Cara membuat sandaran semua pada Android

64
Sandaran Android 2022 03
© guteksk7/Shutterstock

Tidak jarang peranti elektronik gagal dan membawa semua data berharga anda bersamanya. Itulah sebabnya pakar sentiasa mengesyorkan menyimpan sandaran fail anda. Dalam artikel ini, ketahui cara menyandarkan telefon Android anda dan melindungi foto, tetapan, kenalan buku alamat dan data lain anda untuk mengelakkan kejutan atau hanya mengalihkan fail anda ke telefon pintar baharu.

Tidak dinafikan telefon pintar moden telah menjadi lanjutan hidup anda. Mereka menyimpan sejumlah besar data peribadi yang selalunya, mempunyai nilai sentimental yang besar kepada kami. Sekiranya anda kehilangan telefon anda atau hanya merosakkannya, kemungkinan besar anda boleh kehilangan semua data berharga anda. Syukurlah, terdapat banyak alat yang boleh menghalang senario sedemikian daripada berlaku.

 • Berkaitan: Bagaimana untuk membuat sandaran dan memindahkan WhatsApp ke telefon lain

Bagaimana untuk membuat sandaran telefon Android anda menggunakan Google

Telefon Android dengan Perkhidmatan Mudah Alih Google — pada asasnya semua telefon pintar arus perdana yang tidak dibuat oleh Apple atau Huawei — mempunyai pilihan untuk menyandarkan semua kandungannya ke akaun Google yang berkaitan (Google Drive lebih tepatnya). Terdapat dua cara untuk melakukannya; lakukan sandaran manual atau hidupkan sandaran automatik. Dalam kedua-dua kes ini, adalah penting untuk mengetahui perkara yang sebenarnya disandarkan. Langkah-langkah yang dinyatakan di bawah sepatutnya mencukupi untuk sebahagian besar pengguna Android.

Perkara yang disandarkan apabila anda melakukan sandaran automatik/manual menggunakan Google. Sila baca ini dengan teliti.

 • Kenalan
 • SMS & MMS
 • Kata laluan
 • Apl dan data apl (hanya disokong untuk apl terpilih – boleh berbeza-beza)
 • tetapan
 • Log panggilan

Nota: Kaedah ini TIDAK menyandarkan foto yang disimpan pada telefon Android anda. Untuk sandaran foto, terdapat kaedah berasingan yang akan kami tangani dalam bahagian berasingan di bawah. Selain itu, mesej Gmail, acara kalendar Google, dokumen Google Docs/Helaian/Pembentangan dan nota Keep sentiasa disimpan dalam talian, jadi ia disandarkan secara automatik.

Sandarkan telefon Android anda secara automatik menggunakan Google

Menyandarkan telefon anda secara automatik menggunakan Google ialah cara terbaik untuk memastikan anda tidak mengalami kehilangan data. Setelah dihidupkan, ini akan memastikan anda boleh mengakses dan memulihkan data ‘hilang’ ke telefon baharu.

Langkah-langkah yang dinyatakan di bawah adalah mengikut cara menu muncul pada telefon yang menjalankan stok Android 12. Ini mungkin berbeza dari satu telefon ke telefon lain bergantung pada Android Skin yang anda gunakan.

 1. Buka aplikasi Tetapan.
 2. Pilih pilihan Sistem.
 3. Buka menu Sandaran.
  1. Jika anda tidak menemui pilihan ini, gunakan fungsi carian dan cari sandaran.
 4. Aktifkan pilihan Sandaran oleh Google One — pilihan ini menggantikan pilihan “Sandarkan ke Google Drive” sebelumnya.
 5. [For phones with more than one account] Pilih akaun Google yang dikehendaki.

Setelah ini selesai, telefon akan membuat sandaran item yang disenaraikan di atas secara berkala, dan anda akan dapat memulihkannya apabila anda sama ada menetapkan semula telefon anda atau membeli telefon baharu.

NextPit Android Backup 01

Bagaimana untuk membuat sandaran telefon anda menggunakan Google pada stok Android / © NextPit

Sandarkan telefon Android anda secara manual menggunakan Google

Pilihan ini amat berguna jika anda mengetahui lebih awal bahawa anda akan memulihkan sandaran ini sama ada kepada telefon baharu atau telefon yang perlu ditetapkan semula. Sandaran manual juga memastikan kandungan baharu (SMS, contohnya) sejak sandaran automatik berlaku (katakan semalaman) turut disertakan. Untuk melakukan ini, hanya ketik pada pilihan Sandaran sekarang dari dalam tetapan “Sandaran” dan telefon akan membuat sandaran manual yang baharu. Setelah selesai, anda boleh meneruskan dengan pantas untuk memulihkan data ini kepada telefon baharu atau telefon tetapan semula.

