Cara Membuat Borang di Asana

89

Pada masa kini, alatan pengurusan aliran kerja adalah sebahagian daripada kerjasama pasukan yang berjaya, dan Asana ialah wakil yang sempurna. Perisian berasaskan awan ini menawarkan banyak ciri cemerlang yang membolehkan pengguna menjejaki tugas dan mengatur tugasan.

Cara Membuat Borang di Asana

Walaupun Asana menawarkan versi percuma perisian, pelanggan berbayar mempunyai pilihan untuk membuat borang tersuai. Fungsi ini amat berguna untuk meminta projek kerja atau menyerahkan maklum balas yang berharga. Walaupun borang Asana telah tersedia sejak 2019, mungkin anda masih belum memanfaatkannya sepenuhnya.

Berikut ialah perkara yang anda perlu tahu tentang membuat borang Asana dan berkongsi dengan ahli pasukan lain dan rakan usaha sama luar.

Mencipta Borang

Setiap projek dalam Asana mempunyai tab Borang yang ditetapkan, membolehkan anda membuat borang pengambilan yang berkaitan dengan projek kerja tertentu dengan cepat.

Sebagai contoh, anda mungkin perlu memasukkan setiap ahli pasukan untuk sesi sumbangsaran. Dengan mencipta borang, anda boleh mendapatkan semua idea di satu tempat dan memastikannya teratur. Jadi, bagaimana ia berfungsi?

Untuk membuat borang Asana, berikut ialah langkah yang perlu anda ambil.

 1. Pergi ke Asana dan log masuk ke akaun anda.
 2. Pergi ke bahagian “Projek” dan navigasi ke tab “Borang”.
 3. Pilih pilihan “Buat borang” atau “Tambah borang”. Anda akan perasan bahawa nama projek ialah nama borang secara lalai. Tetapi anda boleh klik untuk menukarnya.

 4. Masukkan nama dan alamat e-mel ahli pasukan atau kolaborator.
 5. Pada anak tetingkap sebelah kanan, pilih tab “Soalan”. Masukkan semua soalan yang anda mahu lihat dalam borang.
 6. Untuk memastikan orang yang menerima borang menjawab setiap soalan, pilih medan “Diperlukan” di sebelah setiap soalan.
 7. Jika penerima borang perlu melampirkan fail PDF, imej atau Word, pilih pilihan “Lampiran” daripada tab “Soalan”.
 8. Klik “Selesai.”

Itu sahaja yang ada. Anda telah berjaya membuat borang Asana.

Cara Menambah Soalan Susulan dalam Borang Asana

Borang Asana anda boleh semudah atau menyeluruh seperti yang anda perlukan. Apabila meminta maklumat daripada orang lain dalam pasukan, anda mungkin perlu menambah soalan susulan, yang dirujuk sebagai “Cawangan Borang.”

Dengan cara ini, anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih tepat dan terperinci mengenai topik atau projek tertentu. Langkah-langkahnya agak mudah, kerana semua yang anda perlu lakukan adalah dalam tab “Soalan”.

Inilah yang perlu dilakukan.

 1. Pergi ke akaun Asana anda dan klik pergi ke projek tertentu, dan pilih tab “Borang”.
 2. Pilih “Buat borang” atau “Tambah Borang” dan buka tab “Soalan”.
 3. Daripada tab yang sama, pilih pilihan “Turun turun”.
 4. Masukkan semua soalan dalam set lungsur.
 5. Pilih “Tambah cawangan” di sebelah setiap soalan jika anda perlu bertanya lebih banyak soalan susulan.
 6. Jika anda mahu rakan sepasukan mempunyai peluang untuk memilih lebih daripada satu pilihan daripada menu lungsur, klik pilihan “Berbilang pilih” dalam tab “Soalan”.

Perlu diingatkan juga bahawa orang yang anda hantar borang tidak perlu mempunyai akaun Asana yang aktif untuk mempunyai pilihan untuk mengisi borang.

Cara Pratonton Borang Asana

Apabila membina borang Asana anda, adalah penting untuk menjejaki rupa bentuknya sebaik sahaja anda menyelesaikannya. Tetapi anda tidak perlu menunggu sehingga ia selesai untuk membuat perubahan saat akhir.

Sebaliknya, anda boleh menyemak pratonton borang semasa anda meneruskan dan membuat pelarasan untuk memastikan ia kelihatan profesional dan mudah dibaca.

Asana mempunyai butang terbina dalam yang dipanggil “Lihat borang” dalam bahagian “Borang” yang memberi anda gambaran keseluruhan pantas tentang perkara yang telah anda lakukan sehingga ketika itu.

