Cara Membuat Senarai dalam Obsidian

35

Obsidian ialah editor penurunan harga yang sangat baik yang beroperasi seperti minda manusia – melalui idea yang saling berkait. Dengan senarai elegan dan berfungsi yang boleh anda hasilkan dalam beberapa klik sahaja, anda boleh menyambungkan pemikiran dan idea anda dalam Obsidian dengan mudah.

Cara Membuat Senarai dalam Obsidian

Jika anda tertanya-tanya cara tepat untuk membuat senarai dalam editor penurunan harga dan alat pengambilan nota ini, kami sedia membantu anda. Artikel ini akan menerangkan cara membuat senarai dalam Obsidian.

Cara Membuat Senarai Pertama Anda

Sebelum anda membuat senarai, tanya diri anda, “Apakah jenis senarai yang saya mahu gunakan untuk nota ini?” Terdapat beberapa jenis yang berbeza yang boleh anda gunakan untuk tujuan yang berbeza. Begini cara membuatnya:

 • Senarai titik tumpu khas – Untuk membuat titik tumpu, masukkan tanda sempang (-) ke dalam teks anda dan ikutinya dengan ruang. Dengan cara ini, anda boleh membuat sebarang senarai titik tumpu, sama seperti yang ini.
 • Senarai bernombor – Jika susunan item pada senarai anda penting, anda boleh menaip nombor, menambah noktah dan jarakkannya. Sebagai contoh, anda boleh menaip “1.” untuk bermula dari awal.
 • Senarai dengan sub-item – Jika satu lapisan tidak mencukupi, anda boleh meletakkan senarai anda dengan sub-titik. Tekan Shift dan Enter, kemudian taip sama ada tanda sempang atau kombo tempoh nombor seperti dalam langkah sebelumnya.
 • Lekukan – Jika anda ingin menggunakan senarai dengan sub-item, anda hampir pasti mahu mengesotnya. Untuk mencapai ini, anda hanya perlu tekan Tab dalam item senarai.
 • Campur dan padan – Memandangkan anda boleh menyusun beberapa peringkat senarai, anda bebas mencampur dan memadankan bullet dan senarai bernombor mengikut kesesuaian anda, dan Obsidian akan memaparkannya dengan betul.

Melangkaui Asas Pembuatan Senarai

Anda kini tahu cara menjana beberapa senarai asas dalam Obsidian, tetapi masih terdapat beberapa helah yang mungkin berguna untuk anda.

 • Jika anda bukan peminat tanda sempang, makaAsterisk
 • berada di pelupusan anda juga. Mereka juga boleh menghasilkan senarai peluru juga.
 • Dalam Obsidian, setiap perenggan, tajuk atau senarai ialah satu blok. Anda boleh memautkan blok ini untuk mencipta web idea yang saling berkaitan. [ ]Jika anda perlu menjejaki tugas, mulakan dengan tanda sempang, ruang, dan kemudian

. Kemudian, semak tugasan semasa anda menaklukinya.

Intipati Senarai dalam Obsidian

Tidak kira apa yang anda fikirkan, tulis atau terokai, senarai memberi anda struktur dan ketepatan untuk memahami semuanya. Dengan senarai yang kemas dan teratur, anda boleh menangkap idea untuk membawa ketenteraman kepada kekacauan pemikiran yang saling berkait dan menjadikan aliran kerja anda lebih baik dan lebih bebas.

Pecahkan Idea

Senarai dalam Obsidian bukan hanya tentang menyusun maklumat. Mereka pergi jauh lebih dalam daripada itu. Senarai ialah sauh untuk idea anda – ia membahagikan topik yang kompleks kepada bahagian kecil yang lebih mudah difahami, tidak kira sama ada anda sedang melakar novel, merancang projek atau merekodkan perkara penyelidikan. Bekerja dengan senarai bermakna anda boleh berfikir pada tahap yang berbeza – idea utama ialah anda boleh memilihnya lagi dengan menambahkan sub-titik dan lebih banyak lapisan pengetahuan.

Buat Pesanan

Sebab orang suka menggunakan senarai dalam Obsidian berpunca daripada cara minda kita berfungsi. Otak kita mendambakan susunan dan irama, corak yang boleh kita ramalkan dan ikuti. Senarai menyediakan dengan tepat struktur yang memenuhi kecenderungan semula jadi kita. Dengan Obsidian, senarai bertukar menjadi entiti interaktif yang boleh dipautkan bersama dalam apa jua cara yang mungkin. Menyambungkan item senarai yang berbeza ke nota yang berbeza atau untuk memisahkan bahagian nota yang sama, senarai yang pernah statik ini kini meniru rangkaian saraf otak kita sendiri.

Berikan Arahan

Obsidian boleh menyusun dan menyimpan koleksi idea yang luas. Pada satu ketika, semua orang berasa hilang dalam fikiran mereka, tetapi senarai membawa kejelasan dan hala tuju. Mereka memberikan gambaran ringkas kandungan supaya anda boleh mendapatkan galas anda dengan mudah.

