Cara Membuat Kilang Gergaji di Terraria

20

Pernahkah anda mencari cara untuk merapikan rumah anda di Terraria? Mendapatkan kilang papan ialah salah satu cara yang paling mudah untuk melengkapkan rumah anda dalam permainan kotak pasir yang luar biasa ini. Cara utama untuk mendapatkan item ini adalah untuk membuatnya. Ia membolehkan anda mereka bentuk kepingan yang menakjubkan dan membuka kunci koleksi resipi perabot yang berguna apabila anda perlu meningkatkan ruang anda. Namun, ramai pemain tidak tahu cara membuat kilang papan di Terraria. Jika anda berada dalam bot yang sama, ikuti panduan ini untuk mengetahui caranya.

Cara Membuat Kilang Gergaji di Terraria

Bagaimana untuk membuat kilang papan di Terraria

Sebelum pemain memulakan pembuatan kilang papan di Terraria, adalah penting untuk mereka terlebih dahulu mendapatkan bekalan yang diperlukan untuk membinanya. Di bawah ialah bahan yang anda perlukan untuk pembinaan:

 • Rantai: Diperbuat daripada plumbum atau palang besi yang dilebur dengan bantuan andas.

 • Meja Kerja: Stesen kerja yang sesuai untuk aktiviti kerajinan anda

 • Relau: Untuk membantu anda melelehkan logam anda dan membentuk bar. Anda boleh membina ini menggunakan 20 bongkah batu, tiga obor dan empat keping kayu.

 • Anvil: Buat dengan bantuan bijih dan relau atau beli dari pedagang dengan harga 50 Perak

 • 10 kayu: Dapatkan kayu dengan menebang pokok

 • 24 Plumbum atau Besi: Untuk membuat andas dan rantai. Bahan yang anda temui bergantung pada bijih yang dunia anda hasilkan. Juga, beberapa peti termasuk bahan ini.

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan bahan mentah ini, anda boleh membina kilang papan Terraria anda. Berhati-hati bahawa anda mungkin mendapati sama ada plumbum atau besi bergantung pada dunia anda, dan tiga bijih membuat satu bar.

Membuat Kilang Gergaji Terraria pada PC

Walaupun membuat kilang papan itu sendiri agak cepat dan mudah, ia boleh menjadi panjang kerana masa yang diperlukan untuk membina peralatan yang diperlukan. Ingat bahawa mencipta relau, andas, meja kerja dan rantai akan mengambil sebahagian besar masa anda. Begini cara anda boleh membuat kilang papan Terraria pada PC:

 1. Kumpulkan 10 keping Kayu, satu Rantai dan dua Batang Besi.
  Menyerlahkan Bar Besi, Rantai dan Kayu dalam Inventori Terraria
 2. Pergi ke Meja Kerja dan buka Menu Kraftangan.
  Menyerlahkan Meja Kerja di Terraria
 3. Semak imbas senarai pilihan dan pilih Kilang Gergaji.
  Mencari Kilang Gergaji dalam Menu Kraf di Terraria
 4. kilang papan anda dibuat.
  Menyerlahkan Kilang Gergaji di Terraria

Membuat Kilang Gergaji Terraria pada Konsol

Membina kilang papan pada versi Xbox Terraria adalah agak mudah. Di bawah ialah arahan tentang cara untuk mencapai tugas ini:

 1. Cari Meja Kerja anda.
  Mencari Meja Kerja di Terraria
 2. Buka Panel Kraftangan.
  Membuka Menu Kerajinan dalam Terraria pada Konsol
 3. Pilih Kilang Gergaji.
  Memilih Kilang Gergaji daripada Menu Kraf di Terraria pada konsol
 4. Gabungkan Rantai, 10 Kayu dan 2 Bar Besi untuk mencipta kilang papan.
  Membuat Kilang Gergaji di Terraria pada konsol

Membuat Kilang Gergaji Terraria pada Android atau iPhone

Membuat kilang papan pada peranti iPhone atau Android agak serupa. Pemain Terraria boleh mengikuti langkah di bawah:

 1. Dekati Meja Kerja anda.
 2. Lancarkan Grid Kerajinan.
 3. Kumpulkan 2 palang besi, 10 kayu dan rantai untuk membina kilang papan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak boleh membuat kilang papan?

Beberapa isu mungkin menghalang anda daripada berjaya membina kilang papan di Terraria. Ada yang berlaku walaupun anda mempunyai semua item yang diperlukan untuk membuat kerajinan. Pertama, anda mesti memastikan bahawa anda menjalankan binaan terbaharu permainan.

Anda juga mungkin menghadapi masalah membina kilang papan menggunakan bahan yang salah. Perlu diingat bahawa plumbum mempunyai warna kelabu hitam yang menjadikannya lebih gelap daripada besi, yang mempunyai warna kelabu yang lebih terang. Pemain cenderung untuk menyalahkan bahan ini sebagai bar tembaga dan tungsten. Anda tidak boleh membuat bahan penting seperti andas atau rantai jika anda tidak memilih yang betul.

Jika anda meletakkan kilang papan berhampiran dengan stesen kraf lain, anda tidak akan dapat meletakkannya. Pastikan ia terletak jauh dari stesen kerja lain sebelum anda mula membina.

Reka Rumah Idaman Anda Dengan Terraria

Menyediakan sarang yang sesuai untuk watak anda ialah salah satu elemen permainan Terraria yang paling memperkaya. Pemain Terraria yang mahir memahami betapa pentingnya kerajinan dalam permainan. Ia akan membantu jika anda belajar cara membuat kilang papan untuk terus hidup dan maju dengan baik dalam permainan. Syukurlah, ia dikategorikan sebagai item peringkat putih, bermakna membuat ia agak mudah. Alat ini juga membolehkan pemain menggunakan sumber dengan cekap dan mencari pekerjaan dengan membuat item untuk watak bukan pemain (NPC) pada kos.

Lihat artikel ini untuk mengetahui cara membuat peti di Terraria!

Soalan Lazim

Apakah bahan yang saya perlukan untuk membuat Kilang Gergaji, dan bagaimana saya mendapatkannya?

Anda memerlukan 10 Kayu, 2 Bar Besi dan 1 Rantai untuk membuat kilang papan. Jika anda belum mempunyai Rantai, anda juga memerlukan bahan yang mencukupi untuk membuat andas.

Adakah Kilang Gergaji sebuah stesen pertukangan yang diperlukan untuk kemajuan di Terraria?

Tidak. Kilang Gergaji tidak begitu diperlukan di Terraria. Walau bagaimanapun, ia sangat disyorkan kerana ia membolehkan anda membuat beberapa perabot yang sangat berguna.