Cara Membuat Peta dalam Minecraft

102

Peta memudahkan penerokaan rupa bumi baharu. Anda boleh menandakan tempat anda telah pergi, tempat anda perlu kembali, dan kadangkala mencari jalan pulang. Minecraft tidak berbeza dalam hal ini – peta dalam permainan sangat diperlukan untuk menjejaki persekitaran anda.

Cara Membuat Peta dalam Minecraft

Tetapi peta Minecraft berfungsi sedikit berbeza daripada permainan lain, walaupun. Daripada menunjukkan ke mana anda perlu pergi melalui GPS dalam permainan atau peta mini, ia memberitahu anda di mana anda telah pergi. Pengecualian yang jarang berlaku ialah peta yang dirompak dari peti atau diperoleh melalui perdagangan.

Jika itu kedengaran mengelirukan, anda tidak bersendirian. Peta dalam dunia Minecraft mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri, tetapi sebaik sahaja anda melakukannya, anda akan tertanya-tanya bagaimana anda dapat bersiar-siar tanpa mereka.

Teruskan membaca untuk mengetahui semua perkara yang berkaitan dengan peta dalam Minecraft. Pelajari segala-galanya daripada perkara yang anda perlukan untuk menciptanya dan cara benar-benar membuatnya kepada cara menggunakannya sebaik sahaja anda memilikinya.

Membuat Peta dalam Minecraft

Minecraft menggunakan mekanik unik untuk ciri petanya. Daripada peta statik yang disimpan di suatu tempat dalam menu anda atau peta mini GPS yang ditanam di sudut skrin anda, Minecraft mahu anda pergi ke sekolah lama.

Bayangkan para kartografer yang meneroka hutan belantara untuk memetakan tanah baharu yang belum diterokai sepanjang sejarah. Di Minecraft, anda adalah kartografer. Daripada menyediakan peta serta-merta untuk anda, anda perlu menciptanya sendiri dan meneroka rupa bumi untuk “melukis” peta itu sendiri.

Bahan yang Diperlukan untuk Membuat Peta dalam Minecraft

Terdapat dua komponen utama yang diperlukan untuk membuat peta dalam Minecraft. Anda perlukan kertas, dan anda perlukan kompas.

Kertas (9 Tebu)

Walaupun anda baru mula bermain permainan ini, kemungkinan besar anda telah menemui tebu dalam penerokaan anda. Mereka menyukai air, jadi anda akan menemuinya dalam bioma yang berbeza berhampiran tasik, sungai, dsb.

Anda membuat kertas dalam gandaan tiga dengan nisbah satu dengan satu: sebiji tebu menghasilkan sehelai kertas. Tetapi apabila anda menggunakan meja kerajinan, anda akan menggunakan tiga batang tebu untuk tiga helai kertas.

 1. Letakkan 3 Batang Tebu berturut-turut dalam meja kraf anda.
 2. Seret kepingan kertas yang terhasil ke dalam inventori anda.

Lakukan ini tiga kali, dan anda akan mendapat sembilan keping kertas. Anda hanya memerlukan lapan keping kertas untuk membuat peta, tetapi anda boleh menggunakan kepingan kesembilan tambahan untuk projek yang berbeza.

Kompas (4 Jongkong Besi + 1 Debu Batu Merah)

Anda juga perlu membuat kompas jika anda belum memilikinya. Kedua-dua Bijih Besi dan Redstone terdapat banyak berhampiran bahagian bawah dunia, jadi sudah tiba masanya untuk mengambil beliung. Pastikan beliung adalah besi atau lebih baik. Ini satu-satunya cara anda boleh melombong batu merah untuk kompas.

Anda memerlukan sekurang-kurangnya empat Bijih Besi dan satu Debu Batu Merah. Bijih Batu Merah biasanya memberi anda 4-5 keping Debu Batu Merah. Sebaik sahaja anda mempunyai semua komponen, anda mempunyai proses dua langkah di hadapan anda untuk membuat kompas:

Langkah Pertama – Membuat Jongkong

Pertama, anda perlu mencairkan empat blok bijih besi ke dalam jongkong.

 1. Buka menu relau.
 2. Tambah sumber bahan api ke kotak bawah.
 3. Tambahkan Bijih Besi anda pada kotak di atas sumber bahan api.
 4. Tunggu sehingga relau mencairkan bijih besi anda.
 5. Seret jongkong besi baharu anda ke dalam inventori anda.

