Cara Membuat Garis Bertitik dalam Illustrator

32

Pernahkah anda tertanya-tanya tentang cara membuat garis putus-putus dalam Adobe Illustrator? Ia merupakan kemahiran yang berguna dalam banyak aplikasi seperti web, papan tanda dan reka bentuk watak. Syukurlah, membuat garis putus-putus dalam Illustrator tidaklah sesukar yang disangka. Anda boleh memuat turun garis putus-putus melalui aplikasi pihak ketiga atau tapak seni klip pereka. Tetapi tidak seperti Illustrator, mereka tidak membenarkan sebarang tweak dalam reka bentuk.

Cara Membuat Garis Bertitik dalam Illustrator

Panduan ini akan menunjukkan cara membuat garis putus-putus dalam Illustrator. Anda juga akan mempelajari alatan yang akan membantu anda dalam proses mereka bentuk.

Membuat Garisan Bertitik dalam Illustrator

Anda boleh menggunakan garisan putus-putus untuk membuat garis besar, kesan sapuan berus tersuai atau menyerlahkan kelebihan reka bentuk. Mereka memperkenalkan dimensi dan tekstur pada karya seni anda. Begini cara anda boleh membuat garis putus-putus dalam Illustrator:

 1. Buat garisan atau bentuk menggunakan alat segmen garisan. Masukkan “Sudut” dan “Panjang” yang dikehendaki dan klik “OK.”
 2. Untuk melihat pilihan gaya, navigasi ke panel “Penampilan” di bawah tab “Properties”.
 3. Pilih “Stroke” untuk mengembangkan dan menyemak pilihan. Pergi ke pilihan “Berat”, masukkan nilai ketebalan 20 mata (pts.) untuk garisan, dan pilih reka bentuk “Tudung Bulat”.
 4. Tandai kotak “Garisan putus-putus”.
 5. Masukkan nilai panjang untuk sempang dan celah. Tetapkan nilai jurang pertama kepada sekurang-kurangnya 20 mata. untuk membuat garis putus-putus yang boleh dilihat.
 6. Pilih nilai “sempang” di sebelah “jurang” dan tukarkannya kepada 0 pt. untuk menukar garis putus-putus kepada garis putus-putus. Memasukkan nilai jurang yang lebih tinggi akan membantu meningkatkan jarak titik.
 7. Navigasi ke kotak di sebelah kanan paling jauh kotak “Garisan Putus” yang ditandai dan pilih kotak itu. Ini akan menjajarkan titik secara seragam ke hujung laluan dan menjajarkannya agar sesuai dengan keseluruhan laluan.
 8. Untuk mencipta jujukan sempang kedua bagi garis putus-putus, pilih 0 pt. untuk “sempang” kedua dan kemudian masukkan nilai 80 pt. untuk nilai “jurang” kedua.

Anda juga boleh menggunakan alat Garisan atau Pen untuk mencipta garisan. Elemen reka bentuk Caps yang anda pilih menentukan bentuk titik akhir pada sempang. Anda sentiasa boleh bermain-main dengan nilai sehingga anda mencapai reka bentuk garis putus-putus yang anda inginkan.

Mencipta Garisan Bertitik Menggunakan Alat Ellipse

 1. Navigasi ke bar alat kiri (L) dan pilih alat Ellipse.
 2. Buat bulatan menggunakan alat.
 3. Navigasi ke menu atas dan pilih “Windows.”
 4. Pilih “Berus.”
 5. Seret bulatan ke panel Berus.
 6. Tetingkap dialog “Berus Baharu” akan muncul. Pilihan berus lalai Ilustrator ialah “Berus Taburan.”
 7. Klik “OK.” Taipkan nama di bawah panel “Pilihan” di bawah “Pilihan Berus Taburan.”
 8. Gunakan “Alat Segmen Garisan” untuk membuat garisan.
 9. Kembali ke panel “Berus” dan pilih berus garis putus-putus.
 10. Buka tetingkap “Pilihan Berus Taburan” sekali lagi. Pilih kotak “Pratonton” dan ubah suai tetapan “Saiz” dan “Jarak” sehingga anda mencapai reka bentuk garis putus-putus yang anda inginkan.

