Cara Membuat Bilik Kebal Baharu dalam Obsidian

34

Apl mengambil nota biasanya mempunyai halaman, helaian, dsb. Tetapi Obsidian mempunyai peti besi – tempat pada sistem fail setempat anda di mana semua data Obsidian anda disimpan. Dengan pelbagai tema dan pemalam, anda boleh menyesuaikan peti besi Obsidian mengikut kehendak anda, menyimpan apa sahaja yang anda perlukan dan mengakses kandungan anda walaupun di luar talian.

Cara Membuat Bilik Kebal Baharu dalam Obsidian

Obsidian berfungsi dengan cara yang cukup mudah. Peluang untuk tersesat di platform hampir sifar. Namun, anda mungkin mahu melihat cara ia berfungsi sebelum melakukannya. Oleh itu, artikel ini akan membimbing anda melalui ciri utama Obsidian – mencipta peti besi baharu.

Cara Membuat Bilik Kebal Baharu dalam Obsidian pada Windows

Obsidian mempunyai kedua-duanya Windows dan aplikasi mudah alih. Anda juga boleh memasang Obsidian pada MacOS dan Linux, tetapi tidak seperti Windows, Android dan iOS, anda perlu melakukan beberapa langkah tambahan. Namun begitu, proses merentas ketiga-tiga sistem pengendalian ini adalah sama, dan mempelajari cara mencipta peti besi Windows sudah cukup untuk menavigasi Obsidian pada Linux dan MacOS.

Selepas memuat turun dan memasang apl pada PC anda, mencipta peti besi dalam Obsidian hanya memerlukan beberapa langkah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan Obsidian pada komputer anda.
 2. Setelah Obsidian dibuka, klik “Buat” di sebelah “Buat peti besi baharu” dalam tetingkap timbul.
 3. Taipkan nama bilik kebal dalam medan kosong di sebelah “Nama bilik kebal”.
 4. Dalam bahagian “Lokasi”, tekan “Semak imbas” untuk mencari tempat untuk peti besi baharu anda.
  Nota: Bilik kebal pada PC anda mesti berada dalam folder Obsidian. Tetapi anda juga boleh menyegerakkannya dengan Dropbox anda dan menyimpannya dalam folder Dropbox pada komputer anda.
 5. Dalam tetingkap timbul, pilih folder tempat anda ingin menyimpan peti besi anda.
 6. Sebaik sahaja anda kembali ke paparan Obsidian, ketik “Buat”.

Cara Membuat Bilik Kebal Baharu dalam Obsidian pada Mudah Alih

Sebagai aplikasi mudah alih, Obsidian tersedia untuk kedua-duanya Android dalam Gedung Google Play dan untuk iPhone dan iPad dalam App Store. Penampilan dan fungsi peranti Android dan iOS adalah hampir sama.

Satu-satunya ciri tambahan untuk iOS ialah anda boleh segera menyegerakkan peti besi dengan iCloud anda dan membenarkan akses merentas berbilang peranti. Dalam kes Android, anda mempunyai pilihan untuk “Sediakan Penyegerakan Obsidian” sebelum anda membuat peti besi.

Namun, menyediakan peti besi pada Android dan iOS adalah sama dan melibatkan melakukan langkah berikut:

 1. Buka Obsidian pada telefon mudah alih anda.
 2. Tekan “Buat peti besi baharu.”
 3. Masukkan nama bilik kebal anda dalam medan kosong di bawah “Nama bilik kebal”.
 4. Ketik “Pilih.”
 5. Semak imbas folder anda dan tentukan tempat anda akan membuat peti besi baharu anda.
 6. Sebaik sahaja anda menetapkan lokasi, ketik “Gunakan folder ini.”
 7. Tekan “Benarkan” jika apl meminta anda membenarkan akses Obsidian kepada kandungan semasa dan masa hadapan yang disimpan dalam folder yang anda pilih.
 8. Selesaikan dengan mengetik “Buat.”

Kini anda boleh membuat fail baharu, pergi ke fail lain atau melihat fail terbaharu dalam peti besi. Anda juga boleh mengalih keluar fail, membuka paparan graf, mencipta kanvas baharu, memasukkan templat, membuka palet arahan dan membuka nota harian hari ini.

