Cara Membuka Buku Nota Jupyter dalam Kod VS

85

Jika anda seorang pembangun, saintis data, pendidik atau pelajar, kemungkinan besar anda perlu menggunakan Kod Visual Studio dan Buku Nota Jupyter. Mujurlah, kedua-dua sistem itu disepadukan dan membuka buku nota Jupyter dalam Kod VS tidak perlu bersusah payah.

Cara Membuka Buku Nota Jupyter dalam Kod VS

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara membuka buku nota Jupyter pada Kod VS.

Cara Membuka Buku Nota Jupyter dalam Kod VS

Membuka Buku Nota Jupyter dalam kod VS membolehkan anda menggabungkan kod Python anda dengan teks Markdown dengan mudah. Anda akan dapat menjalankan dan mengubah suai bahagian kod anda menggunakan sambungan ini. Ia juga memberi anda pilihan untuk menjalankan kod anda sambil menyemak ralat dan berkongsi dokumen anda dengan orang lain.

Tetapi pertama sekali, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan untuk membuka Jupyter pada kod VS:

 1. Anda perlu Memasang sambungan Python untuk membuka Jupyter Notebook dalam Kod VS. Untuk berbuat demikian, pergi ke panel Sambungan dalam Kod VS dan cari “Python.” Pilih sambungan Python oleh Microsoft dan klik butang “Pasang”.
 2. Seterusnya, anda perlu memasang sambungan Jupyter Notebook. Pergi ke panel Sambungan dalam Kod VS dan cari “Jupyter.” Pilih sambungan Jupyter Notebook oleh Microsoft. Klik butang “Pasang”.
 3. Memandangkan anda mempunyai Jupyter pada Kod VS, tiba masanya untuk melancarkan sambungan. Pergi ke Palet Perintah dalam Kod VS (tekan Ctrl + Shift + P atau Cmd + Shift + P pada Mac) dan cari “Jupyter.” Pilih “Buku Nota Jupyter: Cipta Buku Nota Kosong Baharu” Pilihan ini mencipta Buku Nota baharu.

 4. Seterusnya, anda boleh memilih kernel. Ini ialah enjin kod yang bertanggungjawab untuk melaksanakan kod yang akan berada dalam dokumen. Pilih kernel dengan mengklik butang sudut kanan atas tetingkap anda.
 5. Kini anda boleh menjalankan kod menggunakan Jupyter Notebook tanpa sebarang masalah. Untuk menjalankan kod, cuma serlahkan kod yang anda mahu jalankan dan tekan Ctrl + Enter atau Cmd + Enter pada Mac.

Cara Menggunakan Buku Nota Jupyter dalam Kod VS

Menggunakan Buku Nota Jupyter dalam Kod VS ialah cara terbaik untuk menikmati yang terbaik daripada kedua-dua dunia: ciri editor kod yang berkuasa bagi Kod VS dan pengekodan interaktif Buku Nota Jupyter. Sama ada anda seorang pengaturcara yang berpengalaman atau baru bermula, Jupyter Notebook dalam VS Code ialah alat yang hebat untuk disimpan dalam gudang senjata anda.

Berikut ialah petua untuk membiasakan diri menggunakan Jupyter Notebook dalam Kod VS:

 • Mulakan dengan membuka Buku Nota Jupyter dan menjalankan atau menulis kod seperti yang dijelaskan dalam langkah awal
 • Kod VS secara automatik akan menyediakan penyiapan kod dan linting semasa anda menaip. Kaedah automatik ini menyemak kod untuk kesilapan biasa dan membuat cadangan untuk penambahbaikan. Ini membantu anda menulis kod dengan lebih cekap dan tepat.
 • Anda juga boleh nyahpepijat kod anda. Tetapkan titik putus anda dan tekan F5 untuk memulakan penyahpepijat. Anda boleh melangkah melalui kod anda, memeriksa pembolehubah dan membetulkan pepijat
 • Anda juga mempunyai akses kepada banyak ciri kawalan Sumber. Jika anda sedang mengusahakan projek dengan orang lain, anda boleh menggunakan ciri kawalan sumber terbina dalam dalam Kod VS untuk mengurus perubahan kod anda dan bekerjasama dengan orang lain.
 • Jupyter Notebook juga menyokong sel markdown. Gunakan markdown untuk memformat teks, membuat tajuk, menambah pautan dan banyak lagi. Untuk membuat sel penurunan nilai, hanya pilih “Penurunan Nilai” daripada menu lungsur jenis sel.
 • Apabila anda selesai menulis kod, kongsi Buku Nota Jupyter anda dengan orang lain dengan mengeksportnya sebagai a. fail ipynb.
 • Anda juga boleh memilih daripada berbilang pilihan untuk penyesuaian. Contohnya, anda boleh memasang sambungan tambahan, menukar tema warna atau mengubah suai pintasan papan kekunci.