Lebih Banyak Alat untuk Digandingkan Dengan Senarai

Selain mencatat nota, Obsidian membuka banyak kemungkinan untuk memperhalusi kemahiran produktiviti anda. Dan semakin mendalam anda meneroka, lebih banyak ciri yang bijak yang anda akan temui. Kebanyakan ciri ini digabungkan dengan baik dengan senarai anda untuk mencipta sesuatu yang diperibadikan yang membantu anda berfungsi dengan tepat seperti yang anda rasa terbaik untuk anda.

Alias

Setiap nota anda dalam Obsidian mungkin satu-satunya, tetapi kadangkala mereka layak mendapat lebih daripada satu nama. Di situlah alias dimainkan. Berikan nama panggilan khas pada setiap nota (atau hanya sebahagian daripadanya, untuk menonjolkan beberapa perkara ini), dan anda boleh melihat sesuatu dari sudut yang berbeza. Memberi alias nota anda adalah menyeronokkan dan praktikal serta membantu anda menyelesaikan perkara dengan cara yang lebih kreatif daripada yang anda fikirkan.

Kuasa Carian

Pencarian Obsidian akan menyelamatkan anda jika anda pernah mempunyai nota yang seolah-olah hilang dalam kelalaian. Anda boleh menaip dan mencari apa-apa perkataan atau frasa dalam nota anda supaya anda boleh memastikan tiada yang hilang lagi (melainkan anda memadamkannya secara kekal).

Tetingkap Pisah

Ciri tetingkap belah Obsidian membolehkan anda meneroka nota anda dari sudut yang berbeza tanpa perlu bertukar-tukar antara nota secara berterusan. Dapatkan gambaran keseluruhan nota atau bahagian berbeza nota semasa anda untuk membandingkan, membezakan dan meningkatkan produktiviti serta kuasa otak. Ini adalah cara yang lebih pantas dan lebih mudah untuk melakukan pelbagai tugas daripada mencari dan membandingkan secara manual.

Ekosistem Obsidian

Obsidian ialah cara yang berguna untuk mengisih nota anda dan menjadikannya kelihatan bagus. Tetapi ini juga peluang untuk menonjolkan sisi kreatif anda. Sudah tentu, ia menyokong sintaks penurunan harga asas, tetapi kemudian ia pergi lebih jauh. Beberapa ciri dan sentuhan istimewanya boleh membantu anda menghasilkan nota yang menonjol yang kaya dengan gaya dan kandungan.

 • Berkenaan dengan ciri tambahan untuk nota Obsidian, anda boleh memasukkan beberapa perkara dalam senarai yang anda buat dalam nota anda untuk menjadikannya lebih berguna. Ini hanya sebilangan kecil daripada mereka:
 • Gunakan pautan dan pautan balik untuk menukar nota terpencil menjadi rangkaian idea yang saling bersambung pada skala yang lebih besar.
 • Gunakan Paparan Graf untuk menggambarkan web pemikiran anda yang kompleks dan berlapis.
 • Kanvas ialah taman permainan anda untuk sumbang saran dan membuat gambar rajah tanpa had.

Manfaatkan pemalam yang banyak, seperti kalendar, papan Kanban dan banyak lagi, untuk menjadikan alat ini memenuhi keperluan anda dengan lebih baik.

Senarai Kelihatan Berbeza Dengan Tema

 • Obsidian ialah tentang menyelesaikan sesuatu dengan cara yang terbaik untuk anda. Anda boleh menyesuaikan ruang kerja anda supaya lebih selesa dan peribadi. Penyesuaian ini meluas ke senarai anda juga. Dengan pelbagai jenis tema, anda boleh menjadikannya kelihatan seperti yang anda mahukan: gelap dan murung, klasik dan bersih, atau bersemangat dan bermusim.
 • Mod gelap adalah untuk burung hantu malam dan mereka yang lebih suka penampilan yang tenang.
 • Tema minimalis adalah bersih, bebas kekacauan dan tertumpu pada kandungan.
 • Tema yang meriah adalah terang, berwarna-warni dan penuh tenaga.

Ini juga CSS tersuai untuk mereka yang tahu cara mereka menggunakan helaian gaya. Langit adalah hadnya.

Menyenaraikan Nota Anda

Senarai dalam Obsidian adalah mudah tetapi berkuasa. Mereka membantu anda mengumpul fikiran anda dan menyusunnya dalam alat yang direka untuk minda moden. Semasa anda meneroka Obsidian, ingat bahawa Ia bukan sekadar menandakan senarai semak tetapi mencantumkan selimut idea yang saling berkaitan.

Pernahkah anda membuat senarai dalam Obsidian? Adakah anda mempunyai sebarang penggodaman pembuatan senarai Obsidian lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.