Langkah Kedua – Buat Kompas

Memandangkan anda mempunyai semua komponen yang diperlukan, tiba masanya untuk membuat kompas untuk peta anda:

 1. Buka menu meja kerajinan.
 2. Letakkan Debu Batu Merah di tengah-tengah grid.
 3. Tambah jongkong besi di ruang sekitar Redstone (di atas, bawah, kiri dan kanan).
 4. Seret dan lepaskan kompas baharu ke dalam inventori anda.

Membuat Peta dalam Minecraft

Anda telah mengumpulkan, melombong, membuat dan mencairkan sumber anda. Sekarang, anda sudah bersedia untuk membuat peta. Pergi ke meja kerajinan anda dan ikuti langkah berikut:

 1. Buka menu kerajinan.
 2. Letakkan kompas di dalam kotak tengah dalam grid kerajinan.
 3. Letakkan sehelai kertas dalam setiap kotak kosong yang mengelilingi kompas, berjumlah sembilan slot kertas.
 4. Ambil peta kosong anda dan letakkan dalam inventori anda.

Cara Menggunakan Peta

Anda membuat “peta kosong” dan bersedia untuk pengembaraan anda yang seterusnya. Tetapi tunggu, peta itu kosong, dan itu tidak membantu anda sama sekali. Ingat mekanik Minecraft unik yang membolehkan anda membuat peta semasa anda meneroka? Sudah tiba masanya untuk mengisi peta anda itu.

Untuk menggunakan peta, lengkapkan ia daripada inventori anda. Sebaik sahaja anda melakukannya, klik kanan seolah-olah anda menggunakan jadual kerajinan. Anda akan melihat garisan muncul pada sekeping kertas kuning yang sebelum ini kosong. Peta anda akan berkumpul di hadapan mata anda.

Bersiar-siar, dan anda akan dapati peta anda mengisi butiran persekitaran anda. Anda juga boleh melihat diri anda pada peta. Cari sahaja penanda putih kecil.

Sebaik sahaja anda menggunakan peta, ia tidak akan dipanggil peta kosong lagi. Sebaliknya, permainan memberikannya nombor supaya anda boleh membezakan antara peta yang diisi dan yang kosong.

Cara Kembangkan Peta

Adakah anda tahu bahawa anda boleh mengembangkan peta anda sehingga empat kali? Setiap kali anda mengembangkan peta, anda mendapat peta yang lebih besar dengan lebih banyak kawasan untuk diisi semasa anda meneroka landskap.

Untuk bermula daripada “Tahap 0” atau peta yang baru dibuat dan diisi, lihat proses di bawah:

 1. Pergi ke meja kraf anda dan buka menu.
 2. Letakkan peta semasa anda di kotak tengah grid kerajinan.
 3. Letakkan lapan keping kertas dalam kotak kosong di sekeliling peta anda.
 4. Letakkan peta “Tahap 1” anda yang baru dikembangkan ke dalam inventori anda.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh mengulangi proses ini sehingga empat kali. Setiap kali anda mengembangkan peta, anda mungkin melihat kawasan kosong apabila anda melengkapkannya. jangan risau! Kawasan tersebut diisi dengan butiran sekitar semasa anda meneroka dunia.

Anda juga boleh menggunakan jadual kartografi untuk melakukan ini, dan kemudian anda hanya memerlukan satu keping kertas daripada lapan.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Peta Berfungsi di Nether?

Anda boleh menggunakan peta di Nether, tetapi anda hanya akan mendapat kucar-kacir garis oren dan kelabu. Anda boleh, bagaimanapun, menggunakan peta pada Akhir. Mereka berfungsi seperti yang mereka lakukan jika anda berada di dunia luar.

Bagaimanakah cara saya menandakan tempat pada peta?

Menandai lokasi pada peta boleh sangat membantu jika anda ingin mengingati lokasi pangkalan anda atau beberapa struktur lain. Syukurlah, Mojang memudahkan untuk menandakan peta anda. Ambil sepanduk dan beri nama dalam landasan. Kemudian jika anda memegang peta anda dan menekan butang “gunakan” sambil melihat sepanduk, sepanduk akan muncul pada peta anda dengan namanya tertulis di bawahnya.

Carta Dunia Anda

Peta adalah salah satu ciri paling hebat dalam Minecraft. Mereka merangkumi salah satu aspek permainan yang paling menyeronokkan, penerokaan. Jika anda menggunakan peta anda dengan berkesan, anda boleh membuat peta gergasi bagi semua tanah yang anda terokai dalam dunia Minecraft anda.

Anda suka menggunakan peta untuk apa? Adakah anda telah membuat peta dunia Minecraft anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!