Cara Membuat Konkrit di Minecraft

109

Dikemas kini 29 Okt. 2022, oleh Steve Larner, untuk mencerminkan versi Minecraft Bedrock dan Java semasa.

Cara Membuat Konkrit di Minecraft

Konkrit (ditambah dalam v1.12) ialah bahan binaan yang bertenaga dan kukuh dalam Minecraft. Ia menambah penampilan hebat kepada mana-mana projek yang anda lakukan dalam permainan anda. Paling penting, bahan ini boleh dibuat sehingga 16 warna dan tidak mudah terbakar seperti bulu.

Dalam artikel ini, anda akan mendapat butiran terperinci tentang cara membuat konkrit berwarna-warni dalam Minecraft Survival.

Bahan-Bahan Yang Diperlukan Untuk Membuat Konkrit Berwarna

Bahan-bahan yang anda perlukan untuk membuat konkrit termasuk serbuk, kerikil, pasir, dan pewarna pilihan anda. Sebelum anda memulakan proses pembuatan, tentukan warna bahan supaya anda boleh berusaha mencari bahan.

Inilah semua yang anda perlukan untuk membuat konkrit berwarna di Minecraft.

1. Dapatkan Beberapa Tulang untuk Membuat Tepung Tulang untuk Konkrit Putih

Mungkin konkrit berwarna yang paling mudah dibuat ialah putih. Bahan pertama yang anda perlukan ialah tulang, yang anda dapat dengan membunuh rangka. Lebih banyak tulang yang anda ada, lebih banyak tepung tulang yang anda akan dapat apabila anda menggunakan meja kraftangan. Tepung tulang diperlukan untuk membuat konkrit putih. Untuk warna lain, anda memerlukan pewarna, seperti yang diterangkan di bawah.

2. Bunuh Beberapa Sotong untuk Mendapatkan Kantung Dakwat untuk Konkrit Hitam

Anda tidak mempunyai banyak pilihan untuk mendapatkan kantung dakwat di Minecraft, seperti pelbagai tumbuhan atau bunga. Anda sama ada membunuh beberapa sotong, menggunakan layu untuk membunuh haiwan, menyelongkar dada kampung, atau melawat Pedagang Kelana.

3. Kumpulkan Sedikit Pasir dan Kerikil

Dua bahan kritikal yang diperlukan untuk membuat konkrit putih/berwarna ialah pasir dan kerikil. Anda boleh menemui pasir berhampiran pantai dan banyak tasik atau kolam. Sebaliknya, kerikil ditemui hampir di mana-mana apabila anda menggali. Gunung adalah sumber yang sangat baik.

3. Buat/Kumpul Baldi Air

Yang ini mungkin menjelaskan sendiri, tetapi cari baldi di peti kampung atau buat satu dengan tiga jongkong besi yang dibentuk menjadi “V” di atas meja kraf.

Isi dengan sedikit air dengan mengklik kanan (atau menekan butang gamepad yang setara) pada sumber air yang tidak mengalir (ketik pada air dalam PE). Air mesti diam (TIDAK mengalir), seperti kolam atau tasik di pantai. Air diperlukan untuk menukar serbuk konkrit kepada konkrit pepejal.

4. Dapatkan Pewarna Anda untuk Membuat Konkrit Berwarna

Pewarna (16 jumlah tersedia) dihasilkan daripada tumbuhan (kebanyakannya bunga).

Anda boleh mencampurkan tumbuhan (bunga jagung untuk pewarna biru, mawar merah untuk pewarna merah, dsb.) dan item pilihan lain (kantung dakwat untuk pewarna hitam, Lapiz Lazuli untuk pewarna biru, dll.) pada meja kraf untuk membuat warna lain. Sebagai contoh, mencampurkan satu lapis lazuli (biru) atau bunga jagung (biru) ditambah satu mawar merah menghasilkan dua pewarna ungu.

Anda juga boleh membuat pewarna dengan meleburkan tumbuhan seperti kaktus atau acar laut. Wandering Traders mungkin juga mempunyai pewarna yang tersedia untuk anda, dan anda boleh mendedahkan lebih banyak lagi dalam peti dalam kampung. Ringkasnya, anda boleh mendapatkan pewarna daripada perdagangan, peti, peleburan, atau kraf.

Cara Membuat Konkrit Berwarna di Minecraft Bedrock

Sebaik sahaja anda membuat serbuk konkrit dan mempunyai semua bekalan, anda boleh mula membuat konkrit berwarna anda di Batuan Dasar.

