Cara Membuat Bentuk Lutsinar dalam Slaid Google

54

Slaid Google mempunyai ciri hebat yang membolehkan pengguna memasukkan, mengedit dan memanipulasi bentuk dengan mudah dalam slaid mereka. Salah satu cara terbaik ini boleh dilakukan ialah dengan membuat bentuk telus dan menyediakan grafik yang sempurna kepada mana-mana slaid yang anda cuba bina.

Cara Membuat Bentuk Lutsinar dalam Slaid Google

Pengguna boleh menggunakan bentuk untuk pelbagai elemen reka bentuk, termasuk pembingkaian teks atau imej. Ini akan menjadi sebab utama untuk menghasilkan bentuk sama ada telus sepenuhnya atau separa lutsinar pada slaid. Jika anda sedang mencari cara untuk membuat bentuk telus dalam Slaid Google, ini adalah tempat yang anda perlukan.

Menjadikan Bentuk Lutsinar

Malangnya, tiada pintasan mudah atau kekunci pintas akan menjadikan bentuk telus dalam Slaid Google. Mengetahui langkah penuh proses akan menjadi satu-satunya cara anda boleh mencapai kesan yang anda inginkan. Syukurlah, Google telah menjadikan tugas itu sangat mudah dan pantas untuk dilakukan.

 1. Klik pada bentuk yang anda ingin edit.
 2. Dalam bar alat, klik ikon baldi cat tuang.
 3. Di bahagian bawah, pilih “Telus”. Ini akan menjadikan bentuk anda telus dengan serta-merta.

Ciri di atas ialah tetapan hidup-mati untuk membuat bentuk dalam Slaid Google telus. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya tetapan ketelusan yang tersedia untuk anda.

Slaid Google Menjadikan Separuh Lutsinar

Memaparkan bentuk telus sepenuhnya boleh berguna dan tepat apa yang diperlukan dalam reka bentuk slaid. Walau bagaimanapun, ada kalanya anda mungkin memerlukan alat yang lebih maju untuk menambah penyesuaian tambahan. Ini adalah apabila membuat bentuk separa lutsinar boleh berfungsi dengan mudah untuk anda.

 1. Pilih bentuk yang anda mahu edit.
 2. Dalam bar alat, pilih ikon baldi cat tuang.
 3. Di separuh jalan ke bawah, klik “Tersuai.” Kotak tetingkap baharu akan muncul dengan beberapa pilihan untuk penyesuaian warna.
 4. Navigasi ke bahagian bawah di mana bar Transparency berada.
 5. Gerakkan peluncur ke tempat yang anda perlukan ketelusan yang diingini.

Bentuk anda kini akan kelihatan separa telus, dan peluncur dalam tetapan akan membolehkan anda mengubahnya seberapa banyak yang anda perlukan untuk reka bentuk anda.

Putar Bentuk Separuh Lutsinar Dengan Kecerunan Warna

Selain hanya membuat bentuk lutsinar atau separa lutsinar, Slaid Google juga membolehkan anda membuat bentuk lutsinar sepanjang kecerunan warna.

 1. Cari bentuk yang anda mahu edit dan klik padanya.
 2. Klik pada ikon baldi cat tuang dalam bar alat.
 3. Kira-kira separuh jalan ke bawah, klik “Tersuai.” Tetingkap baharu akan muncul yang mempunyai penyesuaian warna tambahan.
 4. Gunakan peluncur warna separuh ke bawah dan pilih warna yang anda inginkan.
 5. Navigasi ke bahagian bawah, di mana bar ketelusan terletak.
 6. Gerakkan peluncur ke tempat yang anda perlukan ketelusan yang diingini.

Proses ini akan memberikan bentuk anda warna separa lutsinar dan bukannya memberikan imej anda rupa yang telus sepenuhnya. Ini adalah pilihan terbaik untuk mengedit bentuk agar sesuai dengan tema pembentangan yang ditetapkan.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah anda menjadikan imej telus dalam Slaid Google?

Ya, sama seperti bentuk, anda boleh membuat imej telus dalam slaid Google. Prosesnya adalah serupa dengan cara anda mengendalikan membuat bentuk telus.

1. Klik pada gambar yang ingin anda edit.

2. Dalam bar alat Slaid Google, klik “Pilihan Format.”

3. Klik “Pelarasan” dalam menu.

4. Navigasi ke pilihan ketelusan dan gunakan peluncur untuk melaraskan imej.

Menjadikan imej telus dalam slaid Google ialah cara mudah untuk meningkatkan imej tanpa memerlukan pengguna menukar gambar dalam perisian penyuntingan terlebih dahulu.

Bolehkah saya membuat bentuk daripada templat Google Slaid pra-dibuat telus?

Ya, setelah anda memilih dan memuatkan templat Slaid Google ke dalam pembentangan yang ingin anda usahakan, anda boleh mengedit sebarang elemen templat untuk disesuaikan dengan pembentangan anda. Ini termasuk menukar bentuk menjadi telus.

Slaid Google – Telus Sepenuhnya

Slaid Google menyediakan cara yang cepat dan mudah untuk membuat bentuk telus, membolehkan anda menyediakan reka bentuk anda secepat mungkin tanpa mengorbankan visi pembentangan anda. Lagipun, visual adalah separuh daripada pertempuran!

Pernahkah anda menggunakan atau merancang untuk menggunakan bentuk lutsinar dalam Slaid Google? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!