Cara Membuat Persembahan dalam Canva

40

Pembentangan Canva membolehkan anda membayangkan semula dan mencipta pembentangan yang bermaklumat dan menarik secara visual. Ini adalah terima kasih kepada perpustakaan media yang besar dan pelbagai templat persembahan tersuai yang mudah digunakan. Dan membuat pembentangan adalah agak mudah kerana antara muka penggunanya yang intuitif.

Cara Membuat Persembahan dalam Canva

Artikel ini meneroka semua butiran yang anda perlukan untuk membuat pembentangan peringkat profesional, walaupun anda seorang pemula di Canva.

Cara Membuat Persembahan Canva

Satu kajian menunjukkan bahawa 46% orang kehilangan tumpuan semasa pembentangan. Tetapi dengan reka bentuk Canva, anda boleh menarik perhatian khalayak anda sepanjang pembentangan anda dengan menggandingkan mesej anda dengan elemen visual yang menarik. Walaupun anda boleh mereka bentuk pembentangan anda dari awal, Canva juga mempunyai templat boleh diedit tanpa had untuk memudahkan proses reka bentuk anda.

Beberapa alat pengeditan slaid yang anda akan temui pada papan pemuka pembentangan anda termasuk:

 • Elemen: Ini termasuk bentuk animasi dan statik, garisan, grid, carta dan kecerunan yang boleh anda tambahkan pada slaid anda.
 • Teks: Apabila anda ingin memasukkan teks kandungan, tajuk dan subtajuk dalam slaid, anda datang ke sini untuk menambah kotak teks dan memilih gaya fon.
 • Muat Naik: Di sinilah semua media yang anda import daripada peranti anda ke Canva kekal. Ia juga tempat anda menambahkan imej, video dan audio baharu pada Canva.

Membuat Persembahan Canva dari Gores

Slaid pra-format boleh membantu anda menyediakan pembentangan dalam beberapa minit jika anda tergesa-gesa. Walau bagaimanapun, mereka menafikan anda peluang untuk mencuba pilihan yang berbeza. Nasib baik, pembentangan Canva membolehkan anda menggunakan kemahiran reka bentuk dan kreativiti anda untuk membuat pembentangan daripada halaman kosong. Ini caranya:

 1. Log masuk ke Canva jika anda sudah mempunyai akaun. Jika tidak, daftar secara percuma di tapak web Canva.
 2. Beralih ke bahagian “Anda mungkin mahu mencuba” pada halaman utama anda dan pilih “Pembentangan”.
 3. Selepas halaman pembentangan dimuatkan, slaid kosong akan muncul pada ruang kerja anda yang akan anda gunakan untuk membuat reka bentuk pembentangan anda.
 4. Mulakan dengan menambah warna latar belakang pada slaid anda. Beralih ke penjuru kiri sebelah atas dan ketik “Jubin warna”. Jika warna lalai tidak sepadan dengan citarasa anda, ketik ikon “Tambah” untuk membuat palet warna anda.
 5. Kini anda boleh mula mengisi slaid anda dengan kandungan dengan menavigasi ke bar sisi kiri dan mengetik “Reka Letak” pada menu mendatar.
 6. Ketik “Tambah foto” untuk menambahkan imej pada slaid anda daripada muat naik peranti anda atau pustaka Canva.
 7. Pilih “Tambah beberapa teks” untuk menambah elemen teks di mana anda boleh menaip teks yang anda inginkan. Sebagai alternatif, tatal ke bahagian bawah halaman reka letak untuk memilih reka letak boleh diedit yang sesuai dengan keperluan anda.
 8. Untuk menambah halaman baharu, ketik ikon “Tambah” di bahagian bawah halaman. Ulangi langkah 6 untuk mengisinya dengan kandungan. Pilih slaid pertama, ketik pada ikon “Berus”, dan buka slaid seterusnya untuk memindahkan semua kesan penyuntingan.
 9. Tuding pada mana-mana slaid di bahagian bawah dan ketik menu “Elips” (…) untuk memadam, menduplikasi, menyembunyikan atau menguncinya.
 10. Ketik pada butang “Hadirkan” di bahagian atas apabila anda selesai untuk mula membuat pembentangan. Sebagai alternatif, ketik ikon “Kongsi” di sudut kanan, pilih “Muat turun” dan ketik pada menu lungsur untuk memuat turun pembentangan anda dalam format yang anda inginkan: PDF, video MP4, PowerPoint atau GIF.

