Cara Membuat Janji Temu Bar Genius

13

Jika peranti Apple anda rosak atau tidak berfungsi, Apple mempunyai penyelesaian mudah – Bar Genius. Jika anda telah mencuba mengaksesnya, anda mungkin sukar membuat janji temu. Sebabnya, tiada butang untuk membawa anda terus ke sana.

Cara Membuat Janji Temu Bar Genius

jangan risau. Artikel ini akan menerangkan cara anda boleh membuat janji temu Bar Genius dalam beberapa langkah mudah sahaja.

Buat Janji Temu Menggunakan iPhone atau iPad

Perkara pertama yang perlu difikirkan ialah akses. Bagaimanakah anda mahu membuat pelantikan Genius Bar anda?

Jika anda tidak sabar-sabar untuk membetulkan peranti anda secepat mungkin dan tidak mahu membuang masa menyemak imbas internet untuk janji temu Genius Bar, cuma ikut langkah mudah ini:

 1. Muat turun Apl Sokongan Apple.
 2. Buka apl, pergi ke Peranti Saya dan pilih peranti yang anda hadapi masalah.
 3. Pilih Lagi dan pilih kategori berkaitan yang menggariskan isu anda atau tulis isu anda secara terperinci dengan mengklik Beritahu kami apa yang berlaku.
 4. Pilih Cari Lokasi Dibenarkan di bawah bahagian Bawa masuk ke Pembaikan dengan ikon pemutar skru.
 5. Hidupkan lokasi untuk melihat Bar Genius terdekat, atau cari melalui poskod atau nama bandar.
 6. Ketik pada nama pembekal perkhidmatan dan pilih masa dan tarikh untuk Pelantikan Genius Bar anda.
 7. Anda mempunyai pilihan untuk memberikan nombor telefon anda kepada pembekal perkhidmatan untuk mendapatkan pemberitahuan atau anda boleh melangkaunya.
 8. Klik pada Teruskan, dan kemudian butang Simpan.
 9. Semak semula pengesahan anda dengan maklumat tarikh dan masa dan klik Selesai.
 10. Pengesahan dan butiran Janji Temu Bar Genius harus dipaparkan dalam peti masuk anda.

Buat Janji Temu Menggunakan Mac atau PC

 1. Pergi ke Laman Web Sokongan Apple.
 2. Log masuk dengan AppleID anda.
 3. Di bawah Lihat produk anda klik pada Pilih produk.
 4. Pada halaman Peranti Saya, pilih peranti dengan isu perkakasan atau klik pada Masukkan nombor siri, jika peranti tidak ditunjukkan.


 5. Pilih kategori berkaitan yang menerangkan isu anda atau tulis dalam perkataan anda sendiri secara terperinci.
 6. Klik Teruskan dan pilih Cari lokasi di bawah bahagian Bawa masuk untuk Pembaikan.


 7. Hidupkan lokasi untuk melihat Bar Genius terdekat, atau cari melalui poskod, nama bandar atau alamat.
 8. Pilih pembekal perkhidmatan yang diingini dan jadualkan janji temu dengan memilih tarikh/masa yang tersedia.
 9. Semak semula butiran tempahan anda dan klik pada butang Tempah sekarang.
 10. Tunggu halaman pengesahan dibuka dan semak peti masuk anda untuk mendapatkan e-mel pengesahan.

Perlu diingat bahawa Genius Bar digunakan untuk isu perkakasan. Untuk isu lain, anda boleh mendapatkan sokongan melalui sembang, panggilan atau E-mel. Apabila anda mengakses tapak web untuk membuat janji temu anda, ia mungkin agak mengelirukan. Pilihan sembang langsung, panggilan dan e-mel ada terutamanya untuk isu perisian. Namun begitu, anda boleh menghubungi pasukan sokongan dengan cara ini jika anda menghadapi masalah menjadualkan, menjadualkan semula atau membatalkan janji temu anda.

Petua tentang Perkara yang Perlu Dilakukan Sebelum Pelantikan Anda

Sandarkan data anda

Bergantung pada isu perkakasan, cakera permulaan anda mungkin perlu dipadamkan atau diganti semasa perkhidmatan. Itulah sebabnya penting anda mengikuti langkah-langkah di tapak web Apple dan menyandarkan data anda dengan iCloud, Mac atau PC.

Sediakan kata laluan Apple ID anda

Jika anda telah menggunakan peranti Apple untuk sekian lama, anda tahu bahawa Apple ID adalah segala-galanya. Kehilangannya akan menyebabkan beberapa masalah. Untuk menservis peranti anda, kata laluan mungkin diperlukan untuk memadamkan peranti anda atau mematikan pilihan “Cari saya…”.

