Cara Membuat Pusingan Imej dalam Slaid Google

27

Slaid Google membolehkan anda membuat pembentangan yang menyeronokkan dan menarik untuk projek sekolah, mesyuarat perniagaan, acara sosial dan banyak lagi. Tambahan pula, Slaid disambungkan ke apl Google yang lain untuk menjadikan pemautan semua aspek projek lebih lancar. Dan dengan pilihan penyesuaian seperti keupayaan untuk menukar bentuk imej, anda boleh membawa projek anda ke tahap yang lain.

Cara Membuat Pusingan Imej dalam Slaid Google

Sebagai contoh, anda boleh menukar bentuk bingkai imej kepada bulatan atau bentuk bujur. Ini boleh menyerlahkan kandungan dan menjadikannya kelihatan lebih ketara

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menjadikan imej anda bulat dalam Slaid Google.

Cara Memangkas Imej Menjadi Bentuk Bulatan

Jika anda memerlukan imej yang anda rancang untuk digunakan untuk mempunyai bentuk bulatan untuk pembentangan anda, tiada cara mudah untuk memilih bentuk ini. Sebaliknya, anda perlu memangkas imej menjadi segi empat sama, laraskan saiz dan kemudian pilih bingkai bujur.

Mula-mula, muat naik imej yang anda ingin bentuk. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka Slaid Google pada PC anda.
 2. Cari pembentangan di mana anda ingin membuat pelarasan.
 3. Klik pada slaid di mana anda perlu menambah imej bulatan.
 4. Ketik pada pilihan “Sisipkan” di penjuru atas skrin anda.
 5. Klik pada “Imej.”
 6. Pilih dari mana anda ingin menambah imej, sama ada dari PC atau sumber lain.

Pilihan untuk menambah imej adalah untuk memuat naik dari komputer, mencari imej di web, memasukkan satu daripada Google Drive, Google Photos, melalui URL atau dari kamera.

Memandangkan anda telah menambahkan imej pada slaid anda pada apl Google ini, anda mempunyai beberapa cara untuk mengakses ciri pemangkasan:

 • Anda boleh menggunakan pilihan “Format” dalam menu di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 • Klik pada ikon pangkas dalam bar alat.
 • Klik kanan pada imej yang ingin anda pangkas untuk mengakses menu.
 • Klik dua kali pada imej dan masukkan ciri pemangkasan secara automatik.

Ikuti langkah di bawah untuk mula memangkas gambar menjadi bentuk bulat:

 1. Navigasi ke pilihan “Format”.
 2. Ketik pilihan “Imej” dalam menu.
 3. Klik pada pilihan “Pangkas imej”.
 4. Gerakkan sempadan pemangkasan sehingga anda mempunyai imej dengan nisbah 1:1.
 5. Klik di mana-mana di luar imej.
 6. Navigasi ke ikon Pangkas dalam bar alat.
 7. Ketik anak panah yang menunjuk ke bawah di sebelah ikon.
 8. Klik pada pilihan “Bentuk”.
 9. Pilih bentuk bujur.

Selepas Langkah 7, anda mempunyai pilihan untuk memilih pelbagai bentuk dan ciri yang berbeza. Pilihan yang tersedia ialah Bentuk, Anak Panah, Petak Bual dan Persamaan. Anda boleh menggunakan semua ini untuk melaraskan dan menyesuaikan imej dan bahagian anda untuk pembentangan anda.

Tambahan pula, jika anda telah menetapkan imej kepada nisbah yang dikehendaki apabila anda mengklik pada bentuk bujur, gambar itu akan mempunyai bentuk bulat yang sempurna.

Menyimpan Imej Bulat Dipotong

Jika anda suka bagaimana imej itu dibentuk dan anda ingin menggunakannya untuk sesuatu selain tayangan slaid pada Slaid Google, anda boleh menyimpan imej itu. Terdapat beberapa cara untuk menyimpan foto anda: pada PC anda atau dengan mengambil tangkapan skrin. Anda juga boleh menyimpan imej yang dipangkas pada Google Keep, tetapi anda tidak boleh melakukannya jika ia berbentuk bulat.

