Cara Membuat Rak Buku di Minecraft

100

Minecraft bermula sebagai permainan kelangsungan hidup dalam dunia blok berpiksel, tetapi ia kini mempunyai banyak item baharu untuk direka bagi memudahkannya untuk bertahan dalam persekitaran yang bermusuhan. Rak buku bukanlah pengenalan baharu, tetapi tidak semua orang tahu cara membuatnya. Dengan ramai pemain Minecraft baharu yang menggunakan permainan ini, adalah lebih baik untuk memahami cara menciptanya.

Cara Membuat Rak Buku di Minecraft

Bahan untuk membuat Rak Buku adalah sama tidak kira platform yang anda mainkan. Walau bagaimanapun, arahan yang tepat mungkin berbeza. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut.

Buat Rak Buku di Minecraft pada PC

Sebelum kami memberitahu anda cara membuat Rak Buku, berikut adalah beberapa item prasyarat yang perlu anda miliki.

 • Meja Kraf
 • Buku
 • Papan Kayu

Setiap Rak Buku diperbuat daripada enam blok mana-mana jenis Kayu dan tiga Buku. Semak resipi untuk item ini jika anda tidak memilikinya.

Jadual Kerajinan dibuat dengan mengumpulkan empat blok Papan Kayu dan menggunakan grid kerajinan 2×2 dalam inventori anda. Letakkan keempat-empat blok dalam grid dan ambil Jadual Kerajinan. Anda kini boleh menggunakan grid 3×3 yang diperlukan untuk membuat Rak Buku.

Minecraft mempunyai banyak jenis Kayu, tetapi kesemuanya akan berfungsi apabila membina Meja Kraf. Ini termasuk:

 • Log
 • Log Dilucutkan
 • Kayu Dilucutkan
 • kayu
 • Batang
 • Batang Dilucutkan
 • Hyphae
 • Hyphae yang dilucutkan

Papan dibuat dengan mengisi grid 2×2 dengan satu bongkah Kayu. Satu blok akan menghasilkan empat Papan.

Setelah Meja Kerajinan dibuat, anda boleh mula membuat beberapa Buku. Setiap Buku memerlukan tiga bahan Kertas dan satu Kulit.

Tuai beberapa Tebu dan buat garisan mendatar menggunakan grid Meja Kerajinan. Anda akan mendapat tiga Kertas.

Letakkan satu Kulit di tengah grid Meja Kerja dan letakkan satu Kertas di slot kiri, slot tengah atas dan sudut kiri atas. Ia akan membuat segi empat sama dan menghasilkan satu Buku.

Memandangkan anda mempunyai semua bahan yang diperlukan, anda boleh membuat Rak Buku dengan mudah.

 1. Pergi ke Meja Kerajinan.
 2. Buka grid kerajinan dengan mengklik kanan jadual.
 3. Isi baris atas dan bawah dengan sebarang Papan.
 4. Seret dan lepas tiga Buku untuk mengisi baris tengah.
 5. Klik dan seret pada hasil carian untuk mendapatkan Rak Buku anda.

Begitulah cara anda boleh membuat Rak Buku pada PC. Rak buku masih boleh digunakan untuk membuat barangan lain tetapi mempunyai kegunaannya sendiri.

Pemain mungkin menemui Rak Buku di Kampung yang mempunyai Pustakawan. Pustakawan peringkat baru mempunyai peluang 66.67% untuk menjual satu untuk sembilan Zamrud dalam Edisi Java.

Buat Rak Buku dalam Minecraft pada Xbox

Tidak kira generasi konsol, kawalan adalah sama pada Xbox. Microsoft telah mengekalkan butang pengawalnya yang serupa selama ini. Melainkan anda menukar beberapa kawalan, anda boleh mengharapkan reka letak yang sama.

 1. Berjalan ke Meja Kraf anda atau gunakan LT untuk meletakkannya di atas tanah.
 2. Tekan LT untuk berinteraksi dengan Jadual Kerajinan.
 3. Gunakan LT untuk meletakkan Papan pada baris atas dan bawah.
 4. Lakukan perkara yang sama tetapi dengan Buku untuk baris tengah.
 5. Dapatkan Rak Buku dengan LT dan letakkan dalam inventori atau bar panas anda.
 6. Ulang mengikut keperluan.

Sebelum membuat Rak Buku, anda perlu mengumpulkan sumber yang diperlukan seperti yang anda lakukan pada PC. Nasib baik, tidak ada perbezaan dalam proses ini.

Buat Rak Buku dalam Minecraft pada Suis

Pemain Nintendo Switch boleh menggunakan Pengawal Pro, JoyCons atau pengawal pihak ketiga untuk bermain Minecraft. Skim kawalan adalah sama secara lalai. Tidak perlu risau tentang menghafal lebih daripada satu susun atur.

 1. Pergi ke Meja Kerajinan anda atau letakkan di atas tanah menggunakan ZL.
 2. Tekan ZL atau butang yang setara untuk memaparkan menu Jadual Kerajinan.
 3. Letakkan beberapa Papan pada baris atas dan bawah grid menggunakan ZL.
 4. Jatuhkan tiga Buku di baris tengah.
 5. Ambil Rak Buku buatan dengan ZL.
 6. Letakkannya dalam inventori anda.
 7. Ulangi langkah mengikut keperluan.

Dengan pengetahuan ini, anda boleh membuat Rak Buku semasa dalam perjalanan sambil memainkan Suis anda dalam mod pegang tangan.

