Cara Membuat Kumpulan dalam Discord pada Komputer Peranti Mudah Alih

102

Pelayan dan mesej langsung Discord adalah cara terbaik untuk berkawan, tetapi sesetengah orang tidak menyukai idea untuk mengekalkan banyak saluran. Mereka hanya mahu sembang kumpulan di mana semua orang boleh bercakap. Dalam kes ini, mereka membuat kumpulan sebaliknya.

Cara Membuat Kumpulan dalam Discord pada Komputer Peranti Mudah Alih

Anda boleh memulakan kumpulan dalam beberapa saat dengan memilih orang pada senarai Rakan anda. Kumpulan membenarkan ahli menghantar mesej dan menghubungi satu sama lain dengan cepat. Baca terus untuk mengetahui cara proses itu berfungsi.

Cara Membuat Kumpulan dalam Discord pada PC

Tidak seperti pelayan, sembang kumpulan Discord hanya boleh memuatkan sepuluh ahli. Sebagai perbandingan, pelayan biasanya mempunyai kira-kira 25,000 ahli, dengan beberapa yang mencapai 250,000 ahli dan masih meminta peningkatan had. Sebagai contoh, pelayan rasmi Liga Rocket mempunyai hampir 600,000 ahli.

Kumpulan yang lebih kecil ini lebih intim dan tiada cara untuk terlepas sebarang perbualan melainkan anda enggan mengikuti mesej yang lalu. Begini cara membuat kumpulan pada PC.

 1. Klik pada tab “Rakan” pada Discord.
 2. Lihat ke penjuru kanan sebelah atas dan klik pada ikon mesej dengan tanda tambah.
 3. Pilih sehingga 10 rakan.
 4. Buat kumpulan.
 5. Mula bercakap.

Ia benar-benar semudah itu dan hanya memerlukan kurang daripada satu minit.

Kaedah lain ialah menggunakan DM sedia ada tetapi menambah lebih ramai orang ke DM.

 1. Klik pada perbualan dengan rakan anda di Discord.
 2. Pilih ikon seseorang dengan tanda tambah di sebelah bar carian.
 3. Tambahkan sehingga lapan orang lagi pada kumpulan itu.
 4. Mula bercakap dalam kumpulan baru.

Perbualan lama antara anda dan rakan anda akan kekal utuh, jadi pendatang baru tidak boleh melihat mesej lalu sahaja.

Ingat bahawa anda tidak boleh menambah bukan rakan pada kumpulan. Jika orang itu tidak menerima permintaan rakan anda, tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menambahkan mereka pada sembang kumpulan.

Sesetengah ciri saluran teks pada pelayan Discord dibawa ke kumpulan. Ia termasuk panggilan, menyemat mesej dan mencari kandungan.

Apabila anda mengklik pada butang panggilan, anda memulakan panggilan kumpulan. Sesiapa sahaja dalam talian boleh menyertai dan mula bersembang, dan gambar profil mereka akan dipaparkan.

Menyemat mesej ialah cara terbaik untuk mengakses sesuatu yang tidak dapat dilupakan atau penting. Setelah mesej disematkan, ahli hanya perlu mengklik pada butang “Mesej Disemat” dan melompat ke mana-mana daripadanya. Mesej ini juga boleh dinyahsemat untuk memberi ruang kepada mesej baharu.

Pemilik sembang kumpulan mempunyai kuasa untuk melaraskan beberapa tetapan. Salah satunya ialah menukar ikon. Mereka juga boleh menamakan semula kumpulan dan menukarnya daripada lalai generiknya.

Cara Membuat Sembang Kumpulan dalam Discord pada iPhone

Perselisihan tersedia pada iPhone dan anda boleh membuat kumpulan dengan mudah menggunakan peranti ini. Walaupun menggunakan komputer adalah lebih pantas, kadangkala komputer tidak tersedia. Oleh itu, Discord membenarkan pengguna mudah alih membuat kumpulan di tempat kejadian.

