Cara Membuat Ramuan Penglihatan Malam di Minecraft

12

Walaupun bukan ramuan paling mencolok atau paling hebat yang pernah anda bancuh dalam Minecraft, Ramuan Penglihatan Malam yang sederhana masih memainkan peranan penting dalam penerokaan waktu malam.

Cara Membuat Ramuan Penglihatan Malam di Minecraft

Artikel ini akan membawa anda langkah demi langkah melalui mencipta Ramuan Penglihatan Malam dan variannya, serta tempat untuk mencari sumber untuk berbuat demikian.

Membuat Ramuan

Apabila malam tiba, anda akan mendapati penglihatan anda berselang-seli antara kegelapan total dan keterlihatan relatif sebanyak 14 blok. Ia adalah masa yang berbahaya untuk keluar dan sekitar, dengan perusuh yang bermusuhan dan bahaya alam sekitar yang banyak. Ia juga masa yang baik untuk mengumpul barang rampasan daripada kumpulan ini. Ramuan Penglihatan Malam adalah satu kemestian apabila bersiar-siar. Untuk membuatnya, anda memerlukan yang berikut:

 • Satu Ketuat Nether.
 • Satu Lobak Emas.
 • Satu Serbuk Blaze untuk menyalakan api.
 • Satu Botol Air untuk mengandunginya.
 • Tempat Pembuatan Bir untuk menggabungkan semuanya.

Sebaik sahaja anda telah memasang semua ini, sudah tiba masanya untuk mula membancuh. Inilah cara untuk membuat Ramuan Penglihatan Malam anda:

 1. Berinteraksi dengan Brewing Stand anda untuk membuka menu bru.
 2. Tetapkan perkara menggelegak dengan menambahkan Serbuk Blaze anda pada slot di bahagian atas sebelah kiri menu. Bar haba di bawah buih akan penuh dan beransur-ansur berkurangan dengan masa.
 3. Letakkan botol air anda di salah satu slot bawah untuk menangkap ramuan. Anda boleh menambah sehingga tiga Botol Air dalam slot bawah untuk membuat berbilang ramuan.
 4. Letakkan Nether Wart anda di slot atas menu bru. Anak panah putih di sebelahnya akan mula terisi.
 5. Tambah Lobak Emas ke slot atas untuk melengkapkan ramuan. Ikon Botol Air akan berubah menjadi Ramuan Penglihatan Malam.
 6. Dapatkan ramuan baharu anda dan alihkannya ke slot Inventori.

Ramuan anda kini sedia untuk diminum. Ramuan Penglihatan Malam garis dasar akan mempunyai “3:00” di sebelah namanya, menunjukkan jumlah masa anda akan mendapat penggemar Penglihatan Malam. Semasa sepuluh saat terakhir, kecerahan akan berkelip untuk memaklumkan anda.

Penglihatan malam berguna bukan sahaja untuk menerokai landskap waktu malam tetapi juga untuk kedalaman lautan dan kegelapan berapi-api di dimensi Nether. Ia juga akan mengubah penglihatan anda dalam dimensi lain Minecraft, End, menukar langit daripada hitam dakwat kepada ungu yang lebih cerah.

Mencari Sumber

Jika anda bernasib baik, anda boleh melangkau proses pembuatan bir sepenuhnya dan mendapatkan Ramuan Penglihatan Malam sebagai titisan daripada Ahli Sihir. Tetapi lebih kerap daripada tidak, anda perlu melakukannya sendiri. Memasang ramuan ramuan ini sedikit lebih sukar daripada ramuan kesihatan biasa anda, memerlukan anda untuk berani melawan Nether dan melakukan beberapa kerajinan yang teliti. Inilah cara untuk mendapatkan bahan-bahan anda.

Lobak Emas

Lobak merah mempunyai reputasi (walau bagaimanapun goyah dalam sains) untuk meningkatkan penglihatan dalam gelap. Mungkin itulah yang menjadikannya sebahagian daripada ramuan ini. Dan jika oren berfungsi dengan baik, fikirkan apa yang akan dilakukan oleh emas untuk anda. Lobak merah Minecraft biasanya boleh didapati di ladang, atau ditanam oleh anda. Lebih sukar diperoleh ialah bijih emas yang anda perlukan.

Bijih emas sama ada ditemui sebagai mendapan permukaan di tanah lapuk atau dalam bawah tanah, yang paling biasa berlaku di sekitar paras -16. Menambangnya dengan sekurang-kurangnya Beliung Besi akan menjaringkan emas mentah kepada anda, yang kemudiannya boleh anda leburkan menjadi jongkong emas dalam relau. Untuk memasang Lobak Emas anda, anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Buka menu kraf anda dan letakkan Jongkong Emas di dalamnya. Ia akan dipecahkan kepada sembilan ketulan emas.
 2. Letakkan lobak merah di tengah-tengah grid kerajinan 3×3 dan kelilinginya dengan nugget ini.
 3. Lobak Emas harus dibuat. Tambahkannya pada inventori anda dan ulangi proses seberapa banyak yang diperlukan.

Serbuk Blaze

Untuk menjana kuasa Brewing Stand anda, anda memerlukan Serbuk Blaze. Untuk mendapatkan ini, anda perlu memecahkan Blaze Rod di Meja Kraf anda. Blaze Rods sendiri hanya boleh diperolehi dengan mengalahkan gerombolan Blaze di landskap neraka Nether.

