Cara Membuat Kolaj dalam Canva

51

Kolaj menjadi arah aliran dalam pengiklanan kerana ia membantu mencipta lebih banyak kempen yang tidak dapat dilupakan. Sama ada anda ingin membuat kolaj untuk perkongsian foto peribadi atau untuk menghantar produk kepada pelanggan, Canva boleh membantu pereka yang masih baru membuat kolaj yang mengagumkan. Nasib baik, ia adalah proses yang mudah. Jika anda ingin membuat kolaj dengan Canva, artikel ini akan memberitahu anda perkara yang perlu anda ketahui untuk berjaya menyelesaikan tugas itu.

Cara Membuat Kolaj dalam Canva

Cara Membuat Kolaj Foto dalam Canva Dengan Templat Prareka bentuk

Canva menjadikan proses itu mudah dan pada asasnya memandu anda melaluinya. Buka Canva untuk bermula.

 1. Cari bar carian dan taip “kolaj.”
 2. Pilih templat prabuat untuk digunakan untuk kolaj anda.
 3. Isi ruang letak foto dengan gambar anda. Seret mereka dari komputer anda dan lepaskannya ke dalam ruang yang telah diatur sebelumnya.
 4. Sambil anda melihat keseluruhan kolaj, anda boleh mengubah saiz foto anda atau mengalihkannya untuk mencipta reka bentuk yang tepat yang anda inginkan.
 5. Apabila anda berpuas hati dengan projek siap anda, klik “Muat turun” di sudut kanan atas.
 6. Pilih format fail yang anda inginkan untuk fail yang anda muat turun.

Ini adalah cara terpantas untuk mencipta projek yang indah dengan jumlah usaha yang minimum. Anda mempunyai banyak fleksibiliti semasa anda meletakkan semula dan memformat semula gambar dalam kolaj anda.

Cara Membuat Kolaj Video dalam Canva Dengan Templat Dipraformat

Ramai orang membuat kolaj foto, tetapi adakah anda juga tahu bahawa anda boleh membuat kolaj video dalam Canva? Ikuti langkah ini untuk mencipta karya video.

 1. Taip “kolaj” ke dalam bar carian.
 2. Pelbagai format kolaj pra-dibuat tersedia. Pilih yang sesuai dengan keperluan anda.
 3. Seret dan lepaskan video anda ke dalam slot yang telah diatur sebelumnya. Anda boleh mencampur dan memadankan video dan foto jika anda mahu.
 4. Semasa anda mereka bentuk rupa yang anda mahukan, anda boleh mengalihkan video dari satu ruang ke ruang yang lain atau mengubah saiz tetingkap video agar sesuai dengan pilihan anda.
 5. Setelah kolaj kelihatan betul-betul, klik butang “Muat turun” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 6. Pilih format fail MP4 untuk menyimpan kolaj video. Ini adalah satu-satunya format yang akan memasukkan video dalam projek siap.

Mencipta kolaj video atau foto tidak pernah semudah ini! Dalam beberapa minit anda boleh mempunyai projek yang unik dan profesional seolah-olah seorang pereka berpengalaman menciptanya untuk anda.

Cara Membuat Kolaj Foto atau Video Dengan Grid Canva

Canva mempunyai pilihan lain untuk membantu anda membina kolaj. Jika anda tidak mahu reka bentuk kolaj prabuatan tetapi ingin bermula dengan sedikit struktur, menggunakan grid ialah format yang sesuai untuk anda.

 1. Di penjuru kanan sebelah atas, klik “Buat reka bentuk.”
 2. Klik tab “Elemen”.
 3. Taip “grid” dalam bar carian.
 4. Pilih gaya grid kegemaran anda.
 5. Pemegang tempat foto atau video akan muncul mengikut grid yang anda pilih. Seret dan lepaskan anda
  koleksi imej atau video ke dalam ruangan yang disediakan.
 6. Apabila kolaj anda selesai, klik “Muat turun.”
 7. Tentukan format yang dikehendaki untuk fail muat turun.

Kaedah ini memberikan rupa klasik dan ringkas kepada projek tanpa semua kekusutan. Anda boleh mendandaninya lagi jika anda mahu atau meninggalkannya secara klasik.

Cara Membuat Kolaj Foto atau Video Dengan Rekaan Anda Sendiri

Jika anda seorang yang kreatif, anda mungkin mahu mereka bentuk kolaj anda sendiri dan bukannya menggunakan format pratetap Canva. Ini juga boleh dilakukan dengan Canva, yang menawarkan pilihan untuk anda membuat reka letak dan reka bentuk anda sendiri. Ini mengambil sedikit masa lagi tetapi mempunyai kemungkinan yang tidak terhingga untuk keunikan dan kreativiti.

