapa banyak lagu yang boleh saya tambahkan pada Album SoundCloud?

Anda boleh menambah tidak lebih daripada 500 lagu pada album atau senarai main SoundCloud anda.

Berapa minit saya boleh memuat naik dengan pelan SoundCloud percuma?

Anda boleh memuat naik sehingga 180 minit, yang bersamaan dengan tiga jam bunyi, sebagai pengguna percuma SoundCloud. Menaik taraf akaun anda kepada pengguna Pro boleh menggandakan jumlah itu. Tetapi sebagai pengguna Next Pro, anda boleh memuat naik seberapa banyak minit atau jam yang anda mahu.

Apakah kualiti muat naik terbaik untuk trek SoundCloud?

SoundCloud menyokong pelbagai format, dengan saiz paling banyak 4GB untuk setiap fail. Untuk kehilangan kualiti yang minimum, SoundCloud mengesyorkan memuat naik trek dalam format seperti WAV, FLC, ALAC dan AIFF dengan kedalaman 16-bit dan kadar sampel 48 kHz.

Susun Muzik Anda dengan Album SoundCloud

Mencipta album SoundCloud meningkatkan peluang anda untuk membina reputasi dan pangkalan peminat anda, mendapat pengiktirafan dan berpotensi diintai oleh syarikat besar.

Sudah tentu, ia tidak perlu terlalu serius. Anda boleh mencipta album lagu artis lain atau memuat naik karya anda hanya untuk keseronokan. Sama ada untuk keseronokan pelanggan anda atau anda sendiri, menyusun lagu terpilih ke dalam album membolehkan anda menyusunnya dengan cara yang memberikan anda dan pengikut anda pengalaman mendengar yang unik.

Beritahu kami di bahagian komen di bawah jika anda telah mencuba untuk mencipta album SoundCloud yang menakjubkan dan cara ia memberi manfaat kepada anda.