Cara Membuat Teks Muncul pada Klik dalam Canva

30

Pembentangan di Canva agak mudah dibuat. Walau bagaimanapun, platform ini tidak mempunyai beberapa ciri yang lebih canggih yang biasa digunakan untuk alatan penciptaan pembentangan lain seperti PowerPoint. Ini termasuk animasi lanjutan dan munculan teks dalam slaid.

Cara Membuat Teks Muncul pada Klik dalam Canva

Jika anda baru menggunakan Canva atau pengguna pertengahan yang bergelut untuk membuat teks muncul pada klik, artikel ini ditujukan untuk anda. Teruskan membaca untuk mengetahui cara mereka bentuk pembentangan Canva dan membuat teks muncul pada klik.

Cara Membuat Teks Muncul pada Klik dalam Canva

Canva tidak mempunyai pilihan lalai yang membenarkan teks dipaparkan pada klik. Tetapi anda boleh bermain-main dengan ciri yang tersedia untuk membangunkan persembahan terperinci yang meniru fungsi ini melalui perubahan slaid yang halus.

Mula-mula, anda perlu menyediakan pembentangan anda untuk asas:

 1. Buka Canva dan pergi ke “Persembahan” dalam bar carian. Jika anda bermula dari awal, pilih templat yang anda suka. Jika anda sudah mempunyai pembentangan yang ingin anda edit, pilih daripada reka bentuk sedia ada anda.
 2. Pilih slaid yang anda mahu keluarkan teks. Ini akan menjadi slaid garis dasar.
 3. Jika perlu, keluarkan sebarang lebihan reka bentuk atau elemen daripada slaid.

Sekarang, anda boleh mula membuat “animasi.” Ini bukan animasi sebenar kerana Canva tidak menyokong teks yang muncul pada klik (sekurang-kurangnya belum lagi). Sebaliknya, apa yang anda akan lakukan ialah membuat slaid baharu yang mempunyai maklumat daripada slaid garis dasar dengan teks ditambahkan padanya. Dalam pembentangan, mengklik pada slaid bertukar kepada yang seterusnya, menjadikan teks kelihatan seolah-olah ia dicipta pada klik. Ini caranya.

 1. Salin slaid garis dasar menggunakan butang Duplikat di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Pilih slaid pendua yang anda buat dalam langkah sebelumnya.
 3. Buat kotak teks baharu dan isikannya.
 4. Pastikan semua elemen lain sama seperti slaid sebelumnya.

Anda boleh melakukan ini beberapa kali jika anda mahu lebih banyak teks dipaparkan satu demi satu. Untuk setiap kali anda melakukan ini, anda akan membuat salinan baharu. Selain itu, slaid garis dasar anda akan berubah. Sebagai contoh, katakan anda mahukan dua kotak teks yang berbeza:

 • Slaid pertama, A, hanya akan mempunyai teks asas.
 • Menyalin slaid A ke dalam B dan menambah satu kotak teks meletakkan anda separuh jalan.
 • Salin slaid B ke dalam C dan tambah kotak teks lain ke C.
 • Apabila anda mengklik pada pembentangan anda, slaid akan bergerak dari A ke B ke C, menambah satu bahagian teks setiap kali.

Cara Membuat Teks Muncul pada Klik dalam Canva pada Halaman Sedia Ada

Anda juga boleh melakukan proses di atas secara terbalik. Sebagai contoh, jika anda sudah mempunyai slaid yang dipenuhi dengan maklumat tetapi ingin memisahkannya, anda boleh menduplikasinya untuk memisahkan teks.

Katakan anda ingin bermula dengan satu blok teks dan menambah blok tambahan untuk setiap klik. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Pilih halaman yang ingin anda salin.
 2. Gunakan butang Duplikat di bahagian atas sebelah kanan seberapa banyak yang terdapat blok teks pada slaid.
 3. Pergi ke slaid pertama dan padamkan semua elemen reka bentuk selain daripada blok teks pertama.
 4. Padamkan semua elemen reka bentuk pada halaman kedua (halaman pendua pertama) dan tinggalkan dua blok teks pertama.
 5. Ulangi proses pada semua halaman pendua yang tinggal memastikan anda menambah satu lagi blok teks pada setiap halaman berturut-turut sehingga anda mempunyai halaman terakhir dengan semua elemen reka bentuk.

