Cara Membuat Koleksi dalam Steam

40

Apabila perpustakaan Steam anda berkembang, cuba menavigasi semua permainan dan mod anda menjadi memenatkan, terutamanya kerana persediaan lalai hanya memaparkan senarai penuh dalam susunan abjad. Anda mahu lebih kawalan. Dan anda boleh mendapatkan kawalan itu dengan membuat koleksi mod dan permainan di dalam Steam supaya anda boleh mendapatkan apa yang anda mahukan apabila anda mahukannya.

Cara Membuat Koleksi dalam Steam

Anda mempunyai tiga pilihan – koleksi bengkel, koleksi standard dan koleksi dinamik. Artikel ini menunjukkan cara membuat setiap jenis koleksi supaya anda menjadi tuan perpustakaan Steam anda.

Cara Membuat Koleksi Bengkel dalam Steam

Koleksi Bengkel Steam ialah kompilasi mod tersuai yang telah anda muat turun daripada Bengkel Steam rasmi. Ia sesuai untuk menjejaki mod anda. Selain itu, ramai pemain menggunakan koleksi Bengkel Steam untuk mencipta “pek mod” mereka sendiri – koleksi mod yang mereka gunakan dan kongsi dengan orang lain.

Steam memudahkan perkongsian itu dengan membenarkan pelayar koleksi Bengkel Steam memuat turun mod tertentu (atau keseluruhan koleksi) dengan klik tetikus. Tetapi sebelum rakan anda boleh mengambil bahagian dalam penguasaan mod anda, anda perlu mencipta koleksi anda:

 1. Buka Steam dan navigasi ke “Komuniti.”
 2. Pilih “Bengkel” dari menu dan gunakan bar carian untuk mencari permainan yang anda ingin bina koleksi mod.
 3. Dengan permainan yang dipilih, pergi ke “Semak imbas” dan klik “Koleksi.”
 4. Klik butang “Buat Koleksi”.

Steam membuka skrin yang membolehkan anda membuat tetapan dan penerangan asas untuk koleksi Bengkel anda. Anda boleh memasukkan tajuk dan menerangkan kandungan koleksi itu, malah boleh memuat naik imej untuk mewakili koleksi anda.

Setelah anda melakukan semua itu, anda boleh menjadikan koleksi itu kelihatan kepada rakan anda:

 1. Pergi ke “Kategori Apakah Koleksi Anda Termasuk?” bahagian dan pilih “Kandungan Pelayan.”
 2. Klik butang “Simpan dan Teruskan”.
 3. Daripada bahagian “Pilih Item untuk Diletakkan dalam Koleksi Anda”, pilih mod yang ingin anda tambahkan pada koleksi baharu anda.
 4. Tekan “Simpan dan Teruskan” sekali lagi.
 5. Klik butang “Terbitkan” dan tetapkan “Tukar Keterlihatan” kepada “Awam” untuk menjadikan koleksi anda tersedia kepada rakan anda.

Jika anda mahu rakan anda mendapat akses mudah ke koleksi Bengkel Steam anda, berikan mereka nama unik yang anda berikan kepadanya semasa penciptaan. Mereka boleh menggunakan fungsi carian Steam dan nama untuk mencari mod anda.

Cara Membuat Koleksi Permainan Standard di Steam

Steam mempunyai kategori lalai untuk keseluruhan koleksi permainan anda – “Tidak Dikategorikan.”

Seperti namanya, kategori itu hanyalah senarai setiap permainan dalam pustaka anda, biasanya disenaraikan dalam susunan abjad. Ia baik untuk mereka yang mempunyai segelintir permainan. Tetapi apabila pustaka anda berkembang, anda mungkin mahu membahagikan permainan anda kepada kategori yang berasingan, seperti koleksi untuk permainan yang telah siap, permainan yang ingin anda mainkan dan permainan yang disyorkan oleh rakan.

Ciri “Buat Koleksi” Steam membolehkan anda melakukannya:

 1. Buka Steam dan pilih permainan yang anda ingin gunakan untuk memulakan proses penciptaan kategori.
 2. Klik kanan permainan anda dan pilih “Tambah ke,” diikuti dengan “Koleksi Baharu…”
 3. Masukkan nama untuk koleksi anda dalam gesaan Steam.
 4. Pilih “Buat Koleksi” daripada gesaan.

Voila – anda mempunyai koleksi standard. Anda sepatutnya melihatnya muncul dalam menu sebelah kiri dalam Perpustakaan Steam anda. Dari sana, anda boleh seret dan lepas serta permainan daripada koleksi Tidak Dikategorikan anda ke dalam koleksi standard baharu anda dan klik nama koleksi untuk melihat setiap permainan yang terkandung di dalamnya.

