Cara Membuat Ramuan Percikan di Minecraft

102

Di Minecraft, anda boleh meminum ramuan yang memberikan buff yang kuat atau menggunakan kesan negatif. Tetapi mengapa ada orang yang meminum minuman untuk sengaja menjadikan watak mereka lebih lemah? Mereka tidak akan. Ramuan yang menggunakan debuff pada watak anda juga berfungsi pada mob.

Cara Membuat Ramuan Percikan di Minecraft

Sudah tentu, anda tidak akan menemui mana-mana perusuh di Minecraft yang boleh dengan rela mengambil ramuan dan meminumnya. Tetapi anda boleh memercikkan beberapa pada mereka untuk mendorong kesan melemahkan semua jenis. Untuk itu, anda memerlukan ramuan percikan. Dan walaupun ramuan ini boleh menawarkan kelebihan yang ketara dalam pertempuran, ia tidak sukar untuk dibuat, secara teorinya. Inilah yang anda perlu tahu.

Bahan-bahan yang Diperlukan untuk Ramuan Percikan

Anda memerlukan tiga bahan untuk membuat ramuan percikan.

 • serbuk mesiu
 • Satu ramuan
 • Serbuk api

Hampir semua ramuan boleh dibancuh semula menjadi ramuan percikan yang menggunakan debuff AoE dalam jejari yang kecil. Anda juga boleh membuat versi percikan ramuan yang tidak boleh dibuat.

Walau bagaimanapun, kesan ramuan (potensi) akan berkurangan jika anda terlepas sasaran anda. Jarak ke pusat percikan boleh mempengaruhi berapa banyak kesan (penyembuhan atau kerosakan) yang diambil oleh entiti yang terjejas atau tempoh kesan itu bertahan. Ramuan percikan dalam edisi Bedrock bertahan 25% lebih pendek daripada ubat biasa mereka.

Cara membancuh Ramuan Percikan

Jika anda tahu cara membancuh ramuan, anda mungkin boleh memikirkan cara memasak ramuan percikan berdasarkan senarai ramuan. Tetapi mari kita teruskan prosesnya:

 1. Buka stesen pembuatan bir.
 2. Tambahkan serbuk api dalam slot bahan api atau kotak kiri atas yang paling jauh.
 3. Letakkan serbuk mesiu anda di slot tengah atas UI stesen pembuatan bir.
 4. Tambahkan maksimum tiga botol ramuan di baris bawah UI.
 5. Tunggu sehingga bancuhan selesai, dan tambahkan ramuan percikan pada inventori anda.

Sentiasa halakan ramuan ke arah gerombolan atau kepala pemain untuk memaksimumkan jejari dan tempoh ramuan percikan. Sebagai rujukan, zon percikan ialah kawasan blok 8.25 x 8.25 x 4.25 yang mengembang keluar dari titik hentaman.

Cara Mendapatkan Bahan Ramuan Percikan

Jika anda ingin mengubah ramuan anda menjadi peluru, anda mesti melakukan beberapa penternakan gerombolan. Mengumpul serbuk baru cukup mudah untuk diperolehi. Anda boleh mendapatkannya daripada peti, Creepers, Witches, dan Ghasts.

Kemudian, setiap ramuan mempunyai senarai ramuannya sendiri, dengan kaedah pertanian dari mudah hingga keras. Tetapi salah satu komponen yang paling sukar untuk ditanam untuk percikan dan ramuan biasa ialah serbuk api.

Serbuk api diperbuat daripada batang api di bangku kerajinan. Walau bagaimanapun, batang api hanya jatuh daripada membunuh Blazes di Nether. Itulah salah satu perusuh yang paling mencabar dalam permainan, terutamanya untuk pemain baharu atau kurang gear.

Blaze mob adalah tangkas, menembak bola api yang merosakkan tinggi dan hanya mempunyai kadar kejatuhan lalai 50% untuk rod api. Memandangkan satu batang api hanya menghasilkan dua serbuk api, pemain mesti menanam banyak kubu Nether untuk mencipta berbilang ramuan dan akhirnya mengakses End.

Cara Ramuan Percikan Berfungsi

Adalah penting untuk memahami bahawa setiap ramuan percikan dalam Minecraft hanya menggunakan satu kesan pada sasarannya. Dan kedua-dua kesan ramuan positif dan negatif boleh berinteraksi dengan raksasa.

