Cara Membuat Profil Syarikat di LinkedIn

51

Jika akaun anda baharu atau mempunyai sambungan yang tidak mencukupi, anda tidak boleh membuat profil syarikat di LinkedIn. Oleh itu, anda memerlukan akaun peribadi yang aktif untuk membuat halaman perniagaan. Halaman LinkedIn tersuai untuk perniagaan anda adalah penting. Ia memberitahu orang ramai tentang produk, perkhidmatan, acara akan datang, kekosongan kerja, dll. Ia juga boleh meletakkan syarikat anda di hadapan khalayak yang betul.

Cara Membuat Profil Syarikat di LinkedIn

Artikel ini menerangkan cara menyediakan halaman profil syarikat di LinkedIn.

Cara Membuat Profil Syarikat di LinkedIn

Sebelum anda cuba membuat halaman perniagaan di LinkedIn, pastikan anda memenuhi syarat yang ditunjukkan di bawah:

 • Mempunyai akaun sedia ada dengan sambungan yang mencukupi. LinkedIn mahu anda mengembangkan rangkaian anda sebelum memperkenalkan profil syarikat.
 • LinkedIn membolehkan anda membuat profil perniagaan pada PC desktop atau peranti iOS.
 • Semak amalan terbaik LinkedIn.

Jika anda boleh memulakan, berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Log masuk ke “Akaun LinkedIn Peribadi” anda untuk mengakses halaman “Laman Utama”.
 2. Di bahagian atas sebelah kanan sebelah “Saya” klik butang “Kerja”.
 3. Pilih “Buat halaman syarikat” di bahagian bawah senarai untuk membuka skrin “Buat Halaman Terpaut”.
 4. Pilih pilihan “Syarikat” untuk memilih antara perusahaan “Kecil,” “Sederhana” atau “Besar”.
 5. Pada halaman seterusnya, isikan borang kosong. Masukkan nama perniagaan, URL awam, URL tapak web dan industri. Klik anak panah lungsur untuk memilih saiz organisasi dan jenis perniagaan anda. Muat naik logo perniagaan dengan mengklik “Pilih fail.”
 6. Tulis slogan ringkas yang menerangkan tujuan syarikat.
 7. Tandai kotak yang memerlukan anda mengesahkan bahawa anda boleh bertindak bagi pihak syarikat anda.
 8. Tekan “Buat Halaman.”

Terangkan Syarikat Anda

Selepas menyelesaikan langkah di atas, LinkedIn akan menunjukkan kepada anda “Paparan Pentadbir” profil syarikat anda apabila anda mengklik “Mula Membina Halaman Anda.” Papan pemuka tersembunyi ini membolehkan anda mengubah butiran profil anda. LinkedIn menyediakan senarai semak yang bijak untuk semua perkara untuk ditambah.

Tulis Bahagian “Perihal”.

Bahagian “Perihal” ialah cara paling berkesan untuk menerangkan syarikat anda. Di sinilah anda menerangkan cara syarikat anda bermula dan bagaimana ia berkembang. Nyatakan tujuan, pengalaman, pencapaian, visi, matlamat, nilai teras anda, dsb.

Lokasi

Dipautkan membolehkan anda menambah banyak lokasi, tetapi sebaiknya gunakan lokasi ibu pejabat syarikat anda.

Foto Muka Depan

Tambahkan foto muka depan yang menakjubkan untuk menarik pelawat membaca halaman profil anda. Saiz gambar hendaklah 1,128px kali 191px. Jangan tambah logo perniagaan anda lagi. Cari foto lain yang menunjukkan segala yang baik tentang syarikat anda.

Hashtag Komuniti

Cipta tiga hashteg yang berkaitan dengan organisasi anda, khalayak sasaran dan industri tempat ia beroperasi. Jadikan hashtag itu menarik dan bermaklumat untuk menarik perhatian orang ramai.

