Cara Membuat Ramuan Kekuatan dalam Minecraft

106

Ramuan dalam Minecraft menawarkan banyak faedah yang menjadikan hidup semudah berjalan-jalan di taman, manakala yang lain boleh mendatangkan bencana apabila dimakan. Ramuan Kekuatan adalah salah satu ramuan terbaik untuk dibancuh kerana ia memberikan pemain rangsangan kerosakan yang besar. Walau bagaimanapun, tidak semua orang telah menguasai seni pembuatan bir di Minecraft.

Cara Membuat Ramuan Kekuatan dalam Minecraft

Nasib baik, ramuan dalam Minecraft tidak begitu sukar untuk dibancuh, walaupun mengumpul bahan itu mengambil sedikit masa. Anda akan mempelajari semua tentang membuat minuman berguna ini di bawah.

Apa yang kamu perlu

Pemain mesti mengumpulkan bahan atau objek berikut untuk membancuh Ramuan Kekuatan.

 • Batang Blaze
 • Botol kaca
 • air
 • Ketuat Nether
 • Tempat Pembuatan Bir

Air ada di mana-mana di Minecraft, dan anda juga mungkin menemui banyak pasir kerana pantai adalah sumber air. Oleh itu, anda mesti mengumpulkan banyak pasir, mencairkannya dalam Relau, dan membuat beberapa Botol Kaca. Mengisi Botol Kaca dengan Air diperlukan untuk mencipta Ramuan Awkward asas yang diperlukan untuk membuat Ramuan Kekuatan.

Nasib baik, biom seperti padang pasir juga penuh dengan pasir. Terpulang kepada lokasi semasa anda dan cara anda meneroka dunia yang menentukan berapa lama anda mendapat air dan pasir.

Seterusnya, mengumpulkan beberapa bongkah batu yang membentuk Tempat Pembuatan Bir adalah yang terbaik. Batu juga ada di mana-mana, kerana beberapa minit penerokaan akan menjaringkan anda sekurang-kurangnya tiga blok. Walau bagaimanapun, titik ini adalah di mana keadaan mula menjadi lebih mencabar.

Bahan-bahan lain hanya boleh didapati di Nether. Untuk sampai ke Nether, anda mesti membina atau membaiki Portal Nether. Sebaik sahaja anda membina dan mengaktifkan satu, anda mendapat akses kepada bahan yang tinggal.

Cara terbaik untuk mencari Blaze Rods dan Nether Warts ialah mencari Kubu Nether. Struktur ini berlaku secara semula jadi di Nether, dan anda perlu mencarinya dengan meneroka.

Blazes ditemui di Nether Fortresses, jadi anda perlu membunuhnya untuk mendapatkan Blaze Rod yang mencukupi. Selepas itu, berkeliaran di sekitar Kubu Nether dan menuai Ketuat Nether. Kulat ini berwarna merah dan tumbuh di taman Pasir Jiwa.

Satu lagi sumber Nether Warts ialah Bastion Remnant. Ini adalah istana besar yang dihasilkan di Nether.

Batang Blaze diperlukan untuk membuat Serbuk Blaze, tetapi penting untuk menyimpan beberapa yang tidak diproses kerana ia menghasilkan bahan api yang sangat baik untuk Relau. Satu diperlukan untuk membuat Brewing Stand.

Untuk membuat Serbuk Blaze, buka menu kerajinan dan letakkan beberapa Batang Blaze ke dalam mana-mana slot. Semudah itu.

Begini cara membuat Tempat Pembuatan Bir.

 1. Berjalan ke arah Meja Kerajinan anda.
 2. Berinteraksi dengannya untuk memaparkan menu kerajinan.
 3. Letakkan tiga blok batu pada tiga slot bawah.
 4. Jatuhkan Blaze Rod ke dalam slot tengah.
 5. Dapatkan Tempat Pembuatan Bir anda.

Dengan semua ini tiada, anda boleh mula mencipta Ramuan Kekuatan.

Membuat Ramuan Kekuatan

Anda sepatutnya mempunyai semua bahan dalam inventori anda. Melakukannya menghilangkan keperluan untuk membuka peti dan mendapatkan semula sesuatu yang anda terlupa. Setelah semuanya selesai, anda boleh meninggalkan Nether jika anda masih di sana.

 1. Dekati Brewing Stand anda.
 2. Letakkan Blaze Rod ke ruang paling kiri.
 3. Titiskan tiga Botol Air ke tiga slot bawah.
 4. Seret dan lepaskan Nether Wart ke slot atas.
 5. Tunggu sehingga Ketuat Nether hilang, dan anda mendapat tiga Ramuan Awkward.
 6. Isi ruang atas dengan satu unit Serbuk Blaze.
 7. Tunggu lagi dan anda akan memperoleh Ramuan Kekuatan.

Anda boleh meninggalkan Ramuan Kekuatan dalam Tempat Pembuatan Bir dan menjatuhkan satu unit Debu Batu Bercahaya ke petak atas. Melakukannya akan meningkatkan minuman ini kepada Ramuan Kekuatan II. Ini memberikan rangsangan kerosakan yang lebih ketara.

Menggunakan Ramuan Kekuatan

Ramuan Kekuatan standard akan memberikan anda peningkatan kerosakan sebanyak tiga, manakala Ramuan Kekuatan II mempunyai peningkatan kerosakan sebanyak enam. Yang pertama berlangsung selama lapan minit, tetapi ramuan yang dinaik taraf hanya bertahan seminit setengah. Oleh itu, anda harus membancuh ramuan ini mengikut keperluan anda.

Kerana senjata yang lebih lemah mengurangkan kerosakan kepada perusuh, anda mungkin bergelut dalam pertempuran tanpa bantuan. Ramuan Kekuatan sesuai untuk membunuh musuh yang menjengkelkan dalam beberapa pukulan, terutamanya apabila musuh yang berkenaan sukar untuk dibunuh.

Lebih-lebih lagi, anda boleh menukar Ramuan Kekuatan kepada Ramuan Percikan Kekuatan. Gantikan Serbuk Batu Bercahaya dengan Serbuk Besi. Ramuan percikan adalah lebih mudah untuk digunakan dalam pertarungan kerana anda tidak melambatkan untuk minum dari botol, satu isu ramuan standard.

Ender Dragon dan Wither ialah dua bos dalam Minecraft yang mengambil masa yang lama untuk membunuh. Jika anda menggabungkan senjata sihir dan banyak ramuan, anda boleh menjadikan pergaduhan ini sebagai perkara remeh. Di mana orang lain bergelut, anda dengan mudah mengukus bos.

Peningkatan Kerosakan

Tiada pemain yang mahukan kelebihan dalam pertempuran akan melewatkan pembuatan Ramuan Kekuatan, kerana mengumpulkan bahan-bahan tidak sukar sebaik sahaja anda mendapat akses ke Nether. Anda boleh bertarung dengan peningkatan kecekapan dan dengan ketara mengurangkan peluang untuk mati. Gabungkan ramuan ini dengan gear berkuasa untuk meningkatkan lagi output kerosakan anda.

Berapa lama masa yang anda ambil untuk membancuh ramuan ini? Apakah senjata terbaik anda dalam Minecraft? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.