Nether hanya boleh diakses oleh Portal Nether, yang sama ada boleh dibina dari awal atau dibina di atas banyak runtuhan portal yang menghiasi landskap. Portal Nether memerlukan:

 • 10-14 blok obsidian.
 • Flint dan Steel untuk mencipta percikan api.

Setelah Portal Nether anda dibina sebagai gerbang menegak dan percikan api anda telah mengaktifkannya, anda boleh pergi ke Nether dan melawan Blaze.

Ketuat Nether

Ramuan bintang lain bagi ramuan itu ialah Kutil Nether, tumbuhan ramuan penting yang hanya tumbuh secara semula jadi di Nether. Berita baiknya ialah anda juga boleh menanamnya dengan mudah di Overworld, selagi anda mempunyai tampalan Pasir Jiwa untuk meletakkannya. Masa pertumbuhan Nether Wart adalah rawak, tanpa bahan tambahan tambahan yang dapat membantunya berkembang lebih cepat. Ini adalah satu tumbuhan yang anda tidak perlu siram.

Botol air

Botol kaca sangat mudah dibuat dan juga boleh dikumpul daripada musuh yang jatuh. Hanya letakkan tiga blok kaca dalam bentuk “v” dalam menu kerajinan 3×3 anda dan anda akan mempunyai sebotol sedia dan menunggu hasilnya. Isi botol ini dengan air untuk membuat botol air.

Varian Ramuan Penglihatan Malam

Ramuan Penglihatan Malam selama tiga minit standard hanyalah permulaan. Dengan beberapa bahan tambahan, anda boleh membuat ramuan lain dengan kesan yang berbeza atau lebih kuat.

Ramuan Penglihatan Malam (8:00)

Ini adalah versi ramuan asal yang tahan lebih lama dan boleh dibuat daripada Brewing Stand dengan beberapa Redstone Debu. Ini boleh didapati hanya dengan melombong Bijih Redstone. Untuk memasang ramuan ini:

 1. Buka menu bru dan panaskan Brewing Stand anda dengan Serbuk Blaze.
 2. Letakkan Ramuan Penglihatan Malam standard dalam slot bawah.
 3. Letakkan Debu Batu Merah di slot atas. Ramuan harus dibancuh.
 4. Botol ramuan anda akan kelihatan sama, tetapi kini akan bertahan selama lapan minit.

Ramuan Percikan Penglihatan Malam

Ramuan ini juga boleh bertindak sebagai jenis bom tangan, memberikan buff Night Vision kepada pemain atau perusuh berhampiran apabila dilemparkan. Untuk memberikan ramuan ini percikan letupannya, anda perlu menambah sedikit serbuk mesiu pada adunan, yang boleh diperolehi dengan membunuh Creepers. Untuk membuat ramuan ini:

 1. Panaskan Tempat Pembuatan Bir anda dengan Serbuk Blaze.
 2. Letakkan Potion of Night Vision anda dalam slot botol.
 3. Tambahkan serbuk mesiu pada slot teratas anda dan ikon ramuan harus bertukar kepada botol ungu senget.

Ambil perhatian bahawa varian ramuan ini sebahagian besarnya tidak berguna dan malah memudaratkan dalam pemain tunggal.

Ramuan Berlarutan Penglihatan Malam

Apabila dibaling, ramuan ini akan mencipta awan yang berlarutan, memberikan mana-mana pemain atau perusuh yang melaluinya penggemar Night Vision selama dua minit. Ini boleh berguna dalam mod berbilang pemain.

Apa yang membuatkan ramuan ini sukar untuk dipasang ialah bahan utamanya: Nafas Naga. Ini hanya boleh didapati daripada bos terakhir permainan, Ender Dragon. Anda perlu menangkap nafas ungunya dalam botol kaca dan membunuhnya untuk kembali ke Overworld.

Membuat ramuan itu sendiri sangat mudah:

 1. Gunakan serbuk Blaze untuk memanaskan Brewing Stand anda.
 2. Letakkan Ramuan Penglihatan Malam di mana-mana slot bawah.
 3. Tambahkan Nafas Naga ke slot atas dan ikon ramuan standard anda harus bertukar kepada botol ungu.

Jangan Takut Kegelapan

Kegelapan boleh menjadi penghalang utama kepada penerokaan dan kelangsungan hidup anda di Minecraft. Walaupun obor adalah kaedah utama anda untuk mengemudi di bawah tanah, ramuan adalah lebih boleh dipercayai. Walaupun Ramuan Penglihatan Malam mempunyai beberapa ramuan yang sukar diperoleh, manfaatnya lebih daripada sekadar menebusnya. Anda kini sepatutnya mempunyai semua panduan yang anda perlukan untuk membancuh bukan sahaja ramuan asas tetapi pelbagai jenisnya.

Dari kedalaman lautan hingga ke api Nether, kegelapan tidak akan dapat menghalang anda selama-lamanya.

Untuk apa anda menggunakan buff Night Vision? Apakah kaedah yang anda gunakan untuk mengumpulkan ramuan Penglihatan Malam? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.