Bagaimana untuk membuat sandaran foto pada telefon Android anda menggunakan Google

Telefon pintar hari ini mengambil gambar yang hebat dan telah menggantikan kamera titik dan tangkapan dengan berkesan. Kami merakam pelbagai peristiwa dalam kehidupan kami dan juga mendokumentasikannya dengan bantuan telefon pintar. Sekiranya telefon anda dicuri/rosak, kehilangan foto ini boleh menjadi sangat mengecewakan. Syukurlah, Google membenarkan anda membuat sandaran foto anda dengan selamat dan automatik Foto Google. Begini cara anda boleh memastikan semua foto anda disandarkan dengan selamat dalam talian supaya anda tidak kehilangannya. Pernah.

 • Baca juga: Kamera telefon pintar terbaik di pasaran

Kemungkinan besar telefon anda sudah disertakan dengan apl Google Photos yang diprapasang. Pada sesetengah telefon, ia ialah apl melihat foto lalai. Sekiranya telefon anda tidak mempunyai Google Photos yang diprapasang, anda boleh melakukannya muat turun dari Gedung Play. Setelah ia dipasang, log masuk ke akaun Google pilihan anda dan ikuti langkah di bawah.

 1. Buka Foto Google.
 2. Klik gambar profil di penjuru kanan sebelah atas untuk mengakses menu tetapan.
 3. Ketik Hidupkan sandaran.
 4. Pilih tetapan kualiti.
  1. Kualiti asal: Menyimpan video dan foto dalam talian tanpa perubahan kualiti.

  2. Penjimat storan (dahulunya “Kualiti tinggi”): Mengurangkan sedikit kualiti foto dan video: 16 megapiksel untuk imej, FullHD untuk video.

  3. Ekspres (hanya tersedia di pasaran terpilih): Menjimatkan lebih banyak storan (dan data mudah alih) dengan mengehadkan gambar kepada 3 megapiksel dan video kepada 480p (kualiti SD – DVD).

 5. Ketik pada Sahkan.
NextPit Android Backup 2

Tetapan Sandaran Foto Google / © NextPit

Secara lalai, Google memilih folder ‘Kamera’ pada telefon pintar anda untuk disandarkan melalui Google Photos. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih folder yang anda ingin sandarkan secara manual dengan memilihnya:

 1. Klik gambar profil di penjuru kanan sebelah atas untuk mengakses menu tetapan.
 2. Ketik pada Storan akaun.
 3. Pilih pilihan Sandarkan folder peranti.
 4. Aktifkan sandaran untuk folder yang dikehendaki.

Sebaik sahaja anda melakukan ini, semua foto sedia ada dan foto baharu yang ditambahkan pada folder ini juga akan disandarkan secara automatik.

NextPit Android Backup 03

Dengan pilihan ini, anda boleh menambah foto WhatsApp dan media sosial pada sandaran dalam talian anda / © NextPit

Anda juga boleh memilih untuk memilih sama ada untuk menggunakan Wi-Fi atau data Mudah alih untuk mengemas kini sandaran. Jika anda menggunakan pelan data yang mahal, anda mungkin mahu mematikan pilihan Gunakan data selular.

Sandarkan foto telefon Android menggunakan perkhidmatan awan lain

Walaupun Foto Google adalah antara cara paling mudah untuk membuat sandaran foto anda ke awan, ia bukan satu-satunya pilihan di luar sana. Sekiranya anda adalah ahli Amazon Prime, anda mempunyai pilihan untuk menggunakannya Amazon Drive untuk tujuan yang sama. Ahli Perdana mendapat storan foto tanpa had dan 5GB video tanpa melanggan pelan tambahan.


Dapatkan percubaan Amazon Prime selama 30 hari
termasuk storan foto tanpa had

Microsoft juga menawarkan OneDrive penyelesaian sandaran kepada pengguna. Walaupun tidak sebaik rancangan yang ditawarkan oleh Amazon atau Google, jika anda sudah menjadi pelanggan perkhidmatan Microsoft seperti Pelan Office 365, anda boleh menggunakan OneDrive sebagai bonus tambahan. Terdapat perkhidmatan lain seperti Flickr dan Dropbox yang juga boleh digunakan untuk sandaran awan.

