Cara Membuat Senarai dalam HubSpot

20

Jika anda ingin menyelaraskan pengalaman HubSpot anda, anda perlu mengurus dan membahagikan kenalan, syarikat, tawaran atau objek tersuai anda dengan cara yang lebih teratur dan cekap. Nasib baik, HubSpot membolehkan anda membuat senarai mengikut kriteria yang berbeza, yang membantu semasa menghantar e-mel yang disasarkan, membina aliran kerja tersuai dan menjana laporan.

Cara Membuat Senarai dalam HubSpot

Ringkasnya, senarai HubSpot adalah pengubah permainan untuk mengurus data anda dengan cekap. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

HubSpot Cara Membuat Senarai

Senarai dalam HubSpot menawarkan pendekatan tertumpu untuk mengatur data merentas kenalan, syarikat, tawaran dan objek tersuai. Membiasakan diri anda dengan proses ini adalah penting sama ada anda ingin menghantar e-mel yang diperibadikan, membuat aliran kerja tersuai atau menjana laporan komprehensif.

Begini cara membuat senarai dalam HubSpot:

 1. Buka akaun HubSpot anda dan pergi ke menu Kenalan.
 2. Daripada menu lungsur turun, klik pada Senarai.
 3. Di bahagian atas sebelah kanan, tekan Buat senarai.
 4. Pada panel sebelah kanan, isikan butiran senarai seperti nama senarai (diperlukan), perihalan dan sama ada Senarai Aktif atau Statik.
 5. Untuk meneruskan, klik Seterusnya.
 6. Jika anda perlu menetapkan beberapa kriteria, tekan butang Tambah penapis pada panel kiri.
 7. Pilih Sifat Kenalan atau Aktiviti Kenalan.
 8. Anda kini boleh memutuskan harta atau aktiviti tertentu untuk menetapkan syarat.
 9. Jika lebih banyak penapis diperlukan, klik pada Tambah Penapis dan gunakan penapis untuk menyusunnya dalam kumpulan.
 10. Selepas mencipta kriteria, klik Simpan Senarai. Nama senarai anda akan memaparkan kiraan akhir rekod yang memenuhi kriteria ini.

Jenis Senarai dalam HubSpot

Terdapat dua jenis senarai yang boleh anda buat dalam HubSpot – senarai aktif dan senarai statik. Perbezaannya terletak pada cara ia dikemas kini dari semasa ke semasa.

Senarai Aktif

Senarai aktif boleh dikemas kini secara automatik berdasarkan kriteria yang ditetapkan. Contohnya, dengan menetapkan kriteria yang akan menentukan sama ada rekod perlu ditambah atau dialih keluar. Kes sedemikian adalah perkara biasa apabila menghantar e-mel pemasaran kepada kumpulan kenalan dinamik atau membahagikan kenalan berdasarkan sifat yang kerap berubah.

Senarai Statik

Senarai statik kekal statik dan tidak dikemas kini dari semasa ke semasa. Ini bermakna ia hanya mengandungi rekod yang sepadan dengan kriteria apabila senarai itu mula-mula disimpan. Atas sebab itu, senarai statik digunakan dalam situasi di mana anda memerlukan senarai untuk komunikasi sekali, ingin menambah rekod secara manual pada aliran kerja atau mencipta kumpulan yang tidak mempunyai persamaan.

Untuk memastikan kenalan diurus dengan cekap, ketahui masa untuk menggunakan senarai aktif atau statik. Senarai aktif secara automatik mengemas kini diri mereka sendiri manakala senarai statik membenarkan kawalan keahlian secara langsung.

Menavigasi ke Alat Senarai

Dengan alat senarai, anda boleh membuat segmen berdasarkan kriteria yang berbeza seperti kenalan, syarikat, tawaran atau objek tersuai. Dalam tetingkap ini, anda boleh membina senarai aktif dan statik untuk mengumpulkan rekod yang digunakan untuk e-mel sasaran, laporan aliran kerja, dsb.

Menetapkan Kriteria Senarai

Alat senarai membolehkan anda menambah kenalan, syarikat, tawaran dan objek pada senarai berdasarkan kriteria tertentu. Anda boleh mempunyai maksimum 250 penapis berbeza dalam kriteria senarai.

Untuk menetapkan kriteria anda, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada butang Tambah penapis panel kiri.
 2. Pilih kategori seperti sifat Kenalan atau aktiviti Kenalan.
 3. Pilih sifat atau aktiviti tertentu untuk penapisan.
 4. Tetapkan kriteria pada sifat atau aktiviti tersebut seperti memilih nilai kotak pilihan tertentu, memasukkan teks, tarikh pemilihan, dsb.

Dalam kategori yang sama, penapis menggunakan AND logik – semua syarat dalam kumpulan penapis ini mesti disimpan untuk rekod disertakan.

