Cara Membuat Tajuk dalam Obsidian

46

Apabila menulis nota dalam Obsidian, anda mungkin mahu menyusunnya melalui tajuk. Mereka akan membantu anda menyusun dan menyelaraskan penulisan anda kepada bahagian yang berkaitan. Tajuk juga menjadikan nota anda boleh dibaca untuk kegunaan masa hadapan dan membantu anda mencari maklumat yang berkaitan. Nasib baik, Obsidian mempunyai alat khusus untuk membuat tajuk dan pilihan pemformatan lain yang berguna.

Cara Membuat Tajuk dalam Obsidian

Teruskan membaca untuk mengetahui cara membuat tajuk dalam Obsidian.

Cara Membuat Tajuk dalam Obsidian

Tajuk berguna secara khusus untuk membuat garis besar semasa menggunakan Obsidian. Platform ini menawarkan lima tahap tajuk, setiap satu muncul dalam saiz yang sedikit berbeza. Sebaik sahaja anda membuat tajuk, anda boleh menukar gaya fon dan menyesuaikan saiz. Ia masih akan ditandakan sebagai tajuk dalam nota anda.

Untuk membuat kesemua enam peringkat tajuk, taipkan teks berikut:

 • # Tajuk1
 • ## Tajuk2
 • ### Tajuk3
 • #### Tajuk4
 • ##### Tajuk5

Ia semudah itu. Untuk membuat tajuk tahap yang berbeza, anda hanya perlu menekan bilangan kekunci cincang yang sepadan sebelum tajuk itu sendiri. Obsidian secara automatik akan menukar teks anda kepada versi sendiri yang lebih besar dan lebih berani. Proses ini mudah kerana ia membolehkan anda membuat tajuk dengan hanya beberapa kekunci daripada melihat melalui pilihan reben dan bar alat.

Jangan lupa tentang menambah ruang selepas kunci cincang terakhir anda. Membiarkan ruang keluar akan membuat teg dan bukannya tajuk.

Cara Menyesuaikan Fon Tajuk Anda

Katakan anda telah membuat senarai tajuk untuk garis besar anda dan hampir bersedia untuk mula menulis nota anda. Walau bagaimanapun, ada sesuatu yang tidak betul. Mungkin tajuk anda tidak cukup besar atau anda tidak menyukai gaya fon.

Obsidian agak terhad dalam hal ini. Ia adalah aplikasi minimalis untuk membantu orang yang sibuk mengambil nota yang berkesan dengan cepat. Walaupun ini memudahkan pengalaman pengguna, ia tidak mempunyai beberapa loceng dan wisel nota atau dokumen pemprosesan kata lain yang biasanya disertakan.

Sebagai contoh, anda tidak boleh menukar tajuk secara individu tanpa menukar fon yang lain di sepanjang jalan. Tetapi jangan risau; anda mempunyai sedikit kawalan ke atas nota anda sebaik sahaja anda menciptanya.

Berikut ialah cara menukar saiz fon tajuk anda dengan keseluruhan dokumen:

 1. Navigasi dan pilih pilihan “Tetapan” pada bar alat sebelah kiri. Ia adalah ikon dengan cog padanya.
 2. Pilih “Penampilan” dari tab terbuka.
 3. Laraskan saiz fon.

Selepas anda melaraskan saiz fon yang sesuai, anda boleh terus menukar fon yang tepat. Walau bagaimanapun, ini memerlukan beberapa pengekodan coretan. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Pergi ke pilihan “Tetapan” sekali lagi.
 2. Pilih penampilan daripada tab.
 3. Navigasi ke “Coretan CSS” dan pilih pilihan “Buka Folder Coretan”.
 4. Ikut arahan pada skrin untuk membuat fail teks kosong.
 5. Dalam fail, taipkan baris berikut:
  {
  font-family: 'Times New Roman, serif !important;
  }

 6. Pilih pilihan simpan dan pilih pilihan “Muat Semula Coretan” dalam tab tetapan.

Setelah selesai, coretan akan muncul pada senarai dan anda boleh menggunakannya apabila anda ingin menukar gaya fon anda. Apabila menggunakan kod coretan di atas, jangan ragu untuk menggunakan mana-mana fon yang anda suka.

