Cara Membuat Portal Nether dalam Minecraft

110

Di Minecraft, dunia yang anda tempati bukanlah satu-satunya dimensi yang boleh diakses kerana Portal Nether wujud. Portal ini adalah pintu masuk ke Nether, pemandangan neraka bawah tanah yang penuh dengan perusuh, bermusuhan atau neutral. Ramai orang ingin pergi ke sana kerana sumber dan rampasan yang jarang berlaku menunggu seseorang untuk menuntutnya.

Cara Membuat Portal Nether dalam Minecraft

Membuat Portal Nether tidak sukar, tetapi anda memerlukan beberapa sumber peringkat akhir permainan jika tiada sumber yang berlaku secara semula jadi. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang pintu ke neraka ini.

Membuat Portal Nether Dengan Lava

Portal Nether dibuat menggunakan dua bahan utama, Obsidian dan Fire. Walaupun Fire bukan satu blok, pemain boleh memulakannya dengan alatan berikut.

 • Batu api dan keluli
 • Caj kebakaran
 • Bola api yang dibuat oleh Ghasts
 • Petir menyambar
 • Kebakaran semulajadi

Obsidian ialah batu yang terbentuk apabila anda menggabungkan Lava dengan Air. Ia boleh berlaku secara semula jadi, tetapi anda juga boleh membuat blok Obsidian anda sendiri.

Portal Nether mesti mengukur sekurang-kurangnya 4×5 blok, tetapi maksimum ialah 23×23. Oleh itu, anda memerlukan lebih banyak Obsidian untuk mencapai Nether.

Oleh kerana ketahanannya, Obsidian tidak boleh dilombong oleh mana-mana alat selain dari Diamond atau Netherite Pickaxe. Bahan lain boleh memecahkannya dari semasa ke semasa tetapi berbuat demikian tidak menyebabkan penurunan Obsidian. Begini cara melakukannya:

 1. Buat beberapa Baldi.
 2. Dapatkan beberapa Baldi Air.
 3. Pergi ke sistem gua dan cari kolam lava dengan lebih daripada 10 blok sumber.
 4. tinggalkan gua.
 5. Pecah dua blok, buat lubang di tanah.
 6. Tuangkan Lava ke dalam lubang dan cepat tuangkan Air untuk mencipta Obsidian.
 7. Ulang sehingga anda mempunyai bentuk pintu Obsidian.
 8. Dapatkan Flint and Steel anda.
 9. Gunakannya untuk membuka Portal Nether, yang kini akan bersinar ungu.

Kaedah ini mudah kerana anda tidak perlu melombong Obsidian sama sekali. Anda hanya menghasilkan batu itu dari awal.

Membuat Portal Nether Dengan Obsidian

Jika anda mempunyai blok Obsidian, anda boleh membina Portal Nether dengan mudah tanpa perlu mendapatkan Baldi Lava. Anda boleh segera pergi ke Nether dengan cara ini:

 1. Buat Beliung Berlian.
 2. Pergi ke gua dengan kolam lava.
 3. Tuangkan Air ke dalam Lava untuk mencipta blok Obsidian.
 4. Gunakan Beliung Berlian anda untuk melombong Obsidian.
 5. Lombong sekurang-kurangnya 14 blok Obsidian.
 6. Tinggalkan gua dan pergi ke tempat yang sesuai.
 7. Letakkan blok Obsidian dalam bingkai 4×5.
 8. Gunakan Flint and Steel atau kaedah lain untuk memulakan api pada bingkai.
 9. Portal Nether kini akan diaktifkan.

Menggunakan blok Obsidian yang ditambang adalah lebih cepat daripada menyejukkan Lava dengan Air. Terdapat juga kurang ruang untuk kesilapan atau risiko kerosakan. Lava kadangkala boleh merebak ke pemain dan menyebabkan kerosakan.

Anda selamat dan sihat dengan blok ini melainkan sesuatu menyerang anda pada pertengahan proses pembinaan.

Membaiki Portal Nether yang Rosak Dengan Obsidian

Portal Nether Ruined ialah bingkai Obsidian yang rosak yang ditemui di dunia Minecraft, dan ia bukan pemandangan biasa. Jika anda menemui satu, bagaimanapun, sudah tiba masanya untuk menyelesaikannya.

Berhampiran Portal Ruined Nether ini terdapat beberapa peti, yang kadangkala mengandungi hanya jumlah yang diperlukan untuk membaiki portal. Ada juga yang mempunyai Flint dan Steel di dalamnya.

Walaupun tidak setiap peti mengandungi bahan yang hilang, anda tidak sepatutnya melepaskan peluang untuk membina semula Portal Nether.

