Cara Membuat Borang Pesanan Dalam Talian

19

Borang pesanan dalam talian membantu perniagaan mendapatkan pesanan daripada pelanggan mereka tanpa perlu bersusah payah. Dengan borang pesanan, pelanggan boleh membuat pesanan untuk produk, membuat pembayaran dalam talian dan menambah maklumat penghantaran untuk membawa produk mereka kepada mereka.

Cara Membuat Borang Pesanan Dalam Talian

Jika anda ingin tahu cara membuat borang pesanan dalam talian, anda berada di tempat yang betul. Panduan ini akan memberitahu anda semua yang anda perlu ketahui.

Cara Membuat Borang Pesanan Dalam Talian

Pembina borang Jotform membolehkan anda membuat borang untuk pelbagai tujuan. Ia merupakan alternatif Borang Google yang lebih baik untuk membuat borang pesanan, kerana Jotform menawarkan pilihan Pencipta Borang Pesanan khusus yang percuma dan mudah digunakan. Anda boleh menggunakan templat borang atau membina templat anda dari awal.

Navigasi ke Halaman pencipta borang Jotform dan ikuti langkah di bawah untuk membuat borang pesanan anda.

Menggunakan Templat Jotform

 1. Klik butang biru Buat Borang Pesanan.
  Penciptaan borang pesanan Jotform
 2. Tatal melalui templat dan klik butang Gunakan Templat pada borang pesanan yang sepadan dengan keperluan anda. Dalam contoh ini, kami memilih Borang Pesanan Produk.
  Borang Pesanan Produk untuk Jotform
 3. Pilih pilihan TAMBAH LOGO ANDA di bahagian atas borang, kemudian muat naik logo anda menggunakan butang Muat Naik Fail di sebelah kanan.
  Memuat naik logo
 4. Klik pautan Tetapan Pembayaran untuk mengkonfigurasi butiran pembayaran dan produk. Pilihan ini tidak akan dipaparkan jika anda sudah mengkonfigurasi pembayaran.
  konfigurasi pembayaran
 5. Pilih butang Cipta Produk untuk menambah produk anda.
  Pilihan untuk mencipta produk
 6. Klik tab Asas dan isikan borang dengan butiran produk anda, termasuk Nama, Harga dan Penerangan. Kemudian, menggunakan butang PILIH IMEJ, pilih imej produk yang dikehendaki.
  Isi pilihan Asas untuk produk
 7. Klik Simpan.
 8. Navigasi ke tab Pilihan, kemudian klik Tambah untuk memasukkan Tambah Pemilih Kuantiti.
  Tambah pilihan pemilih kuantiti
 9. Klik menu lungsur Sila Pilih, pilih sama ada Dropdown atau Kotak Teks, isikan borang dan klik Simpan Kuantiti.
  Mengemas kini borang Kuantiti
 10. Tambah seberapa banyak produk yang anda mahu. Anda juga boleh mengklik pada produk pada borang dan memadamkannya dengan mengklik ikon Padamnya.
 11. Klik dua kali pada mana-mana bahagian borang dan gunakan pilihan tambahan di sebelah kiri untuk mengedit nilainya.
  Edit pilihan borang jotform
 12. Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan borang tersebut, klik Tetapan di bahagian atas dan namakan borang anda.
  Edit tajuk borang
 13. Akhir sekali, klik butang Terbitkan, diikuti dengan Salin Pautan untuk perkongsian.
  Terbitkan pautan dan kongsi

Membina Borang Daripada Gores Dengan Jotform

 1. Klik butang biru Buat Borang Pesanan.
 2. Klik Cipta Borang di penjuru kiri sebelah atas, kemudian pada tetingkap seterusnya, pilih Mula dari Gores.
  Pilih Mula dari pilihan Gores
 3. Pilih susun atur. Untuk contoh ini, kami memilih Borang Klasik.
 4. Muat naik logo anda dengan menyeretnya ke medan Muat Naik Logo Organisasi, masukkan Nama Organisasi anda dan klik Simpan.
  Penciptaan borang baharu
 5. Klik Tambah Elemen Borang di sebelah kiri anda untuk mendedahkan semua elemen yang mungkin digunakan dalam borang anda.
  Tambah pilihan elemen borang
 6. Seret elemen yang anda perlukan dari anak tetingkap kiri ke borang anda.
 7. Klik dua kali pada mana-mana bahagian borang dan gunakan pilihan tambahan di sebelah kiri untuk mengedit nilainya.
  Edit pilihan borang jotform
 8. Pilih tab Pembayaran dalam menu Elemen Borang, kemudian seret pilihan pembayaran pilihan anda ke borang.
 9. Ini sepatutnya membuka anak tetingkap di sebelah kanan tempat anda boleh mengklik Sambung dan ikut wizard untuk mengkonfigurasi pembayaran.
  Sambungkan pembayaran anda
 10. Setelah anda selesai, klik butang Teruskan pada anak tetingkap kanan.
 11. Akhir sekali, tukar ke menu Terbitkan, kemudian Salin Pautan untuk perkongsian.
  Terbitkan pautan dan kongsi

Cara Membuat Borang Pesanan Dalam Talian di WordPress

Jika tapak web perniagaan anda menggunakan WordPress, anda juga boleh membuat borang pesanan dalam talian dari tapak web anda. Anda boleh memasang pemalam e-dagang dan mendapatkan borang pesanan. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan borang pesanan tanpa mempunyai tapak web e-dagang tradisional, anda boleh memuat turun pemalam borang di WordPress.

Satu pemalam borang tersebut ialah pemalam borang WordPress, WPForms. Memasang dan membuat borang pesanan bukanlah mudah.