Sebagai contoh, ramuan penyembuhan percikan boleh menyembuhkan atau menangani kerosakan pada raksasa. Mob yang bertelur di dunia, seperti labah-labah dan makhluk pasif lain, disembuhkan oleh ramuan ini. Walau bagaimanapun, kumpulan mayat hidup, seperti zombi dan pemanah rangka atau pahlawan, menerima kerosakan.

Sebaliknya berlaku dengan ramuan yang merosakkan.

Disebabkan oleh pelbagai interaksi yang tersedia dalam permainan, anda patut mempelajari beberapa pengetahuan Minecraft dan mekanik permainan sebelum melaburkan masa dan sumber dalam ramuan yang salah.

Seperti yang dinyatakan, tidak semua ramuan boleh menjadi ramuan percikan. Anda tidak boleh mengubah ramuan biasa menjadi ramuan percikan selepas anda telah mengubahnya dengan habuk batu merah. Pembuatan bir Redstone meningkatkan tempoh ramuan dan menjadikannya sebagai bahan habis pakai pemain sahaja.

Ambil perhatian bahawa ini boleh berbeza antara pelbagai versi permainan.

Walau bagaimanapun, pembuatan habuk batu bercahaya menguatkan kesan positif dan negatif titik itu. Ambil ramuan kerosakan standard, ramuan merosakkan. Minuman ini datang dengan dua peringkat – Kerosakan Segera dan Kerosakan Serta-merta II. Anda boleh mencipta yang terakhir dengan menambahkan habuk batu bercahaya pada ramuan dalam tempat pembuatan bir dan bukannya serbuk mesiu.

Selepas membancuh ramuan kemudaratan versi Kerosakan Segera II, anda boleh menambah serbuk mesiu untuk mengubahnya menjadi botol ramuan percikan boleh dibaling yang menyebabkan sembilan mata kerosakan pada perusuh.

Ramuan Percikan Terbaik untuk Dibancuh

Minecraft mempunyai senarai ramuan yang panjang tetapi tidak semuanya menghasilkan ramuan percikan yang baik. Pilihan berikut patut dipertimbangkan dalam senario PVE dan PVP.

 1. Ramuan percikan kelemahan – Ramuan letupan ini mengurangkan kerosakan serangan sasaran yang terjejas sebanyak empat (dua jantung) dalam Edisi Java dan mempunyai kesan berubah-ubah dalam Batuan Dasar. Ia boleh memberi impak yang ketara kepada kumpulan yang mengalami kerosakan rendah.
 2. Ramuan percikan bahaya – Ramuan percikan bahaya merosakkan perusuh biasa tetapi tidak menjejaskan perusuh mayat hidup seperti rangka, zombi dan semua variasi mereka.
 3. Percikan ramuan racun – Kerosakan racun ialah cara terbaik untuk melibatkan perusuh yang sukar yang anda tidak bersedia untuk menghadapinya. Kesan racun juga merupakan cara yang baik untuk mengurangkan keupayaan sasaran untuk sembuh.
 4. Percikan ramuan penyembuhan – Percikan ramuan penyembuhan boleh merosakkan perusuh mayat hidup yang ditemui di seluruh alam Minecraft, sama seperti cara ramuan bahaya merosakkan perusuh biasa.
 5. Ramuan percikan kepantasan – Ramuan percikan kepantasan menggunakan buff kelajuan sehingga 40% pada sasaran. Dalam PVP, anda boleh melemparkannya kepada diri sendiri dan sekutu anda untuk melarikan diri daripada situasi yang tidak jelas. Anda juga boleh melemparkannya kepada pemain lawan dan memaksa mereka melakukan kesilapan seperti jatuh dari tebing atau masuk ke dalam lava.
 6. Ramuan percikan halimunan – Melemparkan ramuan halimunan pada diri anda dan pemain lain boleh membuatkan anda tidak kelihatan sehingga tiga minit, bergantung pada potensi minuman. Ia bagus untuk menavigasi kawasan kepadatan kumpulan yang tinggi atau menyelinap ke pangkalan pemain lain.
  Ambil perhatian bahawa Wither dan Ender Dragon masih boleh melihat pemain walaupun terjejas oleh buff halimunan jika mereka membuat langkah yang agresif. Anda boleh menggunakannya untuk membina kubu sebelum memulakan pertarungan tetapi bukan untuk menyerang bos Minecraft akhir permainan semasa tidak dapat dikesan.
 7. Ramuan percikan pereputan – Ramuan percikan pereput menggunakan debuff layu, yang merupakan versi racun yang lebih berbahaya. Ia menjadikan hati hitam dan merosakkan sasaran yang terjejas setiap dua saat. Tidak seperti racun, layu boleh membunuh perusuh dan pemain.
 8. Ramuan percikan kelambatan – Ramuan ini menjadikan pemain dan perusuh lain lebih perlahan sehingga 15%. Ia adalah alat yang hebat untuk dimiliki semasa melawan kumpulan perusuh yang tangkas atau besar.

