Cara Membuat Kumpulan dalam Outlook

83

Adakah anda mendapati diri anda berulang kali menghantar e-mel kepada kumpulan rakan atau rakan sekerja yang sama? Ini adalah perkara biasa bagi kebanyakan orang, terutamanya di tempat kerja. Tetapi ia boleh memakan masa dan membosankan untuk memasukkan setiap alamat e-mel individu, satu demi satu, berulang kali. Anda juga berisiko terlupa untuk memasukkan seseorang dalam rangkaian e-mel.

Cara Membuat Kumpulan dalam Outlook

Nasib baik, terdapat kaedah yang lebih mudah: buat kumpulan kenalan. Ini membolehkan anda dengan cepat dan mudah menggabungkan rakan atau rakan kerja anda bersama-sama dalam kumpulan dan menghantar e-mel kepada mereka semua dengan sedikit kekecohan. Mari lihat bagaimana ia dilakukan.

Cara Membuat Kumpulan Kenalan pada Outlook untuk Windows dan Mac

Membuat kumpulan Outlook sedikit berbeza bergantung pada sama ada anda menggunakan apl desktop atau versi dalam talian. Bahagian ini akan menumpukan semata-mata pada versi desktop komputer Outlook untuk Windows dan Mac. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Outlook.
 2. Klik pada tab “Orang” dari bar navigasi.
 3. Pilih “Rumah”, kemudian pilih butang “Kumpulan Kenalan Baharu”.
 4. Cari butang “Kenalan Baharu” di bahagian atas skrin, tetapi jangan klik padanya. Sebaliknya, klik pada anak panah kecil di sebelahnya. Ini sepatutnya mendedahkan menu lungsur. Pilih “Kumpulan Kenalan” daripada senarai.
 5. Anda akan digesa untuk membuat nama untuk kumpulan baharu anda. Masukkan nama dan tekan Enter untuk mengesahkan.
 6. Dengan nama yang dimasukkan, sudah tiba masanya untuk mula mengisi kumpulan dengan orang.

Begini cara mengisi kumpulan baharu anda:

 1. Cari butang “Tambah Ahli” dalam menu sebelah kanan.
 2. Klik dua kali pada setiap orang yang anda mahu tambah daripada senarai Outlook atau buku alamat anda.
 3. Jika anda ingin menambah seseorang yang tiada dalam senarai, masukkan alamat e-mel mereka secara manual dan teruskan menambah seberapa banyak kenalan yang anda suka, kemudian tekan butang “OK” untuk memuktamadkan kumpulan.

Cara Membuat Kumpulan di Outlook.com

Adakah anda lebih suka menghantar dan menerima mesej melalui penyemak imbas? Jika anda pengguna apl web, proses penciptaan kumpulan mempunyai beberapa perbezaan kecil tetapi masih mudah. Ikuti langkah di bawah untuk mewujudkannya:

 1. Mula-mula, log masuk ke Outlook.com dalam penyemak imbas pilihan anda.
 2. Di sebelah kiri, cari simbol kecil “Orang” (kelihatan seperti dua orang berdiri bersama) dan klik padanya.
 3. Klik pada anak panah lungsur di sebelah “Kenalan Baru” dan pilih “Kumpulan Baharu.”
 4. Pilih nama untuk kumpulan anda dan masukkan sedikit penerangan dalam kotak yang disediakan untuk konteks tambahan jika perlu.
 5. Tekan butang biru “Buat”.
 6. Anda kemudiannya boleh mula menaip dalam e-mel orang yang ingin anda tambahkan, terus daripada senarai kenalan Outlook anda.
 7. Tekan butang “Tambah” sebaik sahaja anda membuat pilihan untuk melengkapkan proses.

