Cara membuka apl daripada pembangun yang tidak dikenali pada Mac

13
Cara membuka apl daripada pembangun yang tidak dikenali pada Mac

Apple hanya menyokong pemasangan apl daripada App Store. Jadi, anda mungkin bergelut untuk menjalankan apl yang dimuat turun daripada sumber tidak dikenal pasti pada Mac anda. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh menggunakan apl pihak ketiga pada Mac anda. Di sini, saya akan berkongsi cara anda boleh memasang dan membuka apl daripada pembangun yang tidak dikenali pada Mac.

Mengapa anda tidak boleh membuka apl pembangun yang tidak dikenali pada Mac?

Apple menguji setiap apl dengan teliti sebelum menerbitkannya di App Store untuk melindungi peranti daripada perisian hasad. Perisian yang dimuat turun daripada pembangun yang tidak dikenali boleh mengandungi kod berbahaya tetapi mungkin kelihatan selamat dan sah. Jadi, Apple telah melaksanakan langkah keselamatan yang dipanggil Gatekeeper untuk menyekat aplikasi yang berpotensi berbahaya.

Gatekeeper mengimbas fail aplikasi untuk perisian hasad dan menunjukkan amaran: “Apl tidak boleh dibuka kerana ia daripada pembangun yang tidak dikenali.” Anda mesti membenarkan pemasangan apl mengakses Mac anda. Jadi, jika anda mempercayai perisian itu dan ingin memuat turunnya, mari belajar cara membuka apl daripada pembangun yang tidak dikenali pada Mac.

Cara memasang apl daripada Pembangun Tidak Dikenali pada Mac

 1. Buka Finder → Cari apl daripada folder Muat Turun atau Aplikasi.
  Nota: Jangan gunakan Launchpad untuk membuka apl.
 2. Klik kanan apl → Pilih Buka.

  klik kanan pada apl dan klik buka dalam pencari

 3. Tekan Buka sekali lagi untuk mengesahkan.

  klik buka untuk memasang apl pembangun yang tidak dikenali

Apl akan dibuka seperti apl biasa. Selepas itu, macOS akan membuat perubahan luar biasa dalam tetapan keselamatan untuk aplikasi tertentu itu untuk menjalankannya. Jika anda masih tidak boleh mengakses apl, benarkan apl itu daripada tetapan.

 1. Buka Tetapan Sistem → Pilih Privasi & Keselamatan.
 2. Tatal ke bawah ke Keselamatan → Klik Buka Bagaimanapun di sebelah nama apl.
 3. Tekan Buka.
 4. Juga, pilih App Store dan pembangun yang dikenal pasti.

  pergi ke privasi dan keselamatan, pilih gedung aplikasi dan sumber yang dikenal pasti dalam tetapan sistem

Jadi, anda tidak perlu mengulangi langkah apabila memasang apl daripada sumber yang tidak diketahui pada Mac anda. Apple hanya akan memberi amaran kepada anda sebelum memasang sebarang apl yang dimuat turun daripada pembangun yang tidak ditentukan.

Bagaimana untuk membuka aplikasi daripada pembangun yang tidak dikenali menggunakan Terminal Mac

Untuk mengalih keluar sekatan atau amaran daripada Apple apabila anda cuba memuat turun dan membuka apl daripada pembangun yang tidak dikenali, anda perlu melumpuhkan Gatekeeper.

 1. Buka Terminal.
 2. taip sudo spctl –-master-disable dan tekan Return.
 3. Masukkan kata laluan macOS anda dan tekan Return.
 4. Sekarang pergi ke Tetapan Sistem → Privasi & keselamatan.
 5. Klik Mana-mana di bawah Benarkan apl dimuat turun dari.
  Masukkan kod laluan Mac anda jika digesa.

Soalan Lazim

Adakah semua apl daripada pembangun yang tidak dikenali berbahaya?

Tidak. Walaupun bukan semua apl pembangun yang tidak dikenali berbahaya, mungkin terdapat beberapa apl berniat jahat. Jadi, pemasangan daripada pembangun yang dikenal pasti atau pun dari App Store sentiasa disyorkan.

Mengapa saya melihat amaran pembangun yang tidak dikenali?

Apabila anda melihat mesej ini, ini bermakna anda sedang cuba memasang aplikasi daripada pembangun yang belum dikenal pasti oleh Apple dan, oleh itu, tidak dipercayai oleh macOS.

Patutkah saya membuka apl daripada pembangun yang tidak dikenali pada Mac?

Adalah lebih baik untuk tidak membuka aplikasi daripada pembangun yang tidak dikenali kerana ia mungkin mengandungi fail virus yang boleh membahayakan Mac anda.

Muat turun selamat!

Apple menawarkan salah satu OS desktop paling selamat di luar sana, dan memasang apl daripada pembangun yang tidak dikenali mungkin menyebabkan masalah pada Mac anda. Saya telah menyebut langkah-langkah ini untuk membantu memasang apl daripada sumber yang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, saya cadangkan menggunakan perisian antivirus dan firewall pihak ketiga.

Bacaan yang lebih menarik:

 • Cara menyahpasang apl pada Mac: Cara mudah dijelaskan
 • Bagaimana untuk memasang Git pada Mac
 • Cara memasang apl iPhone atau iPad pada Mac

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.