Cara Membuat Latar Belakang Kabur dalam GIMP

42

Mengaburkan latar belakang imej dalam GIMP membolehkan objek tertentu menjadi fokus utama dan menjadikan imej kurang bersepah. Dua daripada kaedah terbaik untuk kabur latar belakang dalam GIMP ialah alat kabur dan pilihan lapisan kabur Gaussian.

Cara Membuat Latar Belakang Kabur dalam GIMP

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan alat ini untuk mengalih keluar latar belakang anda menjadi kabur dalam GIMP.

Cara Menggunakan Lapisan Gaussian Blur dalam GIMP

Kaedah mengaburkan imej dalam GIMP ini sesuai untuk keperluan anda yang berkaitan. Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama, tetapi anda mendapat lebih kawalan ke atas hasil akhir berbanding kaedah lain. Sebaik sahaja anda mengikuti proses itu, ia lebih baik dan lebih pantas daripada membuat asal atau memberus semula kawasan semasa menggunakan alat kabur.

Untuk mengaburkan imej dalam GIMP menggunakan pilihan lapisan Gaussian, ikuti langkah berikut:

 1. Buka GIMP.
 2. Pilih imej untuk dikaburkan.
 3. Dari bahagian bawah sebelah kanan, klik pada palet “Lapisan”.
 4. Klik kanan pada lapisan dan pergi ke “Lapisan Pendua.”
 5. Atau tekan “Shift+Ctrl+D” pada PC atau “Shift+Command+D” pada Mac.
 6. Namakan lapisan Blur.
 7. Dengan lapisan Kabur baharu dipilih, buka “Penapis”.
 8. Pilih “Kabur”, kemudian “Kabur Gaussian.”
 9. Gerakkan peluncur “X dan Y” untuk menetapkan berapa banyak kabur yang anda mahukan.
 10. Lihat keputusan dalam tetingkap utama dan tekan “OK” jika anda gembira.

Anda kini akan mempunyai lapisan imej kabur di atas imej kabur. Gabungkan lapisan Kabur dengan topeng lapisan untuk mengawal bahagian imej yang kabur dan yang kekal tajam. Pilihan topeng lapisan juga memudahkan untuk mencipta kesan sejuk menggunakan kecerunan dan penyuntingan topeng.

Tambah Layer Mask

Untuk mengawal bahagian imej yang ditunjukkan dalam imej akhir, tambahkan “Topeng Lapisan”. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Kembali ke palet “Lapisan”.
 2. Klik kanan pada lapisan baharu dan pilih “Tambah Topeng Lapisan.”
 3. Edit pilihan “Initialize Layer Mask” kepada “Hitam (ketelusan penuh.)

Topeng lapisan ialah lapisan tersembunyi hitam-putih di atas lapisan piksel semasa. Piksel putih akan 100% dilihat, tetapi piksel hitam akan 100% lutsinar. Apabila warna topeng hitam, piksel kabur pada lapisan Kabur baharu menjadi tersembunyi dan imej tajam di bawah kelihatan.

Kemudian, tetapkan berus cat biasa kepada putih, dan pada topeng lapisan Kabur, cat pada bahagian imej yang anda mahu lapisan kabur ditunjukkan. Campurkan dalam beberapa kelabu untuk membuat kesan pudar yang jauh, dan gunakan kecerunan untuk mencipta kesan kabur kanta. Untuk menyempurnakan topeng, klik kanan pada lapisan kabur dan pilih “Show Layer Mask.”

Cara Menggunakan Alat Blur dalam GIMP

Alat kabur dalam GIMP ialah cara terpantas untuk mengaburkan latar belakang jika anda tidak risau tentang ketepatan atau tidak perlu mengasingkan objek tertentu. Apa yang pasti anda akan selesai dalam beberapa sapuan berus sahaja.

Terdapat tiga cara untuk mencari dan menggunakan alat kabur dalam GIMP:

 • Klik pada ikon alat kabur (kelihatan seperti titisan air) yang terletak di bawah alat smudge dalam kotak alat GIMP.
 • Pergi ke pilihan menu dan pilih “Alat”, kemudian “Alat Cat,” dan “Kabur/Tajam.”
 • Aktifkan alat kabur menggunakan pintasan “Baju + U”, yang sama untuk PC dan Mac.