 1. Cari Portal Nether yang Hancur.
 2. Buka dada berdekatan dan lihat jika ia mengandungi Obsidian.
 3. Jika ya, baiki portal.
 4. Gunakan sumber api untuk mengaktifkan Portal Nether.
  Jika Obsidian tidak mencukupi dalam dada, anda perlu mengikuti proses yang berbeza.
 5. Cari Portal Nether yang Hancur.
 6. Cari kolam lava dan dapatkan beberapa Baldi Lava.
 7. Tuangkan Lava ke ruang yang hilang dan segera tuangkan Air untuk membuat Obsidian.
 8. Ulang sehingga Portal Nether sedia.
 9. Mulakan api untuk mengaktifkan Portal Nether.

Oleh kerana Portal Ruined Nether dihasilkan secara rawak melainkan anda mengetahui benih sebenar dunia, adalah tidak bijak untuk berjudi untuk menemuinya. Walau bagaimanapun, ia adalah hari bertuah anda jika anda melakukannya.

Menyambung Portal Nether Anda Bersama

Portal Nether di dunia luar boleh bersambung ke portal yang dibuat di Nether, tetapi ada tangkapan. Satu blok di dunia atas bersamaan dengan lapan di Nether, menghasilkan nisbah 1:8. Dengan kata lain, anda perlu mengetahui koordinat portal pertama.

 1. Nyahaktifkan Portal Nether dan berdiri di atasnya.
 2. Dapatkan koordinat yang tepat, yang akan berada dalam format X, Y, Z.
 3. Bahagikan nilai X dan Z dengan lapan.
 4. Bundarkan apa-apa yang melebihi 0.5 ke atas dan nilai lain ke bawah.
 5. Sebaik sahaja anda mempunyai koordinat baharu, aktifkan semula Portal Nether dan masukkan.
 6. Perjalanan ke koordinat baharu.
 7. Buat Portal Nether baharu pada koordinat ini.
 8. Aktifkan dan masukkannya.
 9. Anda kini harus diangkut ke Portal Nether yang pertama.

Untuk memautkan portal di Nether ke dunia atas, darabkan nilai dengan lapan. Peraturan pembundaran yang sama dikenakan.

Ingat bahawa dua portal Nether dalam satu dimensi tidak boleh berada di sebelah satu sama lain. Mereka mesti dipisahkan dengan jarak sekitar 128 blok.

Oleh kerana perjalanan di dunia atas sama dengan jarak lapan kali lebih jauh di Nether, ramai pemain membina berbilang Portal Nether untuk memindahkan beribu-ribu blok dalam masa yang singkat. Mereka tidak perlu menghabiskan setengah jam pergi dari pangkalan ke pangkalan.

Sebaliknya, mereka boleh kembali ke dunia luar dan menempuh jarak yang sama dalam beberapa minit. Sesetengah pelayan berbilang pemain mempunyai portal yang dibina untuk tujuan ini.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Diamond diperlukan untuk membuat Portal Nether?

Berlian bukan bahan wajib untuk membuat Portal Nether, kerana anda boleh membinanya dengan Lava dan Air sebelum menyalakan api untuk mengaktifkannya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin meletakkan blok Obsidian di atas tanah, anda mungkin perlu melombongnya menggunakan Diamond Pickaxe. Nasib baik, blok Obsidian boleh didapati di dada.

Adakah tahap Y penting apabila memautkan Portal Nether?

Koordinat Y tidak penting apabila anda mahu memautkan portal. Oleh itu, satu-satunya yang anda perlukan untuk mendarab atau membahagi ialah koordinat X dan Z.

Berapakah bilangan baldi yang diperlukan untuk mencipta Portal Nether?

Untuk membina Portal Nether, anda memerlukan sekitar 10 Baldi Lava dan sebanyak Baldi Air yang mungkin. Walaupun Air ada di mana-mana di Minecraft, anda tidak mahu ada Lava yang mengalir di luar kawalan. Oleh itu, mempunyai beberapa baldi lagi akan memastikan Portal Nether anda selamat.

Saya akan kembali

Membina Portal Nether ialah satu langkah perjalanan ke arah menewaskan Minecraft, dan pintu ini memerlukan Obsidian. Walaupun mustahil untuk melombong tanpa Beliung Berlian, anda masih boleh membuatnya dengan Lava dan Air. Tidak kira kaedah yang anda pilih, anda masih boleh melakukan perjalanan ke Nether.

Berapa banyak Portal Ruined Nether yang telah anda temui? Bagaimanakah anda lebih suka membuat Portal Nether? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.