Apabila anda sampai ke halaman terakhir, anda akan mempunyai semua komponen teks pada halaman itu, seperti salinan asal.

Penyelesaian masalah

Pada ketika ini, anda perlu menyemak sama ada teks muncul pada klik:

 1. Pergi ke menu utama dan klik butang “Hadirkan”.
 2. Ketik butang “Hadirkan” untuk melihat pembentangan Canva anda.
 3. Klik pada slaid untuk bergerak ke hadapan dalam pembentangan.

Anda boleh menggunakan kekunci papan kekunci anda dengan menekan anak panah kiri dan kanan untuk beralih ke slaid sebelumnya atau seterusnya.

Cara Menghidupkan Klik dalam Canva

Jika anda ingin menambah sedikit bakat pada persembahan, anda boleh menjadikan kotak teks dianimasikan. Ini agak rumit kerana Canva mempunyai pilihan terhad untuk menganimasikan halaman. Berikut ialah cara untuk membuat teks muncul pada klik dengan animasi:

 1. Buat pembentangan dan masukkan semua elemen dan reka bentuk pilihan anda.
 2. Ikut langkah dalam bahagian di atas untuk menduplikasi kandungan pada halaman.
 3. Pilih halaman di mana anda mahu animasi.
 4. Klik pada “Animate” dalam bar alat.
 5. Pilih animasi daripada templat (dalam tab “Animasi Elemen”) dan gunakannya.
 6. Edit tetapan animasi dalam bar alat di sebelah kiri.

Terdapat pelbagai animasi “masuk” yang boleh anda gunakan untuk membuat teks masuk dari sisi, muncul dari tengah, atau bergoyang ke atas dan ke bawah.

Ingat bahawa Canva tidak boleh mengatur masa animasi, jadi jika terdapat berbilang elemen animasi pada halaman, semuanya akan bermula dengan animasi mereka dari atas ke bawah. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan berbilang slaid seperti dalam contoh daripada artikel ini, anda hanya perlu menghidupkan elemen terbaru untuk setiap slaid. Dengan cara itu, slaid lama akan menjadi statik sebaik sahaja tayangan slaid dan animasi baharu bermula.

Soalan Lazim

Bagaimana untuk menukar masa dan susunan animasi?

Malangnya, anda tidak boleh menukar tempoh animasi bertahan, tetapi anda boleh membuat pembentangan secara automatik menatal ke slaid. Gunakan ikon “Jam” di bahagian atas untuk menetapkan berapa lama pembentangan akan melekat pada slaid semasa sebelum meneruskan. Jika anda melumpuhkannya sama sekali, anda perlu bergerak bersama-sama secara manual, yang mungkin lebih baik jika anda menyediakan penampilan teks pada klik mengikut arahan dalam artikel.

Bolehkah anda membuat sesuatu boleh diklik dalam Canva?

Klik dua kali pada kotak teks dan serlahkan bahagian teks yang ingin anda tambahkan pautan. Klik “Lagi” pada bar alat terapung dan pilih “Pautan.” Tampal pautan dalam ruang yang disediakan dan klik di mana-mana dalam menu editor untuk menyimpan perubahan.

Bagaimanakah saya boleh membuat sesuatu muncul dalam Canva dengan mengklik butang?

Setelah anda selesai membuat reka bentuk dalam Canva, tambahkan elemen butang padanya. Klik pada butang dan pilih “Pautan” daripada menu pop timbul. Tampalkan pautan halaman yang ingin anda pautkan dan simpan perubahan dengan mengklik “Ok”.

Jadikan Teks Muncul pada Klik dalam Canva Dalam Minit

Canva pandai membuat pembentangan, dengan syarat anda mempunyai gambaran yang jelas tentang siapa yang anda sasarkan. Membuat teks muncul pada klik menambah rasa pada pembentangan anda menjadikan kandungan anda unik. Anda hanya boleh membuat teks muncul pada klik dalam Canva dengan menggunakan prosedur yang diterangkan dalam artikel ini.

Bagaimanakah anda merancang untuk menggunakan pengetahuan Canva baharu anda? Beritahu kami di bahagian komen.