Nota: Anda boleh menambah butiran penting seperti sejarah syarikat anda, bermula dari tahun anda mengasaskannya. Untuk memastikan seseorang boleh menghubungi anda pada bila-bila masa, tambahkan nombor telefon yang aktif.

Cara Menulis Penerangan Syarikat yang Menarik

LinkedIn membenarkan anda menambah sehingga 2,000 aksara pada penerangan syarikat anda atau bahagian “Perihal”. Ambil perhatian bahawa 156 aksara pertama akan muncul dalam pratonton Google halaman profil syarikat anda. Oleh itu, anda perlu menggunakan beberapa taktik pemasaran media sosial semasa menulis bahagian ini.

Pilih Khalayak Anda

LinkedIn mempunyai berjuta-juta profesional, tetapi anda tidak boleh menyasarkan semua orang. Pilih khalayak sasaran yang paling sesuai bergantung pada tujuan syarikat anda. Buat mesej yang dipesan lebih dahulu untuk khalayak ini.

Serlahkan Kekuatan Perniagaan

Khalayak sasaran harus mengetahui kecemerlangan syarikat anda. Serlahkan kekuatan anda, kerana anda mengenali perusahaan anda lebih baik daripada orang lain. Dengan hanya 2,000 aksara, anda harus berkongsi maklumat yang paling berharga tentang syarikat anda.

Spekulasi Keperluan Pelanggan

Selepas memberitahu khalayak tentang syarikat anda, fikirkan keperluan mereka. Cara terbaik untuk menarik bakal pelanggan adalah dengan memasukkan perkara yang mereka pentingkan. Cuba selaraskan kekuatan perniagaan anda dengan keperluan pelanggan.

Bezakan Diri Anda Dengan Orang Lain

LinkedIn mempunyai syarikat lain yang menawarkan produk atau perkhidmatan anda, memberikan pilihan khalayak anda. Anda harus mengenal pasti satu atau dua perkara yang menjadikan anda lebih cemerlang daripada pesaing anda. Mungkin anda boleh menyediakan produk atau perkhidmatan yang jarang ditemui. Matlamatnya adalah untuk menyatakan perkara paling unik tentang organisasi anda.

Sediakan Seruan Tindakan

Selepas memberitahu pembaca tentang syarikat anda, bantu mereka memutuskan tindakan seterusnya. Mungkin anda mahu mereka melihat tapak web anda, mengikuti halaman LinkedIn anda atau bekerjasama dengan anda.

Mengurus Halaman Profil Syarikat Anda

Selepas mencipta profil syarikat LinkedIn anda berjaya, anda harus mula menguruskannya. Profil dengan aktiviti sifar tidak berguna. Orang mungkin tahu ia wujud tetapi memilih untuk tidak mengikutinya. Penciptaan kandungan tidak dapat dielakkan apabila menguruskan halaman syarikat LinkedIn. Berikan “Connects” anda sesuatu untuk dibaca setiap minggu untuk membangkitkan minat dan tahap penglibatan mereka.

Tapak ini menyediakan cara yang sesuai untuk menyiarkan kandungan anda, membolehkan anda memilih pilihan yang paling mudah.

Artikel

Pertama, anda boleh menulis artikel dalam bentuk panjang melebihi 1,000 patah perkataan. Walau bagaimanapun, LinkedIn mengesyorkan membuat artikel pendek antara 500 hingga 1,000 patah perkataan. Harap maklum bahawa anda boleh membenamkan pautan URL dan imej untuk mempromosikan jenama anda.

Video

Kebanyakan pengguna media sosial di LinkedIn dan tapak serupa lebih suka menonton video daripada membaca kandungan statik. Sama ada anda menyiarkan video biasa atau klip langsung, kebanyakan orang akan mengklik padanya. Jika anda boleh membuat video yang berkesan dalam niche anda, LinkedIn membenarkan anda meletakkannya di halaman syarikat anda.

