Cara Membuat Nota pada iPad

41

Pencatatan nota pada iPad telah menyebabkan kertas dan nota pensel menjadi usang. Mula-mula, anda boleh membuat nota dalam pelbagai cara menggunakan Apple Notes atau alatan pihak ketiga. Kedua, mengatur dan mengurus nota anda mengambil sedikit masa kerana anda mempunyai folder dan teg. Akhir sekali, anda boleh mengakses nota anda di mana-mana sahaja menggunakan iCloud. Tetapi sebelum anda menikmati ciri yang luar biasa ini, anda harus tahu cara membuat nota pada iPad.

Cara Membuat Nota pada iPad

Artikel ini akan menerangkan cara membuat nota pada iPad dengan cara yang berbeza. Teruskan membaca untuk mengetahui kaedah yang paling sesuai untuk anda.

Cara Membuat Nota pada iPad

Apl pengambilan nota lalai pada iPad ialah Apple Notes. Apa yang membezakan Apple Notes ialah ciri yang akan dikenakan oleh apl mengambil nota lain. Tetapi iPad tidak mengehadkan anda untuk menggunakan iPad sahaja. Anda boleh memuat turun apl nota pihak ketiga dan menggunakannya dan bukannya Apple Notes. Walau bagaimanapun, berhati-hati bahawa kebanyakan apl pihak ketiga tidak percuma.

Untuk menggambarkan cara membuat nota pada iPad, kami akan menggunakan Apple Notes.

Membuat Nota Tangan Bebas pada iPad

Jika anda sekolah lama dan suka membuat nota dengan cara pensel kertas, anda mungkin mendapati kaedah ini sesuai untuk anda. Anda memerlukan Pensil Apple yang serasi dengan versi iPad anda.

Terdapat dua jenis Pensel Apple: generasi pertama dan generasi kedua.

Apple Pencil generasi pertama, dikeluarkan pada 2015, adalah bulat dan dicas menggunakan USB. Ia serasi dengan yang berikut:

 • iPad (ke-3, ke-4, ke-6, ke-8, dan ke-9) generasi
 • iPad 12.9 inci generasi pertama dan kedua
 • Pro iPad 10.5 inci dan 9.7 inci

Sebaliknya, Apple Pencil generasi kedua ialah versi dinaik taraf yang dikeluarkan pada 2018. Ia lebih kecil tetapi dengan fungsi lanjutan seperti sistem pengecasan wayarles dan penutup magnet yang dilekatkan pada tepi iPad. Ia serasi dengan yang berikut:

 • iPad Pro 11-inci
 • iPad Pro 12.9 inci

Jika anda tidak tahu model iPad yang anda gunakan, lihat bahagian belakang dan anda akan dapati semua butirannya. Selepas menemui Pensil Apple yang serasi dengan peranti anda, berikut ialah cara membuat nota anda:

 1. Gandingkan Apple Pencil anda dengan iPad anda. Jika anda menggunakan Pensel generasi pertama, pasangkan penyambung kilat pada iPad anda dan pilih “Pair”. Untuk pensel generasi kedua, selak pensel secara magnetik pada tepi iPad anda dan ketik “Pair”.
 2. Lancarkan apl Apple Notes anda dan ketik ikon “Nota baharu’.
 3. Untuk menyusun nota anda dengan kemas, menggunakan grid dan garisan, ketik butang tiga titik di penjuru kanan sebelah atas. Pilih reka letak latar belakang yang sesuai dengan pilihan anda.
 4. Dap hujung Pensil Apple anda di mana-mana sahaja pada nota baharu. Ini memberi isyarat kepada iPad bahawa anda ingin membuat nota tulisan tangan.
 5. Enam alat lukisan slaid ke atas di bahagian bawah skrin anda. Tiga yang pertama termasuk pen, penanda dan pensel, yang memaparkan ketebalan dan ketelusan yang berbeza-beza apabila diketik. Tiga seterusnya termasuk pemadam, alat pemilihan gaya Lasso dan pembaris.
 6. Dengan mengandaikan anda ingin menggunakan pen untuk menulis, ketik padanya dengan Pensil Apple anda, dan pilih ketebalan yang anda mahu.
 7. Di sebelah kanan bar alat, ketik “Pemilih warna” dan pilih warna yang anda mahu. Mula membuat nota anda dan ketik “Simpan” sebaik sahaja anda selesai.

Adakah anda ingin melancarkan nota anda dengan iPad anda dikunci? Jika ya, anda boleh berbuat demikian dengan melaraskan tetapan anda untuk mengakses nota dari skrin.

