Cara Membuat Borang Boleh Isi Dalam Talian

35

Borang yang boleh diisi dalam talian adalah perlu untuk mengumpul maklumat daripada pelbagai orang. Sama ada menjalankan tinjauan atau memperkemas proses dalam syarikat, borang boleh diisi dalam talian ialah penyelesaian yang mudah diakses dan mudah.

Cara Membuat Borang Boleh Isi Dalam Talian

Artikel ini akan membawa anda melalui beberapa penyedia borang boleh diisi dalam talian yang tersedia dan menggunakan salah satu daripadanya sebagai contoh cara membuat borang.

Cara Membuat Borang Boleh Isi Dalam Talian dengan Borang Google

Borang Google ialah pilihan percuma dan mudah digunakan untuk membuat borang yang boleh diisi untuk dihantar kepada rakan, rakan sekerja dan sesiapa sahaja. Anda boleh menyimpannya secara peribadi atau membuat Borang Google awam.

Artikel ini menggunakan Borang Google sebagai contoh. Kami juga akan menyediakan senarai pembekal lain.

 1. Pergi ke tapak web Borang Google dan klik Pergi ke Borang. Log masuk ke akaun Google anda jika perlu.
 2. Klik butang Borang Kosong.
 3. Isi borang dengan semua maklumat yang berkaitan.
  Halaman Borang Google pada pelayar web.

Cara Membuat Borang Boleh Isi Dalam Talian di Google Drive

Jika anda kerap menggunakan Google Drive, kaedah ini mungkin merupakan cara yang lebih pantas untuk membuat borang yang boleh diisi dalam talian.

 1. Klik butang + Baharu dalam Google Drive.
  Pilihan Borang Google Baharu di tapak web Google Drive.
 2. Pilih Borang Google daripada menu lungsur.
  Menu lungsur Borang Google di tapak web Google Drive.

Borang baharu anda akan dipaparkan pada skrin anda dan anda boleh meneruskan untuk mengisi sebarang maklumat yang berkaitan. Selepas itu, anda boleh berkongsi Borang Google dengan peserta yang dimaksudkan.

Cara Menyesuaikan Borang Boleh Isi

Mengisi borang dalam talian agak mudah. Tetapi terdapat banyak pilihan penyesuaian yang kemas yang belum kami bincangkan.

 1. Klik pada medan Borang Tidak Bertajuk untuk memberikan nama borang anda.
 2. Mula menambah soalan dengan mengklik butang +.
  Borang Google menambah butang soalan baharu.
 3. Pilih jenis soalan. Ini boleh dalam bentuk aneka pilihan, jawapan pendek, atau perenggan.
  Pilihan Borang Google di tapak web Google Drive.
 4. Sesuaikan soalan dan tambahkan pilihan jawapan jika anda perlu.
 5. Anda boleh menambah lebih banyak soalan dengan mengklik butang “+” sekali lagi.
 6. Pilih Diperlukan di bahagian bawah jika anda mahu responden anda menjawab soalan sebelum bergerak ke hadapan.
  Butang Diperlukan pada Borang Google.

Anda boleh terus mengulangi proses ini sehingga anda melengkapkan borang anda.

Memilih Platform yang Tepat

Sebelum anda membuat borang anda, anda perlu mengetahui tentang penyedia perkhidmatan ini. Terdapat terlalu banyak yang tersedia untuk menyenaraikan semuanya. Tetapi berikut ialah beberapa alternatif Borang Google terbaik yang perlu anda lihat, masing-masing dengan set ciri dan keupayaannya sendiri:

 1. Microsoft Forms ialah pilihan yang sangat baik jika anda sudah mempunyai akses kepada Microsoft 365. Ia disepadukan dengan lancar dengan aplikasi Microsoft yang lain dan menawarkan ciri lanjutan seperti logik cawangan.
 2. JotForm ialah pembangun borang serba boleh dengan pelbagai templat dan pilihan penyesuaian. Ia juga menyokong penyepaduan dengan pelbagai aplikasi pihak ketiga dan pemproses pembayaran.
 3. Wufoo terkenal dengan kesederhanaan dan kemudahan penggunaannya. Ia menawarkan antara muka seret dan lepas dan pelbagai templat borang.

Pembinaan Borang Dipermudahkan

Menambah borang yang boleh diisi dalam talian pada himpunan alat pengumpulan data anda boleh menyelaraskan proses anda dengan sangat baik. Dengan merancang, membina, menguji dan berkongsi borang anda, anda boleh mengumpul maklumat berharga secara serentak dan memberikan pengalaman yang boleh diakses untuk pengguna anda.

Sama ada anda menggunakan borang ini untuk pemasaran perniagaan, pendidikan atau kegunaan peribadi, mengambil kesempatan daripada borang boleh diisi dalam talian hanya akan membantu anda meningkatkan kualiti maklumat dan maklum balas yang anda terima untuk menyelesaikan tugasan yang perlu anda selesaikan.

Soalan Lazim

S: Adakah membuat PDF boleh diisi percuma?

J: Walaupun terdapat alat percuma, jika anda ingin menggunakan alat profesional, sebaiknya melabur dalam alatan seperti Adobe Acrobat yang boleh membuat borang boleh diisi daripada Excel dan Word juga.

S: Apakah kelemahan borang boleh diisi?

J: Borang PDF yang boleh diisi mungkin sukar diubah setelah dibuat, memerlukan alat khas. Mereka juga berisiko menghadapi isu keselamatan, menjadikan data terdedah.