Cara Membuat Jadual dalam Markdown

110

Penurunan harga menjadikannya sangat mudah untuk mengedit teks dalam talian. Tetapi pautan dan elemen berani hanyalah sebahagian daripada ciri hebatnya. Anda juga boleh membuat jadual tanpa banyak kerumitan. Jika anda telah cuba melakukannya tetapi tidak berjaya, jangan risau. Ramai pengaturcara Markdown pemula telah berada dalam bot yang sama.

Cara Membuat Jadual dalam Markdown

Nasib baik, kami telah membantu anda. Artikel ini berkongsi semua yang anda perlu tahu tentang membuat jadual dalam Markdown.

Mencipta Jadual dalam Markdown

Sebagai bahasa penanda yang ringan untuk penyiaran kandungan dalam talian di web, Markdown mempunyai sintaks yang agak mudah. Anda boleh mencipta HTML tersusun menggunakan skrip Perl mudah.

Sejak Perl wujud, Markdown telah menyaksikan peningkatan pelbagai ciri. Walaupun jadual bukan sebahagian daripada konfigurasi asal, kebanyakan editor kini mempunyai sokongan bersepadu untuknya.

Begini cara anda boleh membuat jadual dalam Markdown dan sumber yang boleh anda gunakan untuk menjadikan proses berjalan lebih lancar.

Spesifikasi

Jadual Markdown mempunyai dua bahagian: pengepala dan baris dengan data di dalam jadual. Berikut ialah spesifikasi berbeza yang berkaitan dengan jadual dalam Markdown:

 • Tanda sempang (—) membatasi baris ke pengepala yang berbeza daripada badan
 • Titik bertindih (:) menjadikan kandungan sel sejajar
 • Aksara paip (|) berfungsi sebagai pemisah untuk lajur individu

Pengepala

Pengepala dalam jadual boleh terdiri daripada dua baris. Paip dan ruang memisahkan pengepala daripada pengepala lain dalam baris pertama (atau pengepala lajur). Tujuan baris kedua, atau baris pembatas, adalah untuk menentukan penjajaran mendatar teks.

Setiap lajur dalam baris pengepala mesti mempunyai sekurang-kurangnya tiga sempang. Pengguna boleh menambah bilangan ruang atau tanda sempang demi kebolehbacaan.

Jika anda ingin menjajarkan lajur ke mana-mana sisi, ikut langkah di bawah.

Menjajarkan Lajur ke Kiri

 • Letakkan titik bertindih di sebelah kiri tanda sempang (:—).

Menjajarkan Lajur ke Kanan

 • Letakkan titik bertindih di sebelah kanan tanda sempang (—:).

Menjajarkan Lajur ke Pusat

 • Masukkan dua titik bertindih pada setiap sisi tanda sempang (:—:).

Pemformatan Badan

Badan jadual dalam Markdown boleh mempunyai berbilang baris dibahagikan dengan pemisah baris. Sama seperti dengan pengepala, sel dipisahkan oleh paip. Pengguna boleh mengisi setiap sel jadual dengan sintaks Markdown yang berbeza untuk pemformatan seperti tebal, condong, imej, pautan, blok kod sebaris, dsb.

Untuk memasukkan paip ke dalam sel, hanya mendahului sel dengan garis miring ke belakang. Anda juga boleh mempunyai rentang sel merentas berbilang baris dengan menggunakan teg “
“.

Penjana Jadual

Penciptaan jadual dalam Markdown disertakan dengan sintaks yang mudah. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi proses yang memakan masa dan membosankan. Itulah sebabnya anda boleh menggunakan penjana meja.

Penjana Jadual adalah salah satu laman web paling mudah yang boleh anda gunakan untuk tujuan ini. Hanya buka laman web dan ikuti langkah di bawah:

 1. Pilih seberapa banyak baris dan lajur yang anda mahu daripada kotak dialog.
 2. Tekan butang “Buat”.
 3. Tambah kandungan dengan mengklik dua kali pada medan.
 4. Tekan “Tab” untuk menavigasi antara medan.
 5. (Pilihan) Jajarkan jadual dengan alat penjajaran yang terletak di penjuru atas.
 6. Tekan butang “Jana” untuk melihat hasil anda.
 7. Tekan “Salin ke papan keratan.”
 8. Tampalkan jadual yang baru anda buat ke dalam dokumen anda.
 9. Padatkan jadual anda atau jimat ruang dengan menyemak tetapan “Mod padat”.

Apl turun harga

Anda bukan sahaja perlu bergantung pada tapak web untuk membina jadual dalam Markdown. Baru-baru ini, terdapat peningkatan dalam apl teguh yang membolehkan anda memformat jadual sama seperti cara ini dilakukan dengan program seperti Word.

Typora

Typora menjadikannya sangat mudah untuk membuat jadual. Hanya buka aplikasi dan ikuti langkah di bawah:

 1. Tekan “Perenggan”, kemudian “Jadual”, kemudian “Sisipkan jadual.”
 2. Kotak dialog baharu akan muncul. Masukkan bilangan lajur dan baris yang anda inginkan untuk jadual anda.
 3. Klik kanan pada sel dalam jadual.
 4. Pilih “Jadual”, kemudian “Tambah Baris Di Bawah,” atau “Tambah Lajur Sebelum atau Selepas.”

Typora juga membolehkan anda mengubah saiz dan menjajarkan jadual dan kandungan di dalamnya, menyusun semula lajur dan baris, dan banyak lagi.

Mencipta Jadual dalam Markdown – Diterangkan

Sintaks penurunan harga agak mudah, tetapi ia boleh memakan masa semasa membuat jadual. Pemulihan yang mudah ialah menggunakan penjana jadual dalam talian, membuat jadual di sana dan menampalnya pada dokumen Markdown anda. Dengan cara ini, anda akan menjimatkan masa anda dan boleh komited pada tugasan lain yang lebih penting.

Adakah anda tahu kaedah kreatif lain untuk mencipta jadual dalam Markdown? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.