Cara Membuat Jadual dalam Twitch

49

Membuat jadual di Twitch adalah penting bagi penstriman untuk memberitahu penonton mereka bila mereka akan menstrim, berapa lama, dan permainan atau kandungan yang akan mereka tunjukkan. Mempunyai jadual yang jelas membantu penonton mengatur hari mereka untuk menonton strim anda. Kebanyakan orang mempunyai jadual yang konsisten semasa minggu bekerja dan pada hujung minggu, jadi mengetahui masa mereka boleh menonton permainan atau strim kegemaran mereka adalah penting.

Cara Membuat Jadual dalam Twitch

Teruskan membaca untuk mengetahui cara membuat jadual di Twitch dan ciri penjadualan tambahan yang tersedia pada platform.

Menjadualkan Strim pada Twitch

Dengan alat penjadualan Twitch, anda boleh memberitahu khalayak anda bila mereka boleh mengharapkan anda untuk mempamerkan kemahiran anda secara langsung dalam permainan tertentu. Walau bagaimanapun, adalah penting juga untuk memberitahu mereka apa-apa berita dan acara berkaitan saluran tambahan, seperti apabila anda merancang untuk menstrim permainan baharu atau menyertai “Just Chatting”.

Inilah cara anda boleh membuat jadual di Twitch:

 1. Buka Kedut pada penyemak imbas lalai anda dan log masuk ke akaun anda.
 2. Ketik gambar profil di penjuru atas skrin anda.
 3. Klik pada “Papan Pemuka Pencipta.”
 4. Ketik “Tetapan” di sebelah kiri skrin.
 5. Pilih pilihan “Saluran”.
 6. Klik pada tab “Jadual” di bahagian atas.
 7. Ketik butang “Tambah Strim”.
 8. Pilih pilihan tambahan seperti “Masa,” “Kekerapan,” “Tajuk” dan “Kategori.”
 9. Apabila anda selesai menyediakan semuanya, ketik “Simpan perubahan” atau “Tambah Satu Lagi” untuk menambah jadual lain.

Menetapkan Pilihan Penjadualan Tambahan

Tetapan tambahan memberitahu penonton anda tentang setiap butiran strim anda yang akan datang. Berikut ialah semua tetapan yang boleh anda laraskan yang boleh dilihat oleh orang lain:

Ciri Masa

Ciri ini membolehkan anda menetapkan masa mula strim anda dan tempohnya. Dengan cara ini, orang ramai akan tahu bila hendak berjumpa anda dalam talian. Tempoh boleh berubah, tetapi anda masih boleh menetapkan anggaran. Anda tidak perlu risau tentang zon waktu dan letakkannya kepada anda. Twitch mempunyai ciri yang mengubah zon waktu supaya penonton dapat melihat masa mengikut lokasi mereka.

Ciri Kekerapan

Ciri Kekerapan memberi anda pilihan untuk menstrim pada hari berulang dan menstrim pada hari tertentu. Walau bagaimanapun, ciri “Hari Tertentu” hanya tersedia kepada pengguna Rakan Kongsi dan Ahli Gabungan. Selain itu, anda boleh menandai kotak untuk kedua-dua pilihan dalam “tab Jadual”.

Anda boleh melaraskan tetapan jika anda sudah mempunyai rancangan untuk permainan yang akan anda mainkan pada hari-hari tertentu. Dengan cara ini, orang ramai akan tahu bila dan perkara yang akan mereka tonton apabila membuka saluran langsung anda.

Menetapkan Tajuk Anda

Anda mempunyai kemungkinan tanpa had semasa menetapkan tajuk strim anda. Banyak penstrim menggunakan tajuk umpan klik dan menetapkan tajuk seperti “Memanjat ke Pencabar dengan Soraka di NA” atau “Permainan Jett Terbaik yang pernah anda lihat.” Ia boleh menjadi gurauan yang menyeronokkan atau sesuatu yang akan menimbulkan minat dalam aliran anda. Anda boleh menggunakan maksimum 140 aksara untuk tajuk.

