Cara Membuat Mata Bullet dalam Nota Apple

95

Apl Nota boleh digunakan untuk membuat rancangan, senarai tugasan dan lakaran. Walaupun ringkas, ia mempunyai suite manipulasi teks yang mengagumkan. Tidak semua orang memutuskan untuk meluangkan masa untuk membuat hamparan atau memformatkan teks kerana berurusan dengan pilihan tambahan tersebut nampaknya memakan masa.

Cara Membuat Mata Bullet dalam Nota Apple

Walau bagaimanapun, membuat senarai menjadi titik peluru adalah mudah. Berikut ialah perkara yang perlu anda ketahui tentang titik tumpu untuk Apple Notes dan beberapa petua lanjutan untuk semua peranti anda.

Cara Membuat Mata Bullet pada iPhone

Membuat titik peluru pada iPhone boleh menjadi agak pelik jika anda sudah biasa dengan telefon Android. Apple Note mempunyai pilihan pemformatan teks yang serupa, tetapi ia tersimpan dalam bar alat. Nasib baik, langkah-langkah untuk membuat senarai bertitik tumpu adalah agak mudah:

 1. Mula-mula, buka apl Nota anda.
 2. Ketik ikon di penjuru kanan sebelah bawah untuk mula menulis nota anda.
 3. Tekan simbol “Aa” pada bar alat di atas papan kekunci. Jika anda tidak melihat bar alat, ketik pada simbol “+” di bahagian bawah sebelah kanan di atas papan kekunci.
 4. Pilih ikon senarai titik tumpu daripada pilihan. Ia terletak di sebelah kiri bawah.

Butang “Format” (“Aa”) juga memegang pilihan lain, seperti senarai bernombor atau sempang (terputus-putus). Malangnya, anda tidak boleh menukar rupa titik peluru.

Jika anda ingin membuat senarai berbilang peringkat, terdapat dua cara untuk melakukannya:

 • Gunakan butang “Format” dan pilih pilihan inden, yang berada di bahagian bawah sebelah kanan.
 • Leret pada baris yang anda perlu inden ke belakang atau ke hadapan.

Apabila meleret, lakukan dengan lembut, dan jangan tekan dan tahan sebelum meleret. Jika tidak, anda akan menggerakkan kursor atau membuka pilihan tambahan sebaliknya. Senarai berbilang peringkat berguna, tetapi kami tidak mengesyorkannya untuk senarai komprehensif dengan penerangan item yang panjang. Lekukan menjadikan teks janggal untuk dibaca untuk mata peluru berikutnya.

Cara Membuat Mata Bullet pada Mac

Dengan reka bentuk merentas platform yang diperkemas, Notes untuk Mac ialah cara terbaik untuk membawa tugasan ke peranti mudah alih. Jika anda masih ingat perkara yang anda perlukan untuk membeli pada kali seterusnya anda pergi membeli-belah runcit, Notes membenarkan anda menyimpannya ke iCloud anda secara terus. Titik tumpu adalah yang paling mudah untuk membuat senarai, jadi inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Dalam apl Nota pada Mac anda, klik nota dalam senarai nota.
 2. Taipkan asterisk diikuti dengan ruang, kemudian teruskan dengan teks. Ulang untuk setiap baris baharu.

Jika anda sudah mempunyai nota yang anda perlu tukar kepada borang senarai, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Buka nota dalam apl Nota.
 2. Pilih teks yang anda perlukan untuk menukar.
 3. Pilih butang Format (“Aa”).
 4. Pilih ikon titik tumpu daripada senarai.

Apabila membuat senarai berbilang peringkat, anda boleh memilih baris yang ingin anda inden dan tekan butang “Tab” pada papan kekunci anda atau gunakan “Shift + Tab” untuk mengalihkan lekukan semula. Ini terpakai hanya jika teks sudah dalam bentuk senarai bullet.