Membuat Persembahan Canva Menggunakan Templat

 1. Pada halaman utama anda, navigasi ke bahagian “Anda mungkin mahu mencuba” dan pilih “Pembentangan”.
 2. Pergi ke menu mendatar bar sisi kiri dan ketik pada “Templat.” Canva akan memaparkan pelbagai templat prareka bentuk yang disusun ke dalam kategori yang berbeza.
 3. Tatal ke bawah untuk melihat templat yang tersedia dan pilih satu yang sesuai dengan tema atau topik reka bentuk anda. Sebagai alternatif, taip nama atau kategori pembentangan anda pada bar carian untuk mencari templat yang berkaitan.
 4. Selepas memilih templat pembentangan anda, ia akan dibuka pada bar sisi kiri, menunjukkan semua slaid yang tersedia. Ketik “Gunakan semua” di bahagian atas, yang membuka slaid pertama pada papan pemuka anda.
 5. Beralih ke bahagian atas skrin dan namakan pembentangan anda sebelum anda mula mengedit.
 6. Mula mengedit dengan menukar warna latar belakang. Pilih slaid pertama dan ketik pada “Jubin warna” di penjuru kiri sebelah atas. Pilih warna yang sepadan dengan tema anda daripada warna lalai, atau ketik ikon “Tambah” untuk membuat palet warna anda.
 7. Ketik “Tukar semua” di bahagian bawah untuk menggunakan warna latar belakang pada semua slaid lain.
 8. Pilih teks pada slaid dan ketik ikon “Padam” untuk mengalih keluar teks stok supaya anda boleh memasukkan teks anda sendiri. Selain itu, padamkan imej atau video standard pada templat dan muat naik gambar anda daripada pustaka Canva atau muat naik peranti anda.
 9. Ulangi proses untuk slaid lain. Jika anda ingin memadamkan slaid atau menambah satu, tuding di atasnya dan ketik menu “Elips” (…) untuk memilih pilihan yang sesuai daripada menu.
 10. Apabila anda selesai pembentangan, ketik butang “Kongsi” dan pilih “Muat turun.” Canva memilih PDF secara lalai. Ketik menu lungsur untuk memilih pilihan format lain, seperti video MP4 atau GIF. Sebagai alternatif, ketik butang “Hadirkan” untuk membuat pembentangan anda terus daripada Canva.

Membuat Persembahan Canva Kolaboratif

Jika pembentangan anda ialah projek pasukan, anda boleh bekerjasama dengan ahli pasukan dengan mudah di Canva. Untuk membolehkan semua orang bekerja pada masa yang sama, anda perlu memberikan mereka bahagian untuk diusahakan dan menghantar pautan jemputan kepada mereka. Berikut ialah langkah untuk membuat pembentangan Canva kolaboratif:

 1. Dengan mengandaikan anda yang menganjurkan projek pembentangan, buka templat reka bentuk atau halaman projek kosong.
 2. Beralih ke penjuru kanan sebelah atas dan pilih ikon “Kongsi”. Pada bahagian “Orang yang mempunyai akses”, ketik ikon “Tambah” dan masukkan alamat e-mel ahli pasukan anda.
 3. Pilih “Lihat dan edit” untuk memberi ahli akses kepada pilihan pengeditan. Salin “Pautan Reka Bentuk” dan e-melkannya kepada ahli pasukan individu.

Apabila ahli pasukan anda menerima pautan, mereka boleh membukanya dan mula bekerja. Pastikan setiap ahli menyedari tugas mereka pada pembentangan kerana apa-apa perubahan yang dibuat dari saat ini menjadi kelihatan serta-merta kepada orang lain.

 • Daripada pustaka Canva, ahli pasukan boleh mencari elemen biasa, termasuk logo, imej atau warna, memastikan ketekalan reka bentuk mereka.
 • Mana-mana ahli pasukan anda boleh mengetik pada “ikon Sembang” yang dilampirkan pada penjuru kanan slaid untuk meninggalkan komen pada mana-mana elemen tertentu dalam pembentangan. Komen ini membantu anda membincangkan idea, memberikan maklum balas dan memudahkan komunikasi antara ahli.

Apabila semua orang menyelesaikan tugas mereka, edit pembentangan dan ketik butang “Hadirkan” untuk mula membuat pembentangan. Jika anda tidak membuat pembentangan, ketik ikon “Kongsi” dan muat turun pembentangan anda dalam format yang anda inginkan.

Ciri Lain Tersedia untuk Slaid Persembahan Canva

Terdapat banyak perkara lain yang boleh anda lakukan untuk menyesuaikan slaid pembentangan anda selain daripada menambah warna latar belakang, teks, imej, video dan ulasan. Ini termasuk yang berikut:

 • Tambah nota: Slaid anda sepatutnya mempunyai kurang daripada 100 patah perkataan untuk memastikannya tidak berselerak. Jika anda mempunyai lebih banyak mata untuk membantu anda semasa pembentangan, anda boleh menambahkannya pada bahagian nota. Pergi ke penjuru kiri sebelah bawah papan pemuka pembentangan anda dan anda akan melihat ikon “Nota”. Jika anda mengetik padanya, halaman kosong yang membolehkan anda menambah lebih banyak mata yang berkaitan dengan slaid anda terbuka.
 • Animasikan persembahan slaid anda: Menganimasikan slaid bukanlah mudah, bukan? Pada Kanvas, anda boleh menghidupkan slaid anda dalam beberapa klik sahaja tanpa perlu menghidupkan setiap slaid secara individu. Pilih slaid yang anda mahu animasikan dan ketik “Animate” di bahagian atas. Pilih gabungan animasi anda dan ketik “Gunakan kepada semua” di bahagian bawah. Ini secara automatik menghidupkan semua slaid anda.
 • Rakam pembentangan anda: Anda tidak perlu menggunakan perisian pihak ketiga untuk merakam pembentangan anda. Ketik ikon “Hadirkan” di bahagian atas dan pilih “Hadirkan dan rakam” untuk mula merakam skrin anda.

Buat Persembahan dengan Kesan Berkekalan

Sama ada anda membuat pembentangan dalam bilik lembaga pengarah, bilik darjah atau tetapan maya, ciri-ciri cemerlang Canva akan membantu memberikan yang terbaik daripada pembentangan anda. Malangnya, kaedah ini tidak menjamin anda persembahan yang cemerlang sahaja. Ingat, kejayaan mana-mana pembentangan terletak pada pemahaman khalayak anda dan mengekalkan reka bentuk yang konsisten dan menarik secara visual.

Mengapa anda lebih suka menggunakan Canva untuk mereka bentuk pembentangan anda? Ciri yang manakah memberikan reka bentuk anda rangsangan profesional yang istimewa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.