Menetapkan Kategori

Walaupun menetapkan tajuk anda terpulang kepada anda, apabila ia datang kepada ciri Kategori, anda boleh memilih daripada kategori Twitch sedia ada. Kategori yang tersedia termasuk:

 • Permainan
 • IRL
 • Muzik
 • Esports
 • Kreatif

Anda juga boleh meletakkan tag untuk memberikan maklumat tambahan tentang permainan yang anda mainkan, seperti MOBA, FPS, Simulasi, Strategi, Tindakan, RPG, Arked, Penembak, dll. Ini berguna apabila anda bermain permainan yang mungkin dilihat oleh penonton. tidak tahu supaya mereka boleh mendapat idea tentang genre permainan.

Melaraskan Pilihan Penjadualan Strim

Selain menjadualkan strim lebih awal, anda boleh menukar butiran atau memadam strim tertentu atau keseluruhan jadual apabila perlu.

Jadual Penyuntingan

Inilah cara anda boleh mengedit jadual anda di Twitch:

 1. Cari strim yang anda mahu edit.
 2. Klik pada butang “Edit” di sebelahnya.
 3. Buat perubahan.
 4. Ketik pilihan “Simpan”.

Jika anda ingin memadam strim, prosesnya adalah serupa. Daripada mengetik butang “Simpan”, klik ikon tong sampah untuk memadamkannya. Anda juga boleh membatalkan strim anda untuk hari tertentu di tempat yang sama dan mengalihkan togol untuk menukar tetapan ini.

Memadam Jadual

Untuk memadamkan jadual, navigasi ke bahagian “Jadual”.

 1. Ketik ikon profil pada halaman utama Twitch.
 2. Klik pada “Papan Pemuka Pencipta.”
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Ketik pilihan “Saluran”.
 5. Buka tab “Jadual”.
 6. Klik pada pilihan “Padam jadual”.
 7. Sahkan dalam tetingkap pop timbul.

Mendayakan Mod Percutian

Seperti namanya, Mod Percutian memberitahu pengikut dan pelanggan anda apabila anda bercuti dan AFK, jadi anda tidak akan melakukan penstriman dalam tempoh tertentu. Berikut ialah cara anda mendayakan mod ini:

 1. Ketik ikon profil pada Twitch.
 2. Buka pilihan “Papan Pemuka Pencipta.”
 3. Klik pada “Tetapan.”
 4. Pergi ke “Saluran.”
 5. Alihkan togol pada butang “Mod percutian” di bawah “Tambah Strim”.
 6. Masukkan tarikh semasa anda akan bercuti.
 7. Ketik “Simpan Perubahan.”

Soalan Lazim

Di manakah Papan Pemuka Pencipta di Twitch Mobile?

Pilihan Papan Pemuka Pencipta pada mudah alih Twitch dipanggil Mod Pencipta. Ia boleh didapati dengan mengklik “Buat” di penjuru kanan sebelah atas skrin telefon anda. Anda boleh mendapatkan maklumat tentang masa penstriman, pengikut dan penonton anda di sana. Anda juga boleh menyemak pratonton strim anda, Suapan Aktiviti, mulakan penstriman atau “Go Live”.

Permainan manakah yang patut saya strim di Twitch?

Anda boleh menstrim apa sahaja yang anda mahukan, tetapi jika anda ingin menarik kebanyakan penonton, anda dinasihatkan untuk menstrim permainan dan Esports popular seperti League of Legends, GTA, VALORANT, Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, atau mana-mana Riot Games atau Valve produk.

Selain itu, ramai orang suka menonton kandungan ringan dan lucu, dan penstriman Fall Guys atau Among Us ialah salah satu pilihan.

Apakah masa yang optimum untuk penstriman di Twitch?

Anda boleh menstrim bila-bila masa anda mempunyai masa, tetapi masa yang paling optimum untuk menstrim ialah sekitar tengah malam hingga 9 pagi Waktu Standard Pasifik (PST). Dengan cara ini, anda boleh menarik ramai penonton dari seluruh dunia.

Susun Jadual Penstriman Anda di Twitch

Sebagai penstrim, teratur dan konsisten dengan jadual anda di Twitch adalah penting kerana orang ramai mencipta tabiat menonton kandungan anda pada hari yang sama, pada masa yang sama. Membuat jadual jeritan anda terperinci memberikan pengikut anda semua maklumat yang mereka perlukan untuk memutuskan sama ada untuk menonton anda. Twitch membolehkan anda menyesuaikan pelan anda ke tahap yang besar dengan ciri seperti Tajuk, Kategori dan Kekerapan.

Adakah anda menggunakan ciri jadual penstriman Twitch? Permainan manakah yang paling banyak anda strim? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.