Cara Membuat Latar Belakang Telus dalam Procreate

56

Jika anda bergelut untuk memikirkan cara menjadikan latar belakang telus dalam Procreate, anda tidak bersendirian. Walaupun anda telah mereka bentuk latar belakang lutsinar, ia sering muncul semula putih pepejal apabila anda membuka semula fail.

Cara Membuat Latar Belakang Telus dalam Procreate

Ini adalah masalah biasa untuk pengguna Procreate. Nasib baik, mengatasi perjuangan adalah mungkin. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui tentang mencipta dan menyimpan latar belakang telus dalam Procreate.

Cara Menjadikan Latar Belakang Telus dalam Procreate

Setiap reka bentuk Procreate baharu mempunyai lapisan latar belakang lalai dengan isian putih. Lapisan ini tidak boleh dialih keluar secara kekal, tetapi ia boleh dibuat tidak kelihatan.

Untuk mematikan keterlihatan lapisan, mula-mula buka menu Lapisan. Cari kotak semak di sebelah lapisan latar belakang dan nyahtanda kotak itu. Proses ini adalah perubahan sementara dan boleh dihidupkan dan dimatikan pada bila-bila masa. Untuk memastikan lapisan telus, anda mesti menyimpan fail dengan cara tertentu.

Cara Menyimpan Fail Supaya Latar Belakang Kekal Telus

Sebaik sahaja anda mematikan keterlihatan latar belakang, anda mungkin fikir ini menjadikannya telus selama-lamanya. Malangnya, jika anda tidak menyimpan fail dengan cara tertentu, pilihan ini bertukar kembali kepada pilihan lalai dan latar belakang putih anda muncul semula pada bila-bila masa anda membuka fail itu semula.

Selepas anda menjadikan latar belakang telus, ikut langkah ini untuk menguncinya di tempatnya secara kekal.

 1. Buka menu Tindakan yang diwakili oleh ikon sepana.
 2. Klik tab Kongsi untuk mengeksport fail.
 3. Pilih PNG untuk jenis fail anda. Fail mesti dieksport sebagai fail PNG untuk mengekalkan ketelusan di tempatnya.

Jika anda menyimpan fail dalam format lain, anda perlu mematikan lapisan latar belakang apabila membuka semula fail untuk mengembalikan latar belakang lutsinar.

Mengapa Latar Belakang Telus Adalah Penting

Jika anda bercadang untuk menjual reka bentuk Procreate anda untuk digunakan pada cawan kopi, baju, cetakan vinil, dll., adalah penting untuk tidak memasukkan seni latar belakang. Ini memudahkan orang lain untuk memindahkan corak ke item mereka sendiri. Jika anda juga ingin meletakkan reka bentuk anda pada banyak warna latar belakang yang berbeza, adalah penting untuk tidak mempunyai warna terbenam yang menyekat latar belakang baharu.

Menjadikan Latar Belakang Telus dengan Alat Penyuntingan

Tetapi katakan lapisan latar belakang bukan masalah anda. Kadangkala anda bermula dengan reka bentuk yang mempunyai latar belakang yang rumit merentasi banyak lapisan. Kadangkala seni asal tidak memisahkan latar belakang daripada reka bentuk pada lapisan berasingan. Dalam kes ini, anda perlu mengambil pendekatan yang lebih praktikal dan mengalih keluar latar belakang secara manual dengan sama ada alat pemilihan atau pemadam.

Memisahkan Latar Belakang dan Latar Depan dengan Alat Pemilihan

Ini adalah pilihan lain apabila latar belakang anda tidak mudah dialih keluar dengan menyahtanda lapisannya.

 1. Nyahpilih mana-mana lapisan yang anda tidak mahu terus memudahkan kerja anda.
 2. Klik pada alat Pemilihan dalam bar alat di bahagian atas skrin.
 3. Pilih “Automatik” daripada senarai pilihan.
 4. Klik pada latar belakang dan slaid merentasi skrin dari kiri ke kanan. Ini meningkatkan “ambang pilihan.” Apabila warna latar belakang mula menjalar ke dalam imej yang anda ingin simpan, sandarkan sedikit sahaja.
 5. Dalam tetapan Pemilihan di bahagian bawah skrin, klik butang “Terbalikkan”. Sebaik-baiknya, ini akan bertukar daripada pemilihan latar belakang kepada pemilihan imej.
 6. Salin dan tampal supaya imej kini berada pada lapisannya sendiri.
 7. Semak untuk memastikan imej anda tulen dengan semua lapisan lain dimatikan.
 8. Anda masih perlu menyimpan imej sebagai PNG untuk memastikan lapisan latar belakang dimatikan dalam produk akhir anda.

Jika ini tidak berfungsi dengan imej tertentu anda, anda boleh membersihkannya dengan pemadam atau anda mungkin perlu melakukan semua kerja dengan pemadam.