Walaupun Jupyter ialah sambungan yang bagus untuk digunakan, anda mungkin bertanya kepada diri sendiri sama ada anda memerlukan Kod VS untuk menggunakan Buku Nota Jupyter.

Cara Menggunakan Buku Nota Jupyter Tanpa Kod VS

Anda boleh menggunakan Jupyter Notebook tanpa kod VS. Walaupun kedua-dua sistem boleh berfungsi bersama, ia bukan satu-satunya pilihan anda. Berikut ialah langkah-langkah untuk mula menggunakannya:

 1. Anda perlu memasang Python. Jupyter Notebook dibina di atas Python, jadi pasang Python pada komputer anda. Anda boleh memuat turun Python daripada rasmi laman web Python.
 2. Langkah seterusnya ialah memasang Pip. Pip ialah pengurus pakej untuk Python. Anda boleh menggunakannya untuk memasang pakej untuk Python. Jalankan arahan ini untuk memasang pip dalam terminal atau command prompt anda: python get-pip.py.
 3. Sebaik sahaja anda memasang pip, anda boleh menggunakannya untuk mendapatkan Buku Nota Jupyter. Cuma jalankan arahan seterusnya dalam terminal atau command prompt anda: pip install Jupyter.
 4. Sebaik sahaja anda selesai pemasangan, anda perlu mengesahkan bahawa Jupyter telah berjaya dipasang. Lakukan dengan menggunakan arahan “buku nota jupyter.” Ini melancarkan Jupyter Notebook dalam penyemak imbas web lalai anda.

Walaupun anda boleh menggunakan Jupyter tanpa Kod VS, tidak ada cara untuk menggunakannya tanpa memasang Python.

Soalan Lazim

Bolehkah saya memasang Jupyter terus melalui tapak web?

Anda tidak boleh memasang terus Jupyter Notebook dari tapak web. Jupyter Notebook ialah perisian yang berjalan pada Python. Ia hanya boleh dipasang menggunakan pengurus pakej seperti Pip.

Adakah saya memerlukan Python untuk menggunakan Jupyter?

Ya, anda memerlukan Python. Buku Nota Jupyter dibina di atas Python dan menggunakan penterjemah Python untuk melaksanakan sel kod dalam buku nota.

Sekiranya saya menggunakan Buku Nota Jupyter?

Banyak organisasi dan individu yang berbeza menggunakan buku nota Jupyter. Jika anda seorang penyelidik, saintis data, penganalisis data, jurutera, saintis atau pembangun perisian, buku nota Jupyter ialah alat yang hebat untuk digunakan.

Sekiranya saya menggunakan Kod VS?

Visual Studio Code ialah alat untuk kebanyakan orang yang sama yang menggunakan Jupyter Notebook. Walau bagaimanapun, ia adalah alat yang hebat untuk pelajar dan pendidik, pembangun permainan dan pembangun web juga.

Adakah saya perlu tahu Python untuk menggunakan buku nota Jupyter?

Jika anda ingin menggunakan Jupyter Notebook sebagai alat dengan berkesan, beberapa pengetahuan asas Python akan menjadi bagus. Mungkin sukar untuk memahami buku nota untuk kerja anda tanpanya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin belajar, Jupyter ialah alat yang hebat untuk membiasakan diri dengan Python.

Adakah Jupyter Notebook menyokong bahasa pengaturcaraan lain selain Python?

Ya, Jupyter Notebooks menyokong banyak bahasa pengaturcaraan di luar Python. Buku Nota Jupyter membolehkan anda menukar antara bahasa pengaturcaraan yang berbeza dalam satu buku nota, menjadikannya alat yang serba boleh dan berkuasa untuk analisis dan pembangunan data. Sebahagian daripada ini termasuk Julia, Scala, Ruby Haskell, JavaScript, PHP, Perl, Go dan banyak lagi.

Pengekodan dengan Buku Nota Jupyter dan Kod VS

Dengan persediaan ini, anda boleh mengalami manfaat kedua-dua editor kod yang berkuasa bersama-sama dengan pengalaman pengekodan Jupyter Notebook dalam satu persekitaran. Menggunakan sambungan juga harus cepat dan mudah jika anda mematuhi langkah yang telah kami nyatakan di atas. Apabila ia datang untuk menjalankan kod sebenar, itu mungkin mengambil sedikit masa. Tetapi kini anda mempunyai editor dan sambungan yang sempurna untuk melakukannya.

Apakah pendapat anda tentang Jupyter Notebook dan VS Code? Adakah anda menghadapi masalah memasangnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.