Untuk membuat kumpulan penapis lain, pilih “+ Tambah kumpulan penapis.” Antara kumpulan ATAU logik digunakan. Ambil perhatian bahawa hanya satu daripada dua kumpulan akan diperlukan untuk rekod untuk dimuatkan ke dalam kategori ini.

Dengan logik DAN dan ATAU, anda boleh menggunakan kriteria yang kompleks dan memperhalusi kandungan senarai anda.

Mengklon dan Memadam Penapis

Pengguna HubSpot boleh mengklon atau memadamkan kumpulan penapis untuk mengurus kriterianya.

Pengklonan

Ikuti langkah di bawah untuk mengklon atau menduplikasi kumpulan penapis:

 1. Dalam kumpulan penapis, pergi ke menu lungsur Tindakan kemudian pilih Klon.
 2. Ini akan menyalin semua dalam kumpulan penapis supaya anda boleh mengeditnya lagi.
 3. Versi klon akan muncul di bawah penapis asal. Anda kini boleh mengubah suainya dengan menambah, mengedit atau mengalih keluar penapis.

Apabila anda memerlukan penapis baharu yang sama seperti penapis yang sedia ada, pengklonan berguna kerana ia membebaskan anda daripada perlu membuat keseluruhan kumpulan lain.

Memadam

Untuk memadamkan kumpulan penapis secara kekal, lakukan perkara berikut:

 1. Di bahagian atas sebelah kanan kumpulan penapis pilihan anda, klik menu lungsur Tindakan kemudian pilih Padam.
 2. Sahkan dengan mengklik Padam kumpulan pada kotak timbul yang muncul.
 3. Ini akan memadamkan semua maklumat tentang kumpulan penapis ini termasuk kriterianya.

Memadamkan sebarang penapis yang tidak diingini menjadikan kriteria senarai anda lebih mudah dan bersih berbanding sebelum ini.

Soalan Lazim

Apakah tujuan utama senarai HubSpot?

Matlamat utama senarai HubSpot adalah untuk membolehkan anda membahagikan kenalan, syarikat, tawaran atau objek tersuai anda dengan cara yang lebih teratur. Dengan cara ini, anda boleh menyenaraikan kenalan kumpulan berdasarkan pelbagai kriteria untuk memudahkan menghantar e-mel yang disasarkan, membuat aliran kerja tersuai dan menjana laporan antara lain.

Bagaimanakah senarai aktif berbeza daripada senarai statik dalam HubSpot?

Senarai aktif dikemas kini secara automatik berdasarkan kriteria yang ditetapkan semasa membuat senarai. Jika sebarang bilangan rekod memenuhi kriteria ini, ia akan ditambah atau dialih keluar daripada senarai. Sebaliknya, senarai statik hanya menggabungkan rekod yang memenuhi kriteria pada masa menyimpan tanpa mengemas kini secara automatik. Senarai aktif sesuai untuk kenalan yang sentiasa berubah manakala senarai statik adalah yang terbaik untuk komunikasi sekali sahaja atau kumpulan tanpa penyebut biasa.

Bagaimanakah saya boleh mengakses alat senarai dalam HubSpot?

Anda boleh mengakses alat senarai dalam HubSpot melalui menu Kenalan dan dengan memilih Senarai. Di sinilah anda dapat melihat semua senarai anda, membuat senarai baharu serta mengurusnya.

Apakah jenis kriteria yang boleh ditetapkan dalam HubSpot untuk senarai?

Banyak jenis kriteria boleh digunakan untuk membuat senarai di HubSpot, termasuk sifat kenalan, aktiviti kenalan dan sifat tersuai, antara lain. Anda mempunyai peruntukan untuk menambah sehingga 250 penapis berbeza pada syarat senarai anda.

Mengapa anda perlu membuat senarai aktif dalam HubSpot?

Senarai aktif adalah baik untuk menghantar e-mel pemasaran kepada kumpulan kenalan dinamik, membahagikan kenalan berdasarkan sifat yang kerap berubah dan mengurus kenalan yang memenuhi kriteria tertentu yang berterusan.

Memanfaatkan Kuasa Senarai HubSpot

Alat senarai HubSpot ialah ciri berkuasa yang membantu menyelaraskan amalan kerja organisasi. Dengan senarai aktif dan statik, e-mel, aliran kerja dan laporan anda boleh disasarkan dengan mudah. Dengan cara ini, anda boleh mengatur data anda mengikut keperluan anda dengan menggunakan pelbagai penapis dan mengawal logik di sebalik penapis ini.

Adakah anda menggunakan ciri senarai pada HubSpot? Bagaimanakah ia telah membantu anda meningkatkan pengurusan data dan pemasaran berfokus? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.