Sediakan dokumen yang diperlukan

Semasa mengambil peranti anda untuk janji temu Genius Bar, pastikan anda mempunyai semua item yang diperlukan bersama anda. Bergantung pada perkhidmatan yang diperlukan, resit mungkin diperlukan. Bawa sebarang aksesori yang mungkin anda hadapi dan jangan lupa bawa beberapa ID bersama anda.

Masalah bateri

Jika peranti anda menghadapi masalah dengan bateri, pastikan ia dicas 30% atau kurang apabila anda membawanya masuk.

Jaga semua isu keselamatan yang berpotensi

Untuk memastikan 100% data anda dilindungi, anda boleh mengambil langkah tambahan sebagai langkah berjaga-jaga. Alih keluar SIM anda, padamkan iOS selepas anda menyandarkan semua data anda dan alih keluar peranti anda daripada senarai peranti Apple ID.

Matikan Apple Cash

Untuk memastikan kad dan wang tunai anda dilindungi, Apple mencadangkan anda mengalih keluar semua kad dan kod laluan daripada peranti anda sebelum menyerahkannya untuk dibaiki. Jika peranti tidak bertindak balas, anda boleh melengkapkan tindakan ini dengan melog masuk ke https://appleid.apple.com/.

Semak jaminan dan perlindungan anda

Sebelum anda membuat janji temu Bar Genius anda, mungkin idea yang baik untuk log masuk ke Sokongan Apple dan mengakses peranti anda. Di sini anda boleh melihat jaminan dan perlindungan anda. Bergantung pada isu perkakasan yang anda hadapi, anda mungkin mempunyai pilihan untuk mendapatkan penggantian atau maklumat yang nyata. Dengan cara ini, anda akan tahu sama ada anda memerlukan kos untuk menukar sebahagian perkakasan anda jika perlu.

Ambil perhatian bahawa perkhidmatan Apple Cash hanya tersedia untuk pengguna di AS

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membatalkan/menjadualkan semula janji temu saya pada iPhone/iPad?

Anda boleh membatalkan atau menjadualkan semula janji temu anda pada iPhone atau iPad dengan mudah daripada Apl Apple Store. Sebaik sahaja anda berada dalam apl, cuma klik pada ikon profil anda di bahagian atas skrin sebelah kanan. Dari sini, anda boleh memilih “Tempahan Saya” dan membatalkan atau menjadualkan semula janji temu anda.

Bagaimanakah saya boleh menjadualkan semula janji temu saya pada Mac/PC?

Anda boleh menjadualkan semula Janji Temu Bar Genius anda dengan mudah pada PC atau Mac daripada e-mel pengesahan anda dalam beberapa langkah mudah. Tatal ke bawah ke bahagian Tempahan pembaikan dan klik pada uruskan tempahan saya. Pada halaman Apa yang berlaku seterusnya anda perlu mengklik pada jadual semula tempahan anda. Dari sini anda akan melihat 2 butang yang membolehkan anda sama ada membatalkan atau menjadualkan semula janji temu anda.

Bolehkah saya pergi ke Apple Genius tanpa membuat temu janji?

Anda boleh, tetapi terdapat hanya sebilangan terhad temu janji masuk yang tersedia. Ini bermakna anda mungkin perlu menunggu lama atau tidak mendapat peluang untuk mendapatkan perkhidmatan. Adalah lebih baik untuk menjadualkan janji temu Genius Bar anda lebih awal.

Bagaimana Jika saya lewat untuk janji temu Genius Bar saya?

Kemungkinan besar mereka tidak akan menunggu anda jika ada orang lain yang dijadualkan selepas anda atau seseorang menunggu temu janji “berjalan masuk” mereka. Walau bagaimanapun, anda masih mengekalkan keutamaan anda tetapi anda akan dijangka menunggu sehingga masa pertama yang tersedia.

Biarkan Peranti Anda Di Tangan Seorang Genius

Perkhidmatan Genius Bar memberi anda akses kepada “Genius” profesional teknologi Apple dan “person-on-point” anda. Dengan membuat janji temu Genius Bar terlebih dahulu, anda memastikan anda tidak membuang masa menunggu dan menggunakan semua faedah terbaik perkhidmatan ini. Apple memastikan bahawa anda boleh mencari pembekal perkhidmatan yang paling mudah, pada masa yang paling sesuai untuk anda mendapatkan sokongan perkakasan yang anda perlukan.

Pernahkah anda mencuba membuat janji temu Genius? Adakah petua kami membantu anda menjawab semua soalan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.