Cara Membuat Gulungan Instagram

27

Hampir setiap platform media sosial menawarkan versi video pendeknya sendiri, yang dikenali sebagai gulungan atau seluar pendek. Khususnya, Instagram telah menerima video dalam bentuk gulungan. Walaupun setiap pengguna Instagram sudah biasa dengan kekili dan melihatnya dengan kerap, tidak semua orang telah melakukannya sendiri.

Cara Membuat Gulungan Instagram

Jika anda rasa satu-satunya yang tidak pernah membuat Kekili Instagram, anda telah datang ke tempat yang betul. Berikut ialah panduan pemula untuk membuat, mengedit dan berkongsi kekili untuk pemula Insta-reel.

Bermula: Asas Gulungan Instagram

Panjang Kekili

Insta mengehadkan gulungannya kepada 90 saat. Mereka boleh terdiri daripada satu video berterusan atau berbilang klip dan imej yang diedit bersama tetapi tidak boleh melebihi 90 saat.

Memuat naik lwn. Rakaman

Gelendong boleh dirakam terus dalam apl menggunakan kamera peranti anda atau anda boleh memuat naik video yang disimpan pada peranti. Selain itu, anda boleh menggabungkan video yang disimpan dengan rakaman semasa dan mengeditnya menjadi satu kekili.

Kekili Rakaman

Kini setelah anda memahami gulungan, anda akan belajar merakamnya menggunakan Instagram dan pelbagai cirinya. Untuk memulakan rakaman, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Instagram dan pergi ke Halaman Utama.
 2. Leret dari kiri ke kanan untuk membuka halaman rakaman. Kamera anda akan dibuka secara automatik.
 3. Ketik “Kekili” daripada pilihan kandungan (Siaran, Cerita, Kekili dan Langsung) di bahagian bawah skrin, di bawah butang tangkap.

Pelbagai ikon akan kelihatan di sepanjang bahagian kiri. Ini ialah ciri dan alatan yang tersedia untuk digunakan semasa merakam. Berikut adalah penerangan ringkas bagi setiap satu:

 • Audio – Audio akan menindih audio ke atas video yang anda rakam. Instagram mempunyai perpustakaan muzik dan klip audio yang luas untuk dipilih, serta audio ciptaan pengguna. Selain itu, anda boleh mencipta dan menyimpan audio yang anda buat untuk kegunaan masa hadapan dan untuk dikongsi dengan pengguna lain. Pastikan anda menyemak perpustakaan audio untuk mendapatkan inspirasi. Anda boleh menyimpan sebarang audio yang anda mungkin mahu gunakan kemudian dengan mengetik Ikon Simpan di sebelah kanan.

 • Kesan – Ciri kesan kamera ialah alat yang luas yang menawarkan banyak penapis, latar belakang, animasi dan pelekat. Anda pasti mahu meneroka dan menyimpan kegemaran anda di sini juga.

 • Skrin Hijau – Alat ini membolehkan anda menukar latar belakang video anda dengan memilih daripada latar belakang yang tersedia atau menggunakan foto atau video anda sebagai latar belakang. Nota: Alat ini digunakan untuk banyak video reaksi di mana subjek muncul sebelum foto atau video.

 • Tambahkan milik anda – Ini adalah alat yang hebat untuk mengembangkan rangkaian anda dan berinteraksi dengan orang lain. Pilihan ini memasukkan pelekat ke dalam video anda yang mengandungi soalan atau gesaan. Respons anda kemudiannya akan dipautkan kepada respons pengguna lain apabila gelendong anda disiarkan.

 • Panjang – Pilih panjang video pratetap 15, 30, 60 atau 90 saat. Kekili lalai secara automatik kepada 15 saat, jadi laraskan tetapan ini untuk membuat kekili yang lebih panjang. Apabila masa tamat, rakaman akan berhenti secara automatik, ciri berguna untuk rakaman bebas tangan.

 • Kelajuan – Pilih daripada .3x, .5x, 1x, 2x dan 3x untuk memperlahankan atau mempercepatkan rakaman anda.

 • Reka Letak Video – Digunakan untuk mengasingkan skrin bagi membolehkan berbilang klip atau imej kelihatan serentak.

 • Pemasa – Digunakan untuk menetapkan masa menunggu dan undur untuk merakam. Ini ialah satu lagi alat berguna untuk rakaman bebas tangan, membolehkan anda merakam jauh daripada peranti anda. Tekan butang untuk memulakan pemasa, kemudian bergerak ke tempatnya sebelum rakaman bermula.

 • Kawalan Gerak Isyarat – Satu lagi alat hebat untuk merakam jauh dari peranti, ini membolehkan anda memulakan rakaman dengan mengangkat tangan anda, tapak tangan ke arah kamera, untuk memulakan kira detik dan mula merakam.

Sebaik sahaja anda telah memilih kesan untuk rakaman anda, satu-satunya perkara yang perlu dilakukan ialah ketik butang tangkap untuk mula merakam! Jangan risau jika anda membuat kesilapan. Hanya ketik butang belakang untuk memulakan semula.