Obsidian menyokong fon standard seperti Ariel, Calibri, Times New Roman dan Roboto. Jika anda menggunakan tema minimalis, cuba pilih fon yang tidak akan mengganggu aliran penting keseluruhan nota anda. Ini akhirnya akan menjadikan dokumen anda lebih mudah dibaca untuk kegunaan kemudian.

Cara Memformat Menggunakan Obsidian

Selain tajuk, terdapat pilihan pemformatan lain yang boleh anda gunakan dalam Obsidian. Setiap satu memerlukan kunci khusus dan bukannya menavigasi ke bar alat, walaupun ada juga yang tersedia di sana. Sebagai contoh, berikut ialah cara untuk menebalkan teks dalam Obsidian:

 • **TheTextYouWantBolded**
 • _TheTextYouWantBolded_

Seperti yang ditunjukkan di atas, untuk teks yang ditebalkan, anda boleh menggunakan dua asterisk atau garis bawah pada kedua-dua belah teks yang anda mahu tebalkan. Mencondongkan teks dalam Obsidian adalah lebih mudah; apa yang anda perlukan ialah melampirkannya dalam satu asterisk di kedua-dua sisi seperti:

 • *ItalicizeThis*

Bersebelahan dengan gaya teks tebal dan condong, Obsidian juga menawarkan pilihan untuk menambah strike-through. Ini memotong teks tanpa memadamkannya. Ia merupakan pilihan yang sangat baik untuk menandakan kemajuan pada senarai tugasan. Untuk menambah coretan, cuma tulis:

 • ~~Crossoffchecklist~~

Cross-off diaktifkan dengan meletakkan dua tilde pada kedua-dua belah teks anda.

Anda juga mungkin ingin menggariskan perkataan atau ayat tertentu untuk menggariskannya. Walaupun Obsidian boleh melakukan ini, kuncinya agak rumit. Untuk menggariskan perkataan, taipkan:

 • <u>underline</u>

Petua Lain untuk Menggunakan Antara Muka Obsidian

Apabila menggunakan Obsidian, anda perlu melihat semua antara muka dan pilihan sistem membuat nota dan tetapan. Menavigasi melalui bar alat kiri akan membantu anda menyelaraskan lagi proses pengambilan nota anda dan menyepadukannya dengan sistem lain.

Sebagai contoh, Obsidian menggunakan fail teks biasa, menjadikannya serasi dengan program pengambilan nota dan pemprosesan perkataan yang lain. Walau bagaimanapun, anda perlu membuat peti besi dan nota terlebih dahulu. Begini cara berbuat demikian:

 1. Lancarkan Obsidian dan pilih pilihan “Buat Bilik Kebal Baharu”. Pilih tempat anda ingin menyimpan peti besi anda pada peranti anda, kemudian taipkan nama.
 2. Klik pada pilihan “Buat”.
 3. Bilik kebal anda pada asasnya adalah tempat anda akan menyimpan semua folder dan fail anda. Sebaik sahaja anda membuat satu, anda boleh meneruskan untuk membuat nota. Begini cara berbuat demikian:
  • Pada halaman Obsidian pembukaan, pilih pilihan “+” pada bar sisi atau gunakan arahan “CTRL + N.”
 4. Di bahagian atas nota, taipkan nama baharu dan bukannya “Nota Baharu” dan tekan Enter.

Selepas anda membuat nota, anda tidak perlu menekan butang simpan secara manual, kerana Obsidian akan menyimpannya secara automatik ke bilik kebal anda yang baru dibuat. Semasa mengedit nota anda, beberapa ciri berharga pada antara muka termasuk:

 • CSS Tersuai – Pengambilan nota dalam Obsidian sangat boleh disesuaikan kerana anda boleh memperkenalkan elemen seperti jenis fon dengan menambahkan coretan CSS tersuai.
 • Pemalam – Obsidian mempunyai komuniti yang besar, selalunya mencipta pemalam khusus untuk memudahkan lagi nota. Ini termasuk perkara seperti format graf dan jadual.
 • Penyesuaian tema – Obsidian mempunyai beberapa tema terbina dalam untuk menukar rupa keseluruhan nota anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mencari versi tersuai yang dibuat oleh komuniti.