Cara Membuat Mata Bullet pada iPad

Membuat mata bullet pada iPad adalah sama seperti pada iPhone. Berikut ialah langkah di bawah tentang cara memformat teks anda dengan mudah:

 1. Lancarkan Nota pada iPad anda.
 2. Ketik butang “Nota Baharu” di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik butang “Format” (“Aa”), dan kemudian pilih format senarai yang ingin anda gunakan. Anda boleh memilih daripada senarai bertitik tumpu mata, sempang (putus putus) atau bernombor.

Jika anda ingin membuat senarai titik tumpu berbilang peringkat, leret satu baris ke kanan untuk mengesotnya atau ke kiri untuk mengalihkannya kembali. Sebagai alternatif, anda boleh memilih pilihan lekukan dalam tab Pemformatan.

Cara Membuat Senarai Semak

Jika anda menggunakan mata bertitik untuk menjalankan tugas harian, senarai tugasan atau membeli-belah runcit, maka senarai semak mungkin lebih berkesan. Senarai semak pada asasnya mencipta titik tumpu yang anda boleh tandakan, tetapi pemformatan berbeza sedikit.

Berikut ialah cara membuat baris senarai semak pada iPad:

 1. Buka apl Nota dan buat nota baharu atau buka nota sedia ada.
 2. Buka bar alat dengan menekan “+” jika ia belum berada di atas papan kekunci.
 3. Ketik butang “Senarai Semak” untuk memulakan senarai. Ia mempunyai dua baris, satu dengan tanda semak kecil dan satu lagi dengan bulatan kosong.

Jika anda menggunakan senarai semak dalam nota baharu, menekan Return (biasanya kekunci “Enter”) akan diteruskan dengan senarai semak baharu dalam baris seterusnya. Menekan Return pada baris senarai semak kosong akan mengembalikannya kepada baris biasa.

Setelah anda membuat senarai anda, anda boleh mengetik bulatan kosong untuk menyemak item daripada senarai anda. Kali pertama anda menandai item senarai semak sebagai lengkap, peranti anda akan memberitahu anda sama ada anda mahu memadamkan item yang ditanda semak (atau ditanda) secara automatik. Jika anda memilih ya, anda boleh mengembalikannya dalam tetapan. Adalah lebih baik untuk tidak mendayakan pilihan itu, kerana terdapat cara mudah untuk mencapainya secara manual. Inilah yang anda perlukan.

 1. Tekan lama pada item bertanda semak.
 2. Dalam menu di atas kursor, tekan anak panah kanan sehingga anda melihat “Senarai Semak”, kemudian pilih pilihan itu.
 3. Tekan pada “Padam Diperiksa” untuk mengalih keluar semua baris yang ditandakan dengan cek. Anda juga boleh “Nyahtanda Semua” untuk mengembalikan item senarai semak anda kepada kosong.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana untuk mengeluarkan peluru dari nota?

Jika anda sudah mempunyai nota dengan senarai titik tumpu, anda mungkin perlu mengembalikannya kepada teks biasa. Malangnya, anda tidak boleh hanya menekan pilihan titik tumpu untuk mengembalikan teks. Prosesnya agak mudah, walaupun sedikit tidak intuitif:

1. Buka nota dan pilih baris yang anda mahu kembalikan. Sebagai alternatif, pilih keseluruhan teks.

2. Tekan pada butang “Format” (“Aa”) dalam bar alat.

3. Pilih “Badan.”

Cepat Seperti Peluru

Memformat teks dalam Apple Notes pada asasnya sangat cepat. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kemungkinan untuk dipilih – daripada melukis, mengimbas dokumen, membuat senarai, hingga jadual yang komprehensif – itulah sebabnya pilihan mudah seperti membuat titik peluru kelihatan mustahil untuk dicari. Bullet point mudah dibuat untuk menyusun senarai tugasan atau beli-belah anda dan anda boleh menyesuaikannya dengan baik untuk menjadikan pengalaman anda lebih baik.

Adakah anda mempunyai petua dan helah Nota lain? Kongsi mereka di bahagian komen di bawah.