 1. Buat dokumen tersuai.
 2. Masukkan dimensi untuk projek anda atau pilih daripada senarai saiz yang kerap digunakan.
 3. Klik butang “Elemen”.
 4. Taip “Bingkai” ke dalam bar carian untuk mula menambah struktur pada reka bentuk anda.
 5. Pilih mana-mana bingkai yang anda mahu sertakan dan letakkannya dalam projek anda.
 6. Susun bingkai dalam sebarang susun atur yang anda inginkan. Sebaik sahaja anda menyukai apa yang telah anda buat, seret dan lepaskan gambar dan video ke dalam dokumen anda.
 7. Teruskan melaraskan reka letak projek dan saiz imej agar sesuai dengan penglihatan kolaj anda.
 8. Tambah tambahan mengikut keinginan anda.
 9. Setelah projek itu sempurna, klik “Muat turun” dan pilih format fail untuk menyimpan fail.

Tambahan Kolaj Canva

Setelah anda bermain-main sedikit dengan reka bentuk dan penciptaan kolaj, cuba beberapa ciri tambahan yang disertakan oleh Canva ini.

Sertakan Foto atau Video Daripada Perpustakaan Canva

Tidak mempunyai video sempurna yang anda perlukan dalam pustaka peribadi anda? Jangan takut, Canva menawarkan lebih sejuta foto dan video yang boleh anda gunakan secara percuma. Terdapat juga imej premium yang tersedia dengan bayaran yang sangat berpatutan. Gunakan ciri carian imej untuk menambah sentuhan sempurna pada kolaj anda.

Gunakan Editor Foto Terbina Dalam

Anda tidak memerlukan apl pihak ketiga untuk mengedit gambar anda sebelum menambahkannya pada Canva. Dalam apl atau program, editor terbina dalam boleh membuat semua perubahan dan peningkatan yang diperlukan untuk benar-benar menonjolkan foto anda. Canva mempunyai pilihan “Auto Pertingkat” untuk memberikan peningkatan pantas pada gambar anda. Atau jika anda lebih pakar menyunting foto, anda boleh melaraskan kesan seperti ketepuan, kontras, warna dan bayang-bayang sendiri.

Penapis sangat popular dengan perkongsian foto hari ini, dan Canva mengambil kira perkara ini juga. Gunakan penapis pada gambar anda terus melalui editor foto.

Telefon Rakan

Jika anda memerlukan sedikit bantuan kerjasama daripada rakan atau guru seni anda, gunakan ciri kerjasama Canva. Kongsi idea dengan pengguna Canva lain dalam talian di seluruh dunia. Kerja berpasukan menjadikan impian itu berfungsi dengan kreativiti Canva.

Berdandan Gambar dan Video Anda

Luahkan idea anda dengan teks, pelekat dan elemen reka bentuk tambahan yang menghiasi kolaj anda. Sebaik sahaja anda telah menambahkan gambar dan video yang ingin anda sertakan, jangan lupa untuk menerokai semua tarikan yang ditawarkan oleh Canva dan mendandaninya sedikit.

Soalan Lazim

Mengapa video tidak dipaparkan dalam fail saya yang dimuat turun?

Jika anda membuka kolaj yang dimuat turun dan mendapati fail video anda tiada, anda mungkin tidak menyimpan fail itu dalam format MP4. Jika anda menyimpannya sebagai JPG atau PNG, gambar anda akan baik, tetapi video tidak akan disertakan.

Apakah imej dan video berkualiti yang harus saya gunakan?

Adalah penting untuk menggunakan video dan imej berkualiti tinggi sahaja untuk membuat kolaj Canva yang terbaik. Jika anda tidak mempunyai apa-apa yang tersedia, gunakan pustaka saham Canva.

Kolaj Canva

Mereka mengatakan gambar berkomunikasi seribu perkataan. Dan kolaj gambar mengatakan lebih banyak lagi. Untuk projek peribadi anda yang seterusnya atau promosi pengiklanan anda yang seterusnya, gunakan kolaj dalam Canva untuk menyampaikan idea anda kepada rakan atau pelanggan anda. Dengan Canva adalah mudah untuk mencipta kolaj profesional dan berkesan dalam beberapa langkah sahaja.

Pernahkah anda menggunakan Canva untuk membuat kolaj foto atau video? Apakah sentuhan reka bentuk kegemaran anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.