Cara Membuat Lapisan Telus dalam GIMP

37

Jika anda telah menjadikan GIMP sebagai alat penyuntingan imej anda kerana ciri yang kaya dan akses percuma, anda perlu menjadikan lapisan imej telus pada satu ketika. Walaupun proses ini penting dalam mengasingkan dan bekerja pada kawasan imej tertentu tanpa perlu risau tentang mengubah bahagian yang tidak berkaitan, ia tidak mudah dalam GIMP. Walau bagaimanapun, dengan sedikit bimbingan, anda boleh melakukannya secara profesional.

Cara Membuat Lapisan Telus dalam GIMP

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menjadikan lapisan imej anda telus dengan cekap.

Menjadikan Lapisan Imej Telus dalam GIMP

GIMP mempunyai panel lapisan khusus untuk mengurus dan mengatur lapisan imej dan mempunyai alat untuk melaraskan ketelusan imej. Daripada panel lapisan, anda boleh melihat bilangan lapisan dalam imej anda dan cara ia mengikuti satu sama lain. Selain itu, anda boleh menghidupkan dan mematikan keterlihatan lapisan apabila anda ingin membandingkan versi komposisi anda yang berbeza.

Bahagian di bawah membincangkan kaedah yang boleh anda gunakan untuk menjadikan lapisan telus dalam GIMP.

Menggunakan Slider Opacity untuk Menjadikan Lapisan Telus dalam GIMP

Untuk menjadikan lapisan telus menggunakan peluncur kelegapan, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan aplikasi GIMP anda dan ketik “Fail” di sudut kiri atas.
 2. Pilih “Buka” daripada menu lungsur dan pilih foto dengan lapisan yang anda mahu jadikan lutsinar daripada peranti anda.
 3. Selepas memuatkan imej anda ke antara muka penyuntingan GIMP, navigasi ke bar menu dan ketik tab “Tetingkap”.
 4. Pilih “Dialog boleh dok” daripada menu lungsur.
 5. Daripada menu timbul yang muncul, ketik “Lapisan”. Tetingkap lapisan terbuka di sebelah kanan imej anda.
 6. Di tengah-tengah tetingkap lapisan, anda akan mendapati semua lapisan dalam imej anda disenaraikan. Pilih lapisan pertama.
 7. Beralih ke bahagian “Opacity” dan gerakkan peluncur ke kiri untuk mengurangkan ketelusan daripada 100%
  ke tahap yang anda inginkan.
  • Sebagai alternatif, padamkan nilai dalam bar teks kelegapan dan masukkan tahap ketelusan anda secara manual. Semasa melaraskan ketelusan, pantau imej untuk memastikan lapisan kelihatan jika anda ingin mencapai ketelusan separa.
 8. Pilih lapisan kedua dan ulangi proses untuk mendapatkan ketelusan yang anda inginkan. Ulangi proses untuk lapisan lain.
 9. Apabila anda selesai, ketik tab “Imej” dalam bar menu dan pilih “Imej rata” daripada menu lungsur. Ini akan membantu dalam mengekalkan ketelusan imej.
 10. Ketik tab “Fail” dalam bar menu dan pilih “Simpan sebagai.” Pilih “PNG” dan tekan butang “Simpan” untuk memuat turun imej pada peranti anda.

Menggunakan Saluran Alfa untuk Menjadikan Lapisan Telus dalam GIMP

GIMP mengandungi ruang warna atau saluran yang menentukan cara warna dalam komposisi akan dipaparkan. Ruang warna yang paling biasa dalam GIMP ialah saluran RGB (merah, hijau, biru). Jika imej anda boleh menerima ketelusan lapisan, secara lalai GIMP menambah saluran keempat yang dipanggil saluran Alpha.

Jika lapisan anda tidak mempunyai saluran Alpha, anda tidak boleh menggunakan alatan seperti pemadam untuk menjadikannya telus. Jika anda mencuba, pemadam akan menukarnya kepada warna pepejal. Untuk membuat lapisan lutsinar menggunakan kaedah ini, anda perlu menambah saluran Alfa secara manual pada lapisan imej anda. Begini cara anda melakukannya:

 1. Buka imej dengan lapisan yang anda mahu jadikan telus pada papan pemuka pengeditan GIMP, seperti yang dijelaskan dalam kaedah di atas.
 2. Ketik tab “Windows” dalam bar menu.
 3. Pilih “Dialog boleh dok” daripada menu lungsur dan pilih “Lapisan” pada tetingkap yang muncul.
 4. Pada tetingkap Lapisan yang terbuka di sebelah kanan, anda akan melihat tab “Saluran” dicat merah, hijau dan biru. Ketik padanya untuk membawanya ke latar depan.
 5. Anda akan melihat lapisan imej anda disenaraikan bergantung pada spektrum warna yang boleh dilihat. Pilih lapisan yang anda ingin buat telus terlebih dahulu.
 6. Klik kanan padanya dan pilih “Saluran Alpha” daripada menu lungsur. Mesej akan dipaparkan memberitahu anda bahawa anda akan menambah maklumat ketelusan pada lapisan.
 7. Pergi ke palet alat ke anak tetingkap sebelah kiri dan pilih “Pemadam.”
 8. Kembali ke lapisan dan padamkan kandungannya untuk menjadikannya telus. Ulangi proses untuk lapisan lain dan simpan imej apabila anda selesai.