Cara Membuat Kumpulan pada Outlook untuk Peranti Mudah Alih

Malah mungkin untuk membuat kumpulan melalui aplikasi mudah alih Outlook pada peranti iPhone atau Android anda. Sekali lagi, ini sangat mudah, dan inilah cara untuk melakukannya:

 1. Buka apl mudah alih Outlook.
 2. Ketik pada imej atau ikon profil anda di penjuru kiri sebelah atas untuk mendedahkan folder dan menu.
 3. Cari “Kumpulan” dalam senarai dan ketik padanya.
 4. Di penjuru kanan sebelah bawah, ketik butang “Kumpulan Baharu”.
 5. Masukkan nama untuk kumpulan anda.
 6. Tambah ahli dengan menaip nama atau alamat e-mel dalam medan teks masing-masing.
 7. Tekan butang “Buat” di bahagian atas sebelah kanan untuk memuktamadkan penciptaan.

Cara Menghantar E-mel ke Kumpulan pada Outlook

Sebaik sahaja anda telah membentuk kumpulan menggunakan mana-mana kaedah di atas, menghubungi semua ahlinya sepatutnya lebih mudah berbanding sebelum ini. Begini caranya:

 1. Buka mesej baharu dan taipkan subjek dan kandungan kandungan yang ingin anda hantar.
 2. Kemudian, dalam bar “Kepada” atau “CC”, mula menaip nama kumpulan anda.
 3. Kumpulan yang berkaitan harus muncul dalam senarai lungsur selepas anda menaip beberapa huruf dan anda boleh mengklik padanya untuk menghantar mesej kepada semua orang dalam koleksi itu.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya mengedit kumpulan kenalan dalam Outlook?

Gunakan tab “Orang” dalam Outlook untuk mencari kumpulan anda dan pilih “Edit” di sebelahnya untuk mengakses skrin edit. Anda boleh mengubah tajuk kumpulan, gambar profil dan senarai ahli. Ambil perhatian bahawa anda hanya boleh mengedit kumpulan yang anda miliki.

Apakah gunanya menggunakan kumpulan kenalan Outlook?

Faedah membuat kumpulan kenalan ialah mereka membenarkan anda menghantar e-mel kepada lima, 10, 20, atau lebih ramai orang sekali gus. Daripada perlu menaip setiap alamat e-mel secara manual, anda hanya memasukkan nama kumpulan dan menghantar mesej kepada semua orang. Mempunyai kenalan dikumpulkan bersama-sama juga mengurangkan risiko meninggalkan seseorang secara tidak sengaja daripada sembang.

Adakah kumpulan kenalan Outlook sama dengan kumpulan Office 365?

Tidak, kumpulan Office 365 sangat berbeza dengan kumpulan kenalan pada Outlook. Kumpulan kenalan Outlook membolehkan anda menggabungkan kenalan yang berbeza bersama-sama, jadi anda boleh menghantar e-mel kepada mereka semua sekali gus. Kumpulan Office 365, sementara itu, ialah apabila berbilang pengguna boleh dikumpulkan untuk berkongsi alamat e-mel dan peti masuk kongsi yang sama. Kedua-dua pilihan adalah berguna untuk pengguna profesional, tetapi kumpulan kenalan Outlook juga berguna dalam kehidupan seharian untuk orang yang kerap menghantar e-mel kepada keluarga atau rakan mereka.

Bagaimanakah saya menguruskan kumpulan dalam Outlook?

Menguruskan kumpulan boleh dilakukan melalui tab “Orang” pada aplikasi Outlook anda atau di Outlook.com, atau melalui menu “Kumpulan” jika anda menggunakan mudah alih. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa hanya pemilik kumpulan boleh mengedit kumpulan mereka atau menambah dan mengalih keluar orang. Ingat, jika anda tidak mempunyai status pemilik, anda tidak akan dapat berbuat banyak kecuali melihat atau meninggalkan kumpulan.

Jimat Masa dengan Kumpulan Kenalan Outlook

Hubungi kumpulan cara terbaik untuk menjimatkan masa anda semasa mengurus peti masuk anda dan terus berhubung dengan rakan, rakan sekerja dan sesiapa sahaja yang anda bersembang dengan kerap. Jika anda tidak sabar-sabar untuk mengurangkan beberapa saat daripada rutin e-mel harian anda, ini adalah cara yang baik untuk bermula.

Pernahkah anda menjimatkan masa dengan kumpulan Outlook pada masa lalu? Adakah anda tahu cara pintar lain untuk menjadikan e-mel lebih cekap? Kongsi pendapat dan idea anda dalam komen.