Cara Membuat Asal Pemadaman Nota pada iPhone & iPad

51

Jika anda seorang pengguna tegar apl Notes pada iPhone atau iPad anda, anda mungkin telah tersilap memadamkan teks penting pada satu ketika. Perkara yang baik ialah terdapat banyak cara untuk membantu anda membuat asal teks yang dipadamkan daripada apl Nota, dan dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda caranya.

Cara Membuat Asal Pemadaman Nota pada iPhone & iPad

Menggunakan Ikon Buat Asal

Dalam alat Penanda, anda akan menemui ikon Buat Asal dan Buat Semula. Berikut ialah cara menggunakan ikon Buat asal dan Buat Semula pada iPhone dan iPad anda:

 1. Dalam alat Penanda ialah tempat anda akan menemui ikon “Buat asal” dan “Buat Semula”.
 2. Di bahagian atas skrin nota anda, klik pada ikon “Pen”, yang membuka Penanda. Anda akan melihat dua ikon anak panah di bahagian atas.
 3. Untuk membuat asal perubahan terakhir, klik pada anak panah kiri. Jika anda ingin membuat asal lagi, teruskan klik pada anak panah.
 4. Anak panah yang menghala ke kanan akan membuat asal perubahan terkini.

Gunakan Leret Tiga Jari

Jika, secara silap, anda memadamkan teks dalam apl Nota anda, anda boleh mendapatkannya semula dengan melakukan leretan ke kiri dengan pantas menggunakan tiga jari. Ini adalah satu lagi cara untuk membuat asal tindakan terakhir anda. Ciri ini juga berfungsi dengan cara yang sama pada apl iPhone dan iPad lain seperti Pages. Meleret tiga jari ke kanan anda akan membuat semula apa sahaja yang anda batalkan sebelum ini.

Gunakan Ketik Dua Jari Tiga Jari

Cara lain untuk membuat asal tindakan sebelumnya ialah dengan mengetik skrin anda dua kali dengan tiga jari. Apabila anda melakukan ini, anda akan melihat menu edit yang mempunyai anak panah menghala ke kiri dan anak panah menghala ke kanan. Untuk membuat asal tindakan terakhir anda, ketik pada anak panah menunjuk ke kiri dan untuk membuat semula buat asal terakhir, ketik pada anak panah menunjuk ke kanan.

Goncang iPhone atau iPad Anda untuk Buat Asal

Menggoncang peranti mudah alih Apple anda juga boleh membuat asal tindakan. Ia hanya boleh membuat asal pengeditan terakhir yang anda buat dalam nota anda. Jika anda perlu membuat semula buat asal, goncang peranti itu sekali lagi dan pilih Buat Semula Penaipan. Jika anda sering menggoncang telefon anda dan secara tidak sengaja membuat asal perkara yang anda tidak mahu buat asal, anda boleh melumpuhkan ciri ini dengan pergi ke Tetapan, Kebolehcapaian, Sentuh dan matikan ciri Goncang untuk Buat Asal.

Gunakan Pintasan Papan Kekunci

Pada papan kekunci luaran, anda boleh membuat asal sebarang tindakan dengan menekan butang Cmd + Z pada masa yang sama. Ini membuat asal sebarang tindakan terakhir dalam apl Nota anda dengan cara yang sama yang akan dilakukan pada Mac. Jika anda ingin membuat asal tindakan ini, hanya tekan butang Shift + Cmd + Z pada masa yang sama.

Pulihkan Nota yang Dipadamkan

Jika anda tersilap memadamkan nota penting, anda boleh memulihkannya. Jika sudah 30 hari atau kurang selepas nota itu dipadamkan daripada apl Nota anda, anda boleh mencari nota anda yang dipadamkan dalam folder Dipadamkan Baru-baru ini. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke apl “Nota” anda dan klik pada butang belakang, yang sepatutnya membawa anda ke menu “Folder”.
 2. Di bawah “iCloud”, pilih “Terbaru Dipadamkan.”
 3. Di bahagian atas sebelah kanan anda, pilih “Edit” dan pilih nota yang ingin anda pulihkan.
 4. Pilih “Alih”, kemudian “Nota”, dan nota anda akan dipulihkan.