Anda boleh menyesuaikan pilihan berus anda sebaik sahaja anda telah mengaktifkan alat kabur. “Jenis Convolve” perlu berada pada “Kabur”, dan untuk memilih kekuatan kesan kabur, tweak tetapan “Kadar” di bahagian bawah. Sebaik sahaja anda mendapat berus yang sempurna, semak bahagian imej yang perlu anda kaburkan.

Menggunakan berus besar pada foto resolusi tinggi adalah tidak digalakkan kerana terdapat kelewatan semasa menggerakkan kursor anda kerana GIMP bergelut untuk mengikuti pergerakan itu. Pilihan lapisan ialah pilihan yang lebih baik untuk fail besar kerana ia akan mengekalkan kekaburan yang konsisten sepanjang keseluruhannya tanpa pertindihan pukulan kabur atau tompok kabur yang tidak konsisten.

Penapis Blur Berbeza dalam GIMP

Berikut ialah beberapa penapis lain yang juga boleh digunakan untuk kabur imej dalam GIMP:

 • Kabur kelengkungan min – penapis yang menggunakan kelengkungan min untuk mencipta kesan kabur sambil mengekalkan tepi imej.

 • Selektif Gaussian blur – ialah pilihan yang baik jika anda hanya mahukan piksel serupa dikaburkan bersama.

 • Gaussian blur – penapis ini adalah pilihan paling popular dan merupakan kaedah terpantas untuk mengaburkan imej dalam GIMP.

 • Median blur – ialah penapis yang mengurangkan hingar imej dan calar.

 • Pixelize blur – menggunakan blok besar dan serupa dengan cara imej jenayah dikaburkan di TV.

 • Kabur boleh jubin – serupa dengan kabur Gaussian tetapi melilit di sekeliling tepi imej.

 • Zum gerakan kabur – dengan penapis ini, anda boleh kabur dalam setiap arah mengelilingi titik pusat.

 • Kabur gerakan bulat – penapis ini kabur dalam kesan bulat di sekeliling pusat yang dipilih.

 • Kabur gerakan linear – kesan kabur ini berfungsi mengikut panjang, dan sudut mengubah arah pergerakan kabur.

Apakah Imej Kabur dan Mengapa Menggunakan Ciri Ini?

Untuk mengaburkan imej adalah untuk menjadikannya kurang tajam dan mengurangkan kontras antara piksel bersebelahan. Penapis boleh mengaburkan imej dan mengubah suai nilai piksel dalam imej. Pengaburan melembutkan tepi tajam dan butiran imej, yang berguna, terutamanya untuk latar belakang imej. Ramai orang mengaburkan imej dalam GIMP atas sebab ini:

 • Untuk menjadikan subjek utama menarik perhatian: Jika terdapat objek tengah dalam imej yang anda ingin menonjolkan daripada latar belakang, alat kabur akan menjadikannya sebagai titik fokus.

 • Hapuskan gangguan: Sesetengah latar belakang imej terlalu sibuk dan mengganggu dengan elemen yang tidak diperlukan. Membakar latar belakang imej akan menghapuskan gangguan dan menjadikan imej lebih menarik.

 • Untuk menambah kedalaman: Mengaburkan latar belakang boleh mencipta rasa tiga dimensi dan menambah deria kedalaman.

 • Sembunyikan maklumat sulit: Jika terdapat apa-apa yang anda tidak mahu sesiapa melihat di latar belakang imej, pengaburan berfungsi dengan baik untuk menyembunyikannya.

 • Untuk kedalaman medan yang cetek: Ini bagus untuk foto potret untuk menonjolkan subjek daripada latar belakang.

Kaburkan Latar Belakang dalam Imej Dengan GIMP

Kebanyakan orang mengaburkan latar belakang dalam imej untuk menyembunyikan maklumat peribadi, menonjolkan subjek utama atau jika latar belakang terlalu mengganggu. GIMP mempunyai banyak pilihan untuk berbuat demikian, termasuk median, gerakan bulat, kelengkungan min dan penapis kabur tible. Alat terbaik dan paling popular untuk mengaburkan dalam GIMP ialah alat kabur dan Gaussian blur. Alat kabur adalah pilihan yang lebih pantas, tetapi alat Gaussian, ditambah dengan topeng, membolehkan kabur yang lebih selektif dan tepat dalam imej.

Pernahkah anda mengaburkan latar belakang dalam GIMP? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana alatan berbeza yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.