Buat Rak Buku di Minecraft Bedrock

Minecraft Bedrock ialah versi yang direka untuk keserasian berbilang platform, dan ia merupakan edisi yang terdapat pada kebanyakan konsol. Oleh itu, ia tidak serasi dengan Minecraft Java Edition, yang merupakan permainan standard PC yang cenderung untuk dinikmati oleh pemain PC.

Namun begitu, membuat Rak Buku dalam Minecraft Bedrock adalah sama dengan melakukannya dalam Edisi Java. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 1. Bergerak ke arah Meja Kraf anda atau letakkan satu di atas tanah menggunakan bar panas anda dan klik kanan.
 2. Klik kanan Jadual Kerajinan.
 3. Seret dan lepas enam Papan ke grid kerajinan, tiga setiap satu di baris atas dan bawah.
 4. Jatuhkan tiga Buku di baris tengah.
 5. Klik pada Rak Buku untuk menyimpannya dalam inventori anda.
 6. Ulangi proses jika anda memerlukan lebih banyak lagi.

Seperti yang anda lihat, Rak Buku tidak mencabar untuk dibuat pada Edisi Batuan Dasar. Anda juga boleh berdagang untuk mereka dengan Pustakawan yang tinggal di Kampung. Tidak seperti Edisi Java, peluang untuk mendapatkan peluang perdagangan adalah lebih rendah pada 50%.

Cara Menggunakan Rak Buku

Fungsi utama Rak Buku dalam Minecraft adalah untuk meningkatkan potensi Enchantments. Apabila alat atau senjata disihir, ia mendapat kelebihan yang menjadikannya melaksanakan tugasnya dengan lebih berkesan. Dalam kes senjata, mereka mungkin mengalahkan perusuh dengan lebih pantas atau kembali kepada anda selepas dilemparkan.

Alat dan senjata terpesona mempunyai cahaya ungu yang meliputi seluruh objek. Apabila dipegang, anda boleh melihat aliran cahaya ungu semasa anda melengkapkannya.

Berikut adalah beberapa pesona yang mungkin:

 • Memikat
 • Mending
 • Sentuhan sutera
 • pukul
 • Tidak putus
 • Infiniti

Tanpa sebarang Rak Buku, Meja Memikat tidak dapat mencapai tahap pesona tertinggi, bermakna anda tidak akan mendapat akses kepada peminat terbaik. Pemain mesti membuat 15 Rak Buku dan meletakkannya di sekeliling Meja Memikat untuk mendapatkan tahap tertinggi. Nombor ini dahulunya 30 sebelum Versi 1.3.1.

Rak buku mestilah dua blok secara sisi dari Jadual Memikat, tetapi penempatan yang tepat akan berbeza antara Bedrock dan Edisi Java. Walau apa pun, anda tidak boleh meletakkan obor atau permaidani di ruang kosong, kerana ia akan menghalang Jadual Memikat daripada mengesan Rak Buku.

Membuat Lectern

Lectern memegang Buku dan Quill atau Buku Bertulis yang boleh dibaca oleh pemain apabila berinteraksi dengannya. Dalam mod berbilang pemain, Lecterns boleh mengandungi peraturan dan peraturan pelayan. Pemilik dan pentadbir pelayan boleh meletakkannya berdekatan dengan tempat bertelur di mana pemain baharu tiba dahulu.

Oleh itu, Lecterns sangat baik untuk membantu pendatang baru membiasakan diri dengan amalan dan adat tempatan. Buku yang mereka pegang boleh mengandungi lebih banyak perkataan daripada Tanda.

Apabila anda melawat Kampung, anda boleh menemui Lecterns di rumah Pustakawan. Penduduk kampung yang tidak mempunyai pekerjaan boleh memilih untuk menerima kerjaya Pustakawan jika anda meletakkan Lectern berhampiran mereka.

Untuk membuat Lectern, anda memerlukan Rak Buku dan empat Papak. Mana-mana Papak Kayu akan berfungsi, termasuk menggabungkan beberapa Kayu.

Resipi Lectern mempunyai tiga Papak di baris atas, Rak Buku di petak tengah dan satu lagi Papak di bawah Rak Buku. Resipi muncul dalam bentuk “T.”

Bahan Api Kecemasan

Walaupun tidak disyorkan, anda boleh memilih untuk membakar Rak Buku sebagai bahan api dalam Relau, Relau Letupan atau Perokok anda. Rak buku boleh mencium atau memasak 1.5 item setiap satu. Oleh itu, ia adalah bahan api yang sangat tidak cekap dan tidak boleh digunakan melainkan tiada pilihan.

Menukar Bunyi Blok Nota

Seperti sesetengah blok, anda boleh meletakkan Rak Buku di bawah Blok Nota untuk menghasilkan bunyi bes. Fungsi ini berguna untuk pemain yang membuat muzik dalam Minecraft.

Buat Sedikit Sihir

Rak buku sangat baik untuk meningkatkan tahap pesona yang mungkin untuk alatan dan senjata, menjadikannya liga yang lebih baik daripada rakan sejawat standard mereka. Selain itu, mereka digunakan untuk membuat Lecterns, objek yang berguna dalam mod berbilang pemain. Dengan pengetahuan ini, anda akan mendapat akses kepada beberapa item terbaik Minecraft.

Anda biasanya menggunakan Rak Buku untuk apa? Berapa banyak Rak Buku yang telah anda temui di alam liar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.