Menggunakan Obsidian vs. Notion sebagai Alat Mengambil Nota

Walaupun Obsidian boleh memudahkan proses pengambilan nota, ia bukanlah idea terbaik untuk semua pengguna. Sesetengah mungkin suka menyertakan HTML dan menggunakan coretan tersuai mereka, manakala yang lain mungkin lebih suka pilihan pemformatan tradisional Notion. Kedua-dua alat mempunyai kekuatan dan kelemahan mereka.

Obsidian berfaedah jika anda lebih suka:

 • Menyesuaikan antara muka anda – Obsidian mempunyai komuniti yang meriah yang sentiasa membuat pemalam untuk memperluaskan lagi fungsi.
 • Mudah disambungkan antara tema dan idea – Nota obsidian membuat sejenis peta minda yang meniru proses pemikiran. Bagi kebanyakan orang, ini menjadikan pembelajarannya sebagai pendekatan yang lebih intuitif. Ini menjadikannya hebat untuk kajian menyeluruh.
 • Lebih privasi – Tiada apa-apa yang disimpan dengan Obsidian dalam program, sebaliknya, semua fail teks biasa berada pada komputer anda.

Sebaliknya, anda mungkin lebih suka Notion kerana ia mempunyai:

 • Antara muka intuitif –Notion adalah mudah untuk digunakan kerana ia lebih dekat dengan program pemprosesan perkataan tradisional yang lain. Ini boleh memudahkan pengambilan nota.
 • Baik untuk perkongsian – Notion sangat mudah untuk dikongsi dan disepadukan dengan orang lain, menjadikannya alat yang berharga untuk kerjasama.

Akhirnya, pilihan anda akan bergantung pada keperluan khusus anda. Perbezaan terbesar antara keduanya ialah orang yang terlibat dalam proses tersebut. Notion akhirnya merupakan alat yang membantu anda membuat pangkalan pengetahuan yang komprehensif manakala Notion mempunyai kelebihan untuk membantu pasukan.

Soalan Lazim

Adakah lebih baik menggunakan Notion atau Obsidian?

Notion dan Obsidian ialah apl pengambilan nota yang sangat baik yang memudahkan pengalaman pengguna dan memudahkan untuk mengambil nota yang sangat berkesan. Walau bagaimanapun, tanggapan mempunyai pemalam dan ciri yang lebih mudah didapati. Obsidian lebih minimalis dan membolehkan anda menambah coretan tersuai. Ia berfungsi sebagai ketegasan graf pengetahuan, menyambungkan nota dan bukannya sebagai pangkalan data.

Apakah subjek yang terbaik untuk Obsidian?

Obsidian sangat bagus untuk mengambil nota apabila ia berkaitan dengan pengekodan. Antara muka yang bersih memudahkan anda mempelajari bahasa pengaturcaraan, malah anda boleh berlatih menggunakan coretan CSSnya.

Perkemas Sistem Pengambilan Nota Anda dengan Obsidian

Obsidian ialah sistem yang membolehkan anda mengambil nota minimalis dengan berkesan. Walaupun pemformatan mungkin agak terhad, anda boleh memasang berbilang pemalam untuk menyesuaikan antara muka dan pilihan. Untuk tajuk, anda hanya boleh menambah kekunci cincang (#) dan ruang sebelum menambah teks tajuk anda. Program ini secara automatik akan mengubahnya menjadi pengepala dan menjadikan fon lebih besar. Anda kemudiannya boleh memformat gaya teks ke dalam italik, coretan dan garis bawah.

Adakah anda merasa mudah untuk menambah pengepala pada Obsidian anda? Bagaimana dengan pilihan pemformatan lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.