Biasanya, apabila anda menggunakan kaedah ini, anda akan kehilangan piksel lapisan dan perubahan akan menjadi tidak dapat dipulihkan sebaik sahaja anda menyimpan. Jadi, pastikan anda menyimpan foto sandaran sebelum mengubah ketelusan.

Menggunakan Layer Mask untuk Membuat Lapisan Telus dalam GIMP

Tidak seperti kaedah saluran Alpha, topeng lapisan membantu anda melaraskan ketelusan lapisan tanpa merosakkan. Selain itu, anda boleh menambah ketelusan secara terpilih pada bahagian lapisan yang berbeza.

Anda meletakkan topeng lapisan di atas lapisan asal anda dan menggunakannya untuk melaraskan kelegapan. Topeng lapisan boleh sama ada hitam, kelabu atau putih. Hitam memberikan ketelusan penuh, ketelusan separa kelabu, dan putih adalah legap sepenuhnya. Ini bermakna jika anda melukis topeng lapisan hitam, piksel di bawahnya akan menjadi lutsinar atau tidak kelihatan. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Lancarkan apl GIMP anda dan muatkan imej dengan lapisan yang ingin anda edit.
 2. Navigasi ke bar menu dan ketik tab “Windows”.
 3. Pilih “Dialog boleh dok” daripada menu lungsur dan ketik “Lapisan.” Ini akan membuka tetingkap lapisan di sebelah kanan imej.
 4. Pergi ke lapisan yang anda mahu laraskan ketelusan terlebih dahulu dan klik kanan padanya.
 5. Pilih “Tambah topeng lapisan” daripada menu lungsur untuk membuka kotak dialog topeng lapisan tambah.
 6. Beralih ke bahagian “Mulakan topeng lapisan ke” dan pilih “Hitam (ketelusan penuh).” Tekan butang “Tambah”. Lapisan anda akan menjadi tidak kelihatan secara automatik.
 7. Apabila anda kembali ke senarai lapisan, anda akan melihat lakaran kecil lapisan anda dan lakaran kecil hitam kedua di sebelahnya mewakili topeng lapisan.
 8. Jika anda mahu lapisan anda menjadi sebahagian telus, beralih ke palet alat di sebelah kiri dan pilih alat “Isi warna” (ia menyerupai baldi).
 9. Pilih warna kelabu sederhana daripada pemilih warna atau masukkan kod heks warna kelabu yang anda inginkan. Tekan “OK” apabila anda selesai. Lapisan anda akan menjadi kelihatan dan sebahagiannya telus.
 10. Ulangi proses untuk lapisan lain dan simpan apabila anda selesai.

Membuat Bahagian Lapisan Telus

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh menggunakan topeng lapisan untuk membuat bahagian lapisan telus. Begini cara anda melakukannya:

 1. Dengan imej berlapis anda dibuka dalam papan pemuka pengeditan GIMP, lancarkan panel lapisan seperti yang dijelaskan dalam kaedah di atas.
 2. Pergi ke tetingkap lapisan dan klik kanan pada ketelusan lapisan yang ingin anda edit dahulu.
 3. Pilih “Tambah topeng lapisan” daripada menu lungsur.
 4. Pada kotak dialog “Tambah topeng lapisan”, pilih “Putih (kelegapan penuh)” untuk menjadikan lapisan legap sepenuhnya dan tekan butang “Tambah”.
 5. Semasa lapisan masih dipilih, beralih ke palet alat di sebelah kiri dan pilih “Berus Cat.”
 6. Pilih kepala berus “Hitam” atau “Kelabu” daripada berus cat di bawah alatan.
 7. Kembali ke lapisan dan mula melukis bahagian yang anda mahu jadikan lutsinar. Lakukan perkara yang sama untuk lapisan lain dan simpan imej anda apabila anda selesai.

Lakukan Lebih Banyak dengan Lapisan Lutsinar

Lapisan telah menjadi penting kepada penyuntingan imej kerana ia membantu menggabungkan komposisi imej tanpa membayangi butiran utama. Setiap lapisan dalam imej mengandungi tahap ketelusan antara 0% hingga 100%. Lapisan dengan ketelusan 0% tidak dapat dilihat sepenuhnya, manakala lapisan dengan 100% adalah legap. Sebarang nilai di antara bermakna lapisan sebahagiannya telus.

Walaupun percuma, GIMP tidak berkompromi dengan ciri yang pengguna perlukan untuk menjadikan foto mereka kelihatan profesional. Apabila anda ingin menambah ketelusan pada lapisan imej anda, anda mempunyai pelbagai kaedah untuk dipilih, seperti yang dibincangkan di atas.

Adakah anda menggunakan GIMP untuk membuat lapisan telus? Adakah kami telah membincangkan kaedah yang anda gunakan dalam perbincangan di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.