Menggunakan Pemadam untuk Mengalih Keluar Latar Belakang

Jika anda mahu latar belakang menjadi telus, tetapi lapisannya juga mempunyai seni padanya yang anda ingin simpan, pemadam ialah alat berguna yang mungkin melakukan tugas itu.

 1. Matikan mana-mana lapisan yang anda tidak perlukan. Biarkan hanya lapisan dengan latar belakang yang anda ingin jadikan lutsinar dan imej yang anda mahu kekalkan legap.2. Memandangkan anda tidak boleh mematikan lapisan latar belakang, gunakan alat pemadam sebaliknya untuk mengalih keluar setiap bahagian latar belakang yang anda tidak mahu. Anda perlu menggunakan penalaan halus dekat dengan imej anda untuk mengalih keluar warna latar belakang tanpa mengganggu tepi gambar yang anda mahu simpan.
 2. Zum masuk jika perlu dan padamkan sisa latar belakang di sekeliling imej anda.
 3. Jangan lupa untuk mematikan latar belakang isi putih dan simpan sebagai PNG untuk memastikan ketelusannya utuh.

Anda boleh memilih gambar latar depan anda dan tampalkannya dalam fail baharu atau pada lapisan baharu untuk membersihkan fail sebelum anda menyimpannya.

Membuat Latar Belakang Telus dengan Alat Pemilihan

Satu lagi cara untuk memilih reka bentuk anda daripada latar belakang ialah menggunakan alat pemilihan secara manual.

 1. Matikan semua lapisan yang anda tidak perlukan.
 2. Gunakan alat Pemilihan secara bebas untuk melukis garisan di sekeliling reka bentuk anda yang menonjol.
 3. Setelah reka bentuk anda dipilih, salin dan tampalkannya pada lapisannya sendiri.
 4. Anda mungkin perlu menggunakan pemadam untuk membersihkan sedikit bahagian tepi.
 5. Matikan setiap lapisan kecuali lapisan dengan reka bentuk baharu anda padanya dan simpan sebagai fail PNG untuk mengekalkan tetapan ini.

Mengapa Saya Perlu Menyimpan sebagai Fail PNG?

Tanpa terlalu teknikal, hanya format fail raster yang akan mengekalkan tetapan paparan ketelusan sebagai sebahagian daripada fail. Atas sebab ini, PNG ialah satu-satunya pilihan untuk mengeksport daripada Procreate yang akan mengekalkan ketelusan.

Mencipta Fail Procreate Baharu dengan Latar Belakang Telus

Jika anda tahu bahawa anda mahukan latar belakang yang telus, ikuti langkah berikut:

 1. Klik tanda + untuk mencipta kanvas Procreate baharu.
 2. Cari pilihan untuk “warna latar belakang” dan togol kepada “mati”. Kini latar belakang kanvas anda akan menjadi telus dari awal dan bukannya lalai kepada putih.
 3. Ketik “Buat” untuk melengkapkan persediaan kanvas baharu anda.

Jika anda tidak menambah apa-apa pada lapisan latar belakang anda, anda sentiasa boleh mematikannya sebaik sahaja anda selesai mereka bentuk lapisan lain. Berfikir ke hadapan boleh menjadikannya lebih mudah untuk mempunyai latar belakang yang telus apabila anda selesai.

Mencipta Lapisan Telus

Untuk mencipta lapisan lutsinar baharu, cuma tambahkan lapisan baharu dan jangan tambah apa-apa lagi padanya. Ini adalah cara paling mudah untuk mencipta lapisan lutsinar.

Jika anda telah membuat lapisan dan perlu menjadikannya telus, ini juga boleh dilakukan.

 1. Ketik pada lapisan untuk melihat pilihannya.
 2. Cari peluncur “Opacity” dan laraskannya kepada 0% legap untuk menjadikan lapisan telus.

Kedua-dua pilihan ini boleh membantu menambah lapisan lutsinar pada projek anda. Harap maklum bahawa lapisan latar belakang tidak boleh dilaraskan untuk menjadi telus.

Latar Belakang Telus dalam Procreate

Walaupun bekerja dengan latar belakang telus boleh menjadi rumit, prosesnya lebih mudah setelah anda memahami jenis fail yang diperlukan untuk mengekalkan ketelusan latar belakang. Mencipta dan menyimpan fail Procreate anda dengan sewajarnya ialah cara terbaik untuk membuat dan menyimpan latar belakang yang telus pada fail anda. Kemudian reka bentuk anda akan sedia untuk pelbagai aplikasi dan juga untuk dijual dengan sedikit wang tunai. Kali seterusnya anda membuat fail dari awal, anda akan tahu cara memulakan dengan latar belakang telus dan menyimpannya melalui sebarang lelaran fail.

Adakah anda pernah membuat latar belakang telus dalam Procreate? Adakah anda menggunakan mana-mana petua dan petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.