Mencipta Bentuk Menggunakan Garis Bertitik

Illustrator membolehkan anda membuat garis putus-putus untuk sebarang reka bentuk laluan. Langkah-langkah di bawah akan membantu anda menggunakan garis putus-putus pada bentuk yang berbeza:

 1. Lancarkan dokumen baharu dalam Illustrator.
 2. Pilih alat Bentuk daripada menu lungsur.
 3. Sambil menahan alat Shift, klik kiri butang tetikus anda, tahan, kemudian seret bentuk garis putus-putus yang anda ingin buat.
 4. Pergi ke “Tetingkap” dalam panel Strok anda dan pilih “Stroke.” Bentuk garis putus-putus anda sudah sedia.

Ingat bahawa nilai yang anda berikan jurang semasa membuat garis putus-putus dalam Illustrator hendaklah sekurang-kurangnya dua kali ukuran lebar.

Mewarna Garis Bertitik

Sebaik sahaja anda tahu cara membuat garis putus-putus, anda boleh meneroka reka bentuk ini dengan lebih lanjut dengan menggunakan transformasi yang berbeza. Tetapan warna lalai untuk garis putus-putus ialah hitam. Langkah-langkah di bawah akan membantu anda menukar warna garis putus-putus anda:

 1. Jalankan arahan Shift + X.
 2. Navigasi ke panel warna di sebelah kanan anda.
 3. Pilih pilihan warna anda. Warna akan digunakan pada garis putus-putus.

Menerapkan Kontur pada Garis Titik Lurus

Bahagian ini berguna jika anda telah mencari cara untuk membuat garis putus-putus dengan lengkung. Begini cara anda boleh mencapai reka bentuk kontur:

 1. Pilih “Alat Titik Anchor.”
 2. Gunakan alat untuk mengklik dan menyeret titik yang anda ingin gunakan lengkung.
 3. Gunakan pemegang pada lengkung untuk menajamkan lagi kontur.

Alat Asas untuk Mencipta Garis Bertitik

Illustrator menyediakan alatan berguna untuk membantu anda membuat garis putus-putus dengan cepat. Beberapa alat asas yang diperlukan untuk proses reka bentuk ini disenaraikan di bawah:

Alat Ellipse

Anda boleh menggunakan alat ini untuk membuat bentuk bulatan. Anda boleh mencari alat ini dalam bar alat kiri Illustrator. Ia dibenamkan dalam menu “Alat Segi Empat”. Kekunci pintasan ialah (L).

Alat Segmen Baris

Mencipta garis lurus dalam Illustrator menjadi mudah apabila menggunakan elemen ini. Ia boleh diakses melalui bar alat kiri. Kekunci pintasan ialah (\).

Panel Strok

Panel ini menyediakan pelbagai pilihan gaya untuk reka bentuk dan penyesuaian Strok. Ia dibenamkan dalam menu Rupa.

Panel Berus

Anda boleh menemui panel ini pada panel kanan Illustrator. Anda boleh menggunakan tetapan berus yang berbeza pada panel yang boleh anda laraskan untuk mencapai reka bentuk yang anda inginkan.

Semua alatan ini berfungsi bersama untuk membantu anda mencapai reka bentuk garis bertitik terbaik.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menyalin garis putus-putus ke bentuk lain?

ya. Menggunakan alat penitis mata dalam Illustrator akan membantu anda menduplikasi garis putus-putus kepada bentuk lain. Untuk menggunakan alat, klik pada garis putus-putus semasa bentuk baharu anda dipilih dan ia akan disalin.

Mengapa garis putus-putus anda enggan berfungsi pada Illustrator?

Anda perlu memastikan tiada unsur dikunci pada panel lapisan dan anda telah memilih item yang betul. Juga, semak panel Penampilan untuk memastikan bahawa tidak terdapat terlalu banyak pilihan penggayaan Strok, kerana ia boleh menimbulkan gangguan.

Tajamkan Kemahiran Kreativiti Anda

Belajar untuk mencipta garis putus-putus ialah cara terbaik untuk meningkatkan kemahiran kreatif anda dalam Illustrator. Menambah garis putus-putus boleh berfungsi sebagai panduan kepada maklumat lain dalam karya seni anda atau sebagai elemen reka bentuk yang menarik. Dan anda boleh mencapainya menggunakan alat terbina dalam dalam Illustrator. Dengan beberapa tweak pada garis putus-putus, anda boleh mendapatkan kesan reka bentuk khusus yang anda inginkan. Ingat, menyempurnakan garis putus-putus anda mungkin memerlukan sedikit latihan, jadi bersabar dan biarkan kesilapan.

Apakah jenis reka bentuk yang anda harapkan untuk menggabungkan garis putus-putus? Adakah terdapat cara lain untuk membuat garis putus-putus yang belum kami bincangkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.