Cara Membuka Fail .Xlsx pada iPhone

48

Fail yang dibuat dengan Microsoft Excel mempunyai sambungan .xlsx, yang mungkin difikirkan ramai tidak serasi dengan iOS kerana ia adalah produk Microsoft. Walau bagaimanapun, anda akan gembira mengetahui bahawa fail Microsoft Office serasi dengan banyak aplikasi iPhone. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara membuka fail .xlsx menggunakan iPhone anda dan apl berbeza yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan tugas itu.

Cara Membuka Fail .Xlsx pada iPhone

Buka Fail .Xlsx Menggunakan Microsoft Excel

Untuk membuka fail Excel pada iPhone anda, anda perlu memuat turun apl yang membolehkan anda membuka dan mengeditnya dahulu jika perlu. Ikuti langkah ini untuk memuat turun Microsoft Excel ke iPhone anda:

 1. Pergi ke Stor aplikasi dan “Cari.”
 2. Taip “Microsoft Excel” dalam bar carian.
 3. Ketik pada ikon “Muat turun” di sebelah apl.
 4. Sahkan muat turun dengan memasukkan kata laluan Apple ID anda.

Setelah anda memuat turun apl Microsoft Excel, anda mesti membuat akaun atau log masuk menggunakan akaun Microsoft 365 anda. Setelah apl ditetapkan, anda akan dapat membuka fail .xlsx anda mengikut langkah berikut:

 1. Cari fail .xlsx yang anda ingin buka.
 2. Ketik pada fail dan anda akan mendapat pratonton.
 3. Di penjuru kanan sebelah atas, ketik pada segi empat sama dengan ikon anak panah.
 4. Pada menu, anda akan mempunyai senarai apl yang boleh anda gunakan. Ketik pada Microsoft Excel. Jika anda tidak menemuinya, tatal ke kanan sehingga anda melihat ikon dengan tiga titik yang dipanggil “Lagi”. Microsoft Excel akan muncul pada menu pop timbul.
 5. Mengetik pada ikon apl akan membuka apl secara automatik dan mengimport fail anda.

Buka Fail .Xlsx Menggunakan Nombor

Bagi mereka yang tidak mempunyai akaun Windows Office 365, apl Numbers ialah alternatif terbaik untuk membuka fail .xlsx. Walaupun sesetengah model iPhone telah memasangnya, yang lain mesti memuat turunnya. Ikut langkah ini untuk memuat turun apl dan membuka fail .xlsx.

 1. Buka Stor aplikasi apl pada iPhone anda.
 2. Gunakan ciri Carian dan taip “Nombor”.
 3. Ketik pada ikon muat turun di sebelah apl.
 4. Sahkan kata laluan Apple ID anda untuk memuat turun.

Untuk membuka fail .xlsx, anda mesti menyimpannya dahulu ke iCloud Drive atau OneDrive anda. Ini ialah dua perkhidmatan storan yang disokong oleh aplikasi. Berikut ialah langkah yang mesti anda ikuti untuk menyimpan fail ke iCloud:

 1. Cari fail yang anda mahu buka. Ketik pada anak panah di sebelah nama fail di bahagian atas skrin.
 2. Daripada menu, pilih “Muat turun.”
 3. Anda akan menemui semua folder iCloud anda dalam tetingkap baharu. Pilih tempat anda ingin menyimpan fail dan ketik “Simpan.”

Setelah anda memuat naik fail, anda boleh membukanya menggunakan Numbers. Ikuti sahaja langkah-langkah ini:

 1. Buka Numbers pada iPhone anda.
 2. Ketik “Lokasi” di penjuru kiri sebelah atas dan pilih iCloud atau OneDrive, bergantung pada perkhidmatan storan anda.
 3. Pilih fail dan ketik untuk memuat turun dan membukanya.

Apabila fail selesai dimuat turun, anda akan mendapat mesej bahawa fail itu akan diduplikasi dalam format Numbers. Sebaik sahaja anda selesai mengerjakan fail, anda boleh menyimpannya dalam format .xlsx.