Cara Membuat Koleksi Dinamik

Apabila koleksi Steam standard memaksa anda untuk menyeret dan menjatuhkan mana-mana permainan secara manual yang anda ingin tambahkan ke dalamnya, koleksi dinamik membawa automasi ke dalam campuran. Ia sesuai untuk memecahkan pustaka Steam anda kepada bahagian yang boleh dilayari tanpa menghabiskan berjam-jam menyeret tetikus ke belakang dan ke hadapan.

Koleksi dinamik menawarkan pilihan kategori yang telah dibuat dan menggunakan teg yang digunakan pada permainan anda oleh pembangunnya untuk tujuan organisasi. Lakukan perkara berikut untuk mencipta koleksi dinamik:

 1. Cari ikon dengan empat segi empat sama di bahagian atas sebelah kiri halaman Perpustakaan Steam anda dan tuding di atasnya.
 2. Pilih “Koleksi Anda” daripada kotak yang dipaparkan.
 3. Tekan simbol “+” di atas “Buat Koleksi Baharu” dalam menu “Koleksi Anda”.
 4. Masukkan nama untuk koleksi anda dalam kotak di bahagian atas skrin.
 5. Pilih “Buat Koleksi Dinamik.”

Dari sini, anda mempunyai peluang untuk memilih cara koleksi anda akan disusun berdasarkan beberapa pilihan:

 • Negeri Main
 • Genre
 • Sokongan Perkakasan
 • ciri-ciri
 • Pemain
 • Teg Kedai

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan pilihan “Berbilang Pemain” dalam kategori “Pemain” untuk mencipta koleksi dinamik semua permainan berbilang pemain anda. Kemudian, anda boleh menggali lebih dalam. Anda mungkin mahukan koleksi tajuk sukan berbilang pemain. Memilih “Berbilang pemain” daripada “Pemain” dan “Sukan” daripada “Genre” membolehkan anda melakukannya.

Pendek kata – parameter boleh menyeberang. Pilih parameter yang digunakan pada koleksi dan anda akan melihat permainan muncul dalam skrin koleksi berdasarkan pilihan anda. Klik butang “Buat Koleksi” dan koleksi akan ditambahkan ke perpustakaan Steam anda.

Perkara yang menarik tentang koleksi dinamik ialah Steam secara automatik menambah permainan kepada mereka. Menggunakan kategori sukan berbilang pemain yang dinyatakan sebelum ini, setiap permainan sukan yang anda beli yang menyokong sekurang-kurangnya dua pemain akan ditambahkan pada kategori itu sebaik sahaja ia memasuki pustaka anda.

Cara Memadamkan Koleksi Standard atau Dinamik

Mungkin anda bosan dengan koleksi yang telah anda buat atau anda ingin menyusun semula permainan anda menggunakan sistem pemfailan baharu. Memadamkan koleksi membolehkan anda berbuat demikian, mengosongkan ruang dalam bar navigasi Perpustakaan anda dalam proses itu.

 1. Navigasi ke Perpustakaan Steam anda dan pergi ke senarai permainan dan koleksi di sebelah kiri.
 2. Tatal ke kategori yang ingin anda padamkan dan klik kanan.
 3. Pilih “Alih Keluar Koleksi.”
 4. Klik “Alih Keluar” dalam gesaan yang terhasil.

Koleksi hilang, dan anda mempunyai lebih sedikit ruang dalam bar navigasi Steam Library anda.

Cara Mengalih Keluar Permainan Tertentu daripada Koleksi Standard atau Dinamik

Mungkin anda secara tidak sengaja telah menyeret permainan ke dalam koleksi standard anda dan ingin menyingkirkannya. Atau, koleksi dinamik anda semakin sibuk dengan permainan yang tidak anda mainkan lagi dan anda ingin mengurangkan lemak. Sama ada cara, anda boleh memadamkan permainan dengan mudah daripada koleksi anda dengan langkah berikut:

 1. Buka Pustaka Steam anda dan klik pada nama koleksi anda.
 2. Cari permainan yang ingin anda padamkan, sama ada dalam bar menu di sebelah kiri atau menggunakan sepanduknya dalam tetingkap Perpustakaan Steam utama.
 3. Klik kanan permainan dan pilih “Alih Keluar Dari.”
 4. Pilih nama koleksi daripada kotak lungsur.

Susun Permainan dan Mod Anda di Steam

Koleksi mempunyai beberapa tujuan dalam Steam.

Untuk permainan, koleksi ialah cara terbaik untuk mengatur tajuk berdasarkan apa-apa kriteria yang anda pilih. Lebih baik lagi, anda boleh mengautomasikan proses penciptaan koleksi dengan koleksi dinamik, malah memadamkan permainan yang anda tidak mahu dalam koleksi.

Di sisi mod, koleksi Steam Workshop memberi anda cara yang berguna untuk mengumpulkan semua mod yang anda gunakan untuk permainan di satu tempat. Keupayaan untuk berkongsi adalah ceri di atas, kerana anda boleh menyediakan koleksi anda kepada rakan dan orang awam.

Adakah anda pernah membuat koleksi di Steam? Adakah anda menggunakan mana-mana petua dan petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.