Bagaimana untuk membuat sandaran kenalan pada Android

Kaedah sandaran Google yang dinyatakan di atas termasuk kenalan anda juga. Walau bagaimanapun, terdapat tangkapan. Sesetengah pengeluar atau pembawa menyediakan antara muka mereka sendiri untuk mengatur kenalan anda. Sesetengah telefon — secara lalai — menyimpan kenalan ke memori dalaman, dan ini tidak semestinya disegerakkan dengan sistem Kenalan Google secara lalai. Ini bermakna kenalan anda tidak disegerakkan dan akan dihadkan kepada peranti atau kad SIM anda.

Untuk mengelakkan situasi ini, semak tetapan apl kenalan anda dan pastikan ia tidak ditetapkan untuk disandarkan ke tempat lain, dan pergi Tetapan > Sandaran seperti yang diterangkan di atas dan pastikan ia dihidupkan. Juga pastikan bahawa apabila anda menambah kenalan baharu pada telefon anda, ia sentiasa disimpan ke Akaun Google anda dan bukan di tempat lain (termasuk storan telefon).

Sandarkan telefon Android ke PC

Jika anda tidak mempercayai Google dengan foto peribadi anda atau mana-mana perkhidmatan pihak ketiga dalam hal itu, anda mempunyai pilihan untuk membuat sandaran telefon anda secara manual.

Anda boleh menyandarkan telefon Android anda dengan mudah ke PC anda dengan sambungan kabel ringkas…

 1. Sambungkan telefon Android anda ke PC anda dengan kabel USB.
 2. Buka tetingkap Windows Explorer dan navigasi ke telefon anda. (Pada Mac, anda memerlukan aplikasi yang dipanggil Pemindahan Fail Android).
 3. Di sini anda akan melihat sekumpulan folder termasuk foto, video, muzik dan dokumen.
 4. Pergi ke setiap folder dan salin/tampal bahan yang anda ingin simpan ke komputer anda untuk disimpan.

Kabel USB-C ke USB-A Asas Amazon

Ini adalah perkara yang cukup berguna untuk dilakukan walaupun anda menggunakan penyelesaian sandaran lain kerana tiada sandaran yang terlalu banyak. Jika anda ingin mendapatkannya kemudian, anda perlu memasukkannya semula ke PC anda.

AndroidPIT android vom pc steuern

Cara yang sangat mudah untuk menyandarkan telefon anda / © NextPit

Bagaimana untuk memulihkan data sandaran daripada Google

Salah satu sebab kami cadangkan untuk menggunakan Google untuk menyandarkan data dan tetapan anda ialah kesederhanaan proses memulihkannya kepada telefon baharu. Sekiranya anda ingin menetapkan telefon baharu dengan data daripada telefon lama yang telah mempunyai tetapannya disandarkan, anda hanya perlu melalui proses persediaan awal pada telefon baharu.

Sebaik sahaja anda melog masuk ke akaun Google anda, anda akan digesa untuk ‘memulihkan sandaran’ daripada telefon sedia ada anda, dan semua data anda – termasuk log panggilan telefon anda, data apl dan SMS akan dipulihkan ke telefon baharu. Ambil perhatian bahawa dalam sesetengah kes, pemindahan data apl mungkin tidak berfungsi dengan betul. Ini, hampir keseluruhannya, mempunyai kaitan dengan pembangun apl dan bukan Google.

Untuk foto, mendapatkan semula akses kepada imej daripada telefon lama anda semudah melog masuk ke Google dan membuka apl Photos. Telefon akan menyegerak dan akhirnya menunjukkan semua foto yang disandarkan dalam apl. Perkara yang baik dengan Google Photos ialah anda juga boleh melihat dan memuat turun foto ini daripada komputer atau peranti lain dengan hanya pergi ke tapak web Google Photos.

Kami tahu terdapat beberapa kaedah lain untuk membuat sandaran telefon Android anda. Jika anda hanya mahu memindahkan data dari satu telefon ke telefon yang lain, anda juga boleh menyemak artikel ini. Walau bagaimanapun, yang disenaraikan di atas adalah yang paling mudah dilakukan dan akan mencukupi untuk kebanyakan orang yang mempunyai telefon Android. Sekiranya anda sedang mencari panduan yang lebih komprehensif yang menangani cara lain untuk membuat sandaran telefon anda, pastikan anda meninggalkan nota dalam ulasan di bawah!


Artikel dikemas kini pada Mac 2022 dengan arahan yang diubah untuk sandaran Android dan Google Photos. Komen lama dikekalkan.