Cara Lain untuk Mencari Ramuan Percikan

Pemain yang tidak dapat bertahan dalam pertarungan Nether Blaze atau tidak mahu menukar serbuk api dengan orang lain masih boleh mendapatkan ramuan percikan.

Sebagai contoh, ramuan percikan kelemahan boleh menjana dalam tempat pembuatan bir yang terletak di ruang bawah tanah igloo. Anda juga boleh mendapatkannya dari bandar Akhir dan bandar Purba.

Selain itu, pemain boleh bertukar dengan Piglins untuk ramuan percikan tahan api. Walau bagaimanapun, memberi Piglin jongkong emas hanya mempunyai 1.74% peluang untuk memberikan anda ramuan percikan tahan api.

Satu lagi cara anda boleh mendapatkan ramuan percikan tanpa dibancuh adalah dengan mencurinya dari kawah. Kuali ahli sihir mungkin mengandungi semua jenis ramuan percikan. Menambah salah satu botol anda ke dalam kawah akan menghasilkan sebotol ramuan percikan daripada varieti yang sama. Anda juga mengeluarkan satu pertiga daripada kandungan kuali dengan kaedah ini. Membunuh peniaga dan ahli sihir yang mengembara mempunyai peluang untuk menjatuhkan ramuan sebagai rampasan.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan ramuan percikan pada diri saya di Minecraft?

Walaupun ramuan percikan adalah versi ramuan biasa yang boleh dibuang, anda masih boleh menggunakan kesannya pada watak anda. Untuk melakukan ini, halakan ramuan satu atau dua blok di hadapan anda dan buangnya ke tanah. Ia sepatutnya cukup dekat sehingga anda akan diliputi oleh animasi pusaran berwarna dan menerima buff atau debuff yang dikaitkan dengan ramuan.

Berapa banyak jenis ramuan yang terdapat dalam Minecraft?

Minecraft membenarkan pemain mencipta tiga jenis ramuan. Ramuan biasa dikategorikan sebagai barang yang boleh dimakan dan boleh dimakan oleh pemain dari bar alat mereka. Ramuan percikan ialah senjata boleh dibaling manakala ramuan berlarutan mencipta kawasan awan kesan di atas tanah yang boleh menggunakan kesannya kepada pemain dan perusuh.

Bagaimana anda boleh menghentikan kesan ramuan?

Minum sebaldi susu menghilangkan kesan ramuan positif dan negatif dalam Minecraft.

Apakah pengubah suai yang boleh anda gunakan untuk ramuan dalam Minecraft?

Pemain boleh mengubah suai ramuan dalam empat cara. Mereka boleh membuat mereka percikan menggunakan serbuk mesiu, tahan lebih lama dengan habuk batu merah, lebih kuat dengan habuk batu bercahaya, atau memberi mereka kesan AoE berlarutan dengan menambahkan nafas naga.

Rekaan Midgame untuk Kesediaan Akhir Permainan

Ramai pemain Minecraft boleh mula mengumpul bahan-bahan dan membancuh ramuan semasa permainan tengah. Menggunakan ramuan atau ramuan percikan tahan api ialah cara terbaik untuk menjadikan diri anda lebih tangki di Nether untuk menanam batang api dengan lebih konsisten.

Tetapi ramuan tidak semestinya wajib untuk membunuh Naga Ender dan mengalahkan permainan. Banyak video YouTube akan menunjukkan kepada anda bahawa menamatkan Minecraft dalam Mod Survival boleh dilakukan dengan pelaburan gear yang minimum jika anda mempunyai mekanik permainan yang mantap.

Walau bagaimanapun, ramuan boleh menjadikan hidup anda lebih mudah dalam kandungan PVP dan PVE serta membolehkan anda meneroka biom permainan yang paling dalam, paling gelap dan paling berbahaya.

Adakah anda percaya mereka berbaloi dengan pelaburan? Jika ya, apakah minuman kegemaran anda untuk digunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Jangan ragu untuk berkongsi beberapa petua tentang menggunakan ramuan percikan untuk kecekapan maksimum dalam Minecraft Survival dan Hardcore.