Buka Fail .Xlsx Menggunakan Helaian Google

Helaian Google ialah apl lain yang serasi dengan iPhone untuk membuka fail .xlsx. Anda perlu memuat turunnya dahulu kerana ia tidak dipasang pada telefon. Begini cara melakukannya:

 1. Buka Stor aplikasi dan cari “Helaian Google” menggunakan ciri carian.
 2. Ketik pada muat turun dan tunggu apl dipasang.
 3. Buka aplikasi pada telefon anda dan log masuk menggunakan akaun Google anda.

Untuk membuka fail .xlsx menggunakan Helaian Google, anda mesti memuat naiknya ke Google Drive terlebih dahulu. Terdapat dua cara berbeza untuk memuat naik fail.

Kaedah 1 – Muat Naik Manual

 1. Cari fail yang ingin anda buka dan ketik pada anak panah di sebelah nama fail.
 2. Daripada menu, pilih “Simpan dalam fail.”
 3. Pilih Google Drive dan ketik “Muat naik.”

Setelah fail berada di Google Drive, anda boleh membuka Helaian Google dan mencari fail tersebut.

Kaedah 2 – Muat Naik Automatik

Jika anda cuba membuka fail menggunakan Helaian Google tanpa memuat naik fail ke Drive, anda akan mendapat pemberitahuan pop timbul yang memaklumkan anda perlu memuat naik dokumen terlebih dahulu. Jika anda bersetuju, fail tersebut akan dimuat naik secara automatik ke Drive dan dibuka pada apl.

Harap maklum bahawa Helaian Google akan menukar fail .xlsx kepada format yang serasi. Anda boleh melihat atau mengedit fail dan kemudian menukarnya kepada .xlsx apabila anda selesai.

Soalan Lazim Tambahan

Apl manakah yang boleh anda gunakan untuk mengedit fail .xlsx pada iPhone?

Aplikasi iPhone yang membolehkan anda membuka dan mengedit .xlsx termasuk Helaian Google, Nombor dan Microsoft Excel.

Dalam format manakah anda boleh menyimpan fail menggunakan Nombor atau Helaian Google untuk mengedit?

Apabila anda membuka fail .xlsx menggunakan Nombor atau Helaian Google, ia ditukar secara automatik kepada format yang serasi dengan apl. Walau bagaimanapun, apabila anda selesai mengedit, anda boleh menyimpannya dalam format .xlsx sekali lagi.

Adakah Microsoft Excel untuk iPhone percuma?

Tidak. Apabila anda membuka apl Microsoft Excel pada iPhone anda, anda perlu log masuk menggunakan akaun Microsoft 365 anda, perkhidmatan berbayar. Jika anda sudah mempunyai Microsoft 365 pada komputer anda, anda boleh menggunakannya dan tidak akan ada kos tambahan. Anda mesti memperoleh keahlian berbayar jika anda perlu membuat akaun baharu.

Bolehkah saya menghantar fail .xlsx ke iPhone saya menggunakan AirDrop?

Ya awak boleh. Jika anda perlu menghantar fail .xlsx dari satu iPhone ke iPhone yang lain, anda boleh menggunakan ciri AirDrop.

Adakah Numbers untuk iPhone percuma?

Dengan iPhone 6 dan lebih tinggi, anda boleh menggunakan Numbers secara percuma. iPhone 5 dan lebih rendah memerlukan keahlian berbayar.

Membuka Hamparan Anda Tidak Pernah Lebih Mudah

Kami telah melangkah jauh sejak ketidakserasian Microsoft dengan produk Apple. Kini, anda boleh bekerja dengan cekap menggunakan kedua-dua sistem dengan apl yang betul seperti Numbers, Helaian Google dan juga versi peranti mudah alih Microsoft 365.

Adakah anda menggunakan iPhone anda untuk melihat fail atau membuat pengeditan saat akhir? Beritahu kami di bahagian ulasan apl yang anda anggap terbaik untuk berfungsi pada fail .xlsx.