 1. Mulakan dengan meletakkan jadual kerajinan ke bawah, kemudian klik kanan padanya (atau fungsi yang setara) untuk menggunakannya.
 2. Untuk membuat “konkrit putih”, letakkan “tulang” di mana-mana lokasi pada “meja kerajinan” untuk mendapatkan tiga “tepung tulang.”
 3. Letakkan satu “bonemeal” di mana-mana sahaja di atas meja kerajinan untuk mendapatkan tiga “pewarna putih.”
 4. Untuk membuat “konkrit hitam”, letakkan “kantung dakwat” atau “mawar layu” di mana-mana lokasi di atas meja kraf untuk mendapatkan satu “pewarna hitam.”
 5. Letakkan satu “pewarna putih atau hitam”, empat “pasir”, dan empat “kerikil” dalam sebarang urutan untuk menjadikan lapan “blok serbuk konkrit putih atau hitam,” kemudian langkau ke “Langkah 7.”
 6. Untuk membuat “serbuk konkrit berwarna” lain, kembali ke “Langkah 5” dan pilih “pewarna berwarna” yang berbeza selain daripada putih atau hitam.

 7. Cari “air” atau letakkan sedikit di atas tanah menggunakan “baldi air” anda, kemudian letakkan “serbuk konkrit berwarna” di sebelahnya atau di dalamnya untuk membuat “blok konkrit berwarna.”

Cara Membuat Konkrit dalam Minecraft Pantas

Begini cara anda boleh mencipta sejumlah besar blok konkrit dalam masa dua kali pantas:

 1. Susun beberapa blok serbuk konkrit.
 2. Letakkan air di sebelah mereka.
 3. Pecahkan blok, membuat serbuk jatuh dan mengubahnya menjadi konkrit dengan cepat.

Cara Membuat Papak Konkrit di Minecraft

Malangnya, permainan ini masih tidak membenarkan anda membuat papak konkrit. Dalam versi Minecraft semasa, anda hanya terhad kepada blok konkrit. Dari segi papak, beberapa pilihan anda termasuk bahan berikut:

 • Oak
 • Cemara
 • akasia
 • Birch
 • Batu
 • Batu bulat

Walaupun blok konkrit adalah komponen bangunan asas dalam Minecraft, mempelajari kemahiran ini membuka pintu kepada banyak pilihan pembinaan. Anda boleh membina bumbung, menara, dinding dan banyak lagi yang menakjubkan. Apa yang anda perlu lakukan ialah melombong bekalan yang diperlukan dan tentukan warna yang sempurna-langkah yang selebihnya akan menjadi mudah.

Adakah konkrit antara bahan binaan kegemaran anda? Tidakkah anda ingin Minecraft juga menawarkan tangga dan papak konkrit berwarna? Apakah binaan yang telah anda bina menggunakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Soalan Lazim Blok Berwarna Minecraft

Bagaimana Anda Mengubah Serbuk Konkrit Menjadi Konkrit?

Anda memerlukan sumber air untuk menukar serbuk konkrit kepada konkrit. Jadi, anda boleh meletakkan serbuk anda di sebelah air, gunakan baldi air di atasnya, atau jatuhkan ke dalam air untuk mendapatkan blok konkrit.

Bagaimana Saya Mendapatkan Konkrit di Minecraft?

Satu-satunya cara untuk mendapatkan konkrit dalam Minecraft adalah melalui pembuatan. Sebaik sahaja anda telah mencipta serbuk konkrit menggunakan pelbagai bahan, anda boleh mengubahnya menjadi blok konkrit dengan air.

Apakah Jenis-Jenis Blok Simen yang Berbeza?

Istilah yang digunakan oleh Minecraft untuk blok simen ialah blok serbuk konkrit. Bergantung kepada warnanya, terdapat sebanyak 16 jenis serbuk konkrit. Sebagai contoh, anda boleh membuat blok serbuk konkrit berwarna ungu, merah, biru, atau pun kapur.

Di mana Anda Boleh Cari Konkrit di Minecraft?

Anda tidak dapat menemui konkrit di persekitaran anda. Sebaliknya, selepas membuat serbuk konkrit dan menggabungkannya dengan air, konkrit akan terbentuk di tempat yang sama di mana anda meletakkan serbuk konkrit sebelum ini.