Cara Memilih Berbilang E-mel dalam Gmail

44

Gmail ialah salah satu klien e-mel yang paling banyak digunakan di dunia, dengan lebih daripada satu bilion pengguna. Untuk menjadikan pengurusan e-mel lebih mudah, mereka baru-baru ini telah memperkenalkan pintasan papan kekunci yang membantu anda memadam, melabel atau mengalihkan e-mel anda dalam beberapa klik mudah sahaja.

Cara Memilih Berbilang E-mel dalam Gmail

Jika anda tertanya-tanya cara menggunakan pintasan dengan cara yang terbaik, teruskan membaca. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda pelbagai cara untuk memilih berbilang e-mel dan mengatur Gmail anda dengan cepat dan cekap.

Cara Memilih Berbilang E-mel dalam Gmail dalam Pelayar Web

Memilih berbilang e-mel ialah tindakan mudah dalam Gmail dan anda boleh melakukannya dalam beberapa cara yang berbeza. Memandangkan setiap e-mel mempunyai segi empat sama kecil di sebelah kirinya, anda boleh menggunakan kursor anda untuk menandakan e-mel yang anda inginkan dan kemudian memutuskan cara anda ingin mengurusnya. Begini cara melakukan ini:

 1. Buka Peti Masuk Gmail anda.
 2. Klik pada kotak pilihan di hadapan mesej pertama dalam Peti Masuk anda.
 3. Tahan kekunci Shift.
 4. Sekarang, klik pada mesej terakhir, dan semua yang lain akan dipilih.
 5. Lepaskan Shift dan tentukan perkara yang anda mahu lakukan dengan e-mel tersebut.

Jika anda ingin memilih e-mel tertentu, tahan kekunci Alt (untuk pengguna PC) atau kekunci Perintah (untuk pengguna Mac) dan klik kotak di sebelah kiri setiap e-mel yang anda ingin pilih.

Cara lain untuk melakukan ini ialah menaip nama atau alamat e-mel ke dalam bar carian dan pilih e-mel yang ingin anda alih keluar. Dengan cara ini, anda akan mengelak daripada menatal tanpa henti melalui Peti Masuk anda dan mencari e-mel yang anda perlukan dengan tepat. Jika semua e-mel yang anda ingin lihat datang daripada alamat e-mel yang sama, anda boleh memilih semua dan kemudian menambah label, mengalihkan atau memadamkannya daripada Peti Masuk anda. Begini cara ia berfungsi:

 1. Taipkan nama atau alamat e-mel ke dalam kotak carian.
 2. Apabila anda melihat semua e-mel yang disenaraikan, anda boleh memutuskan cara mengurusnya.
 3. Sebaik sahaja anda selesai, klik pada “Peti Masuk” dan ulangi proses tersebut.

Jika anda ingin mengecilkan Peti Masuk anda, anda perlu memilih banyak e-mel berdasarkan kriteria tertentu. Pendekatan ini mungkin melakukan silap mata dengan baik:

 1. Buka akaun Gmail anda.
 2. Buka label atau mana-mana folder lain dengan e-mel.
 3. Klik pada anak panah ke bawah di sebelah kotak semak utama dan pilih kategori yang anda mahu pilih. Anda boleh memilih Pilih Semua atau jenis tertentu seperti Belum Dibaca atau Berbintang.
 4. Tentukan perkara yang anda mahu lakukan dengan e-mel yang dipilih.

Cara Memilih Berbilang E-mel dalam Gmail pada Mac

Gmail ialah salah satu perkhidmatan e-mel yang paling biasa digunakan. Walau bagaimanapun, ia tidak disertakan dengan klien e-mel desktop, jadi anda tidak boleh memuat turun apl Gmail pada Mac. Tetapi, anda boleh menyambungkan akaun Gmail anda dan mengaksesnya dari desktop anda menggunakan apl Mel Mac. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka apl Mel dan klik pada Tambah Akaun.
 2. Pergi ke Pilih Pembekal Akaun Mel dan pilih Google daripada menu.
 3. Klik pada Teruskan dan Buka Safari.
 4. Pergi ke akaun Gmail anda dan log masuk dengan kelayakan anda.
 5. Apabila ditanya tentang kebenaran, klik Benarkan.
 6. Anda boleh memutuskan untuk menyegerakkan nota, kenalan dan kalendar anda jika anda mahu.
 7. Pada akhirnya, anda akan melihat Gmail dalam bar sisi apl Mel anda.

Sekarang setelah anda tahu cara menggunakan Gmail pada desktop anda, anda boleh memilih berbilang e-mel dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada mana-mana peranti lain. Anda boleh memilih mesej berdasarkan kriteria mesej dan penapis carian atau menggunakan kaedah manual untuk mengurus e-mel. Bergantung pada bilangan e-mel yang perlu anda susun, anda boleh memilih salah satu daripada pendekatan ini.

 • Klik pada e-mel atas. Tahan kekunci Shift dan pilih e-mel terakhir. Ini adalah kaedah terpantas jika anda ingin memilih berbilang e-mel yang disenaraikan secara berturut-turut.
 • Pilih e-mel, tahan kekunci Perintah dan pilih berbilang e-mel. Gunakan kaedah ini apabila e-mel yang anda gunakan tidak berturut-turut.
 • Gunakan ikon kaca pembesar di penjuru kanan sebelah atas untuk mencari mengikut Subjek atau Pengirim. Kemudian, gunakan salah satu pintasan papan kekunci yang disenaraikan di atas untuk memilih berbilang e-mel dengan parameter tersebut.
 • Jika anda ingin memilih semua e-mel dengan mudah gunakan pintasan papan kekunci Command + A.