 1. Lancarkan Discord untuk iPhone.
 2. Ketik pada ikon mesej di bahagian atas skrin.
 3. Pilih ikon di atas bar carian dalam bentuk mesej dan tanda tambah.
 4. Pilih daripada rakan anda.
 5. Buat DM kumpulan.
 6. Mula bersembang.

Seperti pada PC, anda juga boleh membuat kumpulan apabila berbual dengan seorang rakan.

 1. Pergi ke Discord pada iPhone anda.
 2. Ketik pada ikon mesej.
 3. Pilih perbualan dengan rakan anda.
 4. Leret ke kanan.
 5. Ketik pada “Buat DM Kumpulan.”
 6. Pilih sehingga lapan rakan.
 7. Mulakan kumpulan.
 8. Kini, semua orang boleh mula bersembang.

Ciri seperti panggilan kumpulan, mesej yang disematkan dan penyesuaian semuanya tersedia pada iPhone. Kawalan mungkin sedikit berbeza, tetapi anda akan mengambilnya dalam beberapa saat.

Cara Membuat Kumpulan dalam Discord pada Peranti Android

Anda boleh memuat turun Perselisihan untuk peranti Android, termasuk telefon pintar dan tablet. Kawalan adalah sama dengan apl pada iPhone dengan antara muka yang sama. Di bawah ialah langkah untuk membuat DM kumpulan pada Android.

 1. Log masuk ke akaun Discord anda pada peranti Android.
 2. Leret ke kanan untuk mendedahkan pelayan dan DM.
 3. Tatal ke atas dan ketik pada ikon mesej.
 4. Ketik pada ikon mesej di atas bar carian.
 5. Pilih ahli daripada senarai Rakan anda.
 6. Wujudkan kumpulan itu.
 7. Mula berbual dalam teks atau mulakan panggilan kumpulan.

Kaedah kedua adalah sama seperti pada iPhone, jadi proses ini mungkin kelihatan biasa kepada sesetengah pengguna.

 1. Buka Discord pada peranti Android anda.
 2. Pilih ikon mesej.
 3. Ketik pada ikon mesej kedua di atas bar carian.
 4. Masukkan salah satu perbualan anda.
 5. Leret ke kiri untuk mendedahkan skrin baharu.
 6. Pilih “Buat DM Kumpulan.”
 7. Pilih ahli anda.
 8. Seronok bercakap.

Pemilik DM kumpulan ditandakan pada semua platform dengan mahkota di sebelah nama pengguna mereka. Mereka boleh melaksanakan beberapa fungsi, tetapi yang paling penting, mereka adalah satu-satunya fungsi yang boleh menendang keluar pengguna. Jika seseorang tidak berkelakuan, mereka boleh menunjukkan pintu kepada mereka serta-merta.

Mengalih keluar pengguna membebaskan tempat untuk diisi oleh orang lain. Sesiapa sahaja boleh menjemput ahli baharu daripada senarai Rakan mereka.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah anda menambah orang ke dalam kumpulan tanpa berkawan dengan mereka?

Malangnya, DM kumpulan hanya dikhaskan untuk orang dalam senarai Rakan anda. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu berkawan dengan orang yang ditambahkan pada kumpulan pemilik. Hanya pemilik yang perlu berkawan dengan semua orang.

Mari Kita Berbual

Pelayan Discord adalah sangat mudah dan membantu, tetapi ia boleh menjadi kerumitan jika anda hanya berhasrat untuk memulakan komuniti kecil. Syukurlah, DM kumpulan mudah dibuat dan memerlukan sedikit persediaan untuk berfungsi. Perbualan anda kekal selamat daripada kebanyakan pengguna Discord yang lain.

Berapa banyak sembang kumpulan anda berada? Adakah anda fikir DM kumpulan harus lebih besar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.