Pulihkan Nota yang Dipadamkan daripada iCloud Anda

Nota anda boleh disimpan dalam iCloud anda jika anda telah menggunakannya baru-baru ini. iCloud memudahkan untuk berkongsi nota anda dengan semua peranti Apple anda. Untuk mencari nota anda pada iCloud sama ada pada iPad atau iPhone, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan” pada iPhone atau iPad anda.
 2. Kemudian, klik [Your Name] dan kemudian ketik iCloud.
 3. Dayakan nota anda dengan meluncurkan togol ke kanan.

Semua nota yang disimpan dalam iCloud anda akan dimuat turun ke telefon anda.

Cara Memadam Nota Daripada Apl Nota

Mungkin anda pengguna iPhone atau iPad kali pertama, dan anda perlu tahu cara memadamkan nota daripada apl Nota anda. Berikut ialah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

 • Meleret – Buka apl Nota pada iPad atau iPhone anda, tekan pada nota, leret ke kiri, dan kemudian pilih ikon Sampah.
 • Lihat dan Padam – Buka apl Nota anda dan pilih nota yang ingin anda padamkan, kemudian pilih ikon “Sampah”.
 • Padamkan beberapa nota – Untuk memadamkan beberapa nota sekali gus, pergi ke apl Nota anda pada iPad atau iPhone anda, pilih “Edit,” pilih semua nota yang ingin anda padamkan pada masa yang sama, kemudian pilih “Padam,” dan semua nota akan dipadamkan.
 • Untuk memadamkan semua nota dalam apl Nota anda, pergi ke apl Nota anda, kemudian pilih “Edit”, kemudian “Padam Semua”. Ini akan memadamkan semua nota anda sekali gus.

Nota Pin Yang Selalu Anda Gunakan

Jika anda mempunyai nota penting yang sering anda rujuk, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menyematkannya supaya anda tidak sesekali memadamkannya secara tidak sengaja. Menyemat nota menyimpan nota di bahagian atas senarai nota anda dalam folder. Untuk menyematkan nota penting anda dalam apl Nota anda, lakukan perkara berikut:

 1. Pada iPhone atau iPad, pergi ke folder yang mempunyai nota yang anda ingin sematkan.
 2. Ketik pada nota dan luncurkannya dari kanan ke kiri dan pilih ikon “Pin”.
 3. Anda juga boleh menekan butang “Kawalan”, pilih nama folder, kemudian pilih “Sematkan nota atau klik pada nota, dan pilih “Fail”, kemudian Pin Nota” daripada bar menu.

Pulihkan Nota Anda yang Dipadamkan

Apl Nota pada iPhone dan iPad ialah aplikasi yang sangat berguna untuk merakam pemikiran, mencatat idea semasa dalam perjalanan atau menulis dan menyimpan maklumat penting. Tetapi memadam nota penting secara tidak sengaja boleh menjengkelkan dan menyusahkan yang besar. Syukurlah terdapat beberapa cara untuk membuat asal kesilapan ini dan memulihkan sebarang nota yang dipadamkan daripada apl Nota anda.

Anda boleh meleret ke kiri atau kanan menggunakan tiga jari untuk membuat asal dan membuat semula tindakan. Anda boleh mengetik pada ikon buat asal, gunakan pintasan papan kekunci, atau hanya goncang iPhone atau iPad anda untuk membuat asal atau membuat semula sebarang tindakan. Jika terdapat sebarang nota penting yang anda sering baca yang anda tidak mahu kehilangannya, mungkin idea yang baik untuk menyematkannya.

Pernahkah anda memadam nota penting secara tidak sengaja? Adakah anda menggunakan salah satu kaedah di atas untuk memulihkan nota anda yang dipadamkan pada apl Nota anda dengan berkesan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.