 1. Buka apl “Tetapan” anda dan pilih “Nota.”
 2. Ketik “Akses nota dari skrin kunci” dan ketik butang “Mati” untuk menghidupkannya.
 3. Pilih jika anda ingin membuat nota baharu atau sambung semula nota terakhir dengan mengetik skrin kunci anda dengan Apple Pencil anda.

Membuat Nota Ditaip pada iPad

Membuat nota yang ditaip mungkin perlu jika anda mempunyai tulisan tangan yang lemah atau mahu nota anda kelihatan menarik untuk dikongsi. Nasib baik, iPad mempunyai beberapa kaedah membuat nota ditaip. Anda boleh menggunakan coretan atau menggunakan papan kekunci pada skrin.

Membuat Nota Ditaip Menggunakan Coretan

Scribble ialah ciri yang tersedia dalam iPadOS 14 atau lebih baharu yang menambahkan lebih banyak fungsi pada Apple Pencil. Ia membolehkan anda mengambil nota tulisan tangan kerana ia menukarkannya kepada teks. Ini menjimatkan masa anda jika anda bukan jurutaip pantas dengan papan kekunci pada skrin.

Begini cara anda menggunakan Scribble untuk membuat nota yang ditaip:

 1. Gandingkan Apple Pencil anda dengan iPad anda.
 2. Lancarkan apl Apple Notes anda dan buat nota baharu.
 3. Ketik di mana-mana pada skrin dengan Pensil Apple untuk memberi isyarat kepada iPad anda bahawa anda ingin mengambil nota tulisan tangan.
 4. Langkah di atas membuka palet alat markup di bahagian bawah. Pada OS iPad dan kemudiannya, terdapat perkakas menulis tambahan dengan “A” padanya. Pilihnya untuk menukar tulisan tangan anda kepada teks secara automatik.
 5. Jika anda membuat kesilapan, gores teks untuk memadamnya. Untuk memilih perkataan atau ketulan teks, bulatkan ia. Ketik butang “Kembali” pada bar alat untuk melangkau baris demi baris. Pilih butang “Aa” pada bar alat untuk menukar gaya dan saiz fon.

Membuat Nota Ditaip Menggunakan Papan Kekunci

Gunakan langkah ini untuk membuat nota menggunakan papan kekunci pada skrin:

 1. Buka Apple Notes anda dan buat nota baharu.
 2. Cari papan kekunci terapung pada skrin anda dan letakkan dua jari padanya. Rentangkan jari untuk menjadikan papan kekunci bersaiz penuh.
 3. Mula menaip nota anda dan simpannya sebaik sahaja anda selesai.

Membuat Nota Didikte pada iPad

Membuat nota pada iPad dengan mengimlak berguna apabila menggunakan tangan anda untuk melakukan perkara lain seperti memandu atau memasak. Walaupun kaedah ini mungkin tidak cekap untuk menyunting, ia lebih pantas daripada yang lain.

Jika anda menjalankan iPad OS 15 atau lebih baru, anda boleh mencatat nota anda melalui imlak seperti berikut:

 1. Mulakan Siri dengan mengetik “Butang sisi” atau menyebut “Hey Siri.”
 2. Minta Siri membuat nota baharu dan beri tajuk. Contohnya, “Hei Siri, buat nota baharu dan namakannya sebagai barangan runcit.”
 3. Imlakkan nota anda kepada Siri, termasuk tanda baca. Sebagai contoh, “Pada nota barangan runcit baharu, tulis koma koma sayur koma koma bawang koma koma kubis dan lobak merah noktah.
 4. Sebaik sahaja anda selesai mengimlakkan nota, Siri menyimpannya ke Nota Apple anda. Semak untuk membetulkan kesilapan.

Membuat Nota Multimedia pada iPad

Jika anda mempunyai koleksi video, imej dan nota suara yang ingin anda rujuk dari satu tempat, anda boleh menjadikannya nota.

 1. Lancarkan Apple Notes anda dan buat nota baharu.
 2. Ketik ikon kamera dan pilih video atau imej anda daripada peranti anda. Sebagai alternatif, anda boleh mengambil foto, merakam video atau menyalin dan menampalnya ke dalam nota anda.
 3. Ulangi proses untuk menambah lebih banyak fail dan menyimpan nota anda.

Tingkatkan Pencatatan Nota Anda pada iPad

Selain daripada mempunyai skrin besar yang sesuai untuk mengambil nota, iPad menawarkan banyak ciri yang memudahkan pengambilan nota. Ia meniru pensel kertas tradisional dan rasa menaip untuk menampung semua orang. Anda boleh mencuba setiap kaedah di atas dan lihat mana yang paling sesuai untuk anda.

Adakah anda pernah membuat nota pada iPad? Jika ya, kaedah manakah yang anda suka? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.