 1. Apabila anda berpuas hati dengan rakaman anda, ketik “seterusnya”.
 2. Jika merakam keseluruhan gelendong dalam satu klip, ketik “edit” untuk mula mengedit.
 3. Jika mencipta kekili yang memerlukan rakaman berbilang klip, anda akan memilih “tambah klip” untuk mengkonfigurasi dan merakam klip berikut.
 4. Setelah anda selesai merakam semua klip anda, ketik “edit” untuk meneruskan ke pengeditan.

Memuat naik Video untuk Kekili

Memuat naik video daripada peranti anda ke Instagram sepatutnya mudah kerana anda sudah biasa dengan menu dan pilihan gelendong.

 1. Mulakan dari halaman “Kekili Baharu”.
 2. Terdapat tiga pilihan untuk membuat gulungan daripada fail yang dimuat naik. Mereka ialah:
  • Templat – Templat membolehkan pengguna memilih klip yang mereka mahu dan pasangkannya ke dalam gelendong pra-format.
  • Draf –Untuk menambah kandungan yang dimuat naik pada gulungan yang dirakam sebelum ini yang telah anda simpan pada draf.
  • Muat Naik – Recentfiles akan muncul secara automatik pada halaman gulungan baharu. Untuk mencari semua foto dan video atau untuk mengakses album, ketik “terbaru”.
 3. Tentukan yang anda mahu dan ketik butang yang sepadan di bahagian atas.
 4. Pilih foto atau video yang akan anda gunakan daripada pustaka anda, kemudian teruskan ke pengeditan.

Mengedit Kekili

Semasa mengedit gelendong anda, anda akan melihat bahawa beberapa alatan yang tersedia untuk rakaman, seperti kesan, kelajuan dan muzik, juga boleh ditambah semasa mengedit. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa sesetengah ciri tidak akan berfungsi dengan kualiti yang sama apabila ditambah selepas rakaman. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menambahnya sebelum merakam.

Mengedit gulungan boleh melibatkan pelbagai perubahan pada fail anda. Berikut ialah beberapa suntingan biasa yang tersedia di Instagram untuk gelendong anda:

 1. Pemotongan klip – Menambah, memadam, memangkas dan menyusun semula klip.
 2. Teks – Menambah lapisan teks yang akan muncul di atas gelendong. Teks boleh ditambah dalam pelbagai fon, warna dan saiz. Teks boleh dihadkan untuk muncul dalam bahagian kekili yang terpilih sahaja dan boleh dialihkan untuk muncul dalam pelbagai kawasan kekili.
 3. Peralihan – Beberapa peralihan tersedia dalam apl dan boleh ditambah antara klip untuk gaya yang lebih profesional atau kreatif.
 4. Sampul – Sampul ialah imej yang ditambahkan pada permulaan gulungan. Ia muncul sebelum gelendong dimainkan pada halaman profil anda untuk memberikan pratonton kandungan yang boleh dijangkakan oleh penonton. Anda boleh membuat muka depan sendiri, menggunakan templat muka depan yang tersedia pada apl atau memilih untuk tidak menggunakan muka depan.

Menyiarkan Kekili

Akhir sekali, tiba masanya untuk berkongsi ciptaan anda dengan dunia, atau sekurang-kurangnya dengan rakan dan keluarga. Untuk berkongsi gelendong anda, ikuti langkah ini,

 1. Klik “seterusnya” apabila selesai mengedit.
 2. Anda akan melihat pratonton gelendong dan boleh menambah kapsyen, menandakan pengguna lain dan berkongsi maklumat lokasi.
 3. Akhir sekali, ketik butang kongsi, dan anda telah menyiarkan kekili pertama anda secara rasmi! Jika akaun Facebook dan Instagram anda dipautkan, ia akan berkongsi secara automatik di Facebook juga.

Petua dan cara

 • Simpan audio dan tapis yang anda suka semasa menatal supaya mudah dicari kemudian.
 • Untuk lebih banyak alat penyuntingan, lihat perisian penyuntingan video lain seperti Canva, Capcut dan Adobe.
 • Sambungkan akaun Facebook dan Instagram anda untuk berkongsi dan mengurus gulungan pada kedua-dua apl dengan mudah.
 • Sabar. Mempelajari semua ciri dan alatan boleh menjadi sangat menggembirakan pada mulanya. Mencuba terlalu banyak alatan secara serentak boleh menjadi terlalu banyak, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengalaman menyunting video sebelumnya. Cuba bereksperimen dengan hanya satu komponen pada satu masa.

Masa untuk Mula Mencipta

Gulungan Instagram ialah cara terbaik untuk mencipta, membina dan mengekalkan komuniti pengikut. Sama ada anda menggunakannya untuk menghiburkan rakan dan keluarga, menyebarkan mesej penting atau mengembangkan jenama anda, kekili boleh menjadi alat penting untuk mencapai matlamat tersebut.

Adakah anda pernah membuat Reel Instagram? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan petua daripada artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.