Pasang dan Aktifkan WPForm

 1. Pergi ke papan pemuka WordPress anda
 2. Cari Pemalam dari bar sisi kiri dan klik padanya. Anda akan diarahkan ke halaman pemalam anda; klik Tambah Baharu di bahagian atas.
  Menambah borang baharu
 3. Cari WPForms di bar carian dan klik padanya apabila ia muncul.
 4. Klik Pasang untuk memasang pemalam dan Aktifkannya apabila anda selesai memasang.
  Mengaktifkan borang
 5. WPForms akan ditambahkan pada senarai pemalam anda dan pada bar sisi. Klik padanya.
 6. Pilih Tetapan daripada menu lungsur.
 7. Klik Connect with Stripe (ini mungkin pilihan pembayaran lain yang tersedia untuk anda), dan ikut wizard untuk menyelesaikan proses tersebut.
  Mengkonfigurasi pembayaran
 8. Klik Simpan Tetapan.

Buat Borang Pesanan Menggunakan WPForms

 1. Klik pada WPForms pada bar sisi untuk membukanya, dan klik Tambah Baru.
  Menambah borang baharu
 2. Namakan borang anda dan pilih Borang Pengebilan / Pesanan atau mana-mana templat lain. Anda akan mendapat medan yang berbeza untuk mengedit borang di sebelah kiri dan pratonton di sebelah kanan dengan maklumat standard yang dipraisi.
 3. Tambahkan item anda dan harganya dalam medan Item Tersedia. Anda boleh mengedit medan mengikut kehendak anda. Sebagai contoh, anda boleh menambah imej produk jika anda mahu.
  Item borang yang tersedia
 4. Anda boleh menambah medan lain dengan menyeretnya dari sebelah kiri dan melepaskannya dalam bahagian pratonton. Dan anda boleh mengedit medan juga.
  Menambah medan borang
 5. Klik tab Pembayaran, kemudian pilih mana-mana pembayaran yang tersedia. Dalam kes ini, kami memilih Stripe.
  Pilihan pembayaran pada WPForms
 6. Klik Simpan dari sudut kanan atas.

Terbitkan Borang pada Halaman Laman Web Anda

 1. Dalam papan pemuka WordPress anda, tuding WPForms dan klik Semua Borang.
  WP Borang pilihan semua borang
 2. Salin kod pendek borang baharu anda.
  Borang kod pendek
 3. Pergi ke halaman atau siaran yang dipersoalkan.
  Halaman atau siaran WP baharu
 4. Namakan halaman dan tampal kod pendek borang.
  Borang baharu diterbitkan
 5. Klik butang Terbitkan.

Perkara yang Perlu Diingati Apabila Membuat Borang Pesanan Dalam Talian

Kami telah menyebut beberapa cara anda boleh membuat borang pesanan dalam talian. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa terdapat beribu-ribu pilihan membuat borang dalam talian. Oleh itu, anda mungkin menjangkakan bahawa langkah itu mungkin berbeza-beza bergantung pada pilihan pilihan anda. Yang berkata, borang pesanan harus mempunyai beberapa persamaan asas.

Selepas mendaftar, kebanyakan pembangun borang mempunyai studio untuk membina borang anda. Sesetengah akan menyediakan portal atau papan pemuka pelanggan untuk membuat borang anda.

Untuk bermula, anda mungkin akan dibekalkan dengan pelbagai jenis borang dan templat. Semak templat yang berbeza untuk melihat templat yang lebih sesuai dengan perniagaan anda.

Kemudian, ia akan membantu jika anda memperibadikan templat borang dengan item dan nilai jenama. Anda mungkin perlu mengalih keluar dan menambah medan tertentu agar sesuai dengan jenis perniagaan anda.

Setelah penyesuaian selesai, sediakan gerbang pembayaran untuk menerima pembayaran terus daripada borang pesanan. Amalan terbaik ialah memilih gerbang yang mudah untuk khalayak sasaran anda.

Adalah dinasihatkan untuk menguji borang anda sebelum menghantarnya keluar. Semak pada desktop dan mudah alih untuk memastikan ia sesuai dengan kedua-dua skrin. Ramai orang akan mengakses borang pada telefon mereka, jadi anda ingin memastikan borang anda responsif mudah alih. Isi borang dan kembalikan kepada diri sendiri untuk melihat sama ada semuanya berfungsi dengan sempurna. Apabila berpuas hati, hantar, terbitkan atau benamkan borang di tapak web anda, mengikut mana-mana yang berkenaan.

Buat Borang Pesanan Dalam Talian Anda

Borang pesanan dalam talian bukan sahaja bagus untuk menerima pesanan dan mendapatkan maklumat pelanggan untuk pemasaran. Dengan cara ini, anda boleh menghubungi pelanggan sekali lagi untuk mengucapkan terima kasih dan memberitahu mereka tentang produk lain. Jika anda menjual dalam talian, anda harus mempunyai borang pesanan.

Soalan Lazim

Bolehkah pelanggan membayar saya melalui borang pesanan?

Ya, pelanggan boleh membayar anda melalui borang pesanan jika anda menambah gerbang pembayaran pada borang tersebut. Kebanyakan pembangun borang dalam talian juga menawarkan ciri ini. Walau bagaimanapun, sesetengah mungkin memerlukan mendapatkan pelan berbayar.

Bagaimanakah saya mengetahui alat borang pesanan yang sesuai untuk saya?

Anda perlu menentukan medan dan ciri yang paling penting untuk anda dan kemudian mencari alat yang boleh menyediakannya. Anda juga boleh membaca ulasan untuk mengecilkan lagi carian anda.