Fail PDF dan Persembahan PowerPoint

Jika anda lebih suka berkongsi pengetahuan anda dalam PDF atau slaid PowerPoint, anda boleh memuat naiknya terus ke profil LinkedIn anda. Ini boleh membantu pelawat mengetahui lebih lanjut tentang budaya organisasi anda yang unik, nilai, projek, dsb.

Imej

Imej tidak begitu menarik seperti video tetapi ia boleh menggalakkan orang ramai untuk meninggalkan komen. Walau bagaimanapun, anda harus menambah imej pada siaran dan bukannya menerbitkannya sahaja. LinkedIn menerima foto stok percuma sekiranya anda tidak boleh mengedit foto anda seperti seorang pakar.

Kongsi Artikel Sedia Ada

Cara terbaik untuk mengembangkan rangkaian anda ialah berkongsi kandungan orang lain pada halaman profil anda. Pastikan kandungan mereka menggembirakan khalayak sasaran anda. Selain itu, kongsi artikel tentang berita trend tentang industri anda atau sesuatu yang membimbangkan khalayak anda.

Faedah Mencipta Profil Syarikat LinkedIn

LinkedIn ialah platform rangkaian terbesar untuk profesional. Ia mempunyai lebih daripada lima puluh juta organisasi yang ingin mendapatkan perhatian profesional ini. Jika anda membuat dan mengoptimumkan profil syarikat anda untuk kata kunci yang betul, anda boleh mendapat faedah ini:

 • Letakkan perniagaan anda di hadapan mereka yang mengambil berat untuk mempelajarinya dan menjana petunjuk.
 • Menurut LinkedIn, tiga profesional mendapat pekerjaan setiap minit. Jika anda berhasrat untuk memburu bakat di LinkedIn, tunjukkan profil syarikat anda terlebih dahulu.
 • LinkedIn adalah antara banyak platform berasaskan internet yang boleh anda gunakan untuk publisiti. Jika anda mempromosikan halaman profil anda dengan baik, ramai pengguna akan melihatnya.
 • Dapatkan di halaman pertama Google. LinkedIn memberi anda bahagian untuk menerangkan perniagaan anda dalam 2,000 aksara. Anda boleh menggunakan amalan terbaik SEO semasa menulis bahagian pertama penerangan ini untuk menarik enjin carian seperti Google.

Soalan Lazim

Perlukah saya menambah senarai pekerja pada halaman profil syarikat LinkedIn saya?

Walaupun anda mungkin teragak-agak untuk menerbitkan senarai pekerja anda pada halaman profil anda, pakar mengesyorkannya. Senarai ini menunjukkan kepada orang lain bahawa organisasi anda adalah tulen. Sesiapa yang berminat untuk bekerja untuk anda atau mempromosikan perniagaan anda dalam talian boleh menyemak senarai ini dan mengetahui siapa yang perlu dihubungi.

Bagaimanakah anda boleh memulakan siaran pada halaman profil syarikat anda?

Pertama, anda harus mengakses paparan pentadbir kandungan. Kemudian, klik “Mulakan siaran” dan tulis teks anda dalam tetingkap ini. Jika anda ingin menambah imej, klik ikon “Kamera”.

Promosikan Perniagaan Anda di LinkedIn

LinkedIn mempunyai berjuta-juta pengguna yang menggunakan tapak setiap hari. Sebahagian daripada mereka ialah bakal pelanggan, pekerja, rakan kongsi perniagaan, pelabur atau pembekal. Cara terbaik untuk menghubungi mereka adalah dengan menambahkan profil syarikat pada akaun peribadi sedia ada. Lebih mudah untuk membuka profil ini pada komputer anda, tetapi anda juga boleh menggunakan peranti Apple. Anda boleh membuat profil syarikat di LinkedIn dalam beberapa minit jika anda mengikut arahan.

Pernahkah anda membuat halaman profil syarikat di LinkedIn? Jika ya, adakah anda gembira dengan hasilnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.