Cara Membuat Bilik Kebal Daripada Folder Sedia Ada

Selain daripada mencipta peti besi baharu, anda juga boleh menukar folder sedia ada menjadi peti besi Obsidian. Ciri ini agak berguna kerana ia menghapuskan keperluan untuk memindahkan semua kandungan dan data anda secara manual daripada folder sedia ada ke bilik kebal Obsidian baharu. Daripada menulis semula atau menyalin segala-galanya, anda hanya boleh menggunakan beberapa klik mudah.

Pada Mudah Alih

Mencipta peti besi daripada folder sedia ada pada telefon mudah alih anda termasuk langkah berikut:

 1. Masukkan Obsidian pada telefon anda.
 2. Tekan “Buka folder sebagai bilik kebal.”
 3. Semak imbas folder pada telefon anda.
 4. Sebaik sahaja anda membuat keputusan tentang folder, ketik “Gunakan folder ini.”
 5. Berikan akses kepada Obsidian dengan menekan “Benarkan.”
 6. Klik pada ikon buku di penjuru kiri sebelah atas untuk melihat semua fail dan folder sedia ada dalam peti besi.

Pada Windows

Mengubah folder sedia ada menjadi peti besi pada PC anda adalah semudah melakukannya pada telefon anda. Inilah yang diperlukan:

 1. Buka Obsidian pada PC anda.
 2. Klik “Buka peti besi lain” di sudut kiri bawah.
 3. Ketik “Buka” dalam bahagian “Buka folder sebagai peti besi”.
 4. Apabila tetingkap pop timbul dibuka, cari folder yang ingin anda ubah menjadi peti besi baharu anda.
 5. Tekan “Buka” dan mula buat seperti biasa.

Cara Mengurus Bilik Kebal dalam Obsidian

Sebaik sahaja anda membuat peti besi baharu dalam Obsidian, anda mempunyai pelbagai ciri untuk diurus. Anda boleh menamakan semula bilik kebal anda dalam tetapan “Lagi pilihan” di sebelah bilik kebal. Mengalih keluar atau memindahkan peti besi ke folder lain boleh dilakukan dengan pergi ke tetapan yang sama.

Soalan Lazim

Adakah peti besi di Obsidian peribadi?

Bilik kebal obsidian adalah peribadi seperti folder biasa pada komputer atau telefon mudah alih anda. Namun, Obsidian menyulitkan data anda dan tidak berkongsinya dengan pihak ketiga. Anda juga boleh memasang pelbagai pemalam keselamatan untuk melindungi kandungan anda dengan lebih lanjut dan memastikan keselamatan muktamad.

Berapa banyak peti besi yang boleh saya buat dalam Obsidian?

Dalam Obsidian, anda boleh membuat berbilang peti besi. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengguna mendapati satu atau dua cukup kerana mereka membenarkan pemautan dan penandaan yang lebih baik. Pengguna yang lebih suka berbilang bilik kebal biasanya mendedikasikan bilik kebal untuk mengasingkan projek untuk meminimumkan gangguan dan dapat memfokuskan pada tugas yang sedang dijalankan.

Bolehkah saya mencipta peti besi jauh dalam Obsidian?

Anda boleh membuat peti besi jauh dalam Obsidian. Tetapi sebelum itu, anda perlu menyediakan akaun Obsidian anda dengan e-mel dan kata laluan dan membolehkan penyegerakan Obsidian. Kemudian pergi ke “Tetapan”, pilih untuk membuat peti besi jauh dan sambung kepadanya.

Bolehkah saya menggabungkan peti besi dalam Obsidian?

Walaupun anda tidak boleh menggabungkan terus dua atau lebih peti besi dalam Obsidian, anda boleh menyegerakkannya. Pengguna yang berpengalaman mengesyorkan mencuba ini pada salinan peti besi anda terlebih dahulu kerana ia mungkin tidak melakukan apa yang anda bayangkan.

Pastikan Nota Anda Selamat dan Bunyi Dengan Obsidian

Obsidian ialah aplikasi yang sangat baik untuk mengikuti tugas harian dan berkaitan kerja anda. Anda boleh membuat senarai semak ringkas tentang perkara yang perlu anda bawa semasa melancong atau membeli di kedai runcit, atau membuat rancangan yang terperinci untuk acara penting. Dengan peti besi, ia juga mudah untuk memautkan topik dan mengatur kehidupan harian anda. Tetapi bahagian yang terbaik ialah Obsidian adalah percuma untuk anda gunakan.

Adakah anda sudah mencuba mencipta peti besi baharu dalam Obsidian? Adakah anda melakukannya melalui komputer atau telefon anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.