Begini cara mencarinya.

 1. Buka Asana dan pergi ke bahagian “Borang”.
 2. Pilih pilihan “Buat borang” dan mula menyesuaikan borang.
 3. Pada bila-bila masa dalam proses, navigasi ke butang “Pratonton” yang terletak di penjuru kanan sebelah atas tetingkap.

Dengan serta-merta, anda akan dapat melihat dengan tepat apa yang akan dilihat oleh pengirim borang apabila mereka mula memasukkan maklumat yang diminta.

Cara Berkongsi Borang Asana

Mencipta borang Asana adalah proses yang agak mudah, kerana platform ini mempunyai antara muka yang sangat mesra pengguna. Memandangkan anda telah membuat bentuk yang sempurna, tiba masanya untuk berkongsi dengan orang lain.

Sebaik sahaja anda mengklik butang Selesai selepas menyelesaikan borang, butang “Salin pautan borang” akan muncul di sudut kanan atas tetingkap. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengambil dua langkah untuk berkongsinya.

 1. Klik pada butang “Salin pautan borang” dan salin ke papan keratan anda.
 2. Tampalkan pautan ke e-mel atau semua rakan sepasukan Asana.

Apabila penyerah mengisi borang, mereka akan melihat mesej pengesahan pada skrin yang memberitahu mereka bahawa borang telah berjaya diserahkan.

Soalan Lazim

Adakah Asana percuma?

Versi percuma Asana tersedia dan menawarkan beberapa ciri yang paling menonjol, seperti portfolio, tarikh mula, penugasan tugas dan lain-lain. Walau bagaimanapun, versi Asana ini tidak menawarkan “Borang” sebagai ciri.

Untuk mendapatkan akses kepada membina borang tersuai, anda perlu mendaftar untuk pelan langganan berbayar. Pelan Premium ialah $13.49 setiap orang, sebulan, dan pelan Perniagaan ialah $30.49 setiap orang, sebulan. Untuk pelan Perusahaan, anda perlu menghubungi Asana secara terus dan meminta sebut harga.

Bolehkah anda mempunyai berbilang borang bagi setiap projek di Asana?

Ya, anda boleh membuat lebih daripada satu borang untuk satu projek dalam Asana, walaupun anda perlu mempunyai sama ada rancangan Perniagaan atau Perusahaan untuk mendapat akses kepada ciri ini.

Fungsi ini membolehkan anda menyatukan jenis input yang berbeza untuk satu projek dan menjana maklumat yang paling berharga.

Apakah kegunaan paling biasa untuk borang Asana?

Borang Asana boleh digunakan dalam pelbagai cara, tetapi meminta maklum balas tentang perkara tertentu mungkin adalah yang paling biasa.

Tujuan borang mungkin berbeza bergantung pada jenis perniagaan. Borang Asana berguna untuk mengeluarkan permintaan kreatif, menyerahkan laporan pepijat, mendapatkan maklum balas pelanggan atau menjejaki pepijat IT.

Bolehkah anda menambah kulit borang tersuai dalam Asana?

Ya awak boleh. Borang Asana anda boleh melihat bahagian tersebut dengan menambahkan penutup tersuai. Prosesnya sangat mudah, kerana anda akan melihat “Tambah imej muka depan” di bahagian atas borang sebaik sahaja anda mengklik pada butang “Buat borang”.

Anda boleh memuat naik imej daripada peranti anda, mungkin logo syarikat atau imej yang berkaitan dengan projek tertentu, membolehkan pengirim mendapatkan petunjuk segera tentang borang tersebut.

Menavigasi Bentuk Asana Seperti Pro

Membuat borang mungkin tidak kelihatan seperti yang paling menyeronokkan, tetapi dengan Asana, ia adalah tugas yang agak menyeronokkan. Banyak pilihan penyesuaian dan cawangan borang membolehkan anda menjadi kreatif dengan borang dan mendapatkan maklumat yang anda perlukan dengan tepat untuk memajukan projek.

Perlu diingat bahawa borang Asana hanya tersedia untuk mereka yang mempunyai langganan berbayar, jadi jika anda ingin membuat borang yang berharga, anda perlu memilih pelan.

Anda akan dapat berkongsi borang Asana anda dengan cepat dan ia juga boleh diduplikasi, jadi anda tidak perlu bermula dari awal setiap kali anda perlu bertanya soalan khusus kepada rakan sepasukan anda.

Bagaimanakah anda menggunakan borang Asana? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.