Cara Memilih Berbilang E-mel dalam Gmail pada Windows 10

Jika anda memutuskan untuk menggunakan Gmail melalui apl desktop Windows Mail, anda harus memastikan ia disegerakkan. Sebaik sahaja anda menyelesaikan proses tersebut, anda boleh mula mengurus e-mel anda dan menyusunnya mengikut keperluan anda. Begini cara anda boleh menyambungkan Akaun Google anda ke Windows Mail:

 1. Buka apl Windows Mail.
 2. Klik pada Tambah Akaun dan pilih Google daripada senarai akaun.
 3. Taipkan alamat dan kata laluan Gmail anda, dan klik Seterusnya.
 4. Klik Benarkan untuk membolehkan Windows mengakses akaun Google anda.
 5. Tulis nama yang ingin anda gunakan dalam e-mel anda.
 6. Klik Selesai.

Memilih e-mel adalah sangat mudah apabila ia berkaitan dengan Windows Mail. Anda perlu menahan kekunci Ctrl dan klik pada mesej yang anda ingin pilih atau gunakan Shift + Klik untuk memilih beberapa dalam satu baris.

Cara Memilih Berbilang E-mel dalam Gmail pada iPhone atau iPad

Apl Gmail menawarkan fungsi yang sama pada telefon, tablet atau komputer anda. Malangnya, hanya ada satu cara untuk memilih semua e-mel anda apabila memilih berbilang e-mel. Anda perlu mengetik setiap satu daripada mereka dan kemudian memutuskan tindakan selanjutnya anda.

Walau bagaimanapun, jika anda mengakses Gmail anda melalui apl Mel untuk iPhone dan iPad, terdapat cara yang lebih pantas untuk memilih mel anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka apl Mel.
 2. Pilih satu folder.
 3. Klik pada butang Edit yang terletak di sudut kanan atas.
 4. Mula memilih e-mel dengan mengetik pada bulatan di sebelah kiri.
 5. Sebaik sahaja anda telah memilih semua e-mel anda, tentukan sama ada anda mahu mengarkib, memadam atau menandainya sebagai dibaca/belum dibaca.

Cara Memilih Berbilang E-mel dalam Gmail pada Android

Berikut ialah cara anda memilih e-mel secara pukal pada telefon Android anda.

 1. Buka folder dengan e-mel yang ingin anda padamkan.
 2. Ketik dua kali pada ikon e-mel untuk memilih e-mel.
 3. Setelah anda memilih semua e-mel anda, tentukan sama ada anda mahu mengarkib, memadam atau menandainya sebagai dibaca/belum dibaca.

Soalan Lazim

Memilih berbilang e-mel tidak sepatutnya menjadi proses yang rumit. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca untuk jawapannya.

Bagaimanakah saya boleh memilih semua e-mel dalam peti masuk saya?

Lama kelamaan bilangan e-mel dalam peti masuk anda boleh berkembang dengan ketara. Jika anda mempunyai terlalu banyak kerja untuk menggunakan kaedah yang dinyatakan di atas, Google memberi kami pilihan yang berguna menggunakan penyemak imbas web.

Untuk memilih setiap e-mel yang dikaitkan dengan akaun Gmail anda, klik kotak Tandakan Semua di penjuru kanan sebelah atas. Kemudian, klik Pilih semua [number] perbualan dalam peti masuk.

Bolehkah saya memilih hanya e-mel yang mempunyai lampiran?

Ya! Tetapi, anda perlu melakukan beberapa langkah untuk melakukannya. Perlu dinyatakan bahawa ini lebih mudah pada pelayar web berbanding pada platform lain. Untuk memilih berbilang e-mel yang ditapis oleh yang mengandungi lampiran, lakukan ini:

1. Buka Gmail pada pelayar web dan log masuk ke akaun anda. Kemudian taip has:attachment dalam bar carian.

2. Gunakan Shift+Click atau Alt (Arahan jika anda menggunakan Mac) + Klik perintah papan kekunci untuk memilih e-mel dengan lampiran yang anda ingin gunakan dengan pantas.

Kesimpulan

Memilih e-mel daripada akaun Gmail anda jauh daripada rumit. Anda boleh mengalih keluar mesej lama dengan cekap dengan beberapa helah mudah seperti menggunakan Shift atau kotak semak induk. Walaupun perlu memadamkan keseluruhan peti masuk, ia tidak akan mengambil banyak masa anda.

Sekarang setelah anda mengetahui semua tentang memadam e-mel pada pelbagai platform dan peranti, anda boleh mula membersihkan peti masuk anda. Lebih-lebih lagi, anda juga boleh mengeksport semua data anda dan menggunakannya pada platform baharu. Berapa kerapkah anda membersihkan Peti Masuk anda? Adakah anda mempunyai sebarang masalah semasa melakukannya sebelum ini?

Beritahu kami lebih lanjut mengenainya di bahagian komen.