Cara paling mudah untuk menyimpan foto anda yang dipangkas daripada Slaid Google ialah dengan memuat turunnya ke komputer anda. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Ketik pilihan “Fail” dalam bar menu atas dalam Slaid Google.
 2. Pilih “Muat turun.”
 3. Pilih format (Pilihan yang disyorkan ialah PNG dan JPEG, bergantung pada apa yang anda mahu gunakan gambar itu).

Jika anda ingin mengambil tangkapan skrin imej bulat anda yang dipangkas, ikut langkah di bawah:

 1. Ketik butang “Cetak Skrin” pada papan kekunci anda jika anda menggunakan Windows. Untuk Mac, serentak tekan butang “Shift,” “Command,” dan 4.
 2. Buka editor imej, seperti Paint.
 3. Tampal foto di sana.
 4. memangkasnya.
 5. Navigasi ke ikon simpan di sudut kiri atas Paint atau klik pada pilihan “Fail” dan pilih “Simpan sebagai.”
 6. Pilih format.
 7. Pilih lokasi fail.
 8. Klik pada “Simpan.”

Memangkas Imej untuk Persembahan Menggunakan Apl Pembuat Tayangan Slaid

Jika anda merasakan Slaid Google tidak memenuhi keperluan editorial anda dan anda memerlukan lebih banyak bentuk dan pilihan untuk menyesuaikan pembentangan anda, cuba gunakan pembuat tayangan slaid dalam talian percuma atau apl untuk PC anda seperti iMovie, Movavi Slideshow Maker, DaVinci Resolve 18, FlexClip , Pembuat Tayangan Slaid Vimeo dan banyak lagi.

Sebagai contoh, ikuti langkah di bawah untuk melihat cara membuat imej bulatan dengan FlexClip:

 1. Buka FlexClip.
 2. Pilih latar belakang (Latar belakang monokrom biasa, import imej dari PC anda, pilih daripada galeri editor).
 3. Ketik pilihan “Elemen” dalam bar alat kiri.
 4. Klik pada bentuk bulatan.
 5. Buat pelarasan saiz jika perlu.
 6. Pilih pilihan “Media” dari bar sisi kiri.
 7. Muat naik imej daripada PC anda atau sumber lain seperti Google Drive.
 8. Dari bahagian kiri skrin, seret imej ke bentuk di sebelah kanan.

Anda tidak perlu melakukan sebarang tindakan tambahan untuk menyesuaikan imej dengan bentuk yang anda inginkan. Semasa anda menyeretnya ke arah bentuk bulatan, imej itu secara automatik memenuhi ruang.

Tambahan pula, dengan aplikasi ini, anda boleh melakukan lebih daripada sekadar membentuk gambar; anda boleh menambah animasi, kesan, tindanan, penapis dan banyak lagi.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menambah audio pada Slaid Google?

Ya, selain daripada menambah dan memotong gambar, anda juga boleh menambah audio untuk pembentangan anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah membuka pembentangan di mana anda ingin menambah audio dan navigasi ke pilihan “Sisipkan” di bahagian atas skrin anda. Kemudian anda perlu mencari pilihan “Audio” dan ketik pada “Pemacu Saya” untuk memasukkan audio yang anda inginkan. Anda boleh menambah audio pada satu slaid atau kesemuanya.

Apakah ciri yang boleh saya gunakan pada Slaid Google?

Terdapat pelbagai ciri yang membolehkan anda menggunakan Slaid Google. Anda boleh membuat slaid induk, menggunakan templat untuk pembentangan, memasukkan audio dan main balik audio, mencipta tema untuk pembentangan anda, berkongsinya, menambah video YouTube, video biasa dan banyak lagi.

Cipta Rancangan Slaid Unik

Memangkas imej untuk tayangan slaid anda hanyalah ciri asas yang terkandung dalam Slaid Google. Selain bentuk bulat, anda boleh memangkas gambar anda kepada pelbagai bentuk, bukan sahaja geometri, dan membuat pelbagai pelarasan. Dan jika anda tidak menemui pilihan penyesuaian yang mencukupi pada Slaid Google, cuba gunakan perisian pembuat tayangan slaid dalam talian atau muat turunnya untuk Windows atau Mac.

Bentuk imej manakah yang paling kerap anda gunakan untuk menyerlahkan kandungan dalam pembentangan Slaid Google anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.