Cara Membuat Nota Melekit dalam Windows

104

Aplikasi Sticky Note ialah cara mudah untuk mencatat nota pada PC Windows anda. Dengan Sticky Notes, anda tidak perlu mencari pen dan kertas apabila anda perlu menulis maklumat penting. Dan tidak seperti kertas tradisional Post-it Notes, anda tidak boleh kehilangan atau salah letak mereka.

Cara Membuat Nota Melekit dalam Windows

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara membuat Sticky Note dalam Windows dan perkara yang boleh anda lakukan dengannya.

Mencipta Sticky Note pada PC Windows

Pengguna Windows 10 mempunyai Sticky Notes terbina dalam, jadi tidak perlu memuat turun aplikasinya. Hanya dengan beberapa klik dan anda boleh mencatat nota dengan cepat tanpa mengacaukan meja anda dengan kertas berantakan yang mudah hilang. Begini cara anda membuka apl.

 1. Klik pada butang “Mula”.
 2. Menggunakan kotak teks, taip “Nota Melekat” dan tekan kekunci enter.
 3. Ketik pada “Nota Melekat.”
 4. Apl akan dilancarkan dan dibuka dengan satu nota kosong.

Itu sahaja yang ada. Dengan apl dibuka, anda kini boleh menaip apa sahaja yang anda mahukan dan mempunyai rekod kekal yang mudah dicari.

Cara Menggunakan Aplikasi Sticky Notes

Sekarang setelah anda tahu cara mencari dan melancarkan apl, anda mungkin ingin tahu tentang perkara yang boleh anda lakukan dengannya. Walaupun pada pemeriksaan pertama ia mungkin kelihatan seperti aplikasi tanpa tulang, ia mempunyai beberapa fungsi pintar. Ia boleh melakukan lebih daripada sekadar memaparkan perkataan yang ditaip.

Format Teks

Anda tidak dikunci hanya menggunakan teks biasa. Dengan Sticky Notes, anda akan mempunyai pelbagai pilihan pemformatan teks yang berbeza. Ini boleh didapati di bahagian bawah Sticky Note. Hanya serlahkan teks yang ingin anda formatkan dan kemudian ketik atau klik pilihan pemformatan. Bagi mereka yang lebih suka menggunakan pintasan papan kekunci, berikut adalah beberapa yang boleh anda gunakan.

 • Tebal: Kawalan + B
 • Italic: Control + I
 • Garis bawah: Kawalan + U
 • Strikethrough: Control + T
 • Teks Berbulet: Kawalan + Shift + L

Tambah Imej

Dengan Sticky Notes, anda juga boleh menambah imej dan foto dalam nota yang sama yang mengandungi teks. Ini mungkin berguna apabila anda ingin menambah nota pada imej. Begini cara anda melakukannya.

 1. Dengan Sticky Note terbuka, ketik ikon “Imej” di bahagian bawah Nota.
 2. Navigasi ke lokasi foto yang ingin anda gunakan berada.
 3. Pilih imej dan tekan butang “Buka” untuk menambahkannya pada Nota.

Imej itu kini akan muncul di dalam Nota. Malangnya, anda tidak boleh menukar saiz imej dalam Nota itu sendiri. Anda boleh, bagaimanapun, menjadikan keseluruhan Nota lebih besar dengan mengklik dan menyeret sudut Nota untuk meningkatkan saiznya. Melakukannya akan menjadikan imej lebih besar.

Anda boleh menambah berbilang imej pada Nota dengan mengikuti langkah di atas. Untuk melihat berbilang imej dalam Nota, klik dua kali pada imej untuk mendedahkan imej yang ada di belakangnya.

Padamkan Imej

Jika anda memutuskan untuk tidak menggunakan imej atau foto yang telah anda tambahkan pada Sticky Note, berikut ialah cara untuk memadamkannya.

 1. Klik kanan pada imej dan pilih “Padam imej.”
 2. Pilih “Padam” untuk mengesahkan.

Tukar Warna Latar Belakang

Anda tidak terperangkap dengan warna latar belakang lalai Sticky Note anda. Anda boleh menukar warnanya dengan mudah untuk membantu anda mengatur pemikiran anda dengan lebih baik. Menggunakan pilihan warna yang berbeza, anda boleh menetapkan warna latar belakang untuk senarai Tugasan dan yang berbeza untuk idea rawak. Untuk melakukan ini, ikuti langkah ini.

 1. Klik pada ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas Nota.
 2. Anda akan mempunyai pilihan tujuh warna yang berbeza.
 3. Ketik pada yang anda mahu tukar warna latar belakang.
 4. Latar belakang Nota anda akan berubah serta-merta.

Segerakkan Nota Melekit ke Awan

Jika anda pengguna awan, anda boleh menyegerakkan Sticky Notes anda. Ciri ini berguna jika anda bekerja pada berbilang peranti yang disambungkan ke awan. Dengan menyegerakkan Nota anda, anda akan mempunyai akses kepadanya pada semua peranti yang disegerakkan ke awan anda. Jika ini menarik minat anda, inilah perkara yang perlu anda lakukan.

 1. Lancarkan aplikasi Sticky Notes dan klik pada ikon gear di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik butang “Log masuk” berwarna biru.
 3. Pilih akaun yang ingin anda segerakkan dan tekan butang “Teruskan”.
 4. Sticky Notes anda kini disegerakkan ke akaun yang anda pilih.

Hentikan Pembaziran Kertas dan Gunakan Nota Melekit

Daripada mencari pen dan kertas pada kali seterusnya anda mempunyai idea genius, gunakan aplikasi Sticky Notes. Ini tidak boleh hilang seperti rakan kertas mereka dan anda boleh menyegerakkannya ke akaun awan anda supaya anda boleh mengaksesnya pada peranti yang disambungkan. Aplikasi ini membenarkan pemformatan teks dan juga memasukkan berbilang imej. Anda juga boleh menukar warna latar belakangnya untuk membantu pengkatalogan maklumat dengan lebih baik.

Adakah anda telah membuat Sticky Note dalam